Sofie Jahn berättar om ”Hästgården” – historien ska även bli tv-serie

Hippson-TV

Artikel

Publicerad: 2021-01-15

Sofie Jahn berättar om ”Hästgården” – historien ska även bli tv-serie

Den prisade radiodokumentären ”Hästgården” handlar om sexuella övergrepp, lögner och familjesvek vid ett ridcenter. Mannen som var ansvarig för händelserna dömdes för sexuella övergrepp. Hans dotter, Sofie Jahn, väljer nu att berätta sin historia i SVT:s nya talkshow med Carina Bergfeldt som har premiär i dag, fredag. Dessutom ska den omtalade historien bli tv-serie på TV4. 

Sveriges radios omtalade dokumentär ”Hästgården” prisades med det stora journalistpriset år 2018. Det är en berättelse som handlar om en ridlärare som dömdes för sexuella övergrepp på flera minderåriga elever under 90-talet. På gården bodde även hans familj.
För första gången väljer nu mannens dotter, Sofie Jahn, att berätta sin historia för tv-tittarna. Vid premiären av SVT:s nya talkshow med Carina Bergfeldt berättar hon om den sektliknande kulturen som infann sig på gården under hennes uppväxt.
Programmet sänds i SVT 1 fredagen den 15 januari klockan 21.00 , men är tillgängligt via SVT Play från klockan 17.00.

Ska bli tv-serie i TV4
Den omtalade historien ligger även som grund för den nya tv-serien ”Nattryttarna” som kommer att sändas på TV4 och C More. Manusförfattaren Ulf Kvensler, som tidigare skrivit ”Vår tid är nu”, är i full gång med manusarbetet. Han har haft flera samtal med Sofie som berörde honom djupt.
– Jag blev så otroligt gripen av samtalen. Jag är ju van vid att jobba med helt fiktiva berättelser och hennes story innehåller händelser som jag aldrig skulle våga hitta på. Det skulle inte framstå som trovärdigt i en påhittad historia. Men allt detta har hänt och jag förstod att om vi bara kan förmedla en bråkdel av det jag känner till publiken så har vi en helt otrolig tv-serie, säger han till Dagens Nyheter.
Dock har arbetet med tv-serien påverkats av pandemin och det är därför än så länge oklart när premiärdatumet blir.
Enligt tidningen arbetar även Sofie på en biografi som handlar om hennes liv och uppväxt på hästgården.

I klippet ovan berättar Sofie om de så kallade "nattridningarna" som hennes pappa initierade under barndomen. 

Se SVT:s intervju med Sofie Jahn i SVT Play här
Läs mer hos Dagens Nyheter

Lyssna på alla avsnitt av den prisade dokumentären ”Hästgården” från Sveriges radio nedan:


Mer i Hippson-TV

Kärlek mellan fyrbenta vänner

I dessa tider behöver vi alla sprida lite extra kärlek. Dessa fyrbenta kompisar behöver inte hålla social distans, utan njuter istället av varandras sällskap. Se det söta klippet!


Sett 606 ggr

Veterinär kämpar för att rädda häst med EHV-1

Den franske veterinären Christophe Schlotty vill uppmana ryttare till eftertanke kring situationen gällande utbrottet av EHV-1. I ett filmklipp delar han med sig av hur de kämpar för att rädda ett sto som blev svårt sjuk efter hemkomsten från tävlingarna i spanska Valencia. Han uppmanar allmänheten att göra det man kan för att stoppa smittspridningen. I klippet ser vi hästen tillfriskna under en veckas tid, sammanfattat på ett par minuter. 
OBS vi vill varna känsliga tittare för obehagliga bilder.


Sett 28156 ggr

När vårkänslorna spritter i hela kroppen – dags att fatta galoppen

Vem längtar inte efter att få dra iväg i en fartfylld galopp över ängarna? Femårige Oakley behöver inte ens några tyglar när den lille ryttaren flyger fram tillsammans med sin söta ponny.


Sett 18569 ggr

Pensionären Di Lapponia T har födelsedagskalas: "Ett fyrfaldigt leve"

Paulinda Fribergs topphäst Di Lapponia T fyllde 20 år i veckan. Det firades med morötter, födelsedagssång och kramar från syskonbarnen Saga och Hollie. Se det söta klippet ovan. Det var i samband med världscuptävlingarna i Göteborg förra året som stoet tackades av inför Scandinavium-publiken, efter en lång och framgångsrik tävlingskarriär. Paulinda har själv ridit in och utbildat stoet till högsta nivå, nu är Di Lapponia T dräktig med ingen mindre än Totilas.


Sett 3115 ggr

Vad bra att du har lärt hästarna att hoppa! Eller?

Hästarna Molly och Gem väljer själva i vilken hage de ska gå. Om de nu ens känner för att gå i en hage... Duktiga på att hoppa är de i alla fall, vilket de även visar när de tävlar fälttävlan tillsammans med ryttaren Persia Bhatia från Skottland.


Sett 16732 ggr

Se Douglas snabba omhoppning – vinner 1,50-klassen

Douglas Lindelöw vann lördagens fyrstjärniga 1,50-hoppning i Vejer de la Frontera i Spanien, med Casquo Blue. Se deras omhoppning i klippet ovan (bläddra i inlägget)! Dessutom blev det dubbelt svenskt på pallen, då Angelie von Essen knep andraplatsen med Cochella. Över 90 ekipage startade i klassen och även Alexander Zetterman, Sissela Smith och Antonia Andersson var placerade.
– Sverige är i bra form helt enkelt! Alla tycker det är väldigt skönt att vara i gång igen, säger Douglas till SvRF.Sett 1052 ggr

Fredag, vårkänslor och spring i benen

Vad är härligare än ett urgulligt föl med spring i benen? Gör nu som fölungen och sätt full fart mot helgen. 


Sett 5218 ggr

Superman sitter och vilar sig i form

Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman "Sune", född 2019, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl. 
Han är en riktigt stilig kille och ett charmtroll är han också. Otroligt social, trevlig och älskar att gosa. Mot sina syskon är han dock en retsticka och busar ofta med dem. I framtiden väntar ett liv som dressyrhäst, berättar matte Linda Hansson som även är uppfödare till "Sune". 


Sett 17404 ggr

Dansar med islandshästar, hundar och hela stallgänget: "Oj så roligt!"

Dansutmaningen Jerusalema Challenge har genomförts över hela världen. I förra veckan delade Hippson ett klipp med Tågarpsortens ryttarförening som gör dansen uppsuttet till häst. Stallgänget hos Jamila Bergs islandshästar har också tagit fram dansskorna, och delar glädjen med både hundar och hästar.
– Vi gjorde denna och oj så roligt samtidigt som teambuilding! Vi utmanar alla som har inackorderade, säger Jamila.


Sett 32359 ggr

Vi börjar veckan med ett leende

Vad gjorde vi innan sociala medier kunde få de mest banala små vardagssaker att bli lustifikationer. Som när en söt liten häst får kicka igång veckan med sitt "skratt".


Sett 1397 ggr