Sexåriga Milla rider tålmodiga islandshästen Lukka

Hippson-TV

Hippson Lifestyle

Publicerad: 2016-06-12

Fantastisk häst! Milla Bergqvist 6år och Lukka frá Laugardaelum 󾬏󾬏 Vilket tålamod!

Publicerat av Vibys Islandshästar HB den 29 maj 2016

Sexåriga Milla rider tålmodiga islandshästen Lukka

När snart sjuåriga Milla skulle rida islandshästen Lukka fick hon lite problem med tyglarna. Hennes moster Elin stod vid sidan och lät Milla, på egen hand, klura ut hur hon skulle få tyglarna över Lukkas huvud. För Hippson berättar Elin mer om denna tålmodiga lilla häst. 

Hej Elin, vilket charmigt klipp! Kan du berätta lite om flickan? 
– Milla Bergqvist är min syster Annas dotter, hon fyller sju år i slutet av juni. Den här dagen red hon fyra hästar, varav det vita stoet Lukka frá Laugardaelum var en. Faktiskt var det så att det var första gången hon provade Lukka, som kommer från våra släktingars gård Laugardaelum på Island och som är uppfödd av Olöf Haraldsdottir.
  
Det verkar vara en tålmodig häst...
– Lukka är elva år (e. Klettur frá Hvammi u. Kapitola frá Hóli), hon kom med flyg från Island den 13 april för att säljas. När vi får hem en ny häst testar vi den själva först, innan barnen får prova. Med Lukka kände vi på en gång att hon var väldigt trygg och att det var okej att Milla red. Vi vet också att Lukka har varit utlånad till en ridskola på Island tidigare.
  
Brukar era barn hjälpa till i stallet? 
– Ja, våra barn är väldigt delaktiga i vårt företag och de får hjälpa till mycket efter förmåga. Jag har tre barn och Anna har fyra, varav de två minsta hos oss båda rider. Mest aktiva är tioåriga Klara och sexåriga Milla. De rider och tävlar så mycket de bara orkar och får. Men även grabbarna som är åtta och sju år gamla rider. Till exempel är det ofta barnen som rider på filmerna och fotona på saluhästarna. Dels för att barnen älskar att prova nya hästar, dels för att det är ett enkelt val om man frågar dem "Kan ni fota mig när jag rider eller vill ni rida nya saluhästen och jag fotar?".
  
Vad är det för en situation vi ser i klippet?
– Jag filmade lite på skoj när Milla skulle prova Lukka första gången och jag lät henne hållas när det krånglade med tyglarna. Bästa sättet att lära sig! Tänk att en film ur vår vardag kunde bli en sån succé. Jag kan tillägga att den vita saluhästen Lukka redan är såld!
  
Ert företag heter Vibys islandshästar, vad är det ni sysslar med?
– Företaget drivs av mig, Elin Rosdahl, och min syster Anna Bergqvist. Vi bedriver ridskola, turridning, ridläger, avel och försäljningstall med islandshästar på vår gård utanför Arboga. 
  


Sexåriga Milla på islandshästen Lukka. FOTO: Privat

Läs mer om Vibys islandshästar

Mer i Hippson-TV

Finurliga Sally en riktig hejare på att låsa upp dörrar: ”En mycket smart ponny”

Ponnyn Sally står i sjukhage efter att ha fått en allvarlig senskada. Det gör att hon är lite lätt uttråkad. För att fördriva tiden hittar hon på bus – genom att låsa upp dörrar till sina kompisars boxar.
Åsa Norström berättar om Sally, som stått länge i sjukhage efter att ha fått en allvarlig senskada.
– Hon är en mycket smart ponny, det var ingen som trodde att hon skulle klara av att stå så länge på så liten yta. Men hon sysselsätter sig på ett roligt sätt.

Sally har en egen utebox dit hon kan söka sig för att vila och ta skydd. Men hon ska ändå göra inbrott hos kompisarna för att kolla läget.
– Vi har bytt lås flera gånger och satt på trähaspar på dörrarna men det hjälper inte. Sally tar sig in ändå och uträttar sina behov eller sover en stund i sina kompisars boxar.


Sett 834 ggr

Global Champions Tour blir något i hästväg – se en trailer inför tävlingen

Den 13-16 juni är det dags för Stockholm Horse Week och GCT, och SVT kommer att sända en hel del från evenemanget. För att komma i stämning har de gjort en trailer – se den i Hippson-TV.


Sett 679 ggr

"Räven" pensioneras – firade med morotstårta

Reveur de Hurtebise, "Räven", tävlades från 2009 av Malin Baryard Johnsson. Tillsammans hade de flera framgångar med placeringar upp till Grand Prix. 2012 blev franska Kevin Staut valackens nya ryttare och framgångarna fortsatte. Tillsammans har ekipaget bland annat hoppat två världscupfinaler samt två EM, och vid OS i Rio tog de guld i lag.
Nu pensioneras 18-åriga Räven och under de internationella tävlingarna i La Baule, Frankrike, var det dags för avtackning. Se hyllningsfilmen och avtackningen i Hippson-TV nedan.


