Sparven har blivit mamma igen – via embryotransfer: ”Målsättningen för vår avel är toppsporten”

Hippson-TV

Nyheter

Publicerad: 2020-04-21

Sparven har blivit mamma igen – via embryotransfer: ”Målsättningen för vår avel är toppsporten”

Stephanie Holméns tävlingspartner Flip's Little Sparrow har för fjärde gången blivit mamma via embryotransfer. En liten hingst såg dagens ljus på Bollerup på måndagen. Lisen Bratt Fredricson berättar mer.

Text: Ida Röök

Flip's Little Sparrow (SWB, född 2006, e. Cardento u. Butterfly Flip ue. Robin Z äg. Astrid Ohlin uppf. Kristina Larsson), eller "Sparven" som hon också kallas, har tävlat på högsta nivå tillsammans med både Stephanie Holmén och Peder Fredricson. Hon är själv en embryotransfer, eftersom hennes mamma är ingen mindre än Butterfly Flip.
– Det är lite kul att Sparven är en embryotransfer själv, det är nog inte många som känner till det, säger Lisen Bratt Fredricson.

Fina avkommor
Sparven har tidigare fått tre föl via embryotransfer varav den ena, Precious Flip (SWB, född 2011, e. Cabachon u. Flip's Little Sparrow ue. Cardento, uppf. Astrid Ohlin och Grevlundagården i Vitaby AB), själv har fått föl som visat fina resultat.
– Det är intressant att avla på Sparven och även hennes avkommor får fina föl, de visar en väldigt bra inställning och hoppar riktigt bra. Målsättningen för vår avel är så klart toppsporten, det måste det ju vara när man använder sådana ston och hingstar, säger Lisen.
Hingstfölet som föddes på måndagen är e. Comme il Faut, Grevlunda samarbetar med Bollerup när det gäller aveln.

Har dragit ner på arbetstiden
För Lisen och teamet på Grevlunda är det en annorlunda vardag just nu, i och med att tävlingarna har satts på paus på grund av coronapandemin.
– Vi håller i gång hästarna på olika sätt. Det är väldigt sällan vi ser topphästarna hoppa på hemmaplan eftersom de annars nästan bara gör det på tävling. Men nu får vi göra det jobbet här i stället, kombinerat med konditionspass och annat. Unghästarna jobbar på ungefär som vanligt, konstaterar Lisen och fortsätter:
– Eftersom det inte är några tävlingar har vi lite för mycket folk hemma, tyvärr. Vi har fått dra ner på arbetstiden för några av våra anställda.


Mer i Hippson-TV

Legendaren Valegro dansar in 20års-dagen

De har tagit både EM- och OS-guld tillsammans och blev ett ekipage som många beundrade på dressyrbanan. Valegro har hunnit fylla 20 år, men kommer fortfarande ihåg hur piaffen ska göras. Spana in klippet från Charlotte Dujardin.


Sett 543 ggr

Vad är det som låter i hästarnas hage …

Lyckotjuten när man återser sina vänner kan låta lite hursomhelst – även om man är häst. Som den här ljudliga, men inte så gnäggiga, återföreningen.

Till klippet på Instagram


Sett 5951 ggr

Hunden Balder hänger gärna med hästarna

Hålla koll så mössen inte kommer in i foderkammaren, köra in balar med traktor, leda hästarna från hagen eller springa med på ridturer. Den sjuårige jack russeln Balder hjälper gärna till när han hänger med matte i stallet.
– Han är även väldigt duktig på att kalla på hästarna i hagen om de är långt borta, då springer han ner och vallar upp dem. Balder hänger med på det mesta och älskar att vara med mig oavsett vad jag gör, så han får följa med överallt även utanför stallet, berättar hans matte.


Sett 1940 ggr

Lortgrisar hittas i närmsta vattenpöl

När sommarregnet skapar en swimmingpool i hagen gäller det att passa på att ta sig ett "dopp". Både avsvalkande och lortigt på samma gång, kan det bli bättre?

Länk till klippet


Sett 1373 ggr

Polisrytteriets hästar njuter av fridfullt bete

Det är semestertider, även för hästarnas del. Polisrytteriet i Stockholm delar med sig av klipp där hästarna njuter på sommarbetet. De tar sig ett dopp i sjön, betar gräs och rullar sig på stranden. Visst ser det härligt ut?

Till klippet på Instagram


Sett 1872 ggr

42 fjordingar från Taffsnäs redo för uteritt

Det som är unikt med ridlägren på Taffsnäs gård är att det finns så många fjordingar i stallet. Terese Klangestam delar här med sig av ett härligt klipp från en uteritt nyligen, där hon glatt räknar upp namnen på alla 42 fjordhästar som tillsammans begav sig med på ridturen.  


Sett 2666 ggr

Underhållande ryttarnostalgi från 1971

En gång i tiden var dressyr "krumelur-ridning", en tävlingsstart kostade 15 kronor, det pratades om "hästpladder" och alla var lite tokiga hästtokiga! SVT bjuder på ett härligt nostalgiklipp från arkivet där vi får lära oss ett och annat om hopp- och dressyrtävlingar. Året var 1971. 


Sett 6451 ggr

Se klippet: Nicola Wilson på väg tillbaka

Fälttävlansryttaren Nicola Wilson är i full gång med sin rehabilitering efter sitt allvarliga fall i samband med tävlingarna i Badminton. I sitt senaste klipp berättar hon mer om hur läget ser ut just nu, i både med- och motgång, och hur hon sakta men säkert börjar ta sig an nya utmaningar. Nicola är kvar på sjukhuset, men berättar dessutom om hur det går för personalen och hästarna hemma på gården. 


Sett 1317 ggr

Hållbara hästar i Brösarpsprojektet

Hästar som får röra sig i flock på stora kuperade marker när de är unga, har större chans att bli starka och hållbara sporthästar i framtiden. Det är en av flera slutsatser som man kommit fram till i Brösarpsprojektet, som är avslutat efter tre betessäsonger. I det här klippet berättar bland annat Peder, Jens och ingvar Fredricson mer om vad projektet har lärt dem.


Sett 1315 ggr

"Den bästa frågan man kan ställa sig är inte varför skorna tas av, utan varför man satte på dem"

I ett pågående forskningsprojekt studeras hur sporthästar påverkas av att ridas med respektive utan skor. Under maj månad utfördes praktiska försök hos Peder Fredricson på Grevlundagården i Skåne – hör hovslagare Aksel Vibe berätta sina tankar kring projektet.


Sett 12542 ggr


Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 3

– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning

– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.