Sexåriga Milla rider tålmodiga islandshästen Lukka

Hippson-TV

Hippson Lifestyle

Publicerad: 2016-06-12

Fantastisk häst! Milla Bergqvist 6år och Lukka frá Laugardaelum 󾬏󾬏 Vilket tålamod!

Publicerat av Vibys Islandshästar HB den 29 maj 2016

Sexåriga Milla rider tålmodiga islandshästen Lukka

När snart sjuåriga Milla skulle rida islandshästen Lukka fick hon lite problem med tyglarna. Hennes moster Elin stod vid sidan och lät Milla, på egen hand, klura ut hur hon skulle få tyglarna över Lukkas huvud. För Hippson berättar Elin mer om denna tålmodiga lilla häst. 

Hej Elin, vilket charmigt klipp! Kan du berätta lite om flickan? 
– Milla Bergqvist är min syster Annas dotter, hon fyller sju år i slutet av juni. Den här dagen red hon fyra hästar, varav det vita stoet Lukka frá Laugardaelum var en. Faktiskt var det så att det var första gången hon provade Lukka, som kommer från våra släktingars gård Laugardaelum på Island och som är uppfödd av Olöf Haraldsdottir.
  
Det verkar vara en tålmodig häst...
– Lukka är elva år (e. Klettur frá Hvammi u. Kapitola frá Hóli), hon kom med flyg från Island den 13 april för att säljas. När vi får hem en ny häst testar vi den själva först, innan barnen får prova. Med Lukka kände vi på en gång att hon var väldigt trygg och att det var okej att Milla red. Vi vet också att Lukka har varit utlånad till en ridskola på Island tidigare.
  
Brukar era barn hjälpa till i stallet? 
– Ja, våra barn är väldigt delaktiga i vårt företag och de får hjälpa till mycket efter förmåga. Jag har tre barn och Anna har fyra, varav de två minsta hos oss båda rider. Mest aktiva är tioåriga Klara och sexåriga Milla. De rider och tävlar så mycket de bara orkar och får. Men även grabbarna som är åtta och sju år gamla rider. Till exempel är det ofta barnen som rider på filmerna och fotona på saluhästarna. Dels för att barnen älskar att prova nya hästar, dels för att det är ett enkelt val om man frågar dem "Kan ni fota mig när jag rider eller vill ni rida nya saluhästen och jag fotar?".
  
Vad är det för en situation vi ser i klippet?
– Jag filmade lite på skoj när Milla skulle prova Lukka första gången och jag lät henne hållas när det krånglade med tyglarna. Bästa sättet att lära sig! Tänk att en film ur vår vardag kunde bli en sån succé. Jag kan tillägga att den vita saluhästen Lukka redan är såld!
  
Ert företag heter Vibys islandshästar, vad är det ni sysslar med?
– Företaget drivs av mig, Elin Rosdahl, och min syster Anna Bergqvist. Vi bedriver ridskola, turridning, ridläger, avel och försäljningstall med islandshästar på vår gård utanför Arboga. 
  


Sexåriga Milla på islandshästen Lukka. FOTO: Privat

Läs mer om Vibys islandshästar

Mer i Hippson-TV

De halvvilda fellponnyerna riskerar att dö ut

Den halvvilda fellponnyn lever fortfarande i frihet i Cumbria i norra England. Men allt färre är intresserade av att föda upp rasen i området och antalet ston är nere på cirka 150. Fell Pony Heritage Centre har därför dels startat en insamling, dels en stor utställning för att berätta om rasen. Man hoppas kunna öka intresset för dessa halvvilda hästar så att de inte dör ut. 


Sett 2044 ggr

När lastningen går alldeles av sig själv

Den här hästen måste verkligen gilla att åka lastbil. Den tar sikte på lastbilen på långt håll och går självmant hela vägen upp på lämmen. Det är inte alla som har det lika lätt med lastningen!


