Sitsforskaren: ”När man börjar korrigera sin position i sadeln blir man först väldigt frustrerad”
Presenteras i samarbete med: Saab och Ridsportens Innovationer

Sitsforskaren: ”När man börjar korrigera sin position i sadeln blir man först väldigt frustrerad”

Hållbara ryttare 3, del 7: I sista delen av tredje säsongens ”Hållbara ryttare” får Jeanna Högberg, från Saab Team Sweden Dressage, sitshjälp av forskaren Maria Terese Engell. De har tidigare tränat avsuttet, nu har det blivit dags att sitta upp på hästen.

Maria Terese Engell inleder med att förklara att justeringar av sits och ridteknik handlar om repetition av rätt rörelsemönster, ofta. Gärna en halvtimme om dagen.
– När man börjar korrigera sin position blir man först väldigt frustrerad, för hjärnan tror ju att det du har gjort hela livet är det korrekta rörelsemönstret. Så när jag som tränare börjar rätta en ryttare blir hjärnan förtvivlad och allt känns skevt. Detta tills ryttaren har repeterat så många gånger att hjärnan anpassar sig till det nya mönstret, säger hon.
Ridningen bygger på automatiska responser. Och att skapa nya automatiska responser tar tid och en hel del arbetsinsats, så det gäller att vara dedikerad.
  
Mer att hålla i huvudet när du rider
Till Jeanna Högbergs förvåning var det inte så stor skillnad som hon hade trott att gå från avsutten till uppsutten sitsträning.
– Jag trodde kanske inte att det skulle vara så likt, men det var väldigt mycket samma korrigeringar till häst som på balansbollen. Men det är ju lite svårare att tänka på korrigeringarna när man rider, eftersom man har fler parametrar att ta hänsyn till…
Bland annat jobbade hon och Maria Terese på små korrigeringar i bålen, höften, hakan och nacken.
– Den största förändringen tycker jag blev i mitt överliv, jag hamnar gärna lite bakåt. Men den korrigeringen var också svårast att komma ihåg.
    
Små förändringar är lättare att ta till sig
Jeanna fick rida en del travslutor under passet, men det är inte bara dessa som påverkas av korrigeringarna.
– Jag tror att jag kommer att ha med mig det här i alla rörelser. Att det är för helheten som träningen gör mest.
”Skillnaden som gör skillnaden” är enligt Högberg de små, små förändringarna.
– Gör du stora förändringar faller du lätt tillbaka till dina gamla mönster, medan de små förändringarna är lättare att ta till sig, säger hon.
Avslutningsvis hyllar Jeannas landslagskollega Johanna Due-Boje det här nya sättet att utvecklas i sin ridning.
– Tränare behöver verkligen få lära sig det här systemet. Att ha fler Maria Terese i Sverige hade kunnat utveckla sporten väldigt mycket, säger hon.

Del 6: Johanna Due-Boje känner stor skillnad efter sitsanalysen
Del 5: Cecilia Bergåkra fick fokusera på bäckenet och fötterna
Del 4: ”Arbetet i stallet och på hästryggen är monotont”
Del 3: Så blir du följsam i sadeln – som Jeanna Högberg
Del 2: ”Alla ryttare kan få förståelse för sin egen kropp”
Del 1: Landslagsryttare tar hjälp av forskning
Tidigare säsonger av Hållbara ryttare hittar du här
Läs mer om Maria Terese och hennes doktorsavhandling

Presenteras av Ridsportens Innovationer
Projektet Ridsportens Innovationer har som mål att bidra till utvecklingen av ridsporten med ny kunskap, innovativa idéer och metoder som är till stor nytta för ridsportens aktiva.
Läs mer på Innovare.se
Mer i Hippson-TV

Linda Heeds ryttarkarriär började på ponnyn "Acke"

Linda Heed har länge hört till den svenska hoppeliten och är med i hopplandslagets B-trupp. Men precis som med allt annat började det någonstans. Linda har lagt ut ett klipp på Instagram med ponnyn NSB Akrobat och kommentaren "hur allt började".
  
Inte lätt till en början
Hippson hörde av sig till Linda för att få höra mer och be om lov att få dela klippet.
– Det tog ett par år innan jag lyckades klura ut "Acke". I början tog han bettet och drog runt banan ett par varv. Domaren bad mig ofta att lämna banan efter fem minuter så att nästa ekipage kunde starta.
Men efter ett par år hittade Linda knapparna på B-ponnyn:
– Han blev en av de absolut bästa ponnyerna i sin kategori, med två SM-guld med mig på ryggen. Sett 1760 ggr

Utmanar varandra över disciplingränserna

Caroline Bore och Anna Sternhagen bedriver hästverksamhet på samma anläggning, men med olika inriktning. Caroline är dressyrryttare och tränare medan Anna jobbar mycket med frihetsdressyr.
– Vi är bästa kompisar men väldigt olika, hon är "dressyrtant" och hon kallar mig "cowboyhippiemupp", berättar Anna.
  
