Slut på mockandet i hagen – låt Skitmaskinen göra jobbet

Hippson-TV

Prylkollen

Publicerad: 2017-05-02

Slut på mockandet i hagen – låt Skitmaskinen göra jobbet

Att mocka hagen är både tidskrävande och slitigt. Detta har företaget Bimostall funderat över och nu finns Skitmaskinen på marknaden. Maskinen fäster du till en fyrhjuling eller traktor, sedan är det bara att köra över gödslet.

Text: Frida Bank
  
Skitmaskinen (ja, den heter faktiskt så) har en kedja på undersidan som drar i gång både hjul och borstarna som snurrar upp gödseln. Allt du behöver är en fyrhjuling, en gräsklippare eller en mindre traktor med dragkrok att fästa den i.
– Andra maskiner på marknaden suger upp bajset. Det innebär att du måste hoppa av ditt fordon, suga inom en viss radie och sedan får du köra vidare och göra om det på nästa ställe. Med Skitmaskinen kan du bara bränna av hagen, sedan är du klar. Tunnan rymmer tre stora kärror med gödsel och är jätteenkel att tömma, berättar Evelina Siverholm på Bimostall.
  
Vill spara tid och kropp
Företaget säljer även maskiner för stallrengöring. 
Med sina produkter vill de få bort så många tunga arbetsuppgifter som möjligt.
– Stallen ligger efter i utvecklingen när det gäller automatisering. Det finns fortfarande många tunga arbetsuppgifter som sliter mycket på kroppen. Vi försöker jobba för hållbara lösningar. Dessutom sparar det tid.
Skitmaskinen kommer från början från Nya Zeeland. Någon liknande produkt har inte funnits på marknaden i Europa tidigare, säger Evelina.
För några veckor sedan kom den första beställningen och Biomostall testade produkten för första gången.
– Den är väldigt smidig och fungerade betydligt bättre än vad vi ens hade trott.
  
Finns i två storlekar
Borstens höjd över marken går att reglera så att maskinen bara plockar upp det man vill att den ska få upp. Att köra i en blöt och lerig hage ska inte heller vara några problem. 
– Så länge man har ett fordon som kan köra när det är lerigt är det inga problem. Vi trodde först att Skitmaskinen skulle sjunka ner i leran, men den är så lätt att den körde ovanpå. Den samlade upp bajset jättebra även om det var blött. Dessutom upptäckte vi att pinnarna som sitter på undersidan jämnar till hålor.
Priset ligger på 39.000 kronor. Det finns även en större modell som rymmer fem skottkärror gödsel. Skitmaskinen går också att hyra.


Mer i Hippson-TV

Galoppiruetten – från 1960 till 2021

Utförandet av en galoppiruett har ändrats genom åren. Det visar klippet nedan, där en sammanställning av hur OS-guldmedaljörernas piruetter sett ut från 1960 till 2021. Kan ni notera skillnaden i utförande – och vilken är er favorit?


Sett 3402 ggr

Peder Fredricsons väg till världscupfinalen

Fallet på Stockholm stadion förra sommaren, och det missade EM:et till följd av fallet, fick Peder Fredricson att satsa på världscupen. I ett filmat FEI-reportage får tittaren följa hans resa till världscupfinalen i Riyadh, med bland annat en gedigen tillbakablick till Europafinalen i Göteborg.


Sett 2743 ggr

Amerikanska ryttaren briljerar på hoppbanan – utan träns

Brendan Wise tränslösa tävlingsrundor i halsring har fått stor uppmärksamhet. Med lätthet lotsar han sin 15-åriga valack Lyric genom hoppbanan. I en intervju berättar ryttaren att han hoppas inspirera andra.


Sett 9319 ggr

Hästen ska äta hö - då hoppar katten upp

En häst går lugnt fram i hagen för att mumsa hö. Överraskningen kommer när mulen nuddar höet och en katt hoppar upp. Kanske hade stallkatten hittat ett nytt sovställe eller kanske var det ett spratt. Resultatet blir detsamma då hästen hoppar högt. Se det roliga klippet.


Sett 11461 ggr

När hagkompisen får med tappskon in: "Är ett mysterium"

Med leriga hagar kan en och annan tappsko bli ett faktum och att leta hästskor är som bekant inte den roligaste sysslan. När Andy Gel tappat en sko fanns däremot den förlorade skon betydligt närmre än beräknat och på ett udda ställe: sittandes på kompisen Kapten Nemos täcke.
– Vi reagerade med ett skratt och funderade på hur det kunde hända. Vad som hänt har vi ingen aning om, men de måste ju vara att de lekt i hagen. Resten är ett mysterium, säger ägaren Madelen Bersås till Hippson.


Sett 9534 ggr

Den nya frisyren av hö gör viral succé

Den blivande travhästen Global Guideline gör succé på sociala medier i ett klipp där hon visar upp sin nya frisyr av hö. Klippet har blivit viralt och visades i dagens program av Hästonsdag. För Hippson berättar hästskötaren Sara Henriksson om klippet.


Sett 2854 ggr

Möt ponnyn som var den riktiga Sigge

Den vita ponnyn Sigge har förgyllt många lässtunder genom åren – och i år är det 20 år sedan den första boken kom ut. Vad alla kanske inte vet är att Sigges karaktär är hämtad från verkligheten. Se honom i klippet ovan som är ifrån 2016.


Sett 7168 ggr

Se ekipaget tävla dressyr med halsrem

Flanders Horse Expo hölls mellan den 23 och 25 februari i Belgien. Under söndagen reds en klass i dressyr där hästarna hade halsrem. Se klippet med ett av ekipagen. 


Sett 6602 ggr

Se 24-åringen ta sin första världscupseger

Lars Kersten från Nederländerna är blott 24 år gammal men i Scandinavium red han hem sin första vinst i världscupen inför en fullsatt arena. Strax bakom sig hade han inte bara en, utan två, meriterade svenska ryttare. Se segerrundan ovan!


Sett 1757 ggr

Alexander Zetterman imiterar välkända ansikten

Ryttaren Alexander Zetterman har många talanger, en av dem är att imitera andra. Här ser vi honom imitera flera välkända ansikten, bland annat Henrik von Eckermann. 


Sett 2984 ggr


Senaste numretLäs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.