Shirehästen Eric tränas att bli pukhäst hos Beridna Högvakten

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2019-05-28

Från hinkar till pukor på 15 minuter. Den nya Shirehästen Eric tränas för att bli pukhäst för tjänstgöring i Livgardets Dragonmusikkår. Erics träning från att bära gröna plasthinkar till att bära pukor för första gången gick bra. Detta under ledning och översyn av chefsinstruktör lt Johansen. Onsdagen den 22 maj gick Eric för första gången med musikkåren upp till slottet, än så länge utan pukor. Foto: Helén Falk

Publicerat av Beridna Högvakten Torsdag 23 maj 2019

Shirehästen Eric tränas att bli pukhäst hos Beridna Högvakten

Eric är den nya shirehästen hos Beridna Högvakten, som tränas för att bära pukor och tjänstgöra som pukhäst i Livgardets Dragonmusikkår. I klippet får vi ta del av Erics träning från att bära gröna plasthinkar, till att bära pukor för första gången. Generalsekreterare Lena Linn berättar mer om hästarnas träning.

Text: Linnea Lindahl
Foto: Helen Falk/Beridna Högvakten

Oden, en av de andra pukhästarna, ska gå i pension och få njuta av sin ålderdom på grönbete. Då har det blivit dags för Eric att kliva in som efterträdare. Han kom till Beridna Högvakten som femåring och är nu under utbildning för sin nya uppgift.
– Under träningen har man hängt två gröna plasthinkar över hans hals där pukorna sedan kommer att hänga. I hinkarna har det funnits godis som han har fått, så att han ska förknippa upplevelsen med något positivt. Sedan har man dunkat lite i och slagit på hinkarna för att han ska vänja sig vid ljudet och vid att ha något hängande runt halsen.

Har fått vänja sig stegvis
I bildspelet som visas i klippet tar alltså Eric det stora steget från hinkar till pukor för första gången, det är Jesper Lång som sitter på.
– Det gick utmärkt! säger Lena Linn.
När årets paradsäsong inleddes fick Eric först gå med under uppvärmningen när paradhästarna skrittar runt på gårdsplanen på Kavallerikasern innan paraden börjar.
– Då har han fått vänja sig vid uniformer, glänsande hjälmar och musik, säger Lena Linn.
Tanken är att Eric ska få gå sin första riktiga parad under hösten, eller i början på nästa säsong. Nu går han med vid sidan om antingen Oden eller Tor i de beridna vaktparaderna utan något mer på ryggen än en ryttare, som än så länge rider honom med tvåhandsfattning. När pukorna senare är på plats kommer han att styras med hjälp av ryttarens fötter i stigbyglarna.
– Han har redan tjänstgjort ute på stan i ett mer officiellt sammanhang. Vid föreningen för den Beridna Högvaktens årsmöte på Grand Hotel stod han uppställd vid hotellentrén, och många turister ville komma fram och fotografera. Han stod snällt med spetsade öron, så han kommer bli en fantastisk pukhäst, säger Lena.


Mer i Hippson-TV

Håll ut, snart är det helg!

Tröttare häst får man leta efter... Han återspeglar nog mångas känsla inför helgen och kommande semestrar. Men håll ut, snart är både helgen och semestern här. 


Sett 436 ggr

När den engagerade föräldern också hoppar med

När Cornelia Bergstrand skulle tävla förra helgen var hennes familjemedlemmar lika engagerade som ekipagen på banan. Mamma Viktoria gjorde en härlig "läktar-dans" och även pappa Jonas och tränaren Pontus Westergren var stolta supporters när ekipaget var dubbelt felfria. John Hickey var på plats och fångade hela händelseförloppet på film.


Sett 3461 ggr

När man fixar hovarna och hästen bara vill pussas

När husse smörjer hovarna så att de blänker kan man passa på att kelas en liten stund. För den här hästen vill gärna pussas. Akta bara så att inte tänderna kommer fram!


Sett 12728 ggr

Steve Guerdat om SWB-stoet Bianca: "Tror att man ganska lätt blev förälskad i henne vid första ögonkastet"

Den svenskfödda topphästen Bianca har gått ur tiden. SWB träffade hennes ryttare Steve Guerdat i samband med Falsterbo Horse Show 2019 – hör hans varma ord om "Queen B" i intervjun ovan.


Sett 2369 ggr

OS-stjärnan Wegas föl lever livet i sommarhagen

Mästerskapshästen Wega, som tog OS-silver i fälttävlan i London med Sara Algotsson Ostholt, har lämnat tävlingsbanan och fortsätter nu karriären som mamma. Förra året fick hon ett stoföl – och även i år verkar det vara en energisk liten dam hon har vid sin sida.


Sett 5301 ggr

När hästens hår är viktigare än ditt

Vi kan spendera timmar med att tvätta med schampo och använda olika typer av glansspray och borstar när det kommer till hästens svans. Men ens eget hår? Nja, det är väl inte riktigt lika viktigt, eller? Se klippet med hög igenkänningsfaktor!


Sett 1979 ggr

Sömntutan Surprise sover så det hörs

Olivias häst Surprise sover så att det hörs vida omkring. Hon snarkar så högljutt så Olivia ända sedan stoet var litet fått frågan om hon är sjuk. Men det är bara så det är helt enkelt.
Man ser och speciellt hör henne nästan varje dag när hon ligger och snarkar i hagen, lösdriften eller inne i boxen, berättar matte Olivia.
Snarkar hon kanske rentav högre än
Nalle, som vi stiftade bekantskap med i måndags morse?


Sett 5367 ggr

När en "mördarkanin" blockerar vägen

När Samantha May ropade in sina hästar för att ge dem mat verkade allt till en början frid och fröjd. Men vänta! Det sitter en livsfarlig kanin mitt på stigen! Se det roliga klippet där hästarna försöker komma fram till hur de ska hantera situationen.


Sett 121697 ggr

Lova vloggade innan det var stort: "Ha riktigt, riktigt kul"

När Lova Hallbäck var åtta år brukade hon spela in små videoklipp av sig själv. Nu har ett av klippen fått nytt ljus, och den avslutande uppmaningen är fortfarande lika träffsäker.
– Det var ingen osäker Lova på den tiden, säger hon.


Sett 3521 ggr

Vi ses halvvägs för en puss

Ömsesidig kärlek när den är som allra bäst. Tänk att få ha sin käresta hästkompis på bara en halslängds avstånd – alltid redo för för en puss.


Sett 2636 ggr



Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 3

– TEMA: Smarta stall
– Reportage: Malin Baryard Johnsson
– Trappan till skänkelvikning

– Bärighet och rakriktning
– Nya sätt att hältutreda hästar
– Så upplever hästen sin värld
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten



Senaste expertsvaren

Hitta suget i bettet för jämnare tempo
Lennart Lindelöw svarar
Rytmen är viktigare än avsprångspunkten
Lennart Lindelöw svarar
Hyresgäst som inte flyttar sin häst trots att avtalet löpt ut
Eva Johansson svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.