Säva arrangerar digital hästival för välgörenhet

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2020-05-01

Säva arrangerar digital hästival för välgörenhet

Coronapandemin är inget som sätter stopp för Säva ridcenters årliga insamling och festival. Men med rådande restriktioner fick den hållas i ett nytt, digitalt format – där det bjöds på Facebooktävling, kadriljprogram, ridlärardans och shettisgalopp.

Text: Jennie Börs

Hos Säva ridcenter, som ligger i utkanten av Örsundsbro nära Uppsala och Enköping, är det tradition att den 1 maj arrangera en stor hästival för att samla in pengar till Akademiska sjukhusets barnfond. Omkring 700 personer brukar komma till evenemanget där det bjuds på uppvisningar, fototävling och tårttävling. Tårtorna säljs och överskottet går direkt till barnfonden. Varje år har också ett tema.
– Nu går ju inte detta, men vi ville ändå skapa den glädje och sammanhållning som vi har när vi arrangerar den här familjedagen, säger Nina Brunstedt som är ridskolechef och vd.

Omröstning via Facebook
Lösningen blev därför en digital hästival med alla de vanliga inslagen. Via klubbens Facebooksida har man publicerat bilder på medlemmarnas bidrag i såväl tårt- som fototävlingen, där den som har fått flest "gilla" vinner en privatlektion.
– Det är jättemånga som har skickat in och det är så kul att känna hästivaldraget trots allt. Och det är roligt att vi kan göra något kul för barn och ungdomar, säger Nina.
För att kunna bjuda på den riktiga stämningen publicerades även en digital film (se ovan) – där det bjöds på elevernas kadriljprogram, ridlärardans och den "kända" shettisgaloppen. Temat för årets hästival är nätverk och olika hjältar i cybervärlden. Ett vanligt år brukar Säva samla in omkring 10 000 kronor till fonden, det är ännu inte klart hur mycket som har kommit in i år.

Läs mer om Säva ridcenter
Läs mer om Akademiska sjukhusets barnfondMer i Hippson-TV

Små ponnyer leker med radiostyrd bil

Är det en hund? En katt? Nej, det är en radiostyrd bil som har letat sig in i ponnyernas hage hos Lavandin Equine LLC i USA. Bäst att kolla lite närmare – och att jaga ut den! 


Sett 4376 ggr

Jim Andersson: "Alla hästar kan, det är vi som måste lära oss av dem"

När Jim Andersson var barn tricktränade han hundar, duvor och shetlandsponnyn Doris. I dag driver han egen hästverksamhet på gården i Grängesberg, med 15 fyrbenta kollegor. Grunden till hans träningsfilosofi är frihetsdressyr, och i klippet ovan får vi se valacken "Piraten".
– Det är en dröm att få jobba med det man brinner för, säger Jim.


Sett 6400 ggr

Känslomässigt när Gal rider kür på Totilas son

Edward Gal var tårögd under sin kürritt vid årets nederländska mästerskap. Anledningen var att han red samma kür som han red med Totilas i VM i Kentucky för tio år sedan, där det blev guld. Han gjorde det på hingstens son nioåriga Glock's Toto Jr och deras kür belönades med hela 86,150 procent. I ett känslosamt inlägg på Facebook beskriver Edward Gal sina känslor, han skriver, bland annat: "Det var tio år sedan jag red den här küren – som har komponerats av Joost Peters – med Totilas i Kentucky. Jag trodde aldrig jag skulle rida den igen. Men i dag gjorde jag det med hans son och det var fantastiskt. Jag kände tårarna komma och var överväldigad när ni gav oss stående ovationer." Se ett klipp på ekipaget ovan.


Sett 7263 ggr

Hästen Cannon får massor av valppussar

Lina Dolk har med sig pappas lilla valp Pazz till stallet, det är en vit älghund-vaktel, som blivit bästis med hästen Cannon. Lina berättar att Cannon älskar att bli kliad i näsborrarna av stallets tvåbenta men att inget slår att gosa med valpen.


Sett 4259 ggr

Niklas Arvidsson hoppar ut från banan

Vid tävlingar i helgen slutade en av Niklas Arvidssons ritter inte riktigt som det var tänkt. Ett missförstånd och hästen valde att hoppa ut från banan.
– Jag skulle gå innanför men hästen trodde att den skulle hoppa oxern baklänges och sög tag i hindret. Jag var tvungen att styra undan och då hoppade den rakt ut, förklarar han för Hippson när vi når honom på telefon.
Både han och hästen klarade äventyret utan några komplikationer.
– Det var första gången jag red den mot klockan och den förstod inte. Som tur är var det inga barn eller människor i vägen så att gick bra och ingen skadade sig, säger Niklas och bjuder på klippet och sig själv.


Sett 55941 ggr

Måndag morgon och vardag igen för alla – liten som stor

Så var det måndag morgon igen och väckarklockan ringer – jobb och skola väntar för många. Och måste man så måste man – även om man är liten och söt som socker.


Sett 12012 ggr

Glada hästar och ryttare på jaktritt

I september är det många som väljer att ge sig ut på jaktritt. I Hallaröd deltog flera glada ekipage vid den ca två timmar långa uteritten med frivilliga hinder. Här bjuder Viveka Westergren på ett härligt klipp från ritten. Visst blir man sugen på att hänga med i full galopp?


Sett 9536 ggr

Som häst och katt = bästa vänner

När hästen Curre härom morgonen kom ut i hagen fick han sällskap vid vattentunnan av stallkatten. Sötaste vännerna, eller hur? Curre verkar trivas i kattens närhet, och vill gärna känna på den mjuka pälsen.


Sett 21023 ggr

Turboåke och Alva konditionstränar

Vi har fått möta det charmiga ekipaget Turboåke och Alva tidigare och nu är det dags igen. Alva ska debutera i fälttävlan i slutet av september. Det är Baståsens RK som arrangerar en minifälttävlan med alla tre momenten med. Alva har ridit några pay & jump men det här blir första gången i dressyr och terräng. I klippet konditionstränar de. Vi håller såklart tummarna för det söta ekipaget i fälttävlansdebuten.


Sett 16917 ggr

Varför inte konditionsträna både häst och ryttare

Den här tjejen tar med sig hästen på rullskridskoturen. Både häst, ryttare och hund får konditionsträning i solnedgången. Visst ser det härligt, och lite jobbigt, ut.


Sett 17055 ggr