Se trailer från dokumentären om Helgstrand Dressage

Hippson-TV

Nyheter

Publicerad: 2023-11-18

På onsdag sender vi 'Hestemilliardærens hemmeligheder' om Andreas Helgstrand og hans dressurcenter Helgstrand Dressage. Han har i byretten og landsretten forsøgt at få nedlagt forbud mod, at TV 2 kan vise de skjulte optagelser - men landsretten stadfæstede i dag byrettens dom, og skrev i dommen, at "optagelserne omhandler forhold af væsentlig samfundsmæssig interesse med hensyn til dyrevelfærd og dyreetik." Det er vi tilfredse med. Her er en forsmag på dokumentaren.

Publicerat av Operation X Fredag 17 november 2023

Se trailer från dokumentären om Helgstrand Dressage

Andreas Helgstrand förlorade i rätten och danska TV2 kommer att sända dokumentären "Hästmiljardärens hemligheter" i nästa vecka. Nu har Operation X släppt en trailer som du kan se ovan eller på Facebook. Helgstrand Dressage har också gjort ett uttalande där de bland annat skriver att de prioriterar djurens välfärd över allt annat. Läs mer om det nedan.

Under produktionen av dokumentären tog en journalist anställning som hästskötare hos Helgstrand Dressage och filmade med dold kamera. Andras Helgstrand menar att det inkräktar på medarbetarnas integritet och valde att stämma tv-kanalen. Fallet har varit uppe i rätten i två instanser och på fredagen kom beskedet att hovrätten menar att materialet kan visas, med hänvisning till allmänintresse och djurvälfärden. Under rättegången visades en del av det filmade materialet. Enligt Eurodressage rör det sig bland annat om hästar som är blodiga i munnen från sår som inte fått tid att läka och märken från spörapp och sporrar som döljs med skoputs. Det ska också finnas filmer från ridbanan där Helgstrand ska rida hästarna i rollkur, vilket Hippson tidigare skrivit om.

"Har lyssnat på kritiken"
Under fredagen gjorde Helgstrand Dressage ett uttalande på Facebook. Där förklarar de att Helgstrand valde att stämma TV2 för tv-kanalens val av journalistisk metod, eftersom företaget anser att det inte bör vara tillåtet att filma medarbetare med dold kamera, liksom att de som privat företag har rätt till en privat sfär. De kommenterar också kritiken mot deras hantering av hästarna.
"Med detta sagt är vi som marknadsledare och en av de största aktörerna inom vårt område skyldiga att gå i täten och sätta högre standarder för branschen. På senare tid har det riktats kritik mot branschen och mot oss, och den kritiken har vi också lyssnat på. Vi har noggrant granskat vårt arbete och infört många åtgärder och förbättringspunkter för vår affärsverksamhet, djurskydd och villkor för våra anställda. Flera av dessa förändringar är i dag branschledande", skriver de bland annat och hänvisar till deras hemsida där de skriver om arbetet med hästvälfärd.
"Det får inte råda något tvivel om att det är helt centralt för oss att våra hästar trivs, och vi prioriterar djurvälfärd över allt annat. Dressyren som bransch är fortfarande i utveckling, och arbetet med hästar på elitnivå kräver mycket både av ryttaren och hästen. Med detta sagt kan våra hästar inte vara i världsklass om vi inte behandlar dem som sådana. Därför är djurvälfärd en högsta prioritet hos Helgstrand Dressage. Det tar vi mycket seriöst – både nu och i framtiden".
Dokumentären har fått namnet Operation X: Secrets of the Horse Billionaire. Den sänds på onsdag den 22 november klockan 20.00 i danska TV2 och kan streamas i TV2 Play samma dag.

Tidigare på Hippson.se:
Efter Helgstrands överklagan – tv-dokumentär ska sändas
Sändningsdatum för Helgstrand-dokumentären bestämt
Helgstrand förlorade - tv-kanal får visa filmat material
Helgstrand och tv-bolag möttes i rätten


Mer i Hippson-TV

Måndagsrutin med Peder Fredricson

Måndagar innebär en extra check av hästarna hemma hos Peder Fredricson. I en video i sociala medier förklarar han hur rutinen ser ut och vad det är han tittar på – allt för att kunna lägga upp bästa plan för veckan.


