Shirehästen Eric tränas att bli pukhäst hos Beridna Högvakten

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2019-05-28

Från hinkar till pukor på 15 minuter. Den nya Shirehästen Eric tränas för att bli pukhäst för tjänstgöring i Livgardets Dragonmusikkår. Erics träning från att bära gröna plasthinkar till att bära pukor för första gången gick bra. Detta under ledning och översyn av chefsinstruktör lt Johansen. Onsdagen den 22 maj gick Eric för första gången med musikkåren upp till slottet, än så länge utan pukor. Foto: Helén Falk

Publicerat av Beridna Högvakten Torsdag 23 maj 2019

Shirehästen Eric tränas att bli pukhäst hos Beridna Högvakten

Eric är den nya shirehästen hos Beridna Högvakten, som tränas för att bära pukor och tjänstgöra som pukhäst i Livgardets Dragonmusikkår. I klippet får vi ta del av Erics träning från att bära gröna plasthinkar, till att bära pukor för första gången. Generalsekreterare Lena Linn berättar mer om hästarnas träning.

Text: Linnea Lindahl
Foto: Helen Falk/Beridna Högvakten

Oden, en av de andra pukhästarna, ska gå i pension och få njuta av sin ålderdom på grönbete. Då har det blivit dags för Eric att kliva in som efterträdare. Han kom till Beridna Högvakten som femåring och är nu under utbildning för sin nya uppgift.
– Under träningen har man hängt två gröna plasthinkar över hans hals där pukorna sedan kommer att hänga. I hinkarna har det funnits godis som han har fått, så att han ska förknippa upplevelsen med något positivt. Sedan har man dunkat lite i och slagit på hinkarna för att han ska vänja sig vid ljudet och vid att ha något hängande runt halsen.

Har fått vänja sig stegvis
I bildspelet som visas i klippet tar alltså Eric det stora steget från hinkar till pukor för första gången, det är Jesper Lång som sitter på.
– Det gick utmärkt! säger Lena Linn.
När årets paradsäsong inleddes fick Eric först gå med under uppvärmningen när paradhästarna skrittar runt på gårdsplanen på Kavallerikasern innan paraden börjar.
– Då har han fått vänja sig vid uniformer, glänsande hjälmar och musik, säger Lena Linn.
Tanken är att Eric ska få gå sin första riktiga parad under hösten, eller i början på nästa säsong. Nu går han med vid sidan om antingen Oden eller Tor i de beridna vaktparaderna utan något mer på ryggen än en ryttare, som än så länge rider honom med tvåhandsfattning. När pukorna senare är på plats kommer han att styras med hjälp av ryttarens fötter i stigbyglarna.
– Han har redan tjänstgjort ute på stan i ett mer officiellt sammanhang. Vid föreningen för den Beridna Högvaktens årsmöte på Grand Hotel stod han uppställd vid hotellentrén, och många turister ville komma fram och fotografera. Han stod snällt med spetsade öron, så han kommer bli en fantastisk pukhäst, säger Lena.


Mer i Hippson-TV

Möt Kevin Wynne, 77 år: "Kommer fortsätta rida tills den dag jag dör"

Kevin Wynne började rida när han var runt sju år gammal. I november fyller han 78 år, och han rider fortfarande flera gånger i veckan. Dessutom fångar han in galopphästar som kommit lös på banan. I klippet ovan berättar Kevin om sitt liv med hästarna.


Sett 1406 ggr

När man får en riktig mysstund med sin bästis

Den här tjejen har en kompis som är mycket, mycket större än vad hon själv är. Men det verkar hon inte bry sig om. Inte hästen heller, som sover så gott i hennes knä.


Sett 1706 ggr

När man glömmer ta med hästen till vetcheck

Den tyska dressyrryttaren Dorothee Schneider glömde att ta med hästen Showtime FRH till veckans vetcheck. Då får man springa utan! Nej, skämt åsido. Hon testade bara underlaget, berättar hon på Instagram. Och bra gick det ju för det tyska laget, som rider Grand Prix Special i morgon, tisdag.


Sett 2710 ggr

Svenska hoppstjärnorna på flyget: "Tar powernaps och slipper jetlag"

Söndag kväll landar de fyra svenska hopphästarna i Tokyo. Veterinär Axel Wallman var med när de lastades på planet i Liege, Belgien, på lördagen. I klippet ovan ska Indiana kliva in i flygboxen.
– Det var en förväntansfull och mycket god stämning, säger han.


Sett 13679 ggr

Livet leker – med lerinpackning och bus i hagen

Sydney Neilly har en häst som verkligen vet av att njuta av livet. Hästen "Tomas" är både badsugen, har spring i benen och verkar hur nöjd som helst. Ägaren? Inte så nöjd. Ha en härlig helg!


Sett 3383 ggr

Följer galoppträningen från framsätet

Den här hunden har full koll och fullt fokus på galoppträningen på banan utanför bilen. När några ekipage försvinner ur synhåll kommer det nya.


Sett 4013 ggr

Bästa hjälpredan när stallgången ska sopas

Allt blir så mycket roligare om man gör det tillsammans – som att sopa stallgången. Frågan är hur mycket hjälp den här hästen egentligen kommer med, men ett skratt bjuder den på i alla fall.


Sett 1166 ggr

Börja veckan med morgongymnastik

Så drar vi igång veckan med lite morgongymnastik. Den här hästen tar på sig att vara ledare för passet. Ett och två och kör!


Sett 1511 ggr

Lite uppvärmning inför hoppningen i Falsterbo

SVT hästar bjuder på ett klipp på Instagram så här i Falsterbo-tider. 1983 reds det fälttävlan i Falsterbo med bansträckning ut i havet. Här är det Anders Gernandt som kommenterar. Se Jan Jönsson, Sven Ingvarsson med flera i det härliga nostalgiklippet.


Sett 2591 ggr

När kossan hellre vill vara en häst

Så härligt när hästarna släpps ut i sommarhagen fulla med spring i benen – men vänta – vem är det som kommer lite på efterkälken? Är det … en ko!


Sett 4563 ggrAktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 3

– TEMA: Smarta stall
– Reportage: Malin Baryard Johnsson
– Trappan till skänkelvikning

– Bärighet och rakriktning
– Nya sätt att hältutreda hästar
– Så upplever hästen sin värld
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Hjälp, hur ska jag hantera min häst?
Elke Hartmann svarar
Tips för att få stabil hand i hoppningen
Lennart Lindelöw svarar
Hitta självförtroendet i hoppningen efter en olycka
Lennart Lindelöw svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.