UEFCF har genomfört sin första hästevakuering från Ukraina

Hippson-TV

Nyheter

Publicerad: 2022-03-20

UEFCF har genomfört sin första hästevakuering från Ukraina

Efter en lång resa har Ukrainian Equestrian Federation Charity Foundation räddat sina första hästar från krigsdrabbade Ukraina. Hästarna står nu i ett transiststall i Polen. Se den första avlastningen i klippet ovan.

Det är via sina Facebooksida som det Ukrainska ridsportförbundets hjälporganisation Ukrainian Equestrian Federation Charity Foundation, UEFCF, meddelar nyheten om sin första evakuering. 18 hästar, från olika platser runt om i Ukraina inklusive Kiev och Odessa, fanns med i lastbilarna. Dessutom fanns fem vuxna, två barn och en grand danois.
Resan tog totalt tre dagar och 24 timmar vid gränsen. Nu står hästarna i ett transiststall i Lesna Wola i Polen.

Återhämtning för hästarna
Tid för återhämtning och hälsokontroll väntar nu hästarna innan resor till tillfälliga hem väntar i länder som Italien, Tyskland och Slovakien väntar. Lastbilarna ska åka tillbaka till Ukraina och leverera förnödenheter, för att senare återvända med fler hästar.
Ett stort tack riktas till Lesna Wolas team som erbjuder ett kostnadsfritt stall samt alla som donerat foder och strö. UEFCF menar också att inget hade varit möjligt utan teaminsatsen från deras volontärer för att organisera räddningsinsatsen – och ber om fortsatta donationer från allmänheten för att kunna fortsätta sitt uppdrag.

Till hjälporganisationens hemsida


Tidigare på Hippson.se:
Det gäller om ukrainska hästar tas till Sverige
Efterlyser fler transporter för evakuering
Kändishingstarna evakuerade från Ukraina
Cornet Oblensky och Comme II Fault är påväg från Ukraina
Kända hingstar fast i Ukraina
Avråder från räddningsresor till Ukraina


Mer i Hippson-TV

När man landar mjukt i gödselhögen

"Shit happens" som man säger när det ibland inte riktigt går som planerat. Se klippet där ryttaren sitter av mitt i gödselhögen.
Enligt stallägaren tog alla det hela med ett gott skratt och ryttaren kunde sedan sitta upp för att njuta av ett ridpass. 


Sett 719 ggr

"Kolla, kolla mitt roliga partytrick"

Hästen Heero har kommit på ett rejält partytrick. Det roar kanske främst de tvåbenta åskådarna medan hunden verkar måttligt road. Heeros ägare Olivia berättar att han är 13 år och att de främst tränar dressyr. De har börjat tävla så smått också.
– Han är en otroligt personlig häst och en riktig bästa vän, skriver hon.


Sett 980 ggr

När man tar skottkärran till stallet

Vissa prylar kan verka helt oumbärliga eller också fullständigt onödiga. Som en kombination av segway och skottkärra – smart pryl eller helt onödig – vad tycker ni?


Sett 403 ggr

Stoet Juni rör sig som en get

Philippa Rosensköld delar med sig av ett klipp på sitt sto  Júnidis från Engelstoft, eller Juni som hon kallas till vardags.
– Hon har visat sig vara mer av en get än islandshäst. Förra veckan hade hon klättrat över till grannens åker och i dag mötte min sambo henne på bar gärning när hon klättrat in på ridbanan. Världens snällaste häst men uppenbarligen en liten "getgen" i sig, skriver Philippa.
Vad tror ni, har Juni en getgen?


Sett 6307 ggr

Se förhands-klippet på Maria Gretzer och Marcoville från Mästarnas mästare

På söndag kliver Maria Gretzer in i TV-rutan för att delta i Mästarnas mästare. Men redan nu får vi ta del av en liten förhandsvisning från programmet. I klippet från SVT får vi se en av de hästar som har betytt allra mest för Maria, nämligen Marcoville. 


Sett 2852 ggr

Dressyrhästen Zienna satsar på en karriär som hopphäst

Linda Salenmo i Arboga tränade stoet Zienna (2021, e. Johnson – Weltman) på ridbanan. Då fick stoet för sig att det var dags att hoppa lite.
– Ridbanan kändes fin så efter lite träning från marken fick hon vara lös och jag hoppades fånga hennes fina gångarter på film då hon är till salu. Hon visade fin hoppteknik och mod istället. Helt uppenbart hade hon lärt sig ett och annat på den enda löshoppning hon testat för ett par veckor sedan. Jag tänker att jag bjuder på det, skriver Linda till Hippson.


Sett 10681 ggr

När man har en riktigt söt stallkompis

Det gäller att berätta för sina vänner hur mycket man gillar dem. Den här hästen visar det med en riktigt blöt "puss". Se det gulliga klippet ovan eller på Instagram.


Sett 2293 ggr

Beridna Högvakten tog en tur genom staden

Nyligen var det dags för hästarna från den Beridna högvakten att genomföra en eskortövning, då hästarna reds tillsammans med ridande poliser och hovstallets två vagnar. Flera hästar debuterade i sammanhanget och fick stöd av de mer rutinerade trupphästarna. Se klippet här, som Beridna högvakten delar via sin Facebooksida. Visst är det ett härligt vårtecken?


Sett 902 ggr

"Älskling jag krympte hästen"

Så här kan det gå om man tvättar kläder, förlåt, hästen, i för varmt vatten …

Till klippet på Instagram


Sett 1901 ggr

Finns det något skönare än nybäddat?

Den här hästen vet hur det ska vara som skönast i boxen. Fixar bädden alldeles själv innan det är dags för att rulla sig i det mjuka och fluffiga.


Sett 847 ggr


Senaste numretLäs mer om nummer 1 2023

– Tema: Med bjudning framåt 
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B

– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.