Svenska hoppstjärnorna på flyget: "Tar powernaps och slipper jetlag"

Hippson-TV

Nyheter

Publicerad: 2021-07-25

Svenska hoppstjärnorna på flyget: "Tar powernaps och slipper jetlag"

Söndag kväll landar de fyra svenska hopphästarna i Tokyo. Veterinär Axel Wallman var med när de lastades på planet i Liege, Belgien, på lördagen. I klippet ovan ska Indiana kliva in i flygboxen.
– Det var en förväntansfull och mycket god stämning, säger han.

Text: Frida Bank
Foto: Axel Wallman, Mälaren hästklinik

All In, Indiana, King Edward och Ermindo W. Sent på lördagen var det de svenska hopphästarnas tur att lastas och lyftas ombord på planet som skulle ta dem till Tokyo. Innan dess har de stått i karantän i Aachen, Tyskland, i en vecka. Veterinär Axel Wallman har varit hos dem sedan i fredags och det var hans uppgift, tillsammans med hästskötarna, att se till att de hade det så bra som möjligt inför den långa resan.
– Det har gått bra för alla svenska hästar. Stämningen var lite spänd, på ett positivt sätt. De flesta av hästskötarna och hästarna har flugit mycket innan, de är vana och väldigt proffsiga. Det är ju en höjdpunkt i hästskötarnas karriär att få vara med om OS. Så det var en förväntansfull och mycket god stämning.

King Edward väntar på flyget:


Ermindo W redo för boarding:

Lastningen tog cirka sex timmar
På flygplatsen i Liege finns en särskild terminal för hästar.
– Transportbolaget som sköter lastningen på flygplatsen är väldigt professionellt, de gör bara det här. Hästarna flyger i containerboxar med två hästar i varje. Det är lite pyssel innan de ska lastas. Först lastar vi in hinkar med vatten och mat som de ska ha under resan, sen ska hästen in, berättar Axel.
En kran lyfter upp boxarna, som sedan rullas in till rätt plats inuti planet.
Sammanlagt var det 48 hästar som skulle flyga i samma plan. Det tog cirka sex timmar att lasta alla. Efter lika många timmar i luften väntade en mellanlandning i Dubai där planet tankade. Sedan flög det vidare till Tokyo, vilket tar cirka elva timmar. Söndag kväll, svensk tid, bör de vara framme.
– Det blir en lång resa, men fördelen med flyg är att hästarna står helt stilla när de väl är uppe i luften. Åker de transport eller lastbil kränger det lite hela tiden. När flyget lyfter och landar blir det en acceleration och en inbromsning, men det är inte värre än när de åker efter en bil. Det är också väldigt bra luft i de här planen, säger Axel.

Tar powernaps och slipper jetlag
En del hästar får dropp innan de ska flyga, för att de ska ha gott om vätska i kroppen. Annars är det inget speciellt som ska göras inför en flygtur, menar Axel.
– Det är inte alla hästar som behöver det, men man vill inte hamna i ett läge där det är någon som dricker dåligt på planet. De brukar vara pigga och glada när de kommer fram.
Att stå upp många timmar i sträck är inget problem för hästar. De drabbas inte heller av jetlag och dessutom brukar de klara värmen som väntar i Japan bättre än vi människor, berättar Axel.
– Hästarna står upp och sover och de har inte behov av att sova flera timmar i sträck. De tar "powernaps" under dygnet och har inte alls samma dygnsrytm som vi. Så de slipper det här med jetlag, de är helt opåverkad av tidsskillnaden.

Alva åker med ombord
Med ombord på planet får en hästskötare från varje land vara. Alva Svensson, All Ins skötare, åker med de svenska hästarna den här gången. Under flygresan kan veterinärer och hästskötare kontrollera hur hästarna mår, samt ge extra foder och vätska vid behov.
– Man kommer åt dem ungefär som i en transport, förklarar Axel, som nu är hemma i Sverige igen. Landslagsveterinär Rasmus Westergren tar emot hästarna i Japan.
OS-ryttarna och hästskötarna satte sig på ett vanlig plan till Tokyo på söndagen.

