Tinne inför finalen: ”Jag jobbar mot ännu mer uttryck”

Hippson-TV

Dressyr

Publicerad: 2014-04-16

Tinne inför finalen: ”Jag jobbar mot ännu mer uttryck”

Tinne Vilhelmson Silfvén är rankad fyra i världen med Don Auriello.
 I inslaget ovan har SVT Sport intervjuat henne inför helgens världscupfinal i franska Lyon.


  
Även Svenska Ridsportförbundet har intervjuat Tinne, läs deras pressmeddelande nedan:
Tinne gillar inte förhandsspekulationer. Men hon konstaterar att:

- De tre som finns framför mig på världsrankningen kommer alla till start i Lyon.

Tinne gör sin sjätte start i en världscupfinal. Fjärdeplatsen från i fjol är toppnoteringen.
Hon och Don Auriello har åtta raka segrar i Grand Prix, Grand Prix Special och Grand Prix kür.
 Den långa segerraden började under Stockholm International Horse Show i Globen 30 november. Tinne och Anton, som Don Auriello kallas, vann Grand Prix och dagen därpå världscupdeltävlingen i Grand Prix kür.


Under tränings- och tävlingssejouren i Wellington, USA, satte Tinne också personligt rekord i programmet Grand Prix Special med 77,804 procent, tillsammans med sin Anton.
Tinne valde att stanna i USA och träna och tävla under våren. Hon toppade ju världscupligan för västra Europa och säkrade ”segern” genom en världscupstart i Florida.

  
Blir starkare hela tiden
Tinnes tränare Louise ”Lussan” Nathhorst var över till Florida och träningen har gått enligt planerna.

- Anton blir starkare och har utvecklats under vintern, berömmer Lussan ekipaget.
Nu inför Lyon och finalen har trion finslipat detaljerna. Kürprogrammet är detsamma som Tinne vann med under Stockholm International Horse Show.

- Lussan var nöjd vid senaste träningen. Det kändes bra, berättar Tinne som just har skickat iväg Anton till Frankrike. 

Hon och hoppryttaren Malin Baryard Johnsson kör sina hästar i gemensam transport.

- Det verkade ju fånigt att hästarna skulle åka var för sig.


Till finalen i Lyon kommer som sagt de tre topprankade ekipagen i världen. Världsettan Charlotte Dujardin, Storbritannien, med Valegro som fick ett wildcard till finalen. Helen Langehanenberg, Tyskland och Damon Hill NRW vann finalen i Scandinavium förra året och är världstvåa. Rankad trea i världen är holländaren Edward Gal med hästen Glock´s Undercover.

- Alla tre har haft mycket högre poäng än jag den senaste tiden, avslutar Tinne förmanande.
Men allt kan hända i en final.


  
TV-tider
Lördag 19 april 15:00-18:00 SVT1/SVTPlay: Reem Acra FEI World Cup Dressage Final, från Lyon, Frankrike, live

Söndag 20 april 13:35-15:15 SVT Play: Reem Acra FEI World Cup Dressage Final, från Lyon, Frankrike, live

Söndag 20 april 15:15-17:00 SVT2/SVTPlay: Reem Acra FEI World Cup Dressage Final, från Lyon, Frankrike, liveMer i Hippson-TV

Mor och dotter på ridtur – med ponny och kamel(!): "Väldigt lätt att ha kamel"

Tilde och shetlandsponnyn Ditte fick i somras sällskap på sin ridtur. Mamma Anna-Carin Karlsson hängde med, ridandes på familjens kamel Judit. Den sexåriga kamelen är klickertränad och inriden. Dessutom kan hon bland annat spela fotboll, lägga sig ner på kommando och pussas. Se klippet ovan – och missa absolut inte Judits många talanger i klippet längre ner i artikeln.


Sett 2736 ggr

Ridtravaren "Olle" debuterar i fälttävlan

Linnéa Björklund har ägt ridtravaren Athos Hornline, som kallas Olle till vardags, i fyra år. I helgen var det dags för fälttävlansdebut för ekipaget och det blev placering direkt.


Sett 6279 ggr

När man verkligen inte känner för att arbeta

Så var det måndag morgon igen och dags att gå till jobb och skola. Men om man inte alls har lust till det – slipper man då?


Sett 11876 ggr

När det helt enkelt är för roligt att leka

Visst kan man känna igen sig i känslan, när man som barn hade så roligt att man aldrig ville gå in. Precis som det här supersöta fölet som bara vill busa runt.


Sett 8812 ggr

Överraskningsmulan Mulle Meck visar ny talang – drar vagn med stil

För fyra år sedan fick Lunds civila ryttarförening en oväntad sommarpresent när ponnyn Rut födde en mula. Mulle Meck har nu fått vänja sig både vid att ha en ryttare på ryggen och att löshoppas. Nu har han också blivit inkörd och i klippet ovan kan du se honom ute på tur.


Sett 19845 ggr

Små ponnyer leker med radiostyrd bil

Är det en hund? En katt? Nej, det är en radiostyrd bil som har letat sig in i ponnyernas hage hos Lavandin Equine LLC i USA. Bäst att kolla lite närmare – och att jaga ut den! 


Sett 7991 ggr

Jim Andersson: "Alla hästar kan, det är vi som måste lära oss av dem"

När Jim Andersson var barn tricktränade han hundar, duvor och shetlandsponnyn Doris. I dag driver han egen hästverksamhet på gården i Grängesberg, med 15 fyrbenta kollegor. Grunden till hans träningsfilosofi är frihetsdressyr, och i klippet ovan får vi se valacken "Piraten".
– Det är en dröm att få jobba med det man brinner för, säger Jim.


Sett 8098 ggr

Känslomässigt när Gal rider kür på Totilas son

Edward Gal var tårögd under sin kürritt vid årets nederländska mästerskap. Anledningen var att han red samma kür som han red med Totilas i VM i Kentucky för tio år sedan, där det blev guld. Han gjorde det på hingstens son nioåriga Glock's Toto Jr och deras kür belönades med hela 86,150 procent. I ett känslosamt inlägg på Facebook beskriver Edward Gal sina känslor, han skriver, bland annat: "Det var tio år sedan jag red den här küren – som har komponerats av Joost Peters – med Totilas i Kentucky. Jag trodde aldrig jag skulle rida den igen. Men i dag gjorde jag det med hans son och det var fantastiskt. Jag kände tårarna komma och var överväldigad när ni gav oss stående ovationer." Se ett klipp på ekipaget ovan.


Sett 8006 ggr

Hästen Cannon får massor av valppussar

Lina Dolk har med sig pappas lilla valp Pazz till stallet, det är en vit älghund-vaktel, som blivit bästis med hästen Cannon. Lina berättar att Cannon älskar att bli kliad i näsborrarna av stallets tvåbenta men att inget slår att gosa med valpen.


Sett 4634 ggr

Niklas Arvidsson hoppar ut från banan

Vid tävlingar i helgen slutade en av Niklas Arvidssons ritter inte riktigt som det var tänkt. Ett missförstånd och hästen valde att hoppa ut från banan.
– Jag skulle gå innanför men hästen trodde att den skulle hoppa oxern baklänges och sög tag i hindret. Jag var tvungen att styra undan och då hoppade den rakt ut, förklarar han för Hippson när vi når honom på telefon.
Både han och hästen klarade äventyret utan några komplikationer.
– Det var första gången jag red den mot klockan och den förstod inte. Som tur är var det inga barn eller människor i vägen så att gick bra och ingen skadade sig, säger Niklas och bjuder på klippet och sig själv.


Sett 57877 ggr