Säva arrangerar digital hästival för välgörenhet

Hippson-TV

Nyheter

Publicerad: 2020-05-01

Säva arrangerar digital hästival för välgörenhet

Coronapandemin är inget som sätter stopp för Säva ridcenters årliga insamling och festival. Men med rådande restriktioner fick den hållas i ett nytt, digitalt format – där det bjöds på Facebooktävling, kadriljprogram, ridlärardans och shettisgalopp.

Text: Jennie Börs

Hos Säva ridcenter, som ligger i utkanten av Örsundsbro nära Uppsala och Enköping, är det tradition att den 1 maj arrangera en stor hästival för att samla in pengar till Akademiska sjukhusets barnfond. Omkring 700 personer brukar komma till evenemanget där det bjuds på uppvisningar, fototävling och tårttävling. Tårtorna säljs och överskottet går direkt till barnfonden. Varje år har också ett tema.
– Nu går ju inte detta, men vi ville ändå skapa den glädje och sammanhållning som vi har när vi arrangerar den här familjedagen, säger Nina Brunstedt som är ridskolechef och vd.

Omröstning via Facebook
Lösningen blev därför en digital hästival med alla de vanliga inslagen. Via klubbens Facebooksida har man publicerat bilder på medlemmarnas bidrag i såväl tårt- som fototävlingen, där den som har fått flest "gilla" vinner en privatlektion.
– Det är jättemånga som har skickat in och det är så kul att känna hästivaldraget trots allt. Och det är roligt att vi kan göra något kul för barn och ungdomar, säger Nina.
För att kunna bjuda på den riktiga stämningen publicerades även en digital film (se ovan) – där det bjöds på elevernas kadriljprogram, ridlärardans och den "kända" shettisgaloppen. Temat för årets hästival är nätverk och olika hjältar i cybervärlden. Ett vanligt år brukar Säva samla in omkring 10 000 kronor till fonden, det är ännu inte klart hur mycket som har kommit in i år.

Läs mer om Säva ridcenter
Läs mer om Akademiska sjukhusets barnfond


Mer i Hippson-TV

Söndagsmysteriet – var är fölet

Kurragömma är ju en kul lek tycker många. Men hur bra fungerar det att leka det i en box? Svaret är – hur bra som helst.


Sett 553 ggr

När högivan är lite extra "grisig"

Vi kör helt enkelt vidare på temat – vad är det som gömmer sig i höt? Den här gången något gräsligt … förlåt grisigt.


Sett 810 ggr

Dags för basketmatch med bästa kompisen

En helt vanlig dag med bästa kompisen, bara ta det lugnt och träna lite basket en perfekt helg. Se klippet från Emma Massingale.


Sett 610 ggr

Se när ponnyn Stroller tog OS-silver

Han var bara 143 centimeter i mankhöjd, men som han kunde hoppa! Ponnyn Stroller tog OS-silver i Mexiko 1968 tillsammans med ryttaren Marion Coakes från Storbritannien. Den lille valacken var 18 år vid tillfället men fortsatte att tävla länge efter OS-medaljen. När han var 20 år vann han till exempel Hamburg Derby! Stroller dog 36 år gammal efter att ha levt som pensionär i 15 år. Se klippet ovan eller på Instagram.


Sett 3265 ggr

Ponnyn Snöboll sprider lycka bland de äldre

Ponnyn Snöboll och kaninen Lillefot har besökt alla äldreboenden i Södertälje. 
När vi kommer ut med djuren så uppstår magi, säger djurens ägare Louise Chatteli i klippet som föreningen Kultur 365 har gjort. Se klippet och ta del av de äldres rörande historier. 


Sett 3526 ggr

"Hej matte, det var världens fest i stallet i natt ..."

När Sarah kom till stallet på morgonen var allt upp och ner. Täcken låg slängda på golvet och morötterna var nästan uppätna. Muffinsen var tydligen inte så goda. Mitt i stallgången stod den skyldige, en söt haflingerherre som tagit sig ut ur boxen och roat sig under natten.
– Här ser ni brottslingen som inte alls ser skyldig ut, tvärtom ser han rätt så nöjd ut med sig själv, säger hon i klippet. Se det ovan eller på Instagramkontot
sbvfrench. Som tur är verkar allt ha gått bra för alla inblandade.


Sett 7721 ggr

Alpackan Krånk hänger gärna med på uteritt: "Våra hästar blir vana vid allt"

Det är inget konstigt, bara en alpacka i mötande fil på uteritten. En vanlig syn för ryttare i Högsäter, Dalsland, är att möta alpackan Krånk när de rider ut. I klippet ser vi Matilda Mathisen som rider på sin ponny Nonne.
Alpackan Krånk är grannens. Han tar sig gärna en tur hem till oss och pratar med våra hästar. I filmklippet ser vi när Matilda var på väg hem från en ridtur och Krånk var på väg hem från sitt dagliga besök hemma hos oss. Att ha grannar med alpackor är bra. Våra hästar blir vana vid allt, säger Josefine Svensson som är mamma till Matilda. 


Sett 5513 ggr

När hästarna absolut vill hjälpa till att mocka

Har du också ett gäng med "hjälpsamma" hästar som gärna rycker in när det är dags att mocka hagen? Visst är de söta?


Sett 947 ggr

När ponnyn har "power-pruttar"

Den här duktiga ponnyn har ett alldeles speciellt sätt att ta sig an hindren på hoppbanan. Sätt på ljudet och se klippet från Maddiequestrain på Instagram.


Sett 2168 ggr

Två superstjärnor njuter av vintersolen

Efter en fin och känslosam avtackning av H&M All In i Scandinavium kanske ni undrar vad den bevingade hästen gör om dagarna. Peder Fredricson delar med sig av en hälsning från "Allan" på Instagram, som visar att pensionären njuter av den skånska vintersolen i hagen tillsammans med H&M Christian K. Visst ser det härligt ut?


Sett 4480 ggr


Senaste numretLäs mer om nummer 1 2023

– Tema: Med bjudning framåt 
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B

– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.