Vägen mot samling – med Patrik Kittel: ”Det är det här som gör att du får riktigt fina poäng”
Presenteras i samarbete med: Saab och Patrik Kittel Dressage Tour

Vägen mot samling – med Patrik Kittel: ”Det är det här som gör att du får riktigt fina poäng”

Medelsvår nivå, del 3 och 4: Patrik Kittels dressyrskolas andra säsong bjuder på två nya avsnitt (se dem ovan och nedan). Den här gången handlar det om att "leka" med tempo och steglängd, vilket ger en lyhörd häst och ger mer samling och uttryck.
Dessutom visar Patrik hur han systematiskt, från att hästen är ung, jobbar mot att kunna rida mer samlat i galopp. Då blir det "enkelt" att göra piruetter sedan!

Patrik Kittel Dressage Tour är ett samarbete mellan Saab, Svenska Ridsportförbundet och Patrik Kittel. Under fyra år kommer Patrik att dela med sig av sina kunskaper genom årliga clinics och videokurser. Första säsongen, "Balans och ridbarhet", finns redan att se på Dressagetour.se. Där hittar du även biljetter till Patriks clinics under året.

Avsnitt 1 och 2 av andra säsongen hittar du här  


Avsnitt 3: Skillnander i gångarterna
Del tre av Patriks dressyrskola ser ni i videon ovan. Under träningen är det viktigt att hela tiden variera tempot, det är så du skapar förutsättningar för att få riktigt höga poäng. Dessutom skapar dessa tempoväxlingar mer samling och "uttryck" i hästen. Vilket är en förutsättning för utveckling mot högre nivå.
  
Patriks checklista för variation inom gångarterna:

 • Lek med tempoväxlingar.
 • Du kan öka och minska efter hästens förmåga.
 • Du hittar avspändhet i skritten.
 • Du förstärker den positiva inverkan.

 Avsnitt 4: Samling i galopp

Del fyra fokuserar på samling i galopp och Patrik bjuder på två riktigt bra ridövningar. Dels en där du vänder lite kvickare i hörnen, som man kan börja nosa på redan med den unga hästen. Dels en voltövning som är förberedande för arbetspiruett.
– Börjar man med hästarna när de är unga är det inga problem för dem att lära sig, försäkrar Kittel.
  
Patriks checklista för samlande galopparbete:

 • Kontrollera så att det inte blir tungt för varken dig eller hästen.
 • Variera samlingen med att rida framåt.
 • Tänk på att själv vara stadig i kroppen.

Inspirationsresan fortsätter
Under vintern kommer vi att publicera hela säsong två av serien, som består av följande filmer:

 1. Introduktion
 2. Galoppombyten
 3. Skillnader i gångarterna
 4. Samling i galoppen
 5. Galoppsluta (31/1)
 6. Öppna och sluta, utveckla bärigheten (31/1)

I de kvarstående säsongerna av Patrik Kittel Dressage Tour kommer nivån att höjas ytterligare. Nästa år är det dags för Prix S:t Georges och under OS-året 2020 kommer den avslutande clinicturnén och utbildningsserien att handla om Grand Prix. 

Presenteras i samarbete med Patrik Kittel Dressage Tour
Patrik Kittel Dressage Tour är ett samarbete mellan Patrik Kittel, Saab och Svenska Ridsportförbundet som en del av Saabs satsning på att lyfta svensk dressyr till nya höjder.
Läs mer på Dressagetour.se
Mer i Hippson-TV

En helt vanlig hopptävling – på stranden (!)

Att rida på stranden är något alldeles speciellt. Tänk då att tävla med ljudet av havets vågor i bakgrunden! I dagarna blev det verklighet, då det arrangerades en hopptävling på stranden i Erquy i nordvästra Frankrike. Det var dessutom tioårsjubileum för tävlingen. Visst ser det härligt ut? Se fler klipp nedan.


Sett 789 ggr

Ledsagarhästen Flirty tog flyget med matte – så gick resan

Ledsagarponnyn Flirty tros vara den första miniatyrhästen i amerikansk flyghistoria att äntra en kommersiell flygning. Inside Edition var där för att för att bevittna det stora ögonblicket – spana in klippet för att se hur det gick till från start till landning.


Sett 2292 ggr

400 veterinärer saknas: "Åkte 14 mil för att skriva ett recept"

Närmare 400 veterinärer saknas i Sverige. Det visar Svensk djursjukvårds senaste branschrapport. Svårast är det att rekrytera distriktsveterinärer till mindre orter. På måndagen tog TV4 Nyheterna upp frågan.


Sett 1458 ggr

Överraskningsmulan Mulle Meck – en framtida hoppstjärna?

För tre år sedan överraskade den nyinköpta ponnyn Rut Lunds civila ryttarförening när hon födde en liten mula. Sedan dess har mulan Mulle Meck fått äran att bli Skånes ridsportförbunds maskot. I år har hans utbildning tagit fart, vilket inte minst syns i den snabba löshoppningen ovan. 


Sett 4204 ggr

Fyrbenta poliskollegor som