Svår nivå, del 5: Vi har kommit fram till det femte och sista avsnittet i tredje säsongen av Patrik Kittels dressyrskola. Ämnet är piruetter – och hemligheten är att successivt ”leka” fram piruettgaloppen och vändningarna, detta genom tempoväxlingar och lite tvärare hörn.
Patrik Kittel Dressage Tour är ett samarbete mellan Saab, Svenska Ridsportförbundet och Patrik Kittel. Under fyra år kommer Patrik att dela med sig av sina kunskaper genom årliga clinics och videokurser. De två första säsongerna finns att se på Dressagetour.se. Där hittar du även biljetter till Patriks clinics under året.
Avsnitt 5: Piruetter
I klippet ovan visar och förklarar Patrik Kittel hur han ganska tidigt arbetar mot piruettgalopp genom att vända hästen kvickare i hörnen. Det ska bli likadant åt båda hållen och innersidan ska vara mjuk, samtidigt som ryttaren håller kontrollen på yttertygeln.
På träning varierar Patrik storleken på piruetterna, de får gärna vara lite större än det som beskrivs i skolboken. När det blir tävling backar nämligen många hästar av lite och då kommer centreringen ”automatiskt”.
Som alltid är ryttarens sits väldigt viktig:
– Jag själv behöver lära mig att sitta kvar med kroppen, jag ramlar lätt fram, erkänner världsstjärnan.
Slutligen uppmanar han oss att våga prova nya saker, att ”leka” med våra hästar i ridningen.
– Gör exempelvis tempoväxlingar fram och tillbaka i samlingen, det bygger styrka hos hästen.
Patriks checklista när du tränar piruetter:
Inspirationsresan fortsätter
Det här var sista delen i säsong tre av dressyrserien, som vänder sig till ryttare upp till Prix S:t Georges-nivå. Den har bestått av följande avsnitt:
I den kvarstående säsongen av Patrik Kittel Dressage Tour, den fjärde, kommer nivån att höjas ytterligare. OS-året 2020 handlar den avslutande clinicturnén och utbildningsserien om Grand Prix.
Se Peder Fredricsons och H&M Christian K:s supersnabba omhoppningsrunda som gav segern i Neumünsters trestjärniga Grand Prix. Peder har sedan tidigare sagt att han inte vet om hästarna är redo för världscupfinal. Men efter söndagens seger verkar i alla fall Christian K vara på gång.
Vi kan inte låta bli att dela Hippson-läsaren Sophie Bergqvists härliga video, där ursöta hunden Spencer agerar ”spökalle”. Kan man lära dem att bära bommar också…? Hur som helst – missa varken filmen (med ljudet påslaget) eller intervjun nedan!
Norska Christina Øynes arbetar sina hästar utan huvudlag. I filmen ovan rider hon ut i en vinterklädd skog i full galopp – på stoet Jebha. Klippet har setts mer än 300 000 gånger.
Den här ponnyn vet hur man uppvaktar på alla hjärtans dag. Men vem är rosorna till? Se det söta klippet i Hippson-TV.
Tanja Willyard gillar kreativ och varierad träning för sina hästar. Här visar hon när "Trazzel" tränar på piaff och passage från marken. Rochands Black N' White, eller Trazzel som han kallas, är en sjuårig welshkorsning som har varit hos Tanja sedan han var ett år gammal.
– Jag tränar alla mina hästar från marken. Man får en otroligt fin kontakt med dem som man tar med sig upp på ryggen, säger Tanja.
Hon berättar att Trazzel har fått gå helt lös eller med ett löst grimskaft när de har tränat, de är självlärda och har provat sig fram.
– Jag har använt mitt kroppsspråk, ett spö som förlängd arm eller bara pekfingret till att i vartannat steg bromsa honom som i en halvhalt och i vartannat steg be honom att gå fram. Sedan får man leka fram det där och bli riktigt snabb på att hinna växla mellan broms och gas.
– Jag gillar att leka fram det och låter både hästarna och mig själv göra misstag, men belönar de flesta försöken. Det viktiga är att ha kul ihop och det gör inget om det blir fel.
När hästrädda Stefan Hultman skulle hjälpa till med kvällsfodringen gick det inte riktigt som planerat. Den treåriga hingsten valde att smita ur boxen och Stefan försöker lösa situationen. Se det roliga klippet i Hippson-TV.
SWB-stoet Pontica jobbar på Vintrosa ridskola i Örebro kommun, där är hon känd som "dressyrhästen". Då hon är 20 år och blir lite stel när det är kallt brukar hon få springa fritt i ridhuset. Detta för att få röra sig lite som hon vill, berättar Helena Stenbom.
– Men denna gång fick hon feeling för hoppning, säger hon.
Se hur det gick i klippet ovan.
Det varvades skratt med allvarliga samtal i måndagens avsnitt av TV4-programmet I huvudet på Gunde Svan. Gunde gästade nämligen ingen mindre än Peder Fredricson, på Grevlundagården. Du kanske missade det? Eller vill se det igen? Kolla ovan!
"När en vän ringer och ber dig hjälpa hans 97 åriga mamma bocka av "rida en häst igen" från sin 'bucket list', säger du JA", så skriver den ansvariga på Cottonwood Creek Ranch i Oklahoma på Facebook.
De sadlade morganhästen Springmill Stardust GCH, även kallas Stretch. Han är en framgångsrik tävlingshäst och lät sin långa svans släpa i marken och tävlingsutrustningen skina under ridturen.
Ingen av de närvarande kunde hålla tårarna tillbaka, och vi vet inte hur det är för er, men här på redaktionen blir några ögon tårfyllda.
När Morgan Wagner var 13 år gammal fick hon ett föl av sin farmor. Hon döpte honom till Endo. För cirka nio år sedan drabbades Endo av ögonsjukdomen som kallas "månblindhet". Först opererades ena ögat bort, men drygt sex månader senare fick man även operera bort hans andra öga. Endo och Morgan har hängt ihop hela tiden, vilket gör att Endo nu litar på sin ägare trots att han är blind. Missa inte klippet nedan, där Endo tar sig an Mountain Trail 2018. Imponerande, eller hur?
Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet
Dessutom:
JUST NU – bok på köpet!
Tecknar du en prenumeration får du just nu inte bara vårt specialnummer skickat till dig direkt, utan även succéboken "Träna hästen från marken" utan extra kostnad. Starta året med en riktig inspirationsboost!
Redan prenumerant? Köp Träna hästen från marken för halva priset.