Sett 4689 ggr

Fölskiljning på Lojsta hed

Fölen på Lojsta hed har samlats in för att bli verkade samt chip- och frysmärkta innan de hämtades av sina nya ägare. Tre föl släpptes åter till heden – stoet Maj som får stanna i flocken och två mycket trevliga hingstar som ännu är osålda. Årets föl på Lojsta hed är efter russhingsten Matteus 683.


Sett 1145 ggr

Ridskolan håller igång i 23 minusgrader: "Inga problem"

Hos Föreningen Iskalla ryttare i Jukkasjärvi rider eleverna på ridskolan utomhus under alla årstider. Att temperaturen redan i november ligger på minus 23 grader är inget som hindrar dem. Mari-Helen Lindström berättar mer och ger tips på hur du håller värmen.


Sett 8675 ggr

"Åke" bäddar fint i lösdriften

Visst är det viktigt att bädda fint i lösdriften? Det tycker i alla fall unghästen Ocioso "Åke", fem år. Han lyfter gärna upp halmen i ligghallen som fungerar utmärkt att både leka med eller för att klia kompisen. Hästägare Carolina Nedhagen delar med sig av ett härligt klipp.


Sett 3373 ggr

Guldhästen All In trivs på lösdriften

All In är den legendariske hästen som nådde stora framgångar med Peder Fredricson i sadeln. Numera lever 17-åringen pensionärsliv hemma på Österlen och i ett nytt klipp från Grevlunda Showjumping får vi en glimt av hans tillvaro som bossen hemma i lösdriften. Att äta och se över hagen är några av de arbetsuppgifter som guldhästen numera sysslar med om dagarna. 


Sett 11171 ggr

Ponnyn som gärna vill springa förbi en grästuva

Har du också haft en ponny som varit en helt perfekt läromästare? När ponnyn Putte och Alicia, fem år, är ute och galopperar så kan det gå undan. Men Putte tycker om att beta och tar gärna en paus, vilket Alicia bara verkar tycka är roligt. Allt gick bra vid avramlingen och mamman i familjen berättar: 
Welsh mountainponnyn Putte är världens snällaste och bästa läromästare, men han tar alla chanser han får att norpa åt sig en fikapaus. Alicia föredrar att alltid rida ut med barbackapadden då hon och Putte gör många upptäckter i skogen tillsammans. Alicia brukar hoppa av och på, äta blåbär eller titta på myror medan Putte gärna äter blåbärsris eller lite gräs. Putte är snäll och går med på det mesta, en "match made in heaven"


Sett 3545 ggr

Smart tips för att slippa avskavd man under täcket

Evelina Olauesen tröttnade på att hästarnas man skavdes bort av halsen på täcket. Men ett enkelt knep har fixat problemet. Hon sätter helt enkelt fast täcket ett snäpp tätare än vad som är tänkt. Då blir det en rymligare kanal över manken. Se klippet ovan där hon demonstrerar på hästen El Sapos Hamilton.


Sett 15644 ggr

Se duellen mellan toppduon i GCT GP

Var hämtade Christian Kukuk in de där hundradelarna som gav honom segern och puttade ner Malin Baryard Johnsson till andra plats. Se de två ryttarnas omhoppning i GCT Grand Prix i Riyadh sida vid sida i klippet ovan.


Sett 2815 ggr

Dags för unghästarna att flytta hem

Hästak har sina unghästar på stora beten på Öland under sommarhalvåret. Härom dagen var det dags att hämta hem unghingstarna efter fem månader i det fria. 


Sett 3625 ggr

När shettisen busar loss i stallet

När shetlandsponnyn Bruno får bestämma ordningen i stallet så ska helst alla saker ligga framme. Men när matte frågar vad han har sysslat med ser han så oskyldig ut. 
Frida Utter Eriksson berättar mer om den lilla ponnyn som tar mest plats i stallet.


Sett 9751 ggr


Senaste numretLäs mer om nummer 5 2023

– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition

– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.