Hållbara ryttare 2, del 2: I andra delen av ”Hållbara ryttare”, om mental träning, förklarar landslagsryttarna i Saab Team Sweden Dressage hur de sätter mål. Detta för att utvecklas både i sadeln och som individer.
Till sin hjälp har landslagsryttarna sina ridtränare – bland andra Louise ”Lussan” Nathhorst, Marianne Esseen Söderberg och Pytt Hamberg som intervjuas i den här delen av serien. Men också landslagets mentala coach Kjell Enhager stöttar. Enligt honom handlar målarbetet ytterst om att veta vad man vill, att målen är relevanta.
– Mål är när du både har en bild och en känsla på det framtida resultat du vill ha, förklarar han.
Målet kan vara ett slutmål eller en riktning/kompass, det lite olika hur man som individ sätter målen och det ena är inte mer rätt är det andra.
Får aldrig gå ut över hästen
Tänk dock på att ditt mål ska vara ”lagom” utmanande. Tinne Vilhelmson Silfvén betonar till exempel att det är extra viktigt att målen är realistiska när man jobbar tillsammans med en annan levande varelse, för att pressen på hästen inte ska bli för stor.
Tinne är inte den enda ryttaren i Saab Team Sweden Dressage som medverkar i den här delen av serien – även U25-talangen Alva Lander, young ridern Lina Dolk, ponnyryttaren Meja Karlsson samt GP-proffsen Johanna Due-Boje, Rose Mathisen och Patrik Kittel ger sin syn på målsättningsarbetet.
– Om du aldrig drömmer kan du aldrig nå dina mål, säger Patrik.
Men han poängterar samtidigt:
– Man måste vara ödmjuk mot uppgiften och mot sina hästar.
Att utvärdera är A och O
Flera av teammedlemmarna förklarar, i enlighet med Kjell Enhagers filosofi, att uppföljningen av målet kanske är det allra viktigaste. För det är reflekterandet du lär dig av.
Slutligen bjuder Johanna Due-Boje på ett klokt råd som hon lärt sig betydelsen av med åren:
– Ha flera kortsiktiga mål som en vacker dag kan leda till det slutgiltiga målet, säger hon.
Några tips när du sätter mål i ridningen:
Tidigare i serien:
Del 1: ”Lär dig få fram de tankar du vill ha, oftare!”
Det är så smidigt att fodra hästarna när man tar cykeln till hjälp. Det har den här lilla parveln förstått (och vem behöver höpåsar när man har cykelkorg?). När en häst har ätit sin portion rullar vi vidare till nästa. Se det söta klippet!
Våren, och lerpölarna, har gjort sitt intåg på flera håll. Så varför inte göra som den här hästen och inleda veckan med ett lerbad?
För fem år sedan överraskades medlemmarna vid Lund civila ryttarförening när mulan Mulle Meck oväntat föddes. Nu har han vuxit upp och visar på fin hoppförmåga vid den senaste löshoppningen. Maria Sånesson, från Skånes ridsportförbund, är hans stolta ägare.
– Han mår fint, blev fem år nu vid årsskiftet och är både inkörd och inriden. Till vardags brukar han jaga sin hagkompis och de busar med varandra för jämnan. Hans bästa kompis är en hopphäst på 175 cm, berättar Maria.
SVT har intervjuat de svenska ryttarna Angelica Augustsson och Sofia Westborg som båda är baserade i Belgien. De berättar vilka åtgärder de har tagit för att minska risken för smittspridning av EHV-1, efter det stora utbrottet i Valencia. Angelica visar bland annat att de har byggt ett karantänstall för att kunna separera hästar som har tävlat i Oliva i Spanien. Båda är oroliga för att få in smittan i den egna verksamheten.
– Det skulle naturligtvis vara en katastrof, säger Sofia till SVT.
Här har vi en busig häst som verkar ganska sugen på att köra barnets bil. Det är lite som han försöker med "Om du får en puss av mig, får jag testa bilen då?"
I dessa tider behöver vi alla sprida lite extra kärlek. Dessa fyrbenta kompisar behöver inte hålla social distans, utan njuter istället av varandras sällskap. Se det söta klippet!
Den franske veterinären Christophe Schlotty vill uppmana ryttare till eftertanke kring situationen gällande utbrottet av EHV-1. I ett filmklipp delar han med sig av hur de kämpar för att rädda ett sto som blev svårt sjuk efter hemkomsten från tävlingarna i spanska Valencia. Han uppmanar allmänheten att göra det man kan för att stoppa smittspridningen. I klippet ser vi hästen tillfriskna under en veckas tid, sammanfattat på ett par minuter.
OBS vi vill varna känsliga tittare för obehagliga bilder.
Vem längtar inte efter att få dra iväg i en fartfylld galopp över ängarna? Femårige Oakley behöver inte ens några tyglar när den lille ryttaren flyger fram tillsammans med sin söta ponny.
Paulinda Fribergs topphäst Di Lapponia T fyllde 20 år i veckan. Det firades med morötter, födelsedagssång och kramar från syskonbarnen Saga och Hollie. Se det söta klippet ovan. Det var i samband med världscuptävlingarna i Göteborg förra året som stoet tackades av inför Scandinavium-publiken, efter en lång och framgångsrik tävlingskarriär. Paulinda har själv ridit in och utbildat stoet till högsta nivå, nu är Di Lapponia T dräktig med ingen mindre än Totilas.
Hästarna Molly och Gem väljer själva i vilken hage de ska gå. Om de nu ens känner för att gå i en hage... Duktiga på att hoppa är de i alla fall, vilket de även visar när de tävlar fälttävlan tillsammans med ryttaren Persia Bhatia från Skottland.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!