Se trailer från dokumentären om Helgstrand Dressage

Hippson-TV

Nyheter

Publicerad: 2023-11-18

På onsdag sender vi 'Hestemilliardærens hemmeligheder' om Andreas Helgstrand og hans dressurcenter Helgstrand Dressage. Han har i byretten og landsretten forsøgt at få nedlagt forbud mod, at TV 2 kan vise de skjulte optagelser - men landsretten stadfæstede i dag byrettens dom, og skrev i dommen, at "optagelserne omhandler forhold af væsentlig samfundsmæssig interesse med hensyn til dyrevelfærd og dyreetik." Det er vi tilfredse med. Her er en forsmag på dokumentaren.

Publicerat av Operation X Fredag 17 november 2023

Se trailer från dokumentären om Helgstrand Dressage

Andreas Helgstrand förlorade i rätten och danska TV2 kommer att sända dokumentären "Hästmiljardärens hemligheter" i nästa vecka. Nu har Operation X släppt en trailer som du kan se ovan eller på Facebook. Helgstrand Dressage har också gjort ett uttalande där de bland annat skriver att de prioriterar djurens välfärd över allt annat. Läs mer om det nedan.

Under produktionen av dokumentären tog en journalist anställning som hästskötare hos Helgstrand Dressage och filmade med dold kamera. Andras Helgstrand menar att det inkräktar på medarbetarnas integritet och valde att stämma tv-kanalen. Fallet har varit uppe i rätten i två instanser och på fredagen kom beskedet att hovrätten menar att materialet kan visas, med hänvisning till allmänintresse och djurvälfärden. Under rättegången visades en del av det filmade materialet. Enligt Eurodressage rör det sig bland annat om hästar som är blodiga i munnen från sår som inte fått tid att läka och märken från spörapp och sporrar som döljs med skoputs. Det ska också finnas filmer från ridbanan där Helgstrand ska rida hästarna i rollkur, vilket Hippson tidigare skrivit om.

"Har lyssnat på kritiken"
Under fredagen gjorde Helgstrand Dressage ett uttalande på Facebook. Där förklarar de att Helgstrand valde att stämma TV2 för tv-kanalens val av journalistisk metod, eftersom företaget anser att det inte bör vara tillåtet att filma medarbetare med dold kamera, liksom att de som privat företag har rätt till en privat sfär. De kommenterar också kritiken mot deras hantering av hästarna.
"Med detta sagt är vi som marknadsledare och en av de största aktörerna inom vårt område skyldiga att gå i täten och sätta högre standarder för branschen. På senare tid har det riktats kritik mot branschen och mot oss, och den kritiken har vi också lyssnat på. Vi har noggrant granskat vårt arbete och infört många åtgärder och förbättringspunkter för vår affärsverksamhet, djurskydd och villkor för våra anställda. Flera av dessa förändringar är i dag branschledande", skriver de bland annat och hänvisar till deras hemsida där de skriver om arbetet med hästvälfärd.
"Det får inte råda något tvivel om att det är helt centralt för oss att våra hästar trivs, och vi prioriterar djurvälfärd över allt annat. Dressyren som bransch är fortfarande i utveckling, och arbetet med hästar på elitnivå kräver mycket både av ryttaren och hästen. Med detta sagt kan våra hästar inte vara i världsklass om vi inte behandlar dem som sådana. Därför är djurvälfärd en högsta prioritet hos Helgstrand Dressage. Det tar vi mycket seriöst – både nu och i framtiden".
Dokumentären har fått namnet Operation X: Secrets of the Horse Billionaire. Den sänds på onsdag den 22 november klockan 20.00 i danska TV2 och kan streamas i TV2 Play samma dag.

Tidigare på Hippson.se:
Efter Helgstrands överklagan – tv-dokumentär ska sändas
Sändningsdatum för Helgstrand-dokumentären bestämt
Helgstrand förlorade - tv-kanal får visa filmat material
Helgstrand och tv-bolag möttes i rätten


Mer i Hippson-TV

Helsyster till H&M All In såld på auktion – för cirka 600 000 kronor

Genom åren har det fötts ett antal hel- och halvsyskon till legendariska H&M All In. I april föddes helsystern Katinka Viktory Z (e. Kashmir van Schuttershof u. Fortune ue. Andiamo) – och i helgen auktionerades stofölet ut i Tyskland. 52 000 euro landade det vinnande budet på, alltså 598 000 svenska kronor. Om hon spår en lite framgångsrik karriär som sin nu 18-årige storebror återstår att se! 


