Tandproblem hos häst – se hur veterinären lagar en sprucken tand

Hippson-TV

Nyheter

Publicerad: 2023-01-25
@equitom Les chevaux sont incroyablement sages et patients chez le dentiste! Plus d’infos? 👆🏻 #horse #chevaltiktok #paardenmeisje #pferd #horsesoftiktok #horseriding #chevaux #cheval ♬ Run Boy Run - Woodkid

Tandproblem hos häst – se hur veterinären lagar en sprucken tand

I två videofilmer visas hur en tand lagas på en häst, det borras upp och fylls i, härdas och slipas ner, väldigt likt när du själv går till tandläkaren och lagar ett hål. Den stora skillnaden blir alla verktyg och hjälpmedel som krävs för att lag långt in i hästens mun. Teamet på den belgiska veterinärkliniken Equitom delar med sig av några av deras mer speciella fall och i det här fallet ett rutiningrepp. Känsliga tittare varnas för att denna video kan upplevas som obehaglig då det är ganska närgånget filmat från hästens mun, men detta är en film med lite eller inget blod.

Video: Equitom Equine clinic

Den sociala mediasiten instagram har för vana att plocka bort och dölja innehåll med blod oavsett sammanhang. För att få videon att ligga kvar är ibland ett blått filter applicerat. För känsliga tittare kan det ändå vara för mycket.

Filmen ovan visar i korta drag hur och vilka ingrepp som görs för att laga en sprucken tand genom att göra en rotfyllning, varning för högt ljud (endast musik). I den nedre filmen går Equitom:s veterinär igenom vilka steg som görs moment för moment. 

Klinikens berättelse om operationen i översättning*) 

Rätt tandvård och regelbunden kontroll hos tandläkaren är lika viktigt hos hästar som hos människor.

* Om liten till måttlig karies (infundibulum nekros) upptäcks i ett tidigt skede kan tanden bevaras. Kariesområdet behöver rengöras, nekrosen och infektionen måste tas bort och den kvarvarande defekten fylls upp med ett speciellt filler.

* Den här hästen hade två karies på grund av en bit av kronan som var avbruten.

* Under ett tidigare ingrepp har vår tandläkare redan rengjort och fyllt de återstående hålrummen med en tillfällig fyllning.

* Idag tog hon bort de tillfälliga fyllningarna och ersatte dem med permanenta fyllningar. Denna teknik liknar den som utförs på människor men den kräver naturligtvis mycket specifik instrumentering.

* Förr tog man alltid bort dåliga tänder hos hästar. Anno 2023 är detta absolut inte längre nödvändigt och de flesta tänder som drabbats av karies kan nu också bevaras om kariesen diagnostiseras i tid.

✅ En regelbunden tandkontroll av din häst är därför ett absolut måste för att upptäcka karies i tid.

*) Översättningen är inte gjord av veterinär utan en grov översättning av sammanhanget, vissa termer kan därför vara felaktigt beskrivna.


Mer i Hippson-TV

Galoppiruetten – från 1960 till 2021

Utförandet av en galoppiruett har ändrats genom åren. Det visar klippet nedan, där en sammanställning av hur OS-guldmedaljörernas piruetter sett ut från 1960 till 2021. Kan ni notera skillnaden i utförande – och vilken är er favorit?


Sett 3413 ggr

Peder Fredricsons väg till världscupfinalen

Fallet på Stockholm stadion förra sommaren, och det missade EM:et till följd av fallet, fick Peder Fredricson att satsa på världscupen. I ett filmat FEI-reportage får tittaren följa hans resa till världscupfinalen i Riyadh, med bland annat en gedigen tillbakablick till Europafinalen i Göteborg.


Sett 2744 ggr

Amerikanska ryttaren briljerar på hoppbanan – utan träns

Brendan Wise tränslösa tävlingsrundor i halsring har fått stor uppmärksamhet. Med lätthet lotsar han sin 15-åriga valack Lyric genom hoppbanan. I en intervju berättar ryttaren att han hoppas inspirera andra.


Sett 9320 ggr

Hästen ska äta hö - då hoppar katten upp

En häst går lugnt fram i hagen för att mumsa hö. Överraskningen kommer när mulen nuddar höet och en katt hoppar upp. Kanske hade stallkatten hittat ett nytt sovställe eller kanske var det ett spratt. Resultatet blir detsamma då hästen hoppar högt. Se det roliga klippet.


Sett 11468 ggr

När hagkompisen får med tappskon in: "Är ett mysterium"

Med leriga hagar kan en och annan tappsko bli ett faktum och att leta hästskor är som bekant inte den roligaste sysslan. När Andy Gel tappat en sko fanns däremot den förlorade skon betydligt närmre än beräknat och på ett udda ställe: sittandes på kompisen Kapten Nemos täcke.
– Vi reagerade med ett skratt och funderade på hur det kunde hända. Vad som hänt har vi ingen aning om, men de måste ju vara att de lekt i hagen. Resten är ett mysterium, säger ägaren Madelen Bersås till Hippson.


Sett 9537 ggr

Den nya frisyren av hö gör viral succé

Den blivande travhästen Global Guideline gör succé på sociala medier i ett klipp där hon visar upp sin nya frisyr av hö. Klippet har blivit viralt och visades i dagens program av Hästonsdag. För Hippson berättar hästskötaren Sara Henriksson om klippet.


Sett 2856 ggr

Möt ponnyn som var den riktiga Sigge

Den vita ponnyn Sigge har förgyllt många lässtunder genom åren – och i år är det 20 år sedan den första boken kom ut. Vad alla kanske inte vet är att Sigges karaktär är hämtad från verkligheten. Se honom i klippet ovan som är ifrån 2016.


Sett 7171 ggr

Se ekipaget tävla dressyr med halsrem

Flanders Horse Expo hölls mellan den 23 och 25 februari i Belgien. Under söndagen reds en klass i dressyr där hästarna hade halsrem. Se klippet med ett av ekipagen. 


Sett 6602 ggr

Se 24-åringen ta sin första världscupseger

Lars Kersten från Nederländerna är blott 24 år gammal men i Scandinavium red han hem sin första vinst i världscupen inför en fullsatt arena. Strax bakom sig hade han inte bara en, utan två, meriterade svenska ryttare. Se segerrundan ovan!


Sett 1758 ggr

Alexander Zetterman imiterar välkända ansikten

Ryttaren Alexander Zetterman har många talanger, en av dem är att imitera andra. Här ser vi honom imitera flera välkända ansikten, bland annat Henrik von Eckermann. 


Sett 2984 ggr


Senaste numretLäs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.