Sitsforskaren: ”När man börjar korrigera sin position i sadeln blir man först väldigt frustrerad”
Presenteras i samarbete med: Saab och Ridsportens Innovationer

Sitsforskaren: ”När man börjar korrigera sin position i sadeln blir man först väldigt frustrerad”

Hållbara ryttare 3, del 7: I sista delen av tredje säsongens ”Hållbara ryttare” får Jeanna Högberg, från Saab Team Sweden Dressage, sitshjälp av forskaren Maria Terese Engell. De har tidigare tränat avsuttet, nu har det blivit dags att sitta upp på hästen.

Maria Terese Engell inleder med att förklara att justeringar av sits och ridteknik handlar om repetition av rätt rörelsemönster, ofta. Gärna en halvtimme om dagen.
– När man börjar korrigera sin position blir man först väldigt frustrerad, för hjärnan tror ju att det du har gjort hela livet är det korrekta rörelsemönstret. Så när jag som tränare börjar rätta en ryttare blir hjärnan förtvivlad och allt känns skevt. Detta tills ryttaren har repeterat så många gånger att hjärnan anpassar sig till det nya mönstret, säger hon.
Ridningen bygger på automatiska responser. Och att skapa nya automatiska responser tar tid och en hel del arbetsinsats, så det gäller att vara dedikerad.
  
Mer att hålla i huvudet när du rider
Till Jeanna Högbergs förvåning var det inte så stor skillnad som hon hade trott att gå från avsutten till uppsutten sitsträning.
– Jag trodde kanske inte att det skulle vara så likt, men det var väldigt mycket samma korrigeringar till häst som på balansbollen. Men det är ju lite svårare att tänka på korrigeringarna när man rider, eftersom man har fler parametrar att ta hänsyn till…
Bland annat jobbade hon och Maria Terese på små korrigeringar i bålen, höften, hakan och nacken.
– Den största förändringen tycker jag blev i mitt överliv, jag hamnar gärna lite bakåt. Men den korrigeringen var också svårast att komma ihåg.
    
Små förändringar är lättare att ta till sig
Jeanna fick rida en del travslutor under passet, men det är inte bara dessa som påverkas av korrigeringarna.
– Jag tror att jag kommer att ha med mig det här i alla rörelser. Att det är för helheten som träningen gör mest.
”Skillnaden som gör skillnaden” är enligt Högberg de små, små förändringarna.
– Gör du stora förändringar faller du lätt tillbaka till dina gamla mönster, medan de små förändringarna är lättare att ta till sig, säger hon.
Avslutningsvis hyllar Jeannas landslagskollega Johanna Due-Boje det här nya sättet att utvecklas i sin ridning.
– Tränare behöver verkligen få lära sig det här systemet. Att ha fler Maria Terese i Sverige hade kunnat utveckla sporten väldigt mycket, säger hon.

Del 6: Johanna Due-Boje känner stor skillnad efter sitsanalysen
Del 5: Cecilia Bergåkra fick fokusera på bäckenet och fötterna
Del 4: ”Arbetet i stallet och på hästryggen är monotont”
Del 3: Så blir du följsam i sadeln – som Jeanna Högberg
Del 2: ”Alla ryttare kan få förståelse för sin egen kropp”
Del 1: Landslagsryttare tar hjälp av forskning
Tidigare säsonger av Hållbara ryttare hittar du här
Läs mer om Maria Terese och hennes doktorsavhandling

Presenteras av Ridsportens Innovationer
Projektet Ridsportens Innovationer har som mål att bidra till utvecklingen av ridsporten med ny kunskap, innovativa idéer och metoder som är till stor nytta för ridsportens aktiva.
Läs mer på Innovare.se
Mer i Hippson-TV

Putsa stövlarna som Beezie Madden

När den amerikanska toppryttaren Beezie Madden putsar stövlarna använder hon sig av så lite produkter som möjligt. I det här klippet visar hon hur hon, steg för steg, får den där riktigt glansiga finishen.