Sett 1989 ggr

King Edward tillbaka på tävlingsbanan – i en 1,30-klass

Sedan världscupfinalvinsten i Riyadh i april har King Edward haft ett tävlingsbreak. På torsdagen var det däremot dags igen, när startade Henrik von Eckermann gjorde en mjukstart med sin guldhäst under tävlingarna hos Sentower Park i belgiska Opglabbeek.
– Även om Calizi var bra i dag med en andraplats i 1,50, så njöt jag verkligen mest i 1,30 med King Edward. Första klassen efter världscupfinalen och jag kunde inte haft en bättre känsla, skriver ryttaren på sin Instagram.


Sett 2231 ggr

Stinsen återförenas med stona på Lojsta hed

Förra helgen släpptes russhingsten Stinsen ut på Lojsta hed för andra sommaren på rad. Det var inte bara gamla bekantskaper han fick träffa, utan även sina nya avkommor.


Sett 2915 ggr

Indisk dressyrryttare redo för OS

Indien har fått sin första dressyrryttare någonsin till OS-tävlingarna i Paris 2024. Ryttaren heter Anush Agarwalla och är 25 år från Kolkata i Indien. Anush Agarwalla tävlade vid World Equestrian Games 2022 och var den första indiska dressyrryttaren, tillsammans med Shruti Vora, som tävlade i dressyr-VM. Han vann där en guldmedalj och en bronsmedalj i den individuella tävlingen i Equesterian Dressage vid Asian Games 2022. Han kvalificerade sig därmed för OS och fick en kvotplats för Indien i februari i år. OS i Paris 2024 kommer att vara första gången Indien deltar i dressyrtävlingen.


Sett 866 ggr

Förenklad hovtvätt med smidigt diskborste

Dressyrryttaren Ebba Nilsson har hittat en smart diskborste. Vatten och såpa hälls enkelt i behållaren, sedan kommer blandningen ut i borsten vid tryck på knappen som sitter uppepå.
– Det är väldigt smidigt att slippa ta med sig både en hink med vatten och såpa. Det räcker med bara den här, säger Ebba om sitt nya "stallhack" som används vid tvätt av hovarna.
Ännu har hon inte testat borsten till fler användningsområden, men hon gissar att den säkerligen kan passa bra för tvätt av exempelvis hinkar, benskydd med mera. Diskborsten kan köpas på Ikea och finns i två färger.


Sett 2078 ggr

Två pensionerad topphästar njuter på Grevlunda

I veckan meddelades det att Peder Fredricsons H&M Christian K pensioneras från tävlingsbanan. Nu tillbringas hans dagar i stora, gröna gräshagar på Grevlundagården – och det gör han i bästa sällskap av H&M All In och Flecu. Se det härliga klippet!


Sett 4297 ggr

Galoppiruetten – från 1960 till 2021

Utförandet av en galoppiruett har ändrats genom åren. Det visar klippet nedan, där en sammanställning av hur OS-guldmedaljörernas piruetter sett ut från 1960 till 2021. Kan ni notera skillnaden i utförande – och vilken är er favorit?


Sett 3941 ggr

Peder Fredricsons väg till världscupfinalen

Fallet på Stockholm stadion förra sommaren, och det missade EM:et till följd av fallet, fick Peder Fredricson att satsa på världscupen. I ett filmat FEI-reportage får tittaren följa hans resa till världscupfinalen i Riyadh, med bland annat en gedigen tillbakablick till Europafinalen i Göteborg.


Sett 3027 ggr

Amerikanska ryttaren briljerar på hoppbanan – utan träns

Brendan Wise tränslösa tävlingsrundor i halsring har fått stor uppmärksamhet. Med lätthet lotsar han sin 15-åriga valack Lyric genom hoppbanan. I en intervju berättar ryttaren att han hoppas inspirera andra.


Sett 9623 ggr

Hästen ska äta hö - då hoppar katten upp

En häst går lugnt fram i hagen för att mumsa hö. Överraskningen kommer när mulen nuddar höet och en katt hoppar upp. Kanske hade stallkatten hittat ett nytt sovställe eller kanske var det ett spratt. Resultatet blir detsamma då hästen hoppar högt. Se det roliga klippet.


Sett 11970 ggr


Senaste numretLäs mer om nummer 3 2024

– Tema: Dyrt, men det är värt det
– Porträtt: Anna Hassö
– Lär dig göra skolhalt

– Träna hållbart 
– Bör benlindor förbjudas?
– I sadeln längst atlantkusten
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.