Tandproblem hos häst – se hur veterinären lagar en sprucken tand

Hippson-TV

Nyheter

Publicerad: 2023-01-25
@equitom Les chevaux sont incroyablement sages et patients chez le dentiste! Plus d’infos? 👆🏻 #horse #chevaltiktok #paardenmeisje #pferd #horsesoftiktok #horseriding #chevaux #cheval ♬ Run Boy Run - Woodkid

Tandproblem hos häst – se hur veterinären lagar en sprucken tand

I två videofilmer visas hur en tand lagas på en häst, det borras upp och fylls i, härdas och slipas ner, väldigt likt när du själv går till tandläkaren och lagar ett hål. Den stora skillnaden blir alla verktyg och hjälpmedel som krävs för att lag långt in i hästens mun. Teamet på den belgiska veterinärkliniken Equitom delar med sig av några av deras mer speciella fall och i det här fallet ett rutiningrepp. Känsliga tittare varnas för att denna video kan upplevas som obehaglig då det är ganska närgånget filmat från hästens mun, men detta är en film med lite eller inget blod.

Video: Equitom Equine clinic

Den sociala mediasiten instagram har för vana att plocka bort och dölja innehåll med blod oavsett sammanhang. För att få videon att ligga kvar är ibland ett blått filter applicerat. För känsliga tittare kan det ändå vara för mycket.

Filmen ovan visar i korta drag hur och vilka ingrepp som görs för att laga en sprucken tand genom att göra en rotfyllning, varning för högt ljud (endast musik). I den nedre filmen går Equitom:s veterinär igenom vilka steg som görs moment för moment. 

Klinikens berättelse om operationen i översättning*) 

Rätt tandvård och regelbunden kontroll hos tandläkaren är lika viktigt hos hästar som hos människor.

* Om liten till måttlig karies (infundibulum nekros) upptäcks i ett tidigt skede kan tanden bevaras. Kariesområdet behöver rengöras, nekrosen och infektionen måste tas bort och den kvarvarande defekten fylls upp med ett speciellt filler.

* Den här hästen hade två karies på grund av en bit av kronan som var avbruten.

* Under ett tidigare ingrepp har vår tandläkare redan rengjort och fyllt de återstående hålrummen med en tillfällig fyllning.

* Idag tog hon bort de tillfälliga fyllningarna och ersatte dem med permanenta fyllningar. Denna teknik liknar den som utförs på människor men den kräver naturligtvis mycket specifik instrumentering.

* Förr tog man alltid bort dåliga tänder hos hästar. Anno 2023 är detta absolut inte längre nödvändigt och de flesta tänder som drabbats av karies kan nu också bevaras om kariesen diagnostiseras i tid.

✅ En regelbunden tandkontroll av din häst är därför ett absolut måste för att upptäcka karies i tid.

*) Översättningen är inte gjord av veterinär utan en grov översättning av sammanhanget, vissa termer kan därför vara felaktigt beskrivna.


Mer i Hippson-TV

Ung finsk travkusk i dramatisk omkullkörning och räddning

Den 19-årige kusken Tino Keväänranta vägrade att släppa taget efter att hästen börjat skena sedan de kört på en stor snöklump som fick sulkyn att välta och Tino föll ur. Precis som ryttare för drillades att hålla fast i tyglarna vid avfallningar, gäller samma sak för kuskar: håll kvar tömmarna. Det är inte alltid det säkraste rådet och idag uppmanas inte längre ryttare och kuskar att till varje pris hålla fast i tygel eller töm. Inom travvärlden hyllas den unga kusken världen över efter hjälteinsatsen som innebar att hästen klarade sig från skador och inga andra ekipage kom i vägen. Både Tino Keväänranta och hästen klarade sig fint.


