Sparven har blivit mamma igen – via embryotransfer: ”Målsättningen för vår avel är toppsporten”

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2020-04-21

Sparven har blivit mamma igen – via embryotransfer: ”Målsättningen för vår avel är toppsporten”

Stephanie Holméns tävlingspartner Flip's Little Sparrow har för fjärde gången blivit mamma via embryotransfer. En liten hingst såg dagens ljus på Bollerup på måndagen. Lisen Bratt Fredricson berättar mer.

Text: Ida Röök

Flip's Little Sparrow (SWB, född 2006, e. Cardento u. Butterfly Flip ue. Robin Z äg. Astrid Ohlin uppf. Kristina Larsson), eller "Sparven" som hon också kallas, har tävlat på högsta nivå tillsammans med både Stephanie Holmén och Peder Fredricson. Hon är själv en embryotransfer, eftersom hennes mamma är ingen mindre än Butterfly Flip.
– Det är lite kul att Sparven är en embryotransfer själv, det är nog inte många som känner till det, säger Lisen Bratt Fredricson.

Fina avkommor
Sparven har tidigare fått tre föl via embryotransfer varav den ena, Precious Flip (SWB, född 2011, e. Cabachon u. Flip's Little Sparrow ue. Cardento, uppf. Astrid Ohlin och Grevlundagården i Vitaby AB), själv har fått föl som visat fina resultat.
– Det är intressant att avla på Sparven och även hennes avkommor får fina föl, de visar en väldigt bra inställning och hoppar riktigt bra. Målsättningen för vår avel är så klart toppsporten, det måste det ju vara när man använder sådana ston och hingstar, säger Lisen.
Hingstfölet som föddes på måndagen är e. Comme il Faut, Grevlunda samarbetar med Bollerup när det gäller aveln.

Har dragit ner på arbetstiden
För Lisen och teamet på Grevlunda är det en annorlunda vardag just nu, i och med att tävlingarna har satts på paus på grund av coronapandemin.
– Vi håller i gång hästarna på olika sätt. Det är väldigt sällan vi ser topphästarna hoppa på hemmaplan eftersom de annars nästan bara gör det på tävling. Men nu får vi göra det jobbet här i stället, kombinerat med konditionspass och annat. Unghästarna jobbar på ungefär som vanligt, konstaterar Lisen och fortsätter:
– Eftersom det inte är några tävlingar har vi lite för mycket folk hemma, tyvärr. Vi har fått dra ner på arbetstiden för några av våra anställda.


Mer i Hippson-TV

Vem är roligast och vem tar du med till en öde ö?

Vem beundrar du mest och vem är bäst på att laga mat? Vilken hoppryttare kan somna när som helst och hur mycket tid tillbringar Henrik von Eckermann på gymmet egentligen? Under GCT i helgen svarade några av ryttarna på frågor om sina kollegor.


Sett 2321 ggr

När "Hälge" också vill vara med och tävla

Vid en tävling i USA nyligen fick de ett något oväntat besök. En älg sprang omkring på ett närliggande fält, kanske letade den efter framhoppningen. Hästarna verkar inte ha brytt sig, desto mer uppmärksamhet hos de tvåbenta på tävlingsplatsen.


Sett 2862 ggr

Ger ut självbiografi om livet på hästgården

Sophie Jahns självbiografi släpps den här veckan på Storytel. Tidigare i år kom hennes mamma ut med familjens berättelse i Händelserna på hästgården och nu berättar Sophie sin historia i Pappas flicka på hästgården.


Sett 3236 ggr

80-åringen som rider på stranden

Galopptränaren Lennart Jarvén är 80 år gammal och rider fortfarande regelbundet. I klippet från Svensk Galopp rider han hästen Fiftyshadesfreed på en strand i Ängelholm och berättar mer om vad hästen betyder för honom. 
Han är min terapihäst, både fysiskt och mentalt, säger Lennart. 


Sett 3611 ggr

Olivier Robert står för årets räddning

För fransmannen Olivier Robert var det nära att han fick avsluta första rundan av GCL i Samorin till fots. Men med balans, akrobatik och lite tur tar han sig tillbaka i sadeln på Vangog du Mas Garnier. Han avslutar rundan med fyra fel.


Sett 13266 ggr

Tops tappar hjälmen: "Lite halvtokigt"

SVT Häst värmer upp inför söndagens världscuppremiär i Oslo med ett klipp på Instagram. Klippet är från 2002 och världscupen i Göteborg. På den tiden behövdes det inte hakband på hjälmen och när Jan Tops, i dag mest känd som en av skaparna av GCT, tappar hjälmen under ritten.
– Lite småtokigt, säger Lars Parmler som, så ofta, var Jan Svanslunds bisittare i tv-sändningen.


Sett 6562 ggr

Glädjespridarna Happy och Joy löshoppar: "Har så skön energi"

Linda Johansson löshoppade hästarna på gården i helgen. Högst betyg för dagen fick dock miniåsnan Joy, som tog sig an hindren med full energi precis som hennes bästa kompis, shettisen Happy.
– De är så roliga. Vi skrattade så vi tjöt, säger Linda. Läs mer om Happy och Joy nedan.


Sett 9781 ggr

Inspiration inför vinterns klippningar

Säsongen för att ta fram klippmaskinen är här! Har du en häst som inte sätter björnpäls och är i behov av en klippning – lugn, en klippning måste inte bara vara praktiskt. Spana in det kreativa mönstret.


Sett 3535 ggr

"Titta – jag är en vattenspridare!"

Partytrick i all ära och den här hästen har satt huvudet på spiken. Lite vatten i munnen och slänga med underläppen – och vips, så kan publiken underhållas!


Sett 7101 ggr

Känslan av frihet när man råkat tappa sin ryttare

När ens ryttare trillat av på en stor fälttävlansbana är det inte av högsta prioritet att bli fångad, enligt den här ponnyn. Att få springa och sicksacka fritt mellan hindren är ju såå mycket roligare...


Sett 11996 ggrAktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 5

– TEMA: Hästen i trafiken
– Porträtt: Lotta och Kajsa Björe 
– Tömkör som Bo Jenå

– Sveriges charmigaste stallmaskot
– Det viktiga beterinärbesiktningen
– Hoppövningar med Victoria Almgren
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Avtalet avgör vem som blir ansvarig när ett föl skadar sig
Eva Johansson svarar
Vem blir ansvarig om någon skadar sig på anläggningen?
Eva Johansson svarar
Häst som blir stressad vid uppsittning
Elke Hartmann svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.