Sexåriga Milla rider tålmodiga islandshästen Lukka

Hippson-TV

Hippson Lifestyle

Publicerad: 2016-06-12

Fantastisk häst! Milla Bergqvist 6år och Lukka frá Laugardaelum 󾬏󾬏 Vilket tålamod!

Publicerat av Vibys Islandshästar HB den 29 maj 2016

Sexåriga Milla rider tålmodiga islandshästen Lukka

När snart sjuåriga Milla skulle rida islandshästen Lukka fick hon lite problem med tyglarna. Hennes moster Elin stod vid sidan och lät Milla, på egen hand, klura ut hur hon skulle få tyglarna över Lukkas huvud. För Hippson berättar Elin mer om denna tålmodiga lilla häst. 

Hej Elin, vilket charmigt klipp! Kan du berätta lite om flickan? 
– Milla Bergqvist är min syster Annas dotter, hon fyller sju år i slutet av juni. Den här dagen red hon fyra hästar, varav det vita stoet Lukka frá Laugardaelum var en. Faktiskt var det så att det var första gången hon provade Lukka, som kommer från våra släktingars gård Laugardaelum på Island och som är uppfödd av Olöf Haraldsdottir.
  
Det verkar vara en tålmodig häst...
– Lukka är elva år (e. Klettur frá Hvammi u. Kapitola frá Hóli), hon kom med flyg från Island den 13 april för att säljas. När vi får hem en ny häst testar vi den själva först, innan barnen får prova. Med Lukka kände vi på en gång att hon var väldigt trygg och att det var okej att Milla red. Vi vet också att Lukka har varit utlånad till en ridskola på Island tidigare.
  
Brukar era barn hjälpa till i stallet? 
– Ja, våra barn är väldigt delaktiga i vårt företag och de får hjälpa till mycket efter förmåga. Jag har tre barn och Anna har fyra, varav de två minsta hos oss båda rider. Mest aktiva är tioåriga Klara och sexåriga Milla. De rider och tävlar så mycket de bara orkar och får. Men även grabbarna som är åtta och sju år gamla rider. Till exempel är det ofta barnen som rider på filmerna och fotona på saluhästarna. Dels för att barnen älskar att prova nya hästar, dels för att det är ett enkelt val om man frågar dem "Kan ni fota mig när jag rider eller vill ni rida nya saluhästen och jag fotar?".
  
Vad är det för en situation vi ser i klippet?
– Jag filmade lite på skoj när Milla skulle prova Lukka första gången och jag lät henne hållas när det krånglade med tyglarna. Bästa sättet att lära sig! Tänk att en film ur vår vardag kunde bli en sån succé. Jag kan tillägga att den vita saluhästen Lukka redan är såld!
  
Ert företag heter Vibys islandshästar, vad är det ni sysslar med?
– Företaget drivs av mig, Elin Rosdahl, och min syster Anna Bergqvist. Vi bedriver ridskola, turridning, ridläger, avel och försäljningstall med islandshästar på vår gård utanför Arboga. 
  


Sexåriga Milla på islandshästen Lukka. FOTO: Privat

Läs mer om Vibys islandshästar

Mer i Hippson-TV

Se läromästaren Fitou, 21 år ung, piaffera med nioåriga lill-matte Victoria i sadeln

Med orden ”big smile” kommenterar danska toppryttaren Lone Bang Larsen, som driver Bang Dressage, det här klippet. Det visar hennes 21-åriga, pensionerade dressyrhäst Fitou L (e. Florestan I – May Sherif) som hon blev dansk mästare i dressyr på 2014. Lone har ägt hästen sedan han var ett år gammal, så han betyder väldigt mycket för henne.


Sett 1029 ggr

Louise och Alex tränar piaff och galopp för hand: "Gör att man får ett fint samspel"

Grand Prix-ryttaren Louise Sättermann ser många fördelar med att träna sin häst från marken. I klippet ovan är det hästen Alex som får prova att göra övergångar mellan galopp och piaff.


Sett 5471 ggr

Hingsten Glock's Victorio leker helst med grimman

Hästarna hos Stall Glock i Nederländerna gillar att bjuda på bus. Och deras tvåbenta vänner delar gärna med sig av buset på Instagram. Den här gången är det Glock's Victorio som hellre leker med grimman än har den på huvudet.


Sett 775 ggr

Kent Farrington håller sig i form

Den tidigare världsettan Kent Farrington, USA, bjuder på lite träningspepp. För dem som menar att ridning inte är en sport och ryttare inga atleter – de kan ju försöka slå Farrington i hopprepshoppning. Imponerande, eller hur!


Sett 774 ggr

Kör egen hoppträning ut ur hagen

De här två hästarna är sugna på lite terränghoppning framåt kvällen. Så ut ur hagen blir det först ett lågt elstaket, sedan två galoppsprång och över en rejäl grind. Matte får se sprången bakifrån.


Sett 11639 ggr

Sofie Relanders nyttiga bakdörr ut från paddocken: ”Perfekt för hästarna att hitta framåtbjudningen”

Dressyrryttaren Sofie Relander har förverkligat en dröm. En ”bakdörr” ut från ridbanan som tillåter bus över stock och sten gör underverk för framåtbjudningen. Missa inte det coola klippet här.


Sett 8306 ggr

Ponnyn Ess gnäggar sött i sömnen

Ess från Bästekille tog en tupplur i matte Madeleine Escandes knä ute i hagen. Nog somnade han gott i vårsolen – och man kan ju undra vad han drömmer om?


Sett 5387 ggr

Shettisen Zimba behöver också motion – hänger med lös på skogsturen

Shetlandsponnyn Zimba är 24 år och förgyller allas tillvaro. När hennes ryttare, Rosa, inte kan rida får ponnyn följa med på promenad för att få motion. Zimba är van vid att gå lös och hon verkar ha det riktigt härligt i vårsolen i skogen.
– Hon är stallets lilla guldklimp, säger Daniéla Almqvist.


Sett 4413 ggr

När skrittmaskinen blir en karusell

Den här smarta hönan har kommit på det allra bästa sättet att använda en skrittmaskin på. Sittandes uppe på den får hon både en åktur och har full koll på omgivningarna.


Sett 4383 ggr

Topphästen Parzival njuter av pensionärslivet

Med Adelinde Cornelissen var Parzival (född 1997, e. Jazz – Ulft) en av världens bästa dressyrhästar. Han pensionerades efter OS i Rio 2016 och avtackades i mars året därpå inför publiken i ’s-Hertogenbosch. Nu har hans ryttare delat ett klipp i sociala medier på den före detta topphästen – visst ser Parzival ut att njuta av pensionen till fullo?


Sett 8041 ggr


taggar


liknande webbartiklar


Mest sedda


Populära taggar