Syskonen Werndl skickar sin kunskap vidare

Hippson-TV

Dressyr

Publicerad: 2022-12-01

Syskonen Werndl skickar sin kunskap vidare

Världsettan Jessica von Bredow-Werndl och hennes storebror Benjamin Werndl har stöttat varandra i vått och torrt under många år. De hjälps åt och tränar sina hästar tillsammans. Dessutom, de har en vision om att göra tillvaron för hästar bättre genom att dela med sig av vad de lärt sig – av just hästar – genom åren. 

Foto, text och video: Kim C Lundin

Jessica von Bredow-Werndl har nu varit i Stockholm ett antal gånger och fått stor framgång, senaste två åren med TSF Dalera BB, tidigare med stoet Zaire. Hennes storebror Benjamin Werndl har också besökt tävlingarna som storebror och coach men tävlade i år i topp-10-klassen själv för första gången. Med Famoso OLD var han tredjeplacerad i Grand Prix-klassen på lördagen och femte placerad under söndagens final. I videon berättar han om att det nog fanns en del nervositet med i mixen av finalritten. Både Jessica och Benjamin har ett större mål än att ta placeringar, segrar och priser. De arbetar båda flitigt med sitt koncept Aubenhausen Club, mycket material delas fritt via sociala medier men det finns även fördjupning i form av hela kursavsnitt som finns att tillgå för medlemmar i klubben. De avsnitten finns på tyska respektive engelska och många korta tips delas frikostigt. 

Tanken bakom Aubenhasuen Club
Så här berättade Benjamin Werndl om tanken bakom och arbetet med klubben:
– En viktig del för oss är Aubenhausen Club som i korthet är vårt sätt att dela med oss av vad vi lärt oss. För tio år sedan hade vi en vision om vad vi, jag och Jessica, ville åstadkomma och det var att vara med i absoluta toppen på sporten, att vara nummer ett faktiskt. Nu kan vi berätta om det för vi har åstadkommit det, vi nådde det målet. I dag har vi en vision om var vi ska var 2030, jag berättar inte om vad den innehåller men vi jobbar på det. Det är oerhört motiverande att ha en sådan vision att arbeta mot men också lite farligt att bara arbeta med en vision för dina mål. För vad händer om du inte når fram till så väldefinierade mål?
– Så vi har en mission som gäller allt vad vi företar oss här på Aubenhausen, vad är vår djupare mening i allt vad vi gör. Jag är hjärnan bakom det och Jessica förmedlar känslan vi strävar efter.
– Vi jobbar otroligt bra ihop och har alltid gjort. Så gemensamt formulerade vi vår mission: I vårt liv vill vi hjälpa hästar, vi vill hjälpa djur och vi vill hjälpa människor. Kombinationen av det här gör det intressant. Med hästar kan du hjälpa människor – med människor kan du hjälpa hästar.

Framgång behövs för att någon ska lyssna
– Saken är den att människor lyssnar först på dig när du är framgångsrik så här ser du den slutna cirkeln, vi behöver ha sportframgång för att kunna nå ut med vår mission. Vi hade kunnat stanna hemma och hjälpa hästar men för att nå många människor brett, till och med globalt, så måste du vara framgångsrik. Vi vill förmedla till människor att det går att vara verkligt framgångsrik i sporten och behandla dina hästar väl, det är så viktigt för oss. Det är inte framgången som är det väsentliga utan HUR kom du hit och hur hanterade du din häst längs vägen. Därför byggde vi konceptet på nätet som vi kallar Aubenhausen Club för med internet så når du oerhört långt ut. Vi når många människor med vårt arbete här på anläggningen med våra elever och våra live-sändningar. Fortfarande så vill människor i Sydafrika och Australien ta del av vad vi gör här och det kan de genom Aubenhausen Club.
– DressurFit som är vårt program för fysisk avsutten träning är så viktigt för att vara en bra ryttare. För att kunna få en häst i balans måste du själv orka och kunna vara i balans. Under namnet Aubenhausen Academy har vi gjort långa instruktionsfilmer om hur du utbildar din häst på vårt sätt. Vi har lagt in all vår erfarenhet och kunskap i det här. Det var ett projekt som vi kunde lägga ner mycket tid på under Covid-19 pandemin när det inte var så mycket tävlingar och annat.
– Vi känner verkligen att vi hjälper hästar med det här och vi får massor av meddelanden från tacksamma ryttare världen över. Även om du kanske aldrig kommer att kunna rida piaff- passage så hittar du andra tekniker som hjälper dig.

Länk till Aubenhausen Club – Home of the dressage horse


Mer i Hippson-TV

Stinsen återförenas med stona på Lojsta hed

Förra helgen släpptes russhingsten Stinsen ut på Lojsta hed för andra sommaren på rad. Det var inte bara gamla bekantskaper han fick träffa, utan även sina nya avkommor.


Sett 2740 ggr

Indisk dressyrryttare redo för OS

Indien har fått sin första dressyrryttare någonsin till OS-tävlingarna i Paris 2024. Ryttaren heter Anush Agarwalla och är 25 år från Kolkata i Indien. Anush Agarwalla tävlade vid World Equestrian Games 2022 och var den första indiska dressyrryttaren, tillsammans med Shruti Vora, som tävlade i dressyr-VM. Han vann där en guldmedalj och en bronsmedalj i den individuella tävlingen i Equesterian Dressage vid Asian Games 2022. Han kvalificerade sig därmed för OS och fick en kvotplats för Indien i februari i år. OS i Paris 2024 kommer att vara första gången Indien deltar i dressyrtävlingen.


Sett 755 ggr

Förenklad hovtvätt med smidigt diskborste

Dressyrryttaren Ebba Nilsson har hittat en smart diskborste. Vatten och såpa hälls enkelt i behållaren, sedan kommer blandningen ut i borsten vid tryck på knappen som sitter uppepå.
– Det är väldigt smidigt att slippa ta med sig både en hink med vatten och såpa. Det räcker med bara den här, säger Ebba om sitt nya "stallhack" som används vid tvätt av hovarna.
Ännu har hon inte testat borsten till fler användningsområden, men hon gissar att den säkerligen kan passa bra för tvätt av exempelvis hinkar, benskydd med mera. Diskborsten kan köpas på Ikea och finns i två färger.


Sett 1990 ggr

Två pensionerad topphästar njuter på Grevlunda

I veckan meddelades det att Peder Fredricsons H&M Christian K pensioneras från tävlingsbanan. Nu tillbringas hans dagar i stora, gröna gräshagar på Grevlundagården – och det gör han i bästa sällskap av H&M All In och Flecu. Se det härliga klippet!


Sett 4049 ggr

Galoppiruetten – från 1960 till 2021

Utförandet av en galoppiruett har ändrats genom åren. Det visar klippet nedan, där en sammanställning av hur OS-guldmedaljörernas piruetter sett ut från 1960 till 2021. Kan ni notera skillnaden i utförande – och vilken är er favorit?


Sett 3789 ggr

Peder Fredricsons väg till världscupfinalen

Fallet på Stockholm stadion förra sommaren, och det missade EM:et till följd av fallet, fick Peder Fredricson att satsa på världscupen. I ett filmat FEI-reportage får tittaren följa hans resa till världscupfinalen i Riyadh, med bland annat en gedigen tillbakablick till Europafinalen i Göteborg.


Sett 2917 ggr

Amerikanska ryttaren briljerar på hoppbanan – utan träns

Brendan Wise tränslösa tävlingsrundor i halsring har fått stor uppmärksamhet. Med lätthet lotsar han sin 15-åriga valack Lyric genom hoppbanan. I en intervju berättar ryttaren att han hoppas inspirera andra.


Sett 9522 ggr

Hästen ska äta hö - då hoppar katten upp

En häst går lugnt fram i hagen för att mumsa hö. Överraskningen kommer när mulen nuddar höet och en katt hoppar upp. Kanske hade stallkatten hittat ett nytt sovställe eller kanske var det ett spratt. Resultatet blir detsamma då hästen hoppar högt. Se det roliga klippet.


Sett 11803 ggr

När hagkompisen får med tappskon in: "Är ett mysterium"

Med leriga hagar kan en och annan tappsko bli ett faktum och att leta hästskor är som bekant inte den roligaste sysslan. När Andy Gel tappat en sko fanns däremot den förlorade skon betydligt närmre än beräknat och på ett udda ställe: sittandes på kompisen Kapten Nemos täcke.
– Vi reagerade med ett skratt och funderade på hur det kunde hända. Vad som hänt har vi ingen aning om, men de måste ju vara att de lekt i hagen. Resten är ett mysterium, säger ägaren Madelen Bersås till Hippson.


Sett 9681 ggr

Den nya frisyren av hö gör viral succé

Den blivande travhästen Global Guideline gör succé på sociala medier i ett klipp där hon visar upp sin nya frisyr av hö. Klippet har blivit viralt och visades i dagens program av Hästonsdag. För Hippson berättar hästskötaren Sara Henriksson om klippet.


Sett 2996 ggr


Senaste expertsvaren

Vilket ansvar har sommarbetesägaren om något händer?
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?

Fråga experterna

Mest läst

  Senaste numret  Läs mer om nummer 2 2024

  – Tema: Hullbedömning
  – Porträtt: Annelie Lundkvist 
  – Den svåra skritten

  – Konditionsträna i backe 
  – Om hästens flyktbeteende
  – Fixa tappskon
  ...och mycket, mycket mer!

  Läs numret på premiumsajten

  Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

  Kundtjänst: info@hippson.se

  Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

  Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.