Sett 972 ggr

Gunnar, snart elva år, älskar sina busiga ponnyer – och har en grym balans!

Ridning är det stora fritidsintresset för Anna Ravik och hennes döttrar Ingrid och Märta. De har länge försökt få med lillebror Gunnar till stallet, och nu har de lyckats.

– Vi har försökt få med Gunnar på att rida eftersom det är vad vi gör på fritiden, då han annars blir sittandes spelandes. Eftersom vi bor på landet kan han ju inte bara springa över och spela fotboll hos kompisar. Nu är han helt fast och rör på sig mycket mer, säger Anna.
Gunnar fyller snart elva år och nu har han fått ta över storasystrarnas ponnyer. I klippet ovan hoppar han ponnyn Ture för första gången (se fler klipp nedan).
– Trots lite bus älskar han att rida och tävla. Det är en kaxig liten brorsa som älskar sina busiga ponnyer. Det är så roligt att han har grym balans och inte blir rädd, han kör bara på.


Sett 6152 ggr

Katten Bosse och hästen Capella kelar gärna med varandra: "Alltid visat ödmjukhet mot katter"

Emma Bengtsson har haft sin häst Capella i tio år. Capella fyller snart 18 år och hon har alltid varit lite sur i box. Emma tror att stoet som ung blev slagen med sopkvastar i stallet där hon då stod.

– Någon ville läxa upp henne och efter det blev hon mycket rädd. Det har satt djupa spår i henne. Förra ägaren och uppfödaren brukade då alltid ha med sig en katt i famnen när hon gick in i boxen för att hästen inte skulle fokusera på om människan skulle göra samma dumma sak igen, och sedan dess har min häst alltid visat ödmjukhet och välvilja mot katter. Speciellt om de vill gosa, som katten Bosse i nuvarande stall, berättar Emma.


Sett 2836 ggr

Cyklar runt Europa med sina miniatyrhästar

Emma Massingale cyklar runt i Europa med sina miniatyrhästar i ett släp bakom cykeln. Detta för att samla in pengar till välgörenhet, och för att få folk att le. Se klippet i Hippson-TV, och ta del av de fina bilderna från Emmas Facebooksida.


Sett 2009 ggr

Tabitha, 12 år, hoppar redan som en toppryttare – på sin jättehäst: "Fantastisk ridning!"

Det här klippet, på tolvåriga Tabitha Kyle från brittiska Leicestershire som hoppar nioåriga irländaren Grennanstown Sarco Luxhill, har väckt stor uppmärksamhet och beundran i sociala medier. Det är filmat av Clipmyhorse under Chepstow International CSI** för två veckor sedan, där ekipaget vann både speed- och Grand Prix-klassen för childrenryttare. ”Fantastic riding!”, är tv-kanalens kommentar.
  
Hindren är 1,25 meter höga, Tabitha är liten och hästen riktigt stor – men hon styr runt honom lika säkert som vilken vuxen ryttare som helst. Och hon har att brås på, som dotter till de båda professionella fälttävlansryttarna Mark och Tanya Kyle. Parallellt med att Tabitha tävlar children-klasser är hon också en av Storbritanniens mest framgångsrika ponnyryttare.
  
Vill man vara kritisk kan man förstås fråga sig om detta var FEI:s syfte när children-kategorin infördes, det vill säga att barn skulle tävla på oproportionerligt stora hästar i stället för på ponnyer. Men det tar inte ifrån Tabitha hennes bedrift. Snacka om talang – vilken ridning!


Sett 22429 ggr

Kittel fick rida ärevarv till tonerna av Avicii

När Patrik Kittel vann lördagens Grand Prix i Compiègne, Frankrike, blev det så klart ärevarv. Och då bjöd arrangören på svenskklingande ärevarvsmusik. Vad sägs om Avicii på fiol, kanske inte det bästa arrangemanget av låten som vi har hört, men det funkar ändå helt okej både till galopp och passage.


Sett 5400 ggr

Fölet som inte får nog av kramar – smälter allas hjärtan

Den här fölungen är hur social som helst och gillar att kela med sin ägare. "Det här är den bästa dagen i mitt liv", säger kvinnan. Ja, mysigare än så kan det väl knappast bli?


Sett 6521 ggr

Hjälpreda vid hagmockningen – eller?

Att ha en hjälpreda till hands när det är dags att mocka hagen skadar aldrig. Den här hästen är däremot en riktig skojare – och frågan är om den snarare stjälper än hjälper. Se det roliga klippet här ovan.


Sett 2796 ggr


taggar


liknande webbartiklar


Mest sedda


Populära taggar