Syskonen Werndl skickar sin kunskap vidare

Hippson-TV

Dressyr

Publicerad: 2022-12-01

Syskonen Werndl skickar sin kunskap vidare

Världsettan Jessica von Bredow-Werndl och hennes storebror Benjamin Werndl har stöttat varandra i vått och torrt under många år. De hjälps åt och tränar sina hästar tillsammans. Dessutom, de har en vision om att göra tillvaron för hästar bättre genom att dela med sig av vad de lärt sig – av just hästar – genom åren. 

Foto, text och video: Kim C Lundin

Jessica von Bredow-Werndl har nu varit i Stockholm ett antal gånger och fått stor framgång, senaste två åren med TSF Dalera BB, tidigare med stoet Zaire. Hennes storebror Benjamin Werndl har också besökt tävlingarna som storebror och coach men tävlade i år i topp-10-klassen själv för första gången. Med Famoso OLD var han tredjeplacerad i Grand Prix-klassen på lördagen och femte placerad under söndagens final. I videon berättar han om att det nog fanns en del nervositet med i mixen av finalritten. Både Jessica och Benjamin har ett större mål än att ta placeringar, segrar och priser. De arbetar båda flitigt med sitt koncept Aubenhausen Club, mycket material delas fritt via sociala medier men det finns även fördjupning i form av hela kursavsnitt som finns att tillgå för medlemmar i klubben. De avsnitten finns på tyska respektive engelska och många korta tips delas frikostigt. 

Tanken bakom Aubenhasuen Club
Så här berättade Benjamin Werndl om tanken bakom och arbetet med klubben:
– En viktig del för oss är Aubenhausen Club som i korthet är vårt sätt att dela med oss av vad vi lärt oss. För tio år sedan hade vi en vision om vad vi, jag och Jessica, ville åstadkomma och det var att vara med i absoluta toppen på sporten, att vara nummer ett faktiskt. Nu kan vi berätta om det för vi har åstadkommit det, vi nådde det målet. I dag har vi en vision om var vi ska var 2030, jag berättar inte om vad den innehåller men vi jobbar på det. Det är oerhört motiverande att ha en sådan vision att arbeta mot men också lite farligt att bara arbeta med en vision för dina mål. För vad händer om du inte når fram till så väldefinierade mål?
– Så vi har en mission som gäller allt vad vi företar oss här på Aubenhausen, vad är vår djupare mening i allt vad vi gör. Jag är hjärnan bakom det och Jessica förmedlar känslan vi strävar efter.
– Vi jobbar otroligt bra ihop och har alltid gjort. Så gemensamt formulerade vi vår mission: I vårt liv vill vi hjälpa hästar, vi vill hjälpa djur och vi vill hjälpa människor. Kombinationen av det här gör det intressant. Med hästar kan du hjälpa människor – med människor kan du hjälpa hästar.

Framgång behövs för att någon ska lyssna
– Saken är den att människor lyssnar först på dig när du är framgångsrik så här ser du den slutna cirkeln, vi behöver ha sportframgång för att kunna nå ut med vår mission. Vi hade kunnat stanna hemma och hjälpa hästar men för att nå många människor brett, till och med globalt, så måste du vara framgångsrik. Vi vill förmedla till människor att det går att vara verkligt framgångsrik i sporten och behandla dina hästar väl, det är så viktigt för oss. Det är inte framgången som är det väsentliga utan HUR kom du hit och hur hanterade du din häst längs vägen. Därför byggde vi konceptet på nätet som vi kallar Aubenhausen Club för med internet så når du oerhört långt ut. Vi når många människor med vårt arbete här på anläggningen med våra elever och våra live-sändningar. Fortfarande så vill människor i Sydafrika och Australien ta del av vad vi gör här och det kan de genom Aubenhausen Club.
– DressurFit som är vårt program för fysisk avsutten träning är så viktigt för att vara en bra ryttare. För att kunna få en häst i balans måste du själv orka och kunna vara i balans. Under namnet Aubenhausen Academy har vi gjort långa instruktionsfilmer om hur du utbildar din häst på vårt sätt. Vi har lagt in all vår erfarenhet och kunskap i det här. Det var ett projekt som vi kunde lägga ner mycket tid på under Covid-19 pandemin när det inte var så mycket tävlingar och annat.
– Vi känner verkligen att vi hjälper hästar med det här och vi får massor av meddelanden från tacksamma ryttare världen över. Även om du kanske aldrig kommer att kunna rida piaff- passage så hittar du andra tekniker som hjälper dig.

