Vägen mot samling – med Patrik Kittel: ”Det är det här som gör att du får riktigt fina poäng”
Presenteras i samarbete med: Saab och Patrik Kittel Dressage Tour

Vägen mot samling – med Patrik Kittel: ”Det är det här som gör att du får riktigt fina poäng”

Medelsvår nivå, del 3 och 4: Patrik Kittels dressyrskolas andra säsong bjuder på två nya avsnitt (se dem ovan och nedan). Den här gången handlar det om att "leka" med tempo och steglängd, vilket ger en lyhörd häst och ger mer samling och uttryck.
Dessutom visar Patrik hur han systematiskt, från att hästen är ung, jobbar mot att kunna rida mer samlat i galopp. Då blir det "enkelt" att göra piruetter sedan!

Patrik Kittel Dressage Tour är ett samarbete mellan Saab, Svenska Ridsportförbundet och Patrik Kittel. Under fyra år kommer Patrik att dela med sig av sina kunskaper genom årliga clinics och videokurser. Första säsongen, "Balans och ridbarhet", finns redan att se på Dressagetour.se. Där hittar du även biljetter till Patriks clinics under året.

Avsnitt 1 och 2 av andra säsongen hittar du här  


Avsnitt 3: Skillnander i gångarterna
Del tre av Patriks dressyrskola ser ni i videon ovan. Under träningen är det viktigt att hela tiden variera tempot, det är så du skapar förutsättningar för att få riktigt höga poäng. Dessutom skapar dessa tempoväxlingar mer samling och "uttryck" i hästen. Vilket är en förutsättning för utveckling mot högre nivå.
  
Patriks checklista för variation inom gångarterna:

 • Lek med tempoväxlingar.
 • Du kan öka och minska efter hästens förmåga.
 • Du hittar avspändhet i skritten.
 • Du förstärker den positiva inverkan.

 Avsnitt 4: Samling i galopp

Del fyra fokuserar på samling i galopp och Patrik bjuder på två riktigt bra ridövningar. Dels en där du vänder lite kvickare i hörnen, som man kan börja nosa på redan med den unga hästen. Dels en voltövning som är förberedande för arbetspiruett.
– Börjar man med hästarna när de är unga är det inga problem för dem att lära sig, försäkrar Kittel.
  
Patriks checklista för samlande galopparbete:

 • Kontrollera så att det inte blir tungt för varken dig eller hästen.
 • Variera samlingen med att rida framåt.
 • Tänk på att själv vara stadig i kroppen.

Inspirationsresan fortsätter
Under vintern kommer vi att publicera hela säsong två av serien, som består av följande filmer:

 1. Introduktion
 2. Galoppombyten
 3. Skillnader i gångarterna
 4. Samling i galoppen
 5. Galoppsluta (31/1)
 6. Öppna och sluta, utveckla bärigheten (31/1)

I de kvarstående säsongerna av Patrik Kittel Dressage Tour kommer nivån att höjas ytterligare. Nästa år är det dags för Prix S:t Georges och under OS-året 2020 kommer den avslutande clinicturnén och utbildningsserien att handla om Grand Prix. 

Presenteras i samarbete med Patrik Kittel Dressage Tour
Patrik Kittel Dressage Tour är ett samarbete mellan Patrik Kittel, Saab och Svenska Ridsportförbundet som en del av Saabs satsning på att lyfta svensk dressyr till nya höjder.
Läs mer på Dressagetour.se


Mer i Hippson-TV

Hoppryttaren Peter Bengtsson bjuder på en krasch: "Älskade knäppa häst!"

Det ser riktigt bra ut när Peter Bengtsson och hästen Columbus börjar sin runda på hoppbanan. Men så blir hästen distraherad och sen går det inte längre som det var tänkt... Ryttaren bjuder på klippet, då han filmade allt som hände med sin hjälmkamera. Han hälsar också att både människa och häst klarade sig bra. Sätt på ljudet och hör besvikelsen, med glimten i ögat!


Sett 8311 ggr

Såg militärfilmen och antog utmaningen – Nora hoppar med sadeln i handen

Nora Lindberg, 14 år, såg klippet med militärerna som rider barbacka och hoppar med sadeln i handen. Hon antog utmaningen tillsammans med hästen Farenheit. Se klippet och läs mer nedan.


Sett 2814 ggr

Pontus Hugossons härliga Katitzi bjuder på bus

Pontus Hugosson har delat ett härligt klipp som bjuder på en riktig sötchock. Det är lilla Katitzi som busar på terrängbanan. Men verkar hon inte lite mer sugen på att äta än att hoppa? Missa inte klippet ovan.


Sett 6525 ggr

Louise Etzner Jakobsson tränar mer ute: ”Kan inte bara ställa in hästen i ett garage och säga att nu pausar vi”

I ett klipp från Parasport Värmland berättar paradressyrryttaren Louise Etzner Jakobsson hur hon tänker kring träning under coronapandemin. Att ställa in Zernard i ett garage och säga att ”nu pausar vi ett tag” är ju så klart inte möjligt.
De tränar därför på som vanligt, även om det blir mer ridning ute i naturen nu. Louise har också hittat ett knep för att hålla sig själv i form, men den typen av motion slipper Zernard. Se klippet ovan.


Sett 845 ggr

Henrik von Eckermann och Mary Lou i härligt klipp: ”Hon ger mig en fantastisk känsla”

FEI-TV uppmärksammar Henrik von Eckermann och fantastiska Toveks Mary Lou. Under de fyra år de har haft tillsammans har de skapat ett fint samspel, med massor av framgångar. Missa inte det stämningsfulla klippet, som också bjuder på tillbakablickar med gåshudsvarning.


Sett 3982 ggr

Filmad frågestund med Ludwig Svennerstål

Vilket är det läskigaste fälttävlanshindret Ludwig Svennerstål har hoppat och vem är hans idol? FEI Eventing bad sina följare om frågor till den svenska landslagsryttaren – här ger han sina svar i en filmad frågestund med FEI-TV.


Sett 1152 ggr

Hingstsläpp på Lojsta hed – se när Clip får träffa flocken

I helgen var det dags. Russhingsten Clip 712 släpptes in i flocken med ston och föl på Lojsta hed, Gotland. Clip gick med flocken även förra året. Till nästa år beräknas drygt 30 föl komma. I år skedde hingstsläppet utan publik, på grund av coronasmittan, men du kan se hur det gick i klippet ovan.


Sett 25224 ggr

Hästkompisarna som INTE praktiserar social distansering

Brittiska hopptränaren Claire Edwards har delat det här klippet på de båda hästarna Balou och Eric, som ”tungkysser” (eller vad man nu ska kalla det…) varandra i stallet.
“Have had to have a word with Balou and Eric… Failing to adhere to social distancing.” är hennes kommentar på Facebook. Har ni sett något liknande?


Sett 1948 ggr

Hoppa med sadeln i handen – den ultimata utmaningen

Så här i utmaningstider kan vi inte låta bli att dela med oss av ett helt galet klipp där militärer rider i strömhopp, barbacka och med sadeln i handen!
En något mer sansad, men ändå imponerande, utmaning är den hoppryttaren Nicole Holmén visar – där hon uppmanar ryttarkollegorna att hoppa utan stigbyglar. Se hennes inlägg nedan:


Sett 3441 ggr

En svalkande dusch sitter inte fel

Sommarvärmen har gjort intåg i Sverige – vad passar då bättre än en svalkande dusch? Den här hästen har verkligen parkerat sig för att vattenspridarens strålar ska göra sitt.


Sett 2643 ggr