Vägen mot samling – med Patrik Kittel: ”Det är det här som gör att du får riktigt fina poäng”
Presenteras i samarbete med: Saab och Patrik Kittel Dressage Tour

Vägen mot samling – med Patrik Kittel: ”Det är det här som gör att du får riktigt fina poäng”

Medelsvår nivå, del 3 och 4: Patrik Kittels dressyrskolas andra säsong bjuder på två nya avsnitt (se dem ovan och nedan). Den här gången handlar det om att "leka" med tempo och steglängd, vilket ger en lyhörd häst och ger mer samling och uttryck.
Dessutom visar Patrik hur han systematiskt, från att hästen är ung, jobbar mot att kunna rida mer samlat i galopp. Då blir det "enkelt" att göra piruetter sedan!

Patrik Kittel Dressage Tour är ett samarbete mellan Saab, Svenska Ridsportförbundet och Patrik Kittel. Under fyra år kommer Patrik att dela med sig av sina kunskaper genom årliga clinics och videokurser. Första säsongen, "Balans och ridbarhet", finns redan att se på Dressagetour.se. Där hittar du även biljetter till Patriks clinics under året.

Avsnitt 1 och 2 av andra säsongen hittar du här  


Avsnitt 3: Skillnander i gångarterna
Del tre av Patriks dressyrskola ser ni i videon ovan. Under träningen är det viktigt att hela tiden variera tempot, det är så du skapar förutsättningar för att få riktigt höga poäng. Dessutom skapar dessa tempoväxlingar mer samling och "uttryck" i hästen. Vilket är en förutsättning för utveckling mot högre nivå.
  
Patriks checklista för variation inom gångarterna:

 • Lek med tempoväxlingar.
 • Du kan öka och minska efter hästens förmåga.
 • Du hittar avspändhet i skritten.
 • Du förstärker den positiva inverkan.

 Avsnitt 4: Samling i galopp

Del fyra fokuserar på samling i galopp och Patrik bjuder på två riktigt bra ridövningar. Dels en där du vänder lite kvickare i hörnen, som man kan börja nosa på redan med den unga hästen. Dels en voltövning som är förberedande för arbetspiruett.
– Börjar man med hästarna när de är unga är det inga problem för dem att lära sig, försäkrar Kittel.
  
Patriks checklista för samlande galopparbete:

 • Kontrollera så att det inte blir tungt för varken dig eller hästen.
 • Variera samlingen med att rida framåt.
 • Tänk på att själv vara stadig i kroppen.

Inspirationsresan fortsätter
Under vintern kommer vi att publicera hela säsong två av serien, som består av följande filmer:

 1. Introduktion
 2. Galoppombyten
 3. Skillnader i gångarterna
 4. Samling i galoppen
 5. Galoppsluta (31/1)
 6. Öppna och sluta, utveckla bärigheten (31/1)

I de kvarstående säsongerna av Patrik Kittel Dressage Tour kommer nivån att höjas ytterligare. Nästa år är det dags för Prix S:t Georges och under OS-året 2020 kommer den avslutande clinicturnén och utbildningsserien att handla om Grand Prix. 

Presenteras i samarbete med Patrik Kittel Dressage Tour
Patrik Kittel Dressage Tour är ett samarbete mellan Patrik Kittel, Saab och Svenska Ridsportförbundet som en del av Saabs satsning på att lyfta svensk dressyr till nya höjder.
Läs mer på Dressagetour.se
Mer i Hippson-TV

Maria Gretzer inför Hästarnas mästare: "Är lite ringrostig"

Nästa fredag är det dags för Hästarnas mästare på Jägersro. Fyra hästsportprofiler gör upp i en tävling med tre grenar: galopp, trav och banhoppning. En av dem är Maria Gretzer som härom dagen var inne på Jägersro och tränade på en något stel och stillastående mekanisk galoppör.


Sett 226 ggr

Favorit tog en powernap i väntan på hovslagaren

När den ettåriga nordsvenska hingsten Favorit väntade på hovslagaren tog han en tupplur. När det var hans tur hade hovslagare Magdalena inte hjärta att väcka honom utan verkade honom medan han låg ned.