Sett 4395 ggr

Shettisen och influencern Teddy tar pulsen på ridsportens EM-grenar – på sitt alldeles eget vis

Måndag drar ryttar-EM i dressyr, hoppning och paradressyr i gång i nederländska Rotterdam. Veckan därpå är det dags för fälttävlans dito i tyska Luhmühlen.
  
Det internationella ridsportförbundet FEI laddar upp genom att låta ”Teddy the Shetland” (som har 127 000 följare
på Instagram) prova på livet som EM-häst. Som ni ser i klippet ovan gör han det på sitt alldeles eget vis…


Sett 2663 ggr

Terapihästen Misan lättar upp stämningen hos Morgonpasset

När terapihästen Misan och hennes ägare Caroline Lindblad besökte Morgonpasset i P3 mådde redaktionens medlemmar strax SÅ mycket bättre. En liten vit ponny kan lätta upp dåligt morgonhumör hos de flesta.
 
>> Lyssna på podden Morgonpasset i P3 och Misans besök i radiostudion


Sett 789 ggr

Fotboll är så mycket roligare om man är två (eller fler)

Den här miniatyrhästen går nyfiket fram när en boll kastas in i hagen. När kompisen kommer kanske det kan bli lite match också, eller vad tror ni?


Sett 2582 ggr

Peder Fredricson hoppas på fler EM-guld: "Svenska laget är väldigt starkt"

Inför EM i Rotterdam har FEI träffat Peder Fredricson, som reflekterar över 2017 års mästerskap i Göteborg. Regerande Europamästaren berättar att det var fantastiskt att vinna på hemmaplan och han hyllar sin partner H&M All In.
– Det är en fantastisk häst. Han kan sträcka ut sig över en bred oxer, hoppa högt över ett rättuppstående, han är snabb och modig. All In är allt man vill att en häst ska vara.
  
Peder blickar även framåt mot nästa veckas mästerskap, dit han åker med både H&M All In och H&M Christian K.
– All In har haft en fantastisk säsong. Är han i bra form är han en otrolig häst att rida under ett mästerskap, säger Peder, som också tror att det svenska laget har riktigt bra chanser att ta medalj:
– Svenska laget är riktigt starkt. Förra EM tog vi silver, det vore fantastiskt med ett guld.


Sett 2749 ggr

Häng med till Patrik Kittels "drömmiga" anläggning

I ett nästan 22 minuter långt videoreportage tar Matt Harnacke och Jesse Drent med tittaren till Patrik Kittels och Lyndal Oatleys nya ridanläggning. Hör dem berätta om bygget och visa det färdiga resultatet i klippet ovan.


Sett 7077 ggr

Kämpar för att mulor ska få fortsätta tävla dressyr: ”De är ju till hälften hästar och rids på samma sätt”

Vi har tidigare berättat om dressyrmulan Wallace, som från början var förbjuden att tävla men vars fans fick det brittiska ridsportförbundet att ändra reglerna för hur ”häst” definieras på tävling. I klippet ovan, filmat av BBC för ett år sedan, vinner han sin första klass.


Sett 6377 ggr

Måndagsfeeling med ponnyn Pedro i hagen: "Han trycker på snooze – om och om igen"

Den 22-åriga New Forest-ponnyn Pedro bor hos Johanna och hennes dotter Melina. Han är världens bästa läromästare åt Melina och älskar uteritter. Men kanske ännu mer älskar han att ta sovmorgon.
– Det han mest vill prioritera är att få sova ut på morgonen. Pedro gick rätt in i våra hjärtan och förtroendet fanns där nästan från dag ett. Och vem har hjärta när han ”pratar” med små grymt och pust att be honom vakna tidigt på morgonen? Man kan verkligen säga att Pedro trycker på "snooze". Om och om igen, säger Johanna, och delar med sig av ett härligt klipp.


Sett 4803 ggr

Minishettisen Blackis vilar lunch – ordentligt nerbäddad

Alexandra Furmans minishettis Blackis, två år, tycker att tuppluren efter lunch är viktig. Och nog blir det hela ännu mysigare om man bäddar ner sig med en filt.


Sett 2332 ggr


taggar


liknande webbartiklar


Mest sedda


Populära taggar