De samarbetar och delar med sig av sina erfarenheter, nu var det tänkt att Anna skulle lära Caroline att med valacken Phlox (född 2010 e. Florencio I ue. Pomme Royal, uppfödare Ingrid och Barbro Olsson) byta galopp utan utrustning. Och det lyckades.
– Jag är så väldigt imponerad av Carolines mod och öppenhet inför en annorlunda utmaning. Så jag kände att hon förtjänade lite uppmärksamhet, skriver Anna till Hippson.
  
Nedan är ytterligare några klipp från när Caroline sitter upp och rider Phlox barbacka utan träns. Till vardags tränar och tävlar Caroline hästen upp till Prix S:t Georges.


Sett 7137 ggr

Gymnasieelever med brukshästkörning på schemat

"Brunte" är en förkortning av Brukshästorganisationernas samarbetskommitté. De har gjort en film för att sprida kunskapen om brukshästen och dess användningsområde, samt för att att få fler att intressera sig för brukshästkörning. I filmen deltar personal och elever vid Strömma naturbrukscentrum, de berättar om arbetet med hästar och möjligheterna till arbete.


Sett 620 ggr

Tränar för att en dag rida ponnygalopp på Olympia

Den här lilla tjejen drömmer om att rida ponnygalopp och då måste man öva. Hon förbereder sig genom att se klipp och läsa böcker men kanske främst av allt – genom galoppträning på egna ponnyn Cinders. 


Sett 4339 ggr

Lövsta Future Challenge till USA

Lövsta tar sin satsning Lövsta Future Challenge för unga dressyrhästar till USA, det berättar Tinne Vilhelmson Silfvén i ett klipp på Facebook. Lövsta Future Challenge Dressage US kommer att hållas i Wellington under Adequan Global Dressage Festival 2020. Det blir åtta nationella kvaltävlingar och en final på tävlingsplatsens internationella arena.
– Vår förhoppning är att det här initiativet ska ge hästar en chans att få värdefull rutin och erfarenhet, skriver Lövsta på hemsidan.
  


Sett 701 ggr

Vintern är här – och så även "Michelingubbetiden"

Kylan och vintern gör intåg i flera delar av landet – och fälttävlansryttaren Pontus Hugosson återspeglar årstiden i ett träffsäkert klipp. Med många lager kläder kan lätt känslan av att förvandlas till en osmidig Michelingubbe uppstå, känner du igen dig?


Sett 8641 ggr

"Bästa sättet att få kondition själv och att trava av hästen"

Efter ridpasset passar ryttaren Robin Johansson på att träna lite kondition. Han låter nämligen stoet Forcila springa lös i ridhuset och leka följa John med husse.
– Det är det bästa sättet att få kondition själv och samtidigt trava av hästen, skriver han till Hippson.
  
Personlig häst som sprider glädje
Visst verkar de ha roligt? Robin är 18 år och har hållit på med hästar sedan han var tre år gammal. Just nu studerar han på Bollerup där han läser sista året på unghästutbildningen.
Hästen i klippet är ett nioårigt sto som han köpte av Stall Karupslund i början av februari. Tillsammans har de tävlat upp till 1,30-hoppning och i somras deltog de i 7-stars.
– Hon är mycket personlig av sig och sprider väldigt mycket glädje. Forcila är alltid positiv, berättar Robin.Sett 2917 ggr

Muzze har kommit på ett partytrick: ”Han är en riktig buse”

Emmie Eriksson jobbar som hästskötare hos Stina Lillje. I stallet har de just nu en riktig buse, valacken Li Special har kommit på ett alldeles eget ”partytrick” – att öppna boxdörren för att komma åt maten utanför. Se klippet ovan.

Emmie berättar att Li Special, som kallas Muzze, ständigt är hungrig och rätt rund om magen.
– Vi vet inte riktigt hur han har listat ut detta, men han är en riktig buse. För att hålla honom i boxen stänger vi nu gallret så att han inte kommer åt pluppen för att öppna dörren. Han går ute i hage hela dagarna med sina tre kompisar och kommer in sist av alla, säger hon.
  


Sett 8452 ggr

Fiska in godisbiten som ett riktigt proffs

När matte lägger en godisbit lite på håll är den här hästen inte sen med att enkelt "fiska in" den. Allt som behövs är ett kast med grimskaftet, sedan är det bara att dra in fångsten.


Sett 3290 ggr

Så här rör sig en fyraåring för 13 miljoner

I helgen var det dags för P.S.I-auktionen i Tyskland, som i år firade 40-årsjubileum med försäljningsrekord. 49 hästar såldes för sammanlagt över 19 miljoner euro.
  
Den dyraste dressyrhästen blev fyraårige hingsten V-Plus Gold (e. Vivaldi – Fürst Romancier) som gick för 1,3 miljoner euro. Det motsvarar cirka 13 695 000 svenska kronor. Köpare var Grand Ducal Dressage i Luxemburg. Frederic Wandres kommer att fortsätta rida hingsten med målet att kvala till unghäst-VM, skriver
Eurodressage.


Sett 25526 ggr