Länk till Aubenhausen Club – Home of the dressage horse


Mer i Hippson-TV

Ung finsk travkusk i dramatisk omkullkörning och räddning

Den 19-årige kusken Tino Keväänranta vägrade att släppa taget efter att hästen börjat skena sedan de kört på en stor snöklump som fick sulkyn att välta och Tino föll ur. Precis som ryttare för drillades att hålla fast i tyglarna vid avfallningar, gäller samma sak för kuskar: håll kvar tömmarna. Det är inte alltid det säkraste rådet och idag uppmanas inte längre ryttare och kuskar att till varje pris hålla fast i tygel eller töm. Inom travvärlden hyllas den unga kusken världen över efter hjälteinsatsen som innebar att hästen klarade sig från skador och inga andra ekipage kom i vägen. Både Tino Keväänranta och hästen klarade sig fint.


Sett 2706 ggr

Sveriges mest rutinerade dressyrryttare Ulla Håkanson visar sin naturträning

Göteborgs-Posten har uppmärksammat Ulla Håkansons långa och framgångsrika karriär med en fin film med hennes klassiska naturträning, ute i skogen hemma i Gärds-Köpinge. Ulla Håkanson delar med sig av det viktigaste hon har lärt sig under sitt långa ryttarliv, väl sammanfattat. 


Sett 915 ggr

Se klippet: All Ins lillasyster visar upp sig

All Ins omtalade helsyster har nu fått sitt namn. Det lilla stofölet heter H&M Fall In Love "Ally" och i det här klippet får vi se när hon testar en sprallig galopp på de vingliga små benen. 

Läs mer om fölet och All Ins andra syskon i artikeln här


Sett 4767 ggr

När transportskydden hittat till catwalken

Ibland kan mode vara svårt att förstå sig på. Som när de klumpiga och otympliga transportskydden helt plötsligt dyker upp på catwalken – på benen på en mannekäng …

Till klippet på Instagram


Sett 3383 ggr

Lotta Wahlborg bjuder på söndagstips

Lotta Wahlborg driver Grevagården i Skövde tillsammans med sin familj, hon är B-tränare i hoppning, banbyggare och dessutom uppfinningsrik. Hon hörde av sig till Hippson för att dela med sig av ett smart söndagstips. 
– När man inte vill stänga av vattnet i vattenkoppar med självpåfyllning, säger hon.
Då tar hon helt enkelt till en håv och fiskar upp havre, strån och annat som hamnat i vattenkoppen.


Sett 3302 ggr

Pärlemormoln upplevda från hästryggen

Linnéa Björkström delar med sig av ett filmklipp från en uteritt nyligen med hästen Swimming Pool. Det var i Uppsalatrakten som väderfenomenet pärlemormoln inträffade.
– Detta är pärlemormoln och det är ganska ovanligt att de syns såhär långt söderut i landet. Mer vanligt i norr, berättar Jannicke Geitskaret, meteorolog på
SVT.
Linnéa berättar att Swimming Pool, eller Swimpan som han kallas, är en tolvårig valack och tidigare travhäst som gått V75-lopp. Linnéa håller på att skola om honom med sikte på att starta fälttävlan till sommaren.


Sett 556 ggr

Den coolaste katten i hästhagen

Här har vi en riktigt cool katt som inte har några som helst problem med att skaffa nya vänner. De unga Clydesdale-hästarna är nyfikna, men katten verkar vara ganska nöjd med uppmärksamheten. 


Sett 1111 ggr

Hästar rids genom öppen eld för att renas

Ett hundratal hästar rids varje år genom öppen eld under festivalen Las Luminarias i San Bartolomé de Pinares, Spanien. Traditionen sträcker sig flera hundra år tillbaka i tiden och är en del av firandet av djurens skyddshelgon, Saint Anthony, i januari. Elden och röken sägs rena hästarna, samtidigt som de får skydd av helgonet under det kommande året. 


Sett 2294 ggr

Tandproblem hos häst – se hur veterinären lagar en sprucken tand

I två videofilmer visas hur en tand lagas på en häst, det borras upp och fylls i, härdas och slipas ner, väldigt likt när du själv går till tandläkaren och lagar ett hål. Den stora skillnaden blir alla verktyg och hjälpmedel som krävs för att lag långt in i hästens mun. Teamet på den belgiska veterinärkliniken Equitom delar med sig av några av deras mer speciella fall och i det här fallet ett rutiningrepp. Känsliga tittare varnas för att denna video kan upplevas som obehaglig då det är ganska närgånget filmat från hästens mun, men detta är en film med lite eller inget blod.


Sett 680 ggr

Hästlivet som alla kan relatera till

En hästägares liv är långt ifrån perfekt, men vi älskar ju det ändå. Även de dagar när allt inte går som planerat. I ett träffsäkert klipp som blivit viralt illustreras flera situationer som hästägaren kan känna igen sig i som när hästen inte vill lastas, ställer sig på vattenslangen eller varför inte dra av sig en sko i hagen? Vilka situationer har ni råkat ut för i stallet?


Sett 7726 ggr


Senaste numretLäs mer om nummer 6 2022

– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning

– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.