Sett 1077 ggr

När man är supersupersupertaggad på att få komma ut i hagen

Det här bedårande fölet, som i klippet bara är några dagar gammalt, tar internet med storm. Tehya och hennes mamma kunde inte komma ut i hagen dagen innan på grund av ett oväder. Så nu är fölungen verkligen ett litet energiknippe. Tehya och hennes mamma bor på Rainbow Meadows Equine Rescue i USA. De som driver stället tar hand om vanvårdade och övergivna hästar och ser till så att de kommer till bra hem i framtiden.


Sett 5533 ggr

Erica förverkligade drömmen – red utan sadel och träns: ”Jag har velat göra detta länge”

Hoppryttaren Erica Johansson tycker att det är viktigt att bygga en relation till sina hästar. Häromdagen tog hon det hela ett steg längre – och hoppade upp på sin tävlingshäst utan både sadel och träns. Här berättar hon mer om hur hon förverkligat drömmen.


Sett 3427 ggr

Dags för världscuppremiär – minns ni förra årets superstart?

I helgen är det äntligen dags. Världscupsäsongen drar i gång och precis som förra året går första omgången i Oslo. Ni minns väl hur bra det gick förra året? Då vann Douglas Lindelöw och Zacramento. I år är Douglas tillbaka i Norge. På plats finns även Peder Fredricson, Henrik von Eckermann och Evelina Tovek. Angelica Augustsson rider kringklasserna. SVT sänder direkt från alla världscuptävlingar i hoppning.


Sett 1139 ggr

Massor av fjordingar i ett spann

Här är ett ekipage med fjordingar i mängd – hinner ni räkna? Annars kan vi avslöja facit, hela tolv stycken är det, visst ser det läckert ut!


Sett 5153 ggr

Morgontrött? Ja, vissa mer än andra...

Äntligen är det måndag och en helt ny vecka! Men det är inte alla som studsar upp ur sängen fulla av energi på morgonen. Den här söta pållen vilar mulen i stallströet och har inga planer på att aktivera sig. Och visst ser det mysigt ut? Se klippet från den norska ryttaren Sandra Landås.


Sett 5518 ggr

Europamästarens hopp-elev får (nästan) en flygtur

Att man tränar för en av världens bästa ryttare är ingen garanti för att det aldrig går snett. Det här "fail-klippet" är upplagt av självaste Martin Fuchs från Schweiz, som vann individuellt guld på EM i Rotterdam i somras tillsammans med Clooney.
  
Instagram kommenterar Martin stilstudien på sin elev med ”Training by Fuchs!” och diverse emojis. Vi kan alltså konstatera att han har både humor och självdistans, den där Europamästaren!


Sett 8709 ggr

Därför är zebrafölet Tira svart med vita prickar

För några veckor sedan tog ett prickigt zebraföl vid namn Tira internet med storm. Att fölet är svart med vita prickar, i stället för klassiskt zebrarandigt, beror på en pigmentrubbning – i klippet ovan beskrivs genetiken bakom fenomenet. Dessutom bjuds vi på flera härliga bilder och på filmklipp med sötheten i egen hög "person".


Sett 4355 ggr

Patrik Kittel om GP-hästen: ”Ska kunna sträcka ut halsen precis som en unghäst”

Grand Prix, del 1: Det har äntligen blivit dags för den fjärde och sista säsongen av Patrik Kittels filmade utbildningsserie. Denna gång handlar det om den allra högsta tävlingsnivån, som Patrik vill avdramatisera lite grann.
– Vi ska jobba med det alla tror är det svåraste, men som jag ska försöka bevisa är lätt – Grand Prix! utbrister han.


Sett 45 ggr

Dags för Nations Cup-final – kolla in terrängbanan

Årets Nations Cup-final i fälttävlan avgörs i Boekelo, Nederländerna, i helgen. Sverige har ett lag på plats. Kolla in terrängbanan i klippet från arrangören. 


Sett 1431 ggr