Sitsforskaren: ”När man börjar korrigera sin position i sadeln blir man först väldigt frustrerad”
Presenteras i samarbete med: Saab och Ridsportens Innovationer

Sitsforskaren: ”När man börjar korrigera sin position i sadeln blir man först väldigt frustrerad”

Hållbara ryttare 3, del 7: I sista delen av tredje säsongens ”Hållbara ryttare” får Jeanna Högberg, från Saab Team Sweden Dressage, sitshjälp av forskaren Maria Terese Engell. De har tidigare tränat avsuttet, nu har det blivit dags att sitta upp på hästen.

Maria Terese Engell inleder med att förklara att justeringar av sits och ridteknik handlar om repetition av rätt rörelsemönster, ofta. Gärna en halvtimme om dagen.
– När man börjar korrigera sin position blir man först väldigt frustrerad, för hjärnan tror ju att det du har gjort hela livet är det korrekta rörelsemönstret. Så när jag som tränare börjar rätta en ryttare blir hjärnan förtvivlad och allt känns skevt. Detta tills ryttaren har repeterat så många gånger att hjärnan anpassar sig till det nya mönstret, säger hon.
Ridningen bygger på automatiska responser. Och att skapa nya automatiska responser tar tid och en hel del arbetsinsats, så det gäller att vara dedikerad.
  
Mer att hålla i huvudet när du rider
Till Jeanna Högbergs förvåning var det inte så stor skillnad som hon hade trott att gå från avsutten till uppsutten sitsträning.
– Jag trodde kanske inte att det skulle vara så likt, men det var väldigt mycket samma korrigeringar till häst som på balansbollen. Men det är ju lite svårare att tänka på korrigeringarna när man rider, eftersom man har fler parametrar att ta hänsyn till…
Bland annat jobbade hon och Maria Terese på små korrigeringar i bålen, höften, hakan och nacken.
– Den största förändringen tycker jag blev i mitt överliv, jag hamnar gärna lite bakåt. Men den korrigeringen var också svårast att komma ihåg.
    
Små förändringar är lättare att ta till sig
Jeanna fick rida en del travslutor under passet, men det är inte bara dessa som påverkas av korrigeringarna.
– Jag tror att jag kommer att ha med mig det här i alla rörelser. Att det är för helheten som träningen gör mest.
”Skillnaden som gör skillnaden” är enligt Högberg de små, små förändringarna.
– Gör du stora förändringar faller du lätt tillbaka till dina gamla mönster, medan de små förändringarna är lättare att ta till sig, säger hon.
Avslutningsvis hyllar Jeannas landslagskollega Johanna Due-Boje det här nya sättet att utvecklas i sin ridning.
– Tränare behöver verkligen få lära sig det här systemet. Att ha fler Maria Terese i Sverige hade kunnat utveckla sporten väldigt mycket, säger hon.

Del 6: Johanna Due-Boje känner stor skillnad efter sitsanalysen
Del 5: Cecilia Bergåkra fick fokusera på bäckenet och fötterna
Del 4: ”Arbetet i stallet och på hästryggen är monotont”
Del 3: Så blir du följsam i sadeln – som Jeanna Högberg
Del 2: ”Alla ryttare kan få förståelse för sin egen kropp”
Del 1: Landslagsryttare tar hjälp av forskning
Tidigare säsonger av Hållbara ryttare hittar du här
Läs mer om Maria Terese och hennes doktorsavhandling

Presenteras av Ridsportens Innovationer
Projektet Ridsportens Innovationer har som mål att bidra till utvecklingen av ridsporten med ny kunskap, innovativa idéer och metoder som är till stor nytta för ridsportens aktiva.
Läs mer på Innovare.se


Mer i Hippson-TV

Dags för roliga timmen – lekdags med favoritbollen

Den här snyggingen är full av energi och bus. Vad passar då bättre än en lekstund med den färgglada favoritbollen. Skruva upp volymen och se det roliga klippet.


