Svenska hoppstjärnorna på flyget: "Tar powernaps och slipper jetlag"

Hippson-TV

Nyheter

Publicerad: 2021-07-25

Svenska hoppstjärnorna på flyget: "Tar powernaps och slipper jetlag"

Söndag kväll landar de fyra svenska hopphästarna i Tokyo. Veterinär Axel Wallman var med när de lastades på planet i Liege, Belgien, på lördagen. I klippet ovan ska Indiana kliva in i flygboxen.
– Det var en förväntansfull och mycket god stämning, säger han.

Text: Frida Bank
Foto: Axel Wallman, Mälaren hästklinik

All In, Indiana, King Edward och Ermindo W. Sent på lördagen var det de svenska hopphästarnas tur att lastas och lyftas ombord på planet som skulle ta dem till Tokyo. Innan dess har de stått i karantän i Aachen, Tyskland, i en vecka. Veterinär Axel Wallman har varit hos dem sedan i fredags och det var hans uppgift, tillsammans med hästskötarna, att se till att de hade det så bra som möjligt inför den långa resan.
– Det har gått bra för alla svenska hästar. Stämningen var lite spänd, på ett positivt sätt. De flesta av hästskötarna och hästarna har flugit mycket innan, de är vana och väldigt proffsiga. Det är ju en höjdpunkt i hästskötarnas karriär att få vara med om OS. Så det var en förväntansfull och mycket god stämning.

King Edward väntar på flyget:


Ermindo W redo för boarding:

Lastningen tog cirka sex timmar
På flygplatsen i Liege finns en särskild terminal för hästar.
– Transportbolaget som sköter lastningen på flygplatsen är väldigt professionellt, de gör bara det här. Hästarna flyger i containerboxar med två hästar i varje. Det är lite pyssel innan de ska lastas. Först lastar vi in hinkar med vatten och mat som de ska ha under resan, sen ska hästen in, berättar Axel.
En kran lyfter upp boxarna, som sedan rullas in till rätt plats inuti planet.
Sammanlagt var det 48 hästar som skulle flyga i samma plan. Det tog cirka sex timmar att lasta alla. Efter lika många timmar i luften väntade en mellanlandning i Dubai där planet tankade. Sedan flög det vidare till Tokyo, vilket tar cirka elva timmar. Söndag kväll, svensk tid, bör de vara framme.
– Det blir en lång resa, men fördelen med flyg är att hästarna står helt stilla när de väl är uppe i luften. Åker de transport eller lastbil kränger det lite hela tiden. När flyget lyfter och landar blir det en acceleration och en inbromsning, men det är inte värre än när de åker efter en bil. Det är också väldigt bra luft i de här planen, säger Axel.

Tar powernaps och slipper jetlag
En del hästar får dropp innan de ska flyga, för att de ska ha gott om vätska i kroppen. Annars är det inget speciellt som ska göras inför en flygtur, menar Axel.
– Det är inte alla hästar som behöver det, men man vill inte hamna i ett läge där det är någon som dricker dåligt på planet. De brukar vara pigga och glada när de kommer fram.
Att stå upp många timmar i sträck är inget problem för hästar. De drabbas inte heller av jetlag och dessutom brukar de klara värmen som väntar i Japan bättre än vi människor, berättar Axel.
– Hästarna står upp och sover och de har inte behov av att sova flera timmar i sträck. De tar "powernaps" under dygnet och har inte alls samma dygnsrytm som vi. Så de slipper det här med jetlag, de är helt opåverkad av tidsskillnaden.

Alva åker med ombord
Med ombord på planet får en hästskötare från varje land vara. Alva Svensson, All Ins skötare, åker med de svenska hästarna den här gången. Under flygresan kan veterinärer och hästskötare kontrollera hur hästarna mår, samt ge extra foder och vätska vid behov.
– Man kommer åt dem ungefär som i en transport, förklarar Axel, som nu är hemma i Sverige igen. Landslagsveterinär Rasmus Westergren tar emot hästarna i Japan.
OS-ryttarna och hästskötarna satte sig på ett vanlig plan till Tokyo på söndagen.

Alva och "Allan":


Mer i Hippson-TV

Peder Fredricsons väg till världscupfinalen

Fallet på Stockholm stadion förra sommaren, och det missade EM:et till följd av fallet, fick Peder Fredricson att satsa på världscupen. I ett filmat FEI-reportage får tittaren följa hans resa till världscupfinalen i Riyadh, med bland annat en gedigen tillbakablick till Europafinalen i Göteborg.


Sett 2197 ggr

Amerikanska ryttaren briljerar på hoppbanan – utan träns

Brendan Wise tränslösa tävlingsrundor i halsring har fått stor uppmärksamhet. Med lätthet lotsar han sin 15-åriga valack Lyric genom hoppbanan. I en intervju berättar ryttaren att han hoppas inspirera andra.


Sett 8787 ggr

Hästen ska äta hö - då hoppar katten upp

En häst går lugnt fram i hagen för att mumsa hö. Överraskningen kommer när mulen nuddar höet och en katt hoppar upp. Kanske hade stallkatten hittat ett nytt sovställe eller kanske var det ett spratt. Resultatet blir detsamma då hästen hoppar högt. Se det roliga klippet.


Sett 10933 ggr

När hagkompisen får med tappskon in: "Är ett mysterium"

Med leriga hagar kan en och annan tappsko bli ett faktum och att leta hästskor är som bekant inte den roligaste sysslan. När Andy Gel tappat en sko fanns däremot den förlorade skon betydligt närmre än beräknat och på ett udda ställe: sittandes på kompisen Kapten Nemos täcke.
– Vi reagerade med ett skratt och funderade på hur det kunde hända. Vad som hänt har vi ingen aning om, men de måste ju vara att de lekt i hagen. Resten är ett mysterium, säger ägaren Madelen Bersås till Hippson.


Sett 9278 ggr

Den nya frisyren av hö gör viral succé

Den blivande travhästen Global Guideline gör succé på sociala medier i ett klipp där hon visar upp sin nya frisyr av hö. Klippet har blivit viralt och visades i dagens program av Hästonsdag. För Hippson berättar hästskötaren Sara Henriksson om klippet.


Sett 2575 ggr

Möt ponnyn som var den riktiga Sigge

Den vita ponnyn Sigge har förgyllt många lässtunder genom åren – och i år är det 20 år sedan den första boken kom ut. Vad alla kanske inte vet är att Sigges karaktär är hämtad från verkligheten. Se honom i klippet ovan som är ifrån 2016.


Sett 6825 ggr

Se ekipaget tävla dressyr med halsrem

Flanders Horse Expo hölls mellan den 23 och 25 februari i Belgien. Under söndagen reds en klass i dressyr där hästarna hade halsrem. Se klippet med ett av ekipagen. 


Sett 6385 ggr

Se 24-åringen ta sin första världscupseger

Lars Kersten från Nederländerna är blott 24 år gammal men i Scandinavium red han hem sin första vinst i världscupen inför en fullsatt arena. Strax bakom sig hade han inte bara en, utan två, meriterade svenska ryttare. Se segerrundan ovan!


Sett 1450 ggr

Alexander Zetterman imiterar välkända ansikten

Ryttaren Alexander Zetterman har många talanger, en av dem är att imitera andra. Här ser vi honom imitera flera välkända ansikten, bland annat Henrik von Eckermann. 


Sett 2816 ggr

Taymar Townsends superkraft

17- åriga Taymar Townsends har en egen metod för att plocka undan. Ingen är så stark och tidseffektiv som en hästtjej, det vet ju alla. 


Sett 5768 ggr


Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.