Svenska hoppstjärnorna på flyget: "Tar powernaps och slipper jetlag"

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2021-07-25

Svenska hoppstjärnorna på flyget: "Tar powernaps och slipper jetlag"

Söndag kväll landar de fyra svenska hopphästarna i Tokyo. Veterinär Axel Wallman var med när de lastades på planet i Liege, Belgien, på lördagen. I klippet ovan ska Indiana kliva in i flygboxen.
– Det var en förväntansfull och mycket god stämning, säger han.

Text: Frida Bank
Foto: Axel Wallman, Mälaren hästklinik

All In, Indiana, King Edward och Ermindo W. Sent på lördagen var det de svenska hopphästarnas tur att lastas och lyftas ombord på planet som skulle ta dem till Tokyo. Innan dess har de stått i karantän i Aachen, Tyskland, i en vecka. Veterinär Axel Wallman har varit hos dem sedan i fredags och det var hans uppgift, tillsammans med hästskötarna, att se till att de hade det så bra som möjligt inför den långa resan.
– Det har gått bra för alla svenska hästar. Stämningen var lite spänd, på ett positivt sätt. De flesta av hästskötarna och hästarna har flugit mycket innan, de är vana och väldigt proffsiga. Det är ju en höjdpunkt i hästskötarnas karriär att få vara med om OS. Så det var en förväntansfull och mycket god stämning.

King Edward väntar på flyget:


Ermindo W redo för boarding:

Lastningen tog cirka sex timmar
På flygplatsen i Liege finns en särskild terminal för hästar.
– Transportbolaget som sköter lastningen på flygplatsen är väldigt professionellt, de gör bara det här. Hästarna flyger i containerboxar med två hästar i varje. Det är lite pyssel innan de ska lastas. Först lastar vi in hinkar med vatten och mat som de ska ha under resan, sen ska hästen in, berättar Axel.
En kran lyfter upp boxarna, som sedan rullas in till rätt plats inuti planet.
Sammanlagt var det 48 hästar som skulle flyga i samma plan. Det tog cirka sex timmar att lasta alla. Efter lika många timmar i luften väntade en mellanlandning i Dubai där planet tankade. Sedan flög det vidare till Tokyo, vilket tar cirka elva timmar. Söndag kväll, svensk tid, bör de vara framme.
– Det blir en lång resa, men fördelen med flyg är att hästarna står helt stilla när de väl är uppe i luften. Åker de transport eller lastbil kränger det lite hela tiden. När flyget lyfter och landar blir det en acceleration och en inbromsning, men det är inte värre än när de åker efter en bil. Det är också väldigt bra luft i de här planen, säger Axel.

Tar powernaps och slipper jetlag
En del hästar får dropp innan de ska flyga, för att de ska ha gott om vätska i kroppen. Annars är det inget speciellt som ska göras inför en flygtur, menar Axel.
– Det är inte alla hästar som behöver det, men man vill inte hamna i ett läge där det är någon som dricker dåligt på planet. De brukar vara pigga och glada när de kommer fram.
Att stå upp många timmar i sträck är inget problem för hästar. De drabbas inte heller av jetlag och dessutom brukar de klara värmen som väntar i Japan bättre än vi människor, berättar Axel.
– Hästarna står upp och sover och de har inte behov av att sova flera timmar i sträck. De tar "powernaps" under dygnet och har inte alls samma dygnsrytm som vi. Så de slipper det här med jetlag, de är helt opåverkad av tidsskillnaden.

Alva åker med ombord
Med ombord på planet får en hästskötare från varje land vara. Alva Svensson, All Ins skötare, åker med de svenska hästarna den här gången. Under flygresan kan veterinärer och hästskötare kontrollera hur hästarna mår, samt ge extra foder och vätska vid behov.
– Man kommer åt dem ungefär som i en transport, förklarar Axel, som nu är hemma i Sverige igen. Landslagsveterinär Rasmus Westergren tar emot hästarna i Japan.
OS-ryttarna och hästskötarna satte sig på ett vanlig plan till Tokyo på söndagen.

Alva och "Allan":


Mer i Hippson-TV

När förbundskaptenen hoppar lika högt som hästen

Hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona är oftast lugn och sansad, men när det vankas OS-guld hoppar han lika högt som hästarna i laget. Vi blickar tillbaka på omhoppningen vid OS i somras med detta härliga klipp där förbundskaptenen skuttar av glädje.


Sett 2326 ggr

Mary Lou njuter i hagen i Italien

Henrik von Eckermanns tidigare tävlingskamrat Mary Lou har pensionerats och ska betäckas, vilket Henrik berättade mer om i en intervju med Hippson nyligen. Här delar hans hästskötare, Tiia Karhu, med sig av ett klipp från Mary Lous vardag i dagsläget. Stoet har flyttat till Italien och njuter av pensionen i en hage med sina nya kompisar. 


Sett 2805 ggr

Glada hästar och ryttare på jaktritt i Hallaröd

Under helgen arrangerades traditionsenligt den stora jaktritten i Hallaröd. Drygt 80 glada ekipage deltog i den ca två timmar långa uteritten med frivilliga hinder längs vägen. Eva Joensuu delar med sig av ett klipp från årets ritt och berättar mer om arrangemanget. 


Sett 1868 ggr

Se Rolf-Göran Bengtsson och teamet på härlig strandritt

Få saker är härligare än att galoppera fram längs strandkanten vid havet med favorithästen. Häromdagen tog toppryttaren Rolf-Göran Bengtsson med sig hästar och resten av teamet på en tur till stranden. 


Sett 3295 ggr

Spana in Malin Baryard Johnssons snabba vinnarrunda

Malin Baryard Johnsson och Indiana är i riktig toppform och under lördagen vann de den stora Global Champions Tour Grand Prix i Rom, en seger som var värd runt en miljon kronor. Spana in klippet från GCT och häng med det snabba ekipaget genom omhoppningen ända in i mål!


Sett 9517 ggr

Nu galopperar vi i full fart mot en härlig helg

Har ni också njutit av fina sensommardagar? Den här unga ryttaren gör det på bästa sätt –  genom en fartfylld galopp på sin ponny med en fantastisk kuliss i bakgrunden. 


Sett 1795 ggr

Försiktigt fölmys i hagen

Den här lilla pojken klappar försiktigt fölet medan mamma håller sig i bakgrunden och ger råd. Visst är det härligt att se att ängarna fortfarande är gröna. För många av oss väntar snart månader av lera.


Sett 8672 ggr

Trickträning med Evelyn och Akilles

Evelyn Banffy visar upp några av Akilles alla trick, som att gå i spansk skritt och stegra på kommando.


Sett 733 ggr

Apport med Evelyn Banffy och Akilles

När Hippson besökte Evelyn Banffy och Akilles så bjöd de två på lite uppvisning. Här visar Evelyn hur Akilles kan apportera och hämta saker.


Sett 1854 ggr

Fem övningar för akrobatisk tunga

Att stretcha är viktigt och det verkar den häst hästen tagit fasta på. Dock är denna hästen mest fokuserad på sin tunga. Håller era hästar också på med denna typen av övningar? 


Sett 2030 ggrAktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 4

– TEMA: Avmaskning
– Reportage: Fem stjärnor på fyra ben
– Hoppa studsserier med Tovek

– Päls av och täcke på – eller?
– Checka hästen inför hösten
– Juristens råd inför hästköpet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Häst som är rädd för att gå i hage
Elke Hartmann svarar
Hjälp, hur ska jag hantera min häst?
Elke Hartmann svarar
Tips för att få stabil hand i hoppningen
Lennart Lindelöw svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.