Uppfödaren om höjdhoppningssegern i Spruce Meadows: "Är en häst utöver det vanliga"

Hippson-TV

Nyheter

Publicerad: 2022-09-13

Uppfödaren om höjdhoppningssegern i Spruce Meadows: "Är en häst utöver det vanliga"

Diarado's Rose är blott nio år gammal och lovordades redan som femåring av mästerskapsmedaljören Jeroen Dubbeldam. I helgen visade stoet än en gång prov på sin kapacitet när hon seglade över ett 1,95-hinder med Jens Fredricson – se klippet ovan och läs intervjun med hennes uppfödare Emma Thim.

Hej Emma! Hur var det att se er uppfödning Diarado's Rose Elith (född 2013, e. Diarado u. Carisma e. Cardento, uppf. Lisa, Emma och Kjell-Åke Thim, äg. Lövsta stuteri) rida in på en arena som Spruce Meadows?
– Mäktigt är nog det rätta ordet att använda. Spruce Meadows är en av världens mest anrika tävlingsarenor och att få se vår egen uppfödning äntra banan där var väldigt mäktigt.

Det blev en höjdhoppningsseger – vad kan du säga om bedriften att hoppa 1,95 med Jens Fredricson i sadeln?
– Att Rose har kapacitet för det allra största har vi alltid haft på känn, hon är en häst utöver det vanliga. Men att redan som 9-åring nå så högt, det var inget vi kunde drömma om. Det är en oerhört stor bedrift att gå felfri igenom en hel Six bar-klass. Med hela fem omgångar på dessa höga höjder, så har hon många språng i kroppen innan det avslutande 1,95-hindret.

Redan som femåring fick hon fina lovord från Jeroen Dubbeldam i samband med Breeders Trophy – hur har matchningen sett ut från unghäst dit hon är i dag?
– Från våren som fem åring fram tills försäljningen i början av juni i år stod Rose i träning och tävling hos Magnus och Kate Jacobson, Västerstad stable. Ett samarbete vi är fantastiskt nöjda med och som vi fortsatt har med fler av våra andra hästar. Vi har haft en väldigt bra och ärlig dialog om en hållbar matchning så att Rose inte bara skulle lyckas i årgångsklasserna, utan framförallt på längre sikt leverera på de högre höjderna. Magnus och Kate har en stor förmåga att känna in varje enskild hästs behov – och Roses utveckling och resultat under årens lopp har talat sitt tydliga språk.

Diarado's Rose är som sagt bara nio år – vad tror du hon har att erbjuda för framtiden?
– Det känns som att detta bara är början. Vi tror och hoppas att hon fortsatt kommer bjuda oss uppfödare på oförglömliga minnen på banan.


Tidigare på Hippson.se:
Klipp: Jens Fredricson delad höjdhoppningsvinnare – hoppade 1,95
Diarado's Rose bästa sjuåring i Breeders Trophy: "Hon är en känslig individ"


Mer i Hippson-TV

Från unghäst-VM till VM-medaljer på fyra år

Under unghäst-VM i Ermelo hedrades hingstarna Glamourdale och Hermès N.O.P för sina framgångar på VM med guld respektive brons-medalj individuellt. Se klippet när Charlotte Fry och Dinja van Liere rider till publikens jubel på banan, samt bilder från deras treårsgodkännande till fullfjädrade VM-stjärnor.


Sett 577 ggr

Hoppsan så vilt det blev på dressyrbanan

Först vinner man dressyrtävlingen och sedan är det dags för prisutdelning. Efter det kommer ärevarvet och det är ju helt klart höjdpunkten. Varför inte passa på att visa upp fler talanger? Det gjorde i alla fall ryttaren Nikol Raidové och hästen Santinus. 


Sett 10376 ggr

Total Hope visar unga Noah hur det ska kännas

Den populära avelshingsten Total Hope hade nyligen två ryttare på ryggen. Isabel Freese rider med sin son Noah framför sig och kanske fick han smak på livet som dressyrryttare. "Jag tror att Noah har bestämt sig för en karriär som dressyrryttare", skriver Isabel på Facebook. Se ännu ett klipp nedan.


Sett 1763 ggr

När man bara spritter av glädje när det blir helg

En måste ju bara få lov att studsa och hoppa lite grann så det känns i kroppen – annars vet en ju inte att det är helg på riktigt.

Till klippet


Sett 327 ggr

När galoppen på stubbåkern inte riktigt går som planerat...

Ni vet när man tänker ta en härlig galopp på fältet i solnedgången...men så går något inte riktigt som man tänkt sig? Med glimten i ögat, och en uppblåsbar drake till hjälp, visar den här ryttaren hur det kan gå till. Sätt på ljudet och häng med!


Sett 2003 ggr

När en behöver sitta och vila en stund: "Hund i sitt förra liv"

Varför inte göra som människan och sätta sig ned och vila en stund? Kusken Axel Olin har en härlig individ i stallet, femåriga valacken Minima är en ny tillgång till fyrspannet. 
Han är en ung och trevlig häst som gillar att arbeta. Jag vet inte om han har varit hund i sitt förra liv, för han sitter som en hund och vi ser honom ofta bära på pinnar i hagen, berättar Axel och fortsätter: 
Han är inte gammal, men är som sagt en väldigt trygg häst. Ena dagen tävlar han och nästa är han med och går vid bröllop. 


Sett 8183 ggr

Se klippet: Drottningens häst tar ett sista farväl

Drottning Elizabeth II av Storbritannien gick bort, 96 år gammal, för snart två veckor sedan. Runtom i hästvärlden har man hyllat drottningen som var känd för sitt stora ridsportintresse och kärlek till hästarna. På måndagen fördes drottningen till begravningen och ett stort sällskap med sörjande marscherade dit tillsammans. Hästmänniskor runtom i världen har blivit tagna av den gripande synen när drottningens häst, Emma, stod och väntade när kortegen passerade. Längs vägen vid Windsor Castle väntade ponnyn i stillhet och över sadeln låg drottningens huvudduk. Se det gripande klippet ovan med ponnyn Emma, och drottningens båda hundar.


Sett 18279 ggr

Melon – supergott eller livsfarligt?

Kristian von Krusenstierna bjuder på att klipp där han erbjuder två av sina hästar att smaka på vattenmelon. Det som för den ena är kalasgott är för den andra rentav livsfarligt.

Till klippet


Sett 8341 ggr

Hippson-TV: Häng med banan runt på fälttävlans-VM i Pratoni

Svenska banbyggaren och fälttävlansprofilen Mats G Andersson guidade och förklarade runt hela VM:s terrängbana för Hippsons utsända:
– Det kommer att handla om tiden i stor utsträckning, ryttarna måste läsa av sina hästar hela vägen runt, kommenterar han.


Sett 1108 ggr

En vänlig hjälp med vardagssysslorna

Ibland kan den lilla hjälpen vara den stora. Effektiv kan kanske inte den här sopningshjälpen beskrivas som – men ett tappert försök är alltid gott nog!

Till klippet på Instagram


Sett 773 ggr


Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 4

– TEMA: Ryttarfys
– Porträtt: Ingrid Klimke
– Travhoppa för styrka

– Lär hästen piaff
– Köp och import av iberiska hästar
– Bli en mästare på vattenhinder
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.