– Favorit är vanligtvis en mycket alert och nyfiken unghingst som inte kan låta blir att pilla och peta på allt och har dessutom varit lite rädd om benen, så denna tillit förvånade både mig och Magda. En kort stund efter verkningen blev han sitt vanliga busiga jag igen. Slut på friden med andra ord, berättar hans ägare Sara.

Hovslagaren hälsar att det inte är en metod som hon brukar använda sig av och att det gäller att vara vaksam i situationen både ur säkerhetssynpunkt och för arbetsställningen.


Sett 5115 ggr

19-åring vann Hickstead Derby – Michael Pender historisk

Den 19-årige irländska ryttaren Michael Pender vann utmanande Hickstead Derby i söndags. Det är den yngsta ryttaren någonsin som lyckas med det. Dessutom var det hans första försök, vilket inte hänt sedan Michael Whitaker vann i sin debut 1980. Michael Pender red Hearton Du Bois Halleux och de bjöd på två felfria rundor. Se deras grundomgång ser du ovan och omhoppningen längre ner.


Sett 876 ggr

Lyckat fästingskämt lurade hästägare och lokaltidningen

Hästägaren Peter Karlsson la upp en bild på Facebook som visade en av hans hästar sovandes i hagen – på grus. Till bilden skrev han: "Vi har lärt hästarna att inte ligga i gräset för att undvika fästingar". Allt var så klart ett skämt, men det var många som gick på det.

– Kan man dressera en häst så den inte sover i gräset för att undvika fästingar? Ja, en del tror det. Lokaltidningen till exempel. Skämt på Facebook kan få oanade konsekvenser, skriver Peter till Hippson.
När
Correns reportrar ringde Peter för att få höra mer, förstod de att det var ett skämt. De bestämde sig för att åka till hästarna och hälsa på. Se klippet ovan.


Sett 2594 ggr

Klart att mamma ska få sig en välförtjänt rykt

Medan mamman äter passar det här fölet på att ge henne spatid med lite massage. Vad är sötchocksvarning om inte det – och visst verkar fölet ha fått in den rätta snitsen?


Sett 4414 ggr

Carl Hedin på hoppbanan med "Footie" igen: "Som att cykla, fast lite vingligt"

Förra året fick Carl Hedin ett wildcard till Amatörtouren i hoppning under Falsterbo Horse Show. I helgen var det dags att "byta gren" igen för dressyryttaren, när han åter lotsade valacken For White Foot runt hoppbanan.


Sett 4354 ggr

Lovis, 1 år, snarkar sött och njuter i hagen

Esters Legacy, till vardags kallad "Lovis", tar gärna en tupplur i hagen – och att dessutom bli kliad på magen av uppfödaren Matilda Holmkvist är lite extra mysigt. Missa inte att skruva upp ljudet för att höra Lovis gulliga snarkningar i klippet ovan.


Sett 2844 ggr

Lite läskig bro? Inga problem för den här skönheten

Under skogspromenaden stötte den här vackra hästen på en bro. Håller den? Ser den inte lite otäck ut? Nja, bäst att ta sig över på ett annat sätt. Se det fina klippet ovan från Instagram-kontot Life with a gypsy horse.


Sett 31159 ggr

Högljudd såg inga problem: ”Inte många hästar som hade klarat detta”

Camilla Ivarsson, som driver utbildnings- och försäljningsstall, bjuder på ett härligt klipp. Det är CC Studs Going Champion som i det närmaste är helt obrydd inför en högljudd såg. Här berättar hon mer.


Sett 6087 ggr

Galoppombyten med litet hopp

Behöver du inspiration till helgens ridpass? Varför inte göra som Rob Barker på Carl Hesters GP-häst Nip Tuck? Ett par galoppombyten och så hopp över litet kryss, plättlätt. ”Vem sa att dressyr är tråkigt?”, frågar sig Carl i inlägget. Se det härliga klippet i Hippson-TV.


Sett 4027 ggr