Svenska hoppstjärnorna på flyget: "Tar powernaps och slipper jetlag"

Hippson-TV

Nyheter

Publicerad: 2021-07-25

Svenska hoppstjärnorna på flyget: "Tar powernaps och slipper jetlag"

Söndag kväll landar de fyra svenska hopphästarna i Tokyo. Veterinär Axel Wallman var med när de lastades på planet i Liege, Belgien, på lördagen. I klippet ovan ska Indiana kliva in i flygboxen.
– Det var en förväntansfull och mycket god stämning, säger han.

Text: Frida Bank
Foto: Axel Wallman, Mälaren hästklinik

All In, Indiana, King Edward och Ermindo W. Sent på lördagen var det de svenska hopphästarnas tur att lastas och lyftas ombord på planet som skulle ta dem till Tokyo. Innan dess har de stått i karantän i Aachen, Tyskland, i en vecka. Veterinär Axel Wallman har varit hos dem sedan i fredags och det var hans uppgift, tillsammans med hästskötarna, att se till att de hade det så bra som möjligt inför den långa resan.
– Det har gått bra för alla svenska hästar. Stämningen var lite spänd, på ett positivt sätt. De flesta av hästskötarna och hästarna har flugit mycket innan, de är vana och väldigt proffsiga. Det är ju en höjdpunkt i hästskötarnas karriär att få vara med om OS. Så det var en förväntansfull och mycket god stämning.

King Edward väntar på flyget:


Ermindo W redo för boarding:

Lastningen tog cirka sex timmar
På flygplatsen i Liege finns en särskild terminal för hästar.
– Transportbolaget som sköter lastningen på flygplatsen är väldigt professionellt, de gör bara det här. Hästarna flyger i containerboxar med två hästar i varje. Det är lite pyssel innan de ska lastas. Först lastar vi in hinkar med vatten och mat som de ska ha under resan, sen ska hästen in, berättar Axel.
En kran lyfter upp boxarna, som sedan rullas in till rätt plats inuti planet.
Sammanlagt var det 48 hästar som skulle flyga i samma plan. Det tog cirka sex timmar att lasta alla. Efter lika många timmar i luften väntade en mellanlandning i Dubai där planet tankade. Sedan flög det vidare till Tokyo, vilket tar cirka elva timmar. Söndag kväll, svensk tid, bör de vara framme.
– Det blir en lång resa, men fördelen med flyg är att hästarna står helt stilla när de väl är uppe i luften. Åker de transport eller lastbil kränger det lite hela tiden. När flyget lyfter och landar blir det en acceleration och en inbromsning, men det är inte värre än när de åker efter en bil. Det är också väldigt bra luft i de här planen, säger Axel.

Tar powernaps och slipper jetlag
En del hästar får dropp innan de ska flyga, för att de ska ha gott om vätska i kroppen. Annars är det inget speciellt som ska göras inför en flygtur, menar Axel.
– Det är inte alla hästar som behöver det, men man vill inte hamna i ett läge där det är någon som dricker dåligt på planet. De brukar vara pigga och glada när de kommer fram.
Att stå upp många timmar i sträck är inget problem för hästar. De drabbas inte heller av jetlag och dessutom brukar de klara värmen som väntar i Japan bättre än vi människor, berättar Axel.
– Hästarna står upp och sover och de har inte behov av att sova flera timmar i sträck. De tar "powernaps" under dygnet och har inte alls samma dygnsrytm som vi. Så de slipper det här med jetlag, de är helt opåverkad av tidsskillnaden.

Alva åker med ombord
Med ombord på planet får en hästskötare från varje land vara. Alva Svensson, All Ins skötare, åker med de svenska hästarna den här gången. Under flygresan kan veterinärer och hästskötare kontrollera hur hästarna mår, samt ge extra foder och vätska vid behov.
– Man kommer åt dem ungefär som i en transport, förklarar Axel, som nu är hemma i Sverige igen. Landslagsveterinär Rasmus Westergren tar emot hästarna i Japan.
OS-ryttarna och hästskötarna satte sig på ett vanlig plan till Tokyo på söndagen.

