Syskonen Werndl skickar sin kunskap vidare

Hippson-TV

Dressyr

Publicerad: 2022-12-01

Syskonen Werndl skickar sin kunskap vidare

Världsettan Jessica von Bredow-Werndl och hennes storebror Benjamin Werndl har stöttat varandra i vått och torrt under många år. De hjälps åt och tränar sina hästar tillsammans. Dessutom, de har en vision om att göra tillvaron för hästar bättre genom att dela med sig av vad de lärt sig – av just hästar – genom åren. 

Foto, text och video: Kim C Lundin

Jessica von Bredow-Werndl har nu varit i Stockholm ett antal gånger och fått stor framgång, senaste två åren med TSF Dalera BB, tidigare med stoet Zaire. Hennes storebror Benjamin Werndl har också besökt tävlingarna som storebror och coach men tävlade i år i topp-10-klassen själv för första gången. Med Famoso OLD var han tredjeplacerad i Grand Prix-klassen på lördagen och femte placerad under söndagens final. I videon berättar han om att det nog fanns en del nervositet med i mixen av finalritten. Både Jessica och Benjamin har ett större mål än att ta placeringar, segrar och priser. De arbetar båda flitigt med sitt koncept Aubenhausen Club, mycket material delas fritt via sociala medier men det finns även fördjupning i form av hela kursavsnitt som finns att tillgå för medlemmar i klubben. De avsnitten finns på tyska respektive engelska och många korta tips delas frikostigt. 

Tanken bakom Aubenhasuen Club
Så här berättade Benjamin Werndl om tanken bakom och arbetet med klubben:
– En viktig del för oss är Aubenhausen Club som i korthet är vårt sätt att dela med oss av vad vi lärt oss. För tio år sedan hade vi en vision om vad vi, jag och Jessica, ville åstadkomma och det var att vara med i absoluta toppen på sporten, att vara nummer ett faktiskt. Nu kan vi berätta om det för vi har åstadkommit det, vi nådde det målet. I dag har vi en vision om var vi ska var 2030, jag berättar inte om vad den innehåller men vi jobbar på det. Det är oerhört motiverande att ha en sådan vision att arbeta mot men också lite farligt att bara arbeta med en vision för dina mål. För vad händer om du inte når fram till så väldefinierade mål?
– Så vi har en mission som gäller allt vad vi företar oss här på Aubenhausen, vad är vår djupare mening i allt vad vi gör. Jag är hjärnan bakom det och Jessica förmedlar känslan vi strävar efter.
– Vi jobbar otroligt bra ihop och har alltid gjort. Så gemensamt formulerade vi vår mission: I vårt liv vill vi hjälpa hästar, vi vill hjälpa djur och vi vill hjälpa människor. Kombinationen av det här gör det intressant. Med hästar kan du hjälpa människor – med människor kan du hjälpa hästar.

Framgång behövs för att någon ska lyssna
– Saken är den att människor lyssnar först på dig när du är framgångsrik så här ser du den slutna cirkeln, vi behöver ha sportframgång för att kunna nå ut med vår mission. Vi hade kunnat stanna hemma och hjälpa hästar men för att nå många människor brett, till och med globalt, så måste du vara framgångsrik. Vi vill förmedla till människor att det går att vara verkligt framgångsrik i sporten och behandla dina hästar väl, det är så viktigt för oss. Det är inte framgången som är det väsentliga utan HUR kom du hit och hur hanterade du din häst längs vägen. Därför byggde vi konceptet på nätet som vi kallar Aubenhausen Club för med internet så når du oerhört långt ut. Vi når många människor med vårt arbete här på anläggningen med våra elever och våra live-sändningar. Fortfarande så vill människor i Sydafrika och Australien ta del av vad vi gör här och det kan de genom Aubenhausen Club.
– DressurFit som är vårt program för fysisk avsutten träning är så viktigt för att vara en bra ryttare. För att kunna få en häst i balans måste du själv orka och kunna vara i balans. Under namnet Aubenhausen Academy har vi gjort långa instruktionsfilmer om hur du utbildar din häst på vårt sätt. Vi har lagt in all vår erfarenhet och kunskap i det här. Det var ett projekt som vi kunde lägga ner mycket tid på under Covid-19 pandemin när det inte var så mycket tävlingar och annat.
– Vi känner verkligen att vi hjälper hästar med det här och vi får massor av meddelanden från tacksamma ryttare världen över. Även om du kanske aldrig kommer att kunna rida piaff- passage så hittar du andra tekniker som hjälper dig.