Sett 11233 ggr

Föl föddes med ett femte ben

Det lilla hingstfölet kom till Equitom equine clinic i Lummen, Belgien, bara en vecka gammal med en medfödd missbildning, så kallad polydaktyli på sitt vänstra framben. Polydaktyli på häst innebär att man föds med en extra tå eller ett extra ben. I de allra flesta fall är det bara en liten del som växt ut men hos det här fölet var det ett fullt utvecklat extra ben komplett med senor, leder och skelett. Före operationen gjorde man ultraljud och röntgade för att få en ordentlig bild av hur man skulle gå till väga. Fölet opererades den 3 augusti och operationen var en utmaning men gick bra. Det extra benet är borta och fölet mår bra. Man upptäckte även en mild deformation på det vänstra benet och man limmade på en ortopedisk sko för att korrigera detta.

Kliniken har gett sitt medgivande till att vi delar filmen från operationen tillsammans med beskrivningen ovan. Vi vill varna för obehagliga bilder då man får följa delar av operationen i närbild.


Sett 10848 ggr

Systrarna Holmén på plats i Falsterbo: "Du har alltid varit min förebild"

På onsdagen red både Stephanie och Nicole Holmén i finalen för sexåriga hästar i Falsterbo. För Hippson berättar de mer om dagens ritter, hur det är att tävla tillsammans med sin syster, vad deras styrkor som ryttare är samt vem de tror vinner seniorernas SM-final till helgen. Se den filmade intervjun ovan!


Sett 1871 ggr

En konst att fånga ett äpple i vatten

Hur gör hästen egentligen när den försöker fånga ett äpple i vattenhinken? Eller för den delen, hur ser de egentligen ut när de dricker? Här får vi svaret när filmen är tagen nerifrån vattenhinkens botten – visst ser det häftigt ut!


Sett 11337 ggr

Knack knack knack – någon hemma?

Vill du besöka den här sötnosen får du knacka först. Sedan är det bara till att vänta och se om dörren öppnas och du får komma in.


Sett 14585 ggr

Mekaniska "hästen" Barry – rund som en tunna

Ett bra sätt att öva balansen på är att göra det på en mekanisk häst men hur många har en sådan stående, inte så många kanske. Men det går att finna på råd, som den här kvinnan som skapat den något rundlagda mekaniska hästen Barry. Något att ta efter?


Sett 8497 ggr

För er som undrat – enhörningar kan hoppa

Jodå – enhöringar finns – de kan hoppa, de kan till och med rida - och hoppa. Nej, det är inte första april och du drömmer inte, det är alldeles sant.


Sett 9798 ggr

Härligt med svalka i sommarvärmen

Vi är nog många som pustar ut i skuggan den här helgen. Visst är det härligt med sol och värme men ibland behöver man kylas av. Som den här hästen som njuter av att bjudas på vatten direkt från vattenslangen.


Sett 9300 ggr

Pax för att inte borsta!

Det finns hästar som gillar att rulla och så finns det hästar som går all in i leran. I det här fallet känns ju den kritvita hagkompisen som ett betydligt mer lockande alternativ att plocka in från hagen – men någon verkar i alla fall utomordentligt nöjd med sin insats!


Sett 17266 ggr

Miniatyrhingsten Akilles låter inte matte mocka hagen – vill pussas istället

När Evelyn Banffy ska mocka i hagen får hon genast sällskap. Den amerikanska miniatyrhästen Akilles går vid hennes sida och passar på att visa upp sina tricks. Han både pussas och gör spansk skritt, så mockningen får vänta. 

Förra året nominerades den charmiga ponnyn, 76 centimeter i mankhöjd, till Årets vårdhjälte. Tillsammans med Evelyn besöker han olika äldreboenden och demensboenden. Där sprider de värme och glädje, och de boende får en chans till ett avbrott i vardagen. Coronapandemin innebär dock ett avbrott i hans viktiga arbete. Akilles är även en duktig körhäst, han är tränad i klassisk dressyr från marken och Evelyn tricktränar honom också.


Sett 30059 ggr