Sett 2410 ggr

Sveriges mest rutinerade dressyrryttare Ulla Håkanson visar sin naturträning

Göteborgs-Posten har uppmärksammat Ulla Håkansons långa och framgångsrika karriär med en fin film med hennes klassiska naturträning, ute i skogen hemma i Gärds-Köpinge. Ulla Håkanson delar med sig av det viktigaste hon har lärt sig under sitt långa ryttarliv, väl sammanfattat. 


Sett 861 ggr

Se klippet: All Ins lillasyster visar upp sig

All Ins omtalade helsyster har nu fått sitt namn. Det lilla stofölet heter H&M Fall In Love "Ally" och i det här klippet får vi se när hon testar en sprallig galopp på de vingliga små benen. 

Läs mer om fölet och All Ins andra syskon i artikeln här


Sett 4715 ggr

När transportskydden hittat till catwalken

Ibland kan mode vara svårt att förstå sig på. Som när de klumpiga och otympliga transportskydden helt plötsligt dyker upp på catwalken – på benen på en mannekäng …

Till klippet på Instagram


Sett 3360 ggr

Lotta Wahlborg bjuder på söndagstips

Lotta Wahlborg driver Grevagården i Skövde tillsammans med sin familj, hon är B-tränare i hoppning, banbyggare och dessutom uppfinningsrik. Hon hörde av sig till Hippson för att dela med sig av ett smart söndagstips. 
– När man inte vill stänga av vattnet i vattenkoppar med självpåfyllning, säger hon.
Då tar hon helt enkelt till en håv och fiskar upp havre, strån och annat som hamnat i vattenkoppen.


Sett 3296 ggr

Pärlemormoln upplevda från hästryggen

Linnéa Björkström delar med sig av ett filmklipp från en uteritt nyligen med hästen Swimming Pool. Det var i Uppsalatrakten som väderfenomenet pärlemormoln inträffade.
– Detta är pärlemormoln och det är ganska ovanligt att de syns såhär långt söderut i landet. Mer vanligt i norr, berättar Jannicke Geitskaret, meteorolog på
SVT.
Linnéa berättar att Swimming Pool, eller Swimpan som han kallas, är en tolvårig valack och tidigare travhäst som gått V75-lopp. Linnéa håller på att skola om honom med sikte på att starta fälttävlan till sommaren.


Sett 553 ggr

Den coolaste katten i hästhagen

Här har vi en riktigt cool katt som inte har några som helst problem med att skaffa nya vänner. De unga Clydesdale-hästarna är nyfikna, men katten verkar vara ganska nöjd med uppmärksamheten. 


Sett 1110 ggr

Hästar rids genom öppen eld för att renas

Ett hundratal hästar rids varje år genom öppen eld under festivalen Las Luminarias i San Bartolomé de Pinares, Spanien. Traditionen sträcker sig flera hundra år tillbaka i tiden och är en del av firandet av djurens skyddshelgon, Saint Anthony, i januari. Elden och röken sägs rena hästarna, samtidigt som de får skydd av helgonet under det kommande året. 


Sett 2292 ggr

Hästlivet som alla kan relatera till

En hästägares liv är långt ifrån perfekt, men vi älskar ju det ändå. Även de dagar när allt inte går som planerat. I ett träffsäkert klipp som blivit viralt illustreras flera situationer som hästägaren kan känna igen sig i som när hästen inte vill lastas, ställer sig på vattenslangen eller varför inte dra av sig en sko i hagen? Vilka situationer har ni råkat ut för i stallet?


Sett 7723 ggr

När kliandet är så skönt att man får snabel

DaiSuki (e. Dalwhinnie) njuter så av att bli borstad att mulen blir in till en snabel. Det är matte Ann-Catrin Lofvars som delat med sig av klippet som gjort viral succé. Hon berättar vidare att Dai Suki är ett elegant dressyrsto som älskar att hoppa, men är mindre bra i den disciplinen. 


Sett 2272 ggr


Senaste numretLäs mer om nummer 6 2022

– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning

– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.