Alva och "Allan":


Mer i Hippson-TV

25-åriga Patrick levde ut på terrängträning: "Var en otroligt lycklig stund för honom"

När Ulrika Rönns häst Patrick fyllde 25 år valde hon att ge honom en speciell födelsedagspresent. Något hennes fräscha herre uppskattade stort.
– Han bara älskade det, säger hon.


Sett 7905 ggr

Hunden Chili följer gärna med på ridtur – hissas smidigt upp i sadeln

När Liselotte Klasson ska ut på ridtur med hästen Rocky hänger även den lilla hunden Chili på. Med hjälp av en liten hiss lyfts hon enkelt upp i sadeln och får rida med matte när hon blir trött. 


Sett 2520 ggr

Hunden Max tar gärna en smakbit när det vankas hö: ”Har respekt för hästarna men vill göra allt de gör”

Hunden Max står alltid redo för att provsmaka några tuggor hö – och hans bästa hästkompisar delar gärna med sig. Han är en i gänget och gör allt i vardagen tillsammans med hästarna. Se det söta klippet och läs mer om Max vardag i intervjun. 


Sett 281 ggr

Se Malin och Indianas supersnabba omhoppning

Malin Baryard Johnsson och H&M Indiana var ostoppbara i St Tropez och vann den stora Global Champions Tour Grand Prix. Se den imponerande omhoppningen som tog dem upp i ledningen. 


Sett 8075 ggr

Den svåra konsten att fånga en häst på bild

Visst har det hänt oss alla? Hästen står så vackert, men så fort man plockar fram kameran för att ta en bild så tittar de bort! Douglas Lindelöw var väldigt nöjd efter sin ritt häromdagen, men inte lika nöjd med sin fotograf-prestation efteråt...Här delar han med sig av klippet med hög igenkänningsfaktor. 


Sett 1420 ggr

Indiana kallar på uppmärksamhet

H&M Indiana verkar tycka att förberedelserna inför tvätten under tävlingarna i St Tropez tar alldeles för lång tid. Hon gör helt enkelt allt för att få uppmärksamhet, och lite gos, från sin hästskötare Lina Andersson.

Länk till klippet


Sett 7860 ggr

Sötchock när trion är ute på äventyr

När Curelett (född 2006, e. Cornetto – Quite Easy) är på tur får han ofta sällskap av sina småkompisar Katie och Stella. Det spelar ingen roll om aktiviteten är ridning i halsring eller körning.
– De är i stort sätt alltid med. Curre kördes in för cirka 1,5 år sedan och tanken är att ponnyerna ska köras in till sommaren, säger Catarina Åberg som ägt Curre i tio år och lånar ponnyerna som sällskap.


Sett 3429 ggr

Njut av maten och tvätta dig sen

Först gäller det att njuta av maten och då gör ju det inget om man kladdar lite. Sen, när hela ansiktet är täckt av rester, kan det vara en idé att tvätta sig – och matte!
Se klippet ovan eller via länken till
Instagram


Sett 732 ggr

När man är missnöjd med middagsgästerna

Den här hästen har fått oväntade och snyltande gäster och är inte helt nöjd med det. Hönsen springer omkring överallt och sitter dessutom mitt i maten! Vilken pärs ... Se klippet ovan eller via länken till Instagram


Sett 7440 ggr

Får dubbelt älgbesök på skogsturen: "Blev ett fint kvitto på vår träning"

I veckan var Madelene Olsson och Karolina Fredriksson ute på en kvällstur med sina hästar. Då fick de oväntat besök av två älgar som sprang över vägen framför dem. Nordsvensken Älvan tog det hela med ro, hon är miljötränad och bombsäker i alla situationer, berättar Madelene, som arbetar just med miljöträning av hästar.


Sett 5362 ggr


Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 2

– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk 
– Hitta dragspelskänslan

– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen 
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.