Sofie Relanders nyttiga bakdörr ut från paddocken: ”Perfekt för hästarna att hitta framåtbjudningen”

Hippson-TV

Nyheter

Publicerad: 2024-03-31

Sofie Relanders nyttiga bakdörr ut från paddocken: ”Perfekt för hästarna att hitta framåtbjudningen”

UPPDATERING: Den här läsarfavoriten publicerades ursprungligen i april 2020.

Dressyrryttaren Sofie Relander har förverkligat en dröm. En ”bakdörr” ut från ridbanan som tillåter bus över stock och sten gör underverk för framåtbjudningen. Missa inte det coola klippet här.

Text: Ida Röök

Sofie Relander driver sin verksamhet på en gård utanför Varberg.
– Jag har alltid drömt om att kunna rida på marken runt om gården och nu har vi äntligen fått tillåtelse av markägaren. De hjälpte oss att gräva så jag kunde göra min ”bakdörr”, säger Sofie.
Hon berättar att hon använder ”bakdörren” ofta, gärna mitt i ett dressyrpass.
– Den är särskilt användbar för hästar som blir lite introverta, alltså de som många kanske kallar tröga och slöa. När de får komma ut och galoppera på stora ytor och kanske hoppa någon mur hittar de verkligen glädjen. Jag har hittills inte stött på en enda häst som inte älskar det, men man måste så klart lyssna på individen. Efter att ha tagit en repa där ute blir hästen oftast mer framåt och bjuder på ett helt annat sätt när jag kommer in på banan igen.
Vissa hästar kanske blir lite ”all over the place”.
– Haha, ja kanske. Men det är ju lite det jag vill få fram också. Är hästen lite för glad när jag kommer tillbaka till banan är det viktigt att jag inte direkt lägger i handbromsen, utan låter den hitta fokus successivt utan att jag tar bort framåtbjudningen. Det är en nyttig utmaning för mig som ryttare.

Hingst fick testa 
När Sofie började rida var det hoppning som gällde.
– Det var faktiskt min mamma Maria som ”tvingade” mig att börja rida dressyr. Innan jag fick rida SM i hoppning skulle jag rida SM i dressyr tyckte hon. Det var en väldigt bra skola, och sedan fastnade jag ju för dressyren lite extra.
I filmen ovan är det den godkända ponnyhingsten Orchard Zweed RP 191 (Född 2015 e. Leuns Veld's Winston ue. De Goede Ree Now or Never, ägare: Karolina Hafdell) som tar sig ut genom bakdörren för lite bus.
– Mamma fick en drönare i 50-årspresent för ett tag sedan och är väldigt sugen på att filma det mesta med den, haha. Hingsten är verkligen fantastisk, magisk att rida, säger Sofie.


Mer i Hippson-TV

Amerikanska ryttaren briljerar på hoppbanan – utan träns

Brendan Wise tränslösa tävlingsrundor i halsring har fått stor uppmärksamhet. Med lätthet lotsar han sin 15-åriga valack Lyric genom hoppbanan. I en intervju berättar ryttaren att han hoppas inspirera andra.


Sett 8494 ggr

Hästen ska äta hö - då hoppar katten upp

En häst går lugnt fram i hagen för att mumsa hö. Överraskningen kommer när mulen nuddar höet och en katt hoppar upp. Kanske hade stallkatten hittat ett nytt sovställe eller kanske var det ett spratt. Resultatet blir detsamma då hästen hoppar högt. Se det roliga klippet.


Sett 10758 ggr

När hagkompisen får med tappskon in: "Är ett mysterium"

Med leriga hagar kan en och annan tappsko bli ett faktum och att leta hästskor är som bekant inte den roligaste sysslan. När Andy Gel tappat en sko fanns däremot den förlorade skon betydligt närmre än beräknat och på ett udda ställe: sittandes på kompisen Kapten Nemos täcke.
– Vi reagerade med ett skratt och funderade på hur det kunde hända. Vad som hänt har vi ingen aning om, men de måste ju vara att de lekt i hagen. Resten är ett mysterium, säger ägaren Madelen Bersås till Hippson.


Sett 9211 ggr

Den nya frisyren av hö gör viral succé

Den blivande travhästen Global Guideline gör succé på sociala medier i ett klipp där hon visar upp sin nya frisyr av hö. Klippet har blivit viralt och visades i dagens program av Hästonsdag. För Hippson berättar hästskötaren Sara Henriksson om klippet.


Sett 2524 ggr

Möt ponnyn som var den riktiga Sigge

Den vita ponnyn Sigge har förgyllt många lässtunder genom åren – och i år är det 20 år sedan den första boken kom ut. Vad alla kanske inte vet är att Sigges karaktär är hämtad från verkligheten. Se honom i klippet ovan som är ifrån 2016.


Sett 6760 ggr

Se ekipaget tävla dressyr med halsrem

Flanders Horse Expo hölls mellan den 23 och 25 februari i Belgien. Under söndagen reds en klass i dressyr där hästarna hade halsrem. Se klippet med ett av ekipagen. 


Sett 6334 ggr

Se 24-åringen ta sin första världscupseger

Lars Kersten från Nederländerna är blott 24 år gammal men i Scandinavium red han hem sin första vinst i världscupen inför en fullsatt arena. Strax bakom sig hade han inte bara en, utan två, meriterade svenska ryttare. Se segerrundan ovan!


Sett 1419 ggr

Alexander Zetterman imiterar välkända ansikten

Ryttaren Alexander Zetterman har många talanger, en av dem är att imitera andra. Här ser vi honom imitera flera välkända ansikten, bland annat Henrik von Eckermann. 


Sett 2775 ggr

Taymar Townsends superkraft

17- åriga Taymar Townsends har en egen metod för att plocka undan. Ingen är så stark och tidseffektiv som en hästtjej, det vet ju alla. 


Sett 5728 ggr

Lövsta köper dyrgrip för 8,2 miljoner

Lövsta stuteri med Antonia Ax:son Johnson i spetsen slog på stort och köpte en hingst för 8,2 miljoner kronor under den spektakulära premieringen i Oldenburg.
– Ännu en lite ungdomlig hingst, men byggd i uppförsbacke med väldigt naturliga gångarter, säger Oldenburgs avelschef Bernhard Thoben. 


Sett 7248 ggr


Senaste numretLäs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.