Alva och "Allan":


Mer i Hippson-TV

Måndagsrutin med Peder Fredricson

Måndagar innebär en extra check av hästarna hemma hos Peder Fredricson. I en video i sociala medier förklarar han hur rutinen ser ut och vad det är han tittar på – allt för att kunna lägga upp bästa plan för veckan.


Sett 4945 ggr

Fölskiljning på Lojsta hed

Fölen på Lojsta hed har samlats in för att bli verkade samt chip- och frysmärkta innan de hämtades av sina nya ägare. Tre föl släpptes åter till heden – stoet Maj som får stanna i flocken och två mycket trevliga hingstar som ännu är osålda. Årets föl på Lojsta hed är efter russhingsten Matteus 683.


Sett 1196 ggr

Se trailer från dokumentären om Helgstrand Dressage

Andreas Helgstrand förlorade i rätten och danska TV2 kommer att sända dokumentären "Hästmiljardärens hemligheter" i nästa vecka. Nu har Operation X släppt en trailer som du kan se ovan eller på Facebook. Helgstrand Dressage har också gjort ett uttalande där de bland annat skriver att de prioriterar djurens välfärd över allt annat. Läs mer om det nedan.


Sett 38198 ggr

Ridskolan håller igång i 23 minusgrader: "Inga problem"

Hos Föreningen Iskalla ryttare i Jukkasjärvi rider eleverna på ridskolan utomhus under alla årstider. Att temperaturen redan i november ligger på minus 23 grader är inget som hindrar dem. Mari-Helen Lindström berättar mer och ger tips på hur du håller värmen.


Sett 8759 ggr

"Åke" bäddar fint i lösdriften

Visst är det viktigt att bädda fint i lösdriften? Det tycker i alla fall unghästen Ocioso "Åke", fem år. Han lyfter gärna upp halmen i ligghallen som fungerar utmärkt att både leka med eller för att klia kompisen. Hästägare Carolina Nedhagen delar med sig av ett härligt klipp.


Sett 3438 ggr

Guldhästen All In trivs på lösdriften

All In är den legendariske hästen som nådde stora framgångar med Peder Fredricson i sadeln. Numera lever 17-åringen pensionärsliv hemma på Österlen och i ett nytt klipp från Grevlunda Showjumping får vi en glimt av hans tillvaro som bossen hemma i lösdriften. Att äta och se över hagen är några av de arbetsuppgifter som guldhästen numera sysslar med om dagarna. 


Sett 11252 ggr

Ponnyn som gärna vill springa förbi en grästuva

Har du också haft en ponny som varit en helt perfekt läromästare? När ponnyn Putte och Alicia, fem år, är ute och galopperar så kan det gå undan. Men Putte tycker om att beta och tar gärna en paus, vilket Alicia bara verkar tycka är roligt. Allt gick bra vid avramlingen och mamman i familjen berättar: 
Welsh mountainponnyn Putte är världens snällaste och bästa läromästare, men han tar alla chanser han får att norpa åt sig en fikapaus. Alicia föredrar att alltid rida ut med barbackapadden då hon och Putte gör många upptäckter i skogen tillsammans. Alicia brukar hoppa av och på, äta blåbär eller titta på myror medan Putte gärna äter blåbärsris eller lite gräs. Putte är snäll och går med på det mesta, en "match made in heaven"


Sett 3590 ggr

Smart tips för att slippa avskavd man under täcket

Evelina Olauesen tröttnade på att hästarnas man skavdes bort av halsen på täcket. Men ett enkelt knep har fixat problemet. Hon sätter helt enkelt fast täcket ett snäpp tätare än vad som är tänkt. Då blir det en rymligare kanal över manken. Se klippet ovan där hon demonstrerar på hästen El Sapos Hamilton.


Sett 15692 ggr

Se duellen mellan toppduon i GCT GP

Var hämtade Christian Kukuk in de där hundradelarna som gav honom segern och puttade ner Malin Baryard Johnsson till andra plats. Se de två ryttarnas omhoppning i GCT Grand Prix i Riyadh sida vid sida i klippet ovan.


Sett 2839 ggr

Dags för unghästarna att flytta hem

Hästak har sina unghästar på stora beten på Öland under sommarhalvåret. Härom dagen var det dags att hämta hem unghingstarna efter fem månader i det fria. 


Sett 3647 ggr


Senaste numretLäs mer om nummer 5 2023

– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition

– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.