Säva arrangerar digital hästival för välgörenhet

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2020-05-01

Säva arrangerar digital hästival för välgörenhet

Coronapandemin är inget som sätter stopp för Säva ridcenters årliga insamling och festival. Men med rådande restriktioner fick den hållas i ett nytt, digitalt format – där det bjöds på Facebooktävling, kadriljprogram, ridlärardans och shettisgalopp.

Text: Jennie Börs

Hos Säva ridcenter, som ligger i utkanten av Örsundsbro nära Uppsala och Enköping, är det tradition att den 1 maj arrangera en stor hästival för att samla in pengar till Akademiska sjukhusets barnfond. Omkring 700 personer brukar komma till evenemanget där det bjuds på uppvisningar, fototävling och tårttävling. Tårtorna säljs och överskottet går direkt till barnfonden. Varje år har också ett tema.
– Nu går ju inte detta, men vi ville ändå skapa den glädje och sammanhållning som vi har när vi arrangerar den här familjedagen, säger Nina Brunstedt som är ridskolechef och vd.

Omröstning via Facebook
Lösningen blev därför en digital hästival med alla de vanliga inslagen. Via klubbens Facebooksida har man publicerat bilder på medlemmarnas bidrag i såväl tårt- som fototävlingen, där den som har fått flest "gilla" vinner en privatlektion.
– Det är jättemånga som har skickat in och det är så kul att känna hästivaldraget trots allt. Och det är roligt att vi kan göra något kul för barn och ungdomar, säger Nina.
För att kunna bjuda på den riktiga stämningen publicerades även en digital film (se ovan) – där det bjöds på elevernas kadriljprogram, ridlärardans och den "kända" shettisgaloppen. Temat för årets hästival är nätverk och olika hjältar i cybervärlden. Ett vanligt år brukar Säva samla in omkring 10 000 kronor till fonden, det är ännu inte klart hur mycket som har kommit in i år.

Läs mer om Säva ridcenter
Läs mer om Akademiska sjukhusets barnfond


Mer i Hippson-TV

När man hittar en riktigt "hästig" låt

I det här Tik-tok-klippet har den som gjort det verkligen hittat rätt låt för tillfället. Är det fler som känner igen sig i att man har mer hö på och i kläderna än i höpåsen man försökt packa.


Sett 859 ggr

När man snubblar och hoppas att ingen ser

Den här söta pållen har lite väl bråttom i hagen. Plötsligt halkar den i gräset, eller var det meningen hela tiden att den skulle lägga sig ner?


Sett 9610 ggr

Häst eller flodhäst?

Denna hästen verkar ha hittat hagens djupaste vattenpöl. Och tvekar inte att ta sig ett "härligt" lerbad.. Vilken hästägare känner (inte) igen sig?


Sett 3380 ggr

Måndag morgon och man vill bara snooza

Låt mig får sova bara lite till, ska strax gå upp. Visst vill man bara ligga kvar i sängen när klockan ringer på måndag morgon.


Sett 1538 ggr

Sofie Jahn berättar om ”Hästgården” – historien ska även bli tv-serie

Den prisade radiodokumentären ”Hästgården” handlar om sexuella övergrepp, lögner och familjesvek vid ett ridcenter. Mannen som var ansvarig för händelserna dömdes för sexuella övergrepp. Hans dotter, Sofie Jahn, väljer nu att berätta sin historia i SVT:s nya talkshow med Carina Bergfeldt som har premiär i dag, fredag. Dessutom ska den omtalade historien bli tv-serie på TV4. 


Sett 11815 ggr

Smart tips när snösula saknas

Det är snö i stora delar av landet och många har satt snösulor på sina hästar. Men många väljer också att avstå av olika anledningar. Bland dem Annika Strömberg som har kommit på en smart lösning när snöklamparna växer sig stora och det blir riskabelt att såväl rida som att leda häst.


Sett 21690 ggr

Pontus Hugossons smala sockerbitsutmaning

Pontus Hugosson fortsätter att utmana sina ryttarkollegor. Den här gången har han vidareutvecklat sockerbitsutmaningen på bredden, fast tvärtom, kan man säga. Det är med nioåriga stoet All of Me, efter Camaro M, som startat trestjärnig fälttävlan som han tar sig an sockerbitarna från den smala sidan.
– Som fälttävlansryttare tränar vi redan mycket smalhinder. I detta fallet är det extremt smalt så jag visste inte om det skulle gå. Men blev positivt överraskad och riktigt imponerad av hästen, säger Pontus till Hippson.


Sett 3963 ggr

När man trampar på stället och inte tar sig framåt...

Har du också ibland fått känslan av att tiden står still, att du står och stampar på samma ställe och inte tar dig framåt? Ungefär som när man försöker köra en skottkärra över en isig stallplan? Missa inte det roliga klippet ovan!


Sett 4537 ggr

Pontus Hugosson provar skijoring med ponnyn Katitzi

Stora delar av landet är täckta av snö, vilket lockar fram nya aktiviteter hos många. Några som tar vara på snön är fälttävlansryttaren Pontus Hugosson och ponnyn Katitzi som plockade fram skidorna och tolkningsselen för att testa skijoring. Pontus berättar att Katitzi är inkörd, men det var första gången som han provade att åka skidor bakom. 
Hon är bäst och van vid det mesta, säger han. 
Kolla in det härliga klippet ovan!


Sett 5307 ggr

Gusten är kung i hagen och hoppar som en mästare: "Han är älskad av alla barnen i stallet"

Minishettisen Gusten är en liten hingst med stor personlighet. Hans fem stora kompisar i hagen avgudar honom och han följer gärna med på gårdens alla aktiviteter, så som löshoppning. Eva Sjönnerhem på Sjönnerhemsgården i Hällingsjö delar med sig av några favoritklipp och berättar mer om det lilla charmtrollet.


Sett 5321 ggr