Sparven har blivit mamma igen – via embryotransfer: ”Målsättningen för vår avel är toppsporten”

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2020-04-21

Sparven har blivit mamma igen – via embryotransfer: ”Målsättningen för vår avel är toppsporten”

Stephanie Holméns tävlingspartner Flip's Little Sparrow har för fjärde gången blivit mamma via embryotransfer. En liten hingst såg dagens ljus på Bollerup på måndagen. Lisen Bratt Fredricson berättar mer.

Text: Ida Röök

Flip's Little Sparrow (SWB, född 2006, e. Cardento u. Butterfly Flip ue. Robin Z äg. Astrid Ohlin uppf. Kristina Larsson), eller "Sparven" som hon också kallas, har tävlat på högsta nivå tillsammans med både Stephanie Holmén och Peder Fredricson. Hon är själv en embryotransfer, eftersom hennes mamma är ingen mindre än Butterfly Flip.
– Det är lite kul att Sparven är en embryotransfer själv, det är nog inte många som känner till det, säger Lisen Bratt Fredricson.

Fina avkommor
Sparven har tidigare fått tre föl via embryotransfer varav den ena, Precious Flip (SWB, född 2011, e. Cabachon u. Flip's Little Sparrow ue. Cardento, uppf. Astrid Ohlin och Grevlundagården i Vitaby AB), själv har fått föl som visat fina resultat.
– Det är intressant att avla på Sparven och även hennes avkommor får fina föl, de visar en väldigt bra inställning och hoppar riktigt bra. Målsättningen för vår avel är så klart toppsporten, det måste det ju vara när man använder sådana ston och hingstar, säger Lisen.
Hingstfölet som föddes på måndagen är e. Comme il Faut, Grevlunda samarbetar med Bollerup när det gäller aveln.

Har dragit ner på arbetstiden
För Lisen och teamet på Grevlunda är det en annorlunda vardag just nu, i och med att tävlingarna har satts på paus på grund av coronapandemin.
– Vi håller i gång hästarna på olika sätt. Det är väldigt sällan vi ser topphästarna hoppa på hemmaplan eftersom de annars nästan bara gör det på tävling. Men nu får vi göra det jobbet här i stället, kombinerat med konditionspass och annat. Unghästarna jobbar på ungefär som vanligt, konstaterar Lisen och fortsätter:
– Eftersom det inte är några tävlingar har vi lite för mycket folk hemma, tyvärr. Vi har fått dra ner på arbetstiden för några av våra anställda.Mer i Hippson-TV

När man hittat en alldeles egen leksak i hagen

Den här lilla ponnyn är otroligt nöjd med sin alldeles egna leksak i hagen. Ibland krävs det inte så mycket mer än en helt vanlig kon för att göra dagen komplett! 


Sett 561 ggr

Varvar dressyrträningen med dans

Dressyrryttaren Elenore Simberg har sin bas i Skåne utanför Lund, där hon arbetar med utbildning och försäljning av dressyrhästar. 
Tillsammans med trettonåriga Dajhann (e. Quaterback) bestämde hon sig för att varva dressyrträningen med lite dans från marken. 
– Vi har ett speciellt band, han och jag, berättar hon. 


Sett 9164 ggr

Barbackagalopp i god balans

Den här lilla tjejen har verkligen bra balans! I en härlig galopp, barbacka på favorithästen, sträcker hon obekymrat ut armarna. Hur brukar ni träna för att hålla balansen?


Sett 2658 ggr

När man hittat en kompis i precis rätt storlek

Pitbullen Chance hittades vanvårdad och övergiven. Nu har han fått ett nytt hem, på The Peeps Foundation i USA. Det passar honom utmärkt, då han har en rad lekkamrater i samma storlek. Att de flesta av dem är miniatyrhästar verkar inte vara något problem. I klippet ovan visar minstingen Tank sin uppskattning. Se klippet nedan för mer info om hur The Peeps Foundation tar hand om övergivna och vanvårdade djur.


Sett 9692 ggr

Se Peders och "Charlies" omhoppning – pallplats i St Tropez

Peder Fredricson visade formen i Frankrike i helgen. I söndagens Grand Prix över 1,60-hinder blev han trea tillsammans med valacken Catch Me Not S. I klippet ovan kan ni se deras fina runda i omhoppningen, på tiden 38,86 sekunder. Steve Guerdat vann klassen.


Sett 1750 ggr

Kom nu kompis, så går vi!

För att vara fyrbenta vänner behöver man nödvändigtvis inte vara av samma art. Den här hunden tar med stor glädje med sig sin hästkompis ut på en promenad – och hästen följer snällt med.


Sett 8612 ggr

Hoppsan! – så kan det gå när fokus är på ekipaget

Den här mannen har fokus helt och hållet på barnet i sadeln på ponnyn. Det slutar med att han står på huvudet, allt fångat på film. Se det roliga klippet och glöm inte ljudet och hör det hjärtliga skrattet.


Sett 11308 ggr

Voltige eller hoppning – varför ens välja

Den här tjejen har talang för voltige – och hoppning dessutom. Kanske kan bli en ny gren där man kombinerar de båda. 


Sett 7295 ggr

Att galoppera är det roligaste som finns

Linda Björks fyraåriga dotter har en stabil och, framförallt, rolig vän i lilla ponnyn TurboÅke. Här hänger de med mamma på en galopp längs grönskande skogsvägar. Glöm inte att sätta på ljudet.


Sett 18031 ggr

Historien bakom framgångssagan Cathrine och Cassidy

Cathrine Dufour och Atterupgaards Cassidy har varit ett radarpar i ett decennium. I en intervju med FEI Dressage berättar ryttaren om deras resa – från början till de stora mästerskapen.


Sett 1551 ggr