Länk till Aubenhausen Club – Home of the dressage horse


Mer i Hippson-TV

Taymar Townsends superkraft

17- åriga Taymar Townsends har en egen metod för att plocka undan. Ingen är så stark och tidseffektiv som en hästtjej, det vet ju alla. 


Sett 4787 ggr

Lövsta köper dyrgrip för 8,2 miljoner

Lövsta stuteri med Antonia Ax:son Johnson i spetsen slog på stort och köpte en hingst för 8,2 miljoner kronor under den spektakulära premieringen i Oldenburg.
– Ännu en lite ungdomlig hingst, men byggd i uppförsbacke med väldigt naturliga gångarter, säger Oldenburgs avelschef Bernhard Thoben. 


Sett 6826 ggr

Fridas klipp gör succé på sociala medier: "Jag tror många känner igen sig"

När Frida Nordgren publicerade ett klipp på sociala medier från en hoppträning tillsammans med sin övertaggade häst Klaas tog det snabbt fart. På ett dygn hade klippet fått över 350 000 visningar. Anledningen till den stora spridningen tror Frida är att många ryttare känner igen sig i situationen med vinterpigga hästar. Här berättar hon mer. 


Sett 29039 ggr

Rolf-Göran Bengtsson värmer upp inför världscupen – med hopprep

Oavsett idrott är uppvärmningen inför en träning viktig. Vi ryttare är ofta noga med att hästen successivt ska värmas upp i muskler och leder men inte lika noga med oss själva. För handen på hjärtat, hur ofta värmer du upp inför ridpasset? Några som gör det är teamet hos hoppryttaren Rolf-Göran Bengtsson. Något för oss övriga att inspireras av kanske?  


Sett 2983 ggr

Skogens konung gjorde entré under slädturen: "Gjorde ingen stor grej av det"

Ibland dyker det upp oväntat besök när man är i skogen – och precis det fick Peter Karlsson erfara under en snöig slädtur här om veckan. Slå på ljudet, se det härliga klippet och läs intervjun nedan!

Till klippet på Sya häst & naturs Facebook-sida


Sett 5281 ggr

Ålder är bara en siffra - se när John Whitaker vinner Six Bar i London

Trots att han börjar närma sig 70-årsstrecket kan han fortfarande utmana och ge de yngre ryttarna ett tufft motstånd. Vem pratar vi om, jo legenden John Whitaker förstås! Under London International Horse Show i december 2023 slog han vill med en vinst i publikfavoriten Six Bar där han tillsammans med hästen Sharid hoppade 1.90 centimeter. 


Sett 2044 ggr

[DIY] Gör mankskydd av gammal sadelpadd

Smarta och billiga lösningar för olika stall och utrustningsproblem finns det gott om bland landets alla hästägare. Här har Malin Römer gjort ett mankskydd av en gammal sadelpadd åt sin PRE-hingst Pinturero JCL som annars får skav. Se filmen hur hon fäst sadelpadden! 


Sett 1752 ggr

Nyårsgalopp på stranden

På stranden i Halmstad reds det på nyårsafton traditionsenligt en härlig nyårsgalopp. Ritten kallas "Svens nyårsritt" och förutom en härlig ritt skänks pengar till Hjärt- och lungfonden. Sven själv brukade rida med men han gick bort 2013 och nu genomförs ritten till hans minne. Det är Nina Stålnacke som delat med sig av klippet. Hennes dotter Klara red med på sin 22 år gamla ponny Primo Chania.


Sett 2165 ggr

Inga hästar i närheten av vulkanutbrottet

Ett omfattande vulkanutbrott har startat på isländska Reykjaneshalvön, norr om staden Grindavik. Lava sprutar högt ut ur sprickan som är flera kilometer lång.


Sett 1873 ggr

Peder Fredricsons bomövning för en avslappnad häst

Tillsammans med sin 15-åriga valack Hansson WL visar Peder Fredricson en bomövning som är bra för följsamhet och avslappning. Övningen bygger på bommar och låga hinder på böjt spår och finns att se på ryttarens Instagram-sida. 


Sett 8991 ggr


Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité

Fråga experterna

Senaste numretLäs mer om nummer 1 2024

– Tema: Allt fler upptäcker WE
– Porträtt: Sara Algotsson Ostholt
– Hitta samspelet med slingan

– I huvudet på Steve Guerdat
– Ridning under småbarnsåren
– Få hästen lösgjord i balans
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.