Sitsforskaren: ”När man börjar korrigera sin position i sadeln blir man först väldigt frustrerad”
Presenteras i samarbete med: Saab och Ridsportens Innovationer

Sitsforskaren: ”När man börjar korrigera sin position i sadeln blir man först väldigt frustrerad”

Hållbara ryttare 3, del 7: I sista delen av tredje säsongens ”Hållbara ryttare” får Jeanna Högberg, från Saab Team Sweden Dressage, sitshjälp av forskaren Maria Terese Engell. De har tidigare tränat avsuttet, nu har det blivit dags att sitta upp på hästen.

Maria Terese Engell inleder med att förklara att justeringar av sits och ridteknik handlar om repetition av rätt rörelsemönster, ofta. Gärna en halvtimme om dagen.
– När man börjar korrigera sin position blir man först väldigt frustrerad, för hjärnan tror ju att det du har gjort hela livet är det korrekta rörelsemönstret. Så när jag som tränare börjar rätta en ryttare blir hjärnan förtvivlad och allt känns skevt. Detta tills ryttaren har repeterat så många gånger att hjärnan anpassar sig till det nya mönstret, säger hon.
Ridningen bygger på automatiska responser. Och att skapa nya automatiska responser tar tid och en hel del arbetsinsats, så det gäller att vara dedikerad.
  
Mer att hålla i huvudet när du rider
Till Jeanna Högbergs förvåning var det inte så stor skillnad som hon hade trott att gå från avsutten till uppsutten sitsträning.
– Jag trodde kanske inte att det skulle vara så likt, men det var väldigt mycket samma korrigeringar till häst som på balansbollen. Men det är ju lite svårare att tänka på korrigeringarna när man rider, eftersom man har fler parametrar att ta hänsyn till…
Bland annat jobbade hon och Maria Terese på små korrigeringar i bålen, höften, hakan och nacken.
– Den största förändringen tycker jag blev i mitt överliv, jag hamnar gärna lite bakåt. Men den korrigeringen var också svårast att komma ihåg.
    
Små förändringar är lättare att ta till sig
Jeanna fick rida en del travslutor under passet, men det är inte bara dessa som påverkas av korrigeringarna.
– Jag tror att jag kommer att ha med mig det här i alla rörelser. Att det är för helheten som träningen gör mest.
”Skillnaden som gör skillnaden” är enligt Högberg de små, små förändringarna.
– Gör du stora förändringar faller du lätt tillbaka till dina gamla mönster, medan de små förändringarna är lättare att ta till sig, säger hon.
Avslutningsvis hyllar Jeannas landslagskollega Johanna Due-Boje det här nya sättet att utvecklas i sin ridning.
– Tränare behöver verkligen få lära sig det här systemet. Att ha fler Maria Terese i Sverige hade kunnat utveckla sporten väldigt mycket, säger hon.

Del 6: Johanna Due-Boje känner stor skillnad efter sitsanalysen
Del 5: Cecilia Bergåkra fick fokusera på bäckenet och fötterna
Del 4: ”Arbetet i stallet och på hästryggen är monotont”
Del 3: Så blir du följsam i sadeln – som Jeanna Högberg
Del 2: ”Alla ryttare kan få förståelse för sin egen kropp”
Del 1: Landslagsryttare tar hjälp av forskning
Tidigare säsonger av Hållbara ryttare hittar du här
Läs mer om Maria Terese och hennes doktorsavhandling

Presenteras av Ridsportens Innovationer
Projektet Ridsportens Innovationer har som mål att bidra till utvecklingen av ridsporten med ny kunskap, innovativa idéer och metoder som är till stor nytta för ridsportens aktiva.
Läs mer på Innovare.se

Mer i Hippson-TV

Superman sitter och vilar sig i form

Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman "Sune", född 2019, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl. 
Han är en riktigt stilig kille och ett charmtroll är han också. Otroligt social, trevlig och älskar att gosa. Mot sina syskon är han dock en retsticka och busar ofta med dem. I framtiden väntar ett liv som dressyrhäst, berättar matte Linda Hansson som även är uppfödare till "Sune". 


Sett 2876 ggr

Dansar med islandshästar, hundar och hela stallgänget: "Oj så roligt!"

Dansutmaningen Jerusalema Challenge har genomförts över hela världen. I förra veckan delade Hippson ett klipp med Tågarpsortens ryttarförening som gör dansen uppsuttet till häst. Stallgänget hos Jamila Bergs islandshästar har också tagit fram dansskorna, och delar glädjen med både hundar och hästar.
– Vi gjorde denna och oj så roligt samtidigt som teambuilding! Vi utmanar alla som har inackorderade, säger Jamila.


Sett 27505 ggr

Vi börjar veckan med ett leende

Vad gjorde vi innan sociala medier kunde få de mest banala små vardagssaker att bli lustifikationer. Som när en söt liten häst får kicka igång veckan med sitt "skratt".


Sett 1025 ggr

Det ska böjas i tid det som krokigt ska bli

Det här lilla barnet har turen att han en moster som har en väldigt snäll häst. Så varför inte redan i väldigt unga år få prova på piaff och passage – då har man ju den rätta känslan redan från start …


Sett 5694 ggr

Kanske tur att snön är på väg bort

Pontus Hugosson har tidigare visat upp hur han testar skijoring hemma på gården. Han har dessutom tagit sig vidare i TV4:s program Talang tillsammans med söta Katitzi. Så kanske, med tanke på en eventuell finalplats, är det tur att snön är på väg bort i Västsverige. För senast gick skijoringen inte helt perfekt …


Sett 4944 ggr

Systrarna Bergåkra vloggar hos SVT

Den 23 februari är det premiär för systrarna Emilia och Olivia Bergåkras vlogg på SVT Barn och SVT Play. Det blir sammanlagt 12 avsnitt och givetvis medverkar även storasyster Cecilia och mamma Sigrid. Så häng med den hästtokiga familjen på tävling och i vardagen på gården i Hälsingland. 


Sett 2086 ggr

Ryttarförening gjorde dansutmaning till häst

Dansutmaningen Jerusalema Challenge har blivit viral och det är många som genomför dansen runtom i världen. Även inom ridsporten är det flera som har tagit sin an utmaningen, men någon som gör det med en liten twist är Tågarpsortens ryttarförening. De genomför nämligen dansen uppsuttet till häst och vill nu utmana andra ridklubbar i landet.


Sett 89862 ggr

När snön vräker ner och traktorn strejkar

Linnea Åkesson driver utbildningsstall i Småland och där har det snöat en del på sistone. När hennes mamma Maria en dag kommer ut till ridbanan håller Linnea på att skotta fram fyrkantsspåret med en spångrep. Se klippet, glöm inte ljudet och se ända till slutet – ingen kan påstå att inte hästfolk är innovativa.


Sett 25163 ggr

Jo, gräset ÄR grönare på andra sidan

I vintertider kan det vara extra klurigt att hitta något att tugga på i hagen. Då gäller det att vara påhittig så att man kan lyckas få en smakbit av gräset på andra sidan staketet. Men det är ingen konst för Wish Princess Victoria, ett treårigt welsh cob-sto från Kil, Värmland, hälsar hennes ägare Lina Thor.


Sett 2907 ggr

När samspelet fungerar perfekt

Man kan inte annat än imponeras av den franska mounted gamesryttaren Violaine Ferrandez och hennes ponny Licorne du Mas. I full fart tar de sig an alla hinder hur smidigt och samspelt som helst.


Sett 15051 ggr