Säva arrangerar digital hästival för välgörenhet

Hippson-TV

Nyheter

Publicerad: 2020-05-01

Säva arrangerar digital hästival för välgörenhet

Coronapandemin är inget som sätter stopp för Säva ridcenters årliga insamling och festival. Men med rådande restriktioner fick den hållas i ett nytt, digitalt format – där det bjöds på Facebooktävling, kadriljprogram, ridlärardans och shettisgalopp.

Text: Jennie Börs

Hos Säva ridcenter, som ligger i utkanten av Örsundsbro nära Uppsala och Enköping, är det tradition att den 1 maj arrangera en stor hästival för att samla in pengar till Akademiska sjukhusets barnfond. Omkring 700 personer brukar komma till evenemanget där det bjuds på uppvisningar, fototävling och tårttävling. Tårtorna säljs och överskottet går direkt till barnfonden. Varje år har också ett tema.
– Nu går ju inte detta, men vi ville ändå skapa den glädje och sammanhållning som vi har när vi arrangerar den här familjedagen, säger Nina Brunstedt som är ridskolechef och vd.

Omröstning via Facebook
Lösningen blev därför en digital hästival med alla de vanliga inslagen. Via klubbens Facebooksida har man publicerat bilder på medlemmarnas bidrag i såväl tårt- som fototävlingen, där den som har fått flest "gilla" vinner en privatlektion.
– Det är jättemånga som har skickat in och det är så kul att känna hästivaldraget trots allt. Och det är roligt att vi kan göra något kul för barn och ungdomar, säger Nina.
För att kunna bjuda på den riktiga stämningen publicerades även en digital film (se ovan) – där det bjöds på elevernas kadriljprogram, ridlärardans och den "kända" shettisgaloppen. Temat för årets hästival är nätverk och olika hjältar i cybervärlden. Ett vanligt år brukar Säva samla in omkring 10 000 kronor till fonden, det är ännu inte klart hur mycket som har kommit in i år.

Läs mer om Säva ridcenter
Läs mer om Akademiska sjukhusets barnfond


Mer i Hippson-TV

Se ekipaget tävla dressyr med halsrem

Flanders Horse Expo hölls mellan den 23 och 25 februari i Belgien. Under söndagen reds en klass i dressyr där hästarna hade halsrem. Se klippet med ett av ekipagen. 


Sett 4229 ggr

Se 24-åringen ta sin första världscupseger

Lars Kersten från Nederländerna är blott 24 år gammal men i Scandinavium red han hem sin första vinst i världscupen inför en fullsatt arena. Strax bakom sig hade han inte bara en, utan två, meriterade svenska ryttare. Se segerrundan ovan!


Sett 1064 ggr

Alexander Zetterman imiterar välkända ansikten

Ryttaren Alexander Zetterman har många talanger, en av dem är att imitera andra. Här ser vi honom imitera flera välkända ansikten, bland annat Henrik von Eckermann. 


Sett 2119 ggr

Taymar Townsends superkraft

17- åriga Taymar Townsends har en egen metod för att plocka undan. Ingen är så stark och tidseffektiv som en hästtjej, det vet ju alla. 


Sett 5031 ggr

Lövsta köper dyrgrip för 8,2 miljoner

Lövsta stuteri med Antonia Ax:son Johnson i spetsen slog på stort och köpte en hingst för 8,2 miljoner kronor under den spektakulära premieringen i Oldenburg.
– Ännu en lite ungdomlig hingst, men byggd i uppförsbacke med väldigt naturliga gångarter, säger Oldenburgs avelschef Bernhard Thoben. 


Sett 6918 ggr

Fridas klipp gör succé på sociala medier: "Jag tror många känner igen sig"

När Frida Nordgren publicerade ett klipp på sociala medier från en hoppträning tillsammans med sin övertaggade häst Klaas tog det snabbt fart. På ett dygn hade klippet fått över 350 000 visningar. Anledningen till den stora spridningen tror Frida är att många ryttare känner igen sig i situationen med vinterpigga hästar. Här berättar hon mer. 


Sett 29246 ggr

Rolf-Göran Bengtsson värmer upp inför världscupen – med hopprep

Oavsett idrott är uppvärmningen inför en träning viktig. Vi ryttare är ofta noga med att hästen successivt ska värmas upp i muskler och leder men inte lika noga med oss själva. För handen på hjärtat, hur ofta värmer du upp inför ridpasset? Några som gör det är teamet hos hoppryttaren Rolf-Göran Bengtsson. Något för oss övriga att inspireras av kanske?  


Sett 3060 ggr

Skogens konung gjorde entré under slädturen: "Gjorde ingen stor grej av det"

Ibland dyker det upp oväntat besök när man är i skogen – och precis det fick Peter Karlsson erfara under en snöig slädtur här om veckan. Slå på ljudet, se det härliga klippet och läs intervjun nedan!

Till klippet på Sya häst & naturs Facebook-sida


Sett 5395 ggr

Ålder är bara en siffra - se när John Whitaker vinner Six Bar i London

Trots att han börjar närma sig 70-årsstrecket kan han fortfarande utmana och ge de yngre ryttarna ett tufft motstånd. Vem pratar vi om, jo legenden John Whitaker förstås! Under London International Horse Show i december 2023 slog han vill med en vinst i publikfavoriten Six Bar där han tillsammans med hästen Sharid hoppade 1.90 centimeter. 


Sett 2121 ggr

[DIY] Gör mankskydd av gammal sadelpadd

Smarta och billiga lösningar för olika stall och utrustningsproblem finns det gott om bland landets alla hästägare. Här har Malin Römer gjort ett mankskydd av en gammal sadelpadd åt sin PRE-hingst Pinturero JCL som annars får skav. Se filmen hur hon fäst sadelpadden! 


Sett 1826 ggr


Senaste numretLäs mer om nummer 1 2024

– Tema: Allt fler upptäcker WE
– Porträtt: Sara Algotsson Ostholt
– Hitta samspelet med slingan

– I huvudet på Steve Guerdat
– Ridning under småbarnsåren
– Få hästen lösgjord i balans
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.