På räddningstjänsten i skånska Genarp utbildar man personalen för att de ska bli specialister på att rädda djur i nöd. Flera av larmen rör hästar, då är det viktigt att ha rätt kunskap för att kunna hjälpa till på bästa sätt.
I klippet ovan, från Lantbruksnytt.com, är det styrkeledare Christopher Fredriksson som berättar mer om räddningstjänstens arbete med just djurlivräddning. På stationen i skånska Genarp utbildas personalen för att kunna ta hand om djur i nöd på bästa sätt. Många av fallen rör hästar, det kan handla om trafikolyckor med hästtransporter eller om hästar som har gått ner sig i en sjö eller liknande.
– Det är viktigt att vi har en mer detaljerad kunskap om djurens anatomi, säger Christopher Fredriksson.
Fler fall under vintern
För en tid sedan hölls en utbildningsdag, där Distriktsveterinärerna deltog. Räddningstjänsten har också återkommande övningar, för att lära sig mer om vilka metoder som kan användas vid olika typer av scenarier.
Christopher Fredriksson menar att det under vintern sker en ökning av antalet fall av djurlivräddning, därför är det bland annat viktigt att hägna in vattendrag som fryser så att hästarna inte tar sig ut på isen.
Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin:
"Hästar | Hoppning | < 7 år".
Samtliga unghästar hittar du HÄR
Har du också träffat en häst som biter och drar i hagkompisens täcken? Peder Fredricsons mästerskapshäst All In är känd världen över för sina prestationer på tävlingsbanan. Hemma på Grevlunda blir det bus i hagen med kompisen Flecu. Se det härliga klippet ovan, där kompisarna testar täckets hållbarhet!
I det här Tik-tok-klippet har den som gjort det verkligen hittat rätt låt för tillfället. Är det fler som känner igen sig i att man har mer hö på och i kläderna än i höpåsen man försökt packa.
Den här söta pållen har lite väl bråttom i hagen. Plötsligt halkar den i gräset, eller var det meningen hela tiden att den skulle lägga sig ner?
Denna hästen verkar ha hittat hagens djupaste vattenpöl. Och tvekar inte att ta sig ett "härligt" lerbad.. Vilken hästägare känner (inte) igen sig?
Låt mig får sova bara lite till, ska strax gå upp. Visst vill man bara ligga kvar i sängen när klockan ringer på måndag morgon.
Den prisade radiodokumentären ”Hästgården” handlar om sexuella övergrepp, lögner och familjesvek vid ett ridcenter. Mannen som var ansvarig för händelserna dömdes för sexuella övergrepp. Hans dotter, Sofie Jahn, väljer nu att berätta sin historia i SVT:s nya talkshow med Carina Bergfeldt som har premiär i dag, fredag. Dessutom ska den omtalade historien bli tv-serie på TV4.
Det är snö i stora delar av landet och många har satt snösulor på sina hästar. Men många väljer också att avstå av olika anledningar. Bland dem Annika Strömberg som har kommit på en smart lösning när snöklamparna växer sig stora och det blir riskabelt att såväl rida som att leda häst.
Pontus Hugosson fortsätter att utmana sina ryttarkollegor. Den här gången har han vidareutvecklat sockerbitsutmaningen på bredden, fast tvärtom, kan man säga. Det är med nioåriga stoet All of Me, efter Camaro M, som startat trestjärnig fälttävlan som han tar sig an sockerbitarna från den smala sidan.
– Som fälttävlansryttare tränar vi redan mycket smalhinder. I detta fallet är det extremt smalt så jag visste inte om det skulle gå. Men blev positivt överraskad och riktigt imponerad av hästen, säger Pontus till Hippson.
Har du också ibland fått känslan av att tiden står still, att du står och stampar på samma ställe och inte tar dig framåt? Ungefär som när man försöker köra en skottkärra över en isig stallplan? Missa inte det roliga klippet ovan!
Stora delar av landet är täckta av snö, vilket lockar fram nya aktiviteter hos många. Några som tar vara på snön är fälttävlansryttaren Pontus Hugosson och ponnyn Katitzi som plockade fram skidorna och tolkningsselen för att testa skijoring. Pontus berättar att Katitzi är inkörd, men det var första gången som han provade att åka skidor bakom.
– Hon är bäst och van vid det mesta, säger han.
Kolla in det härliga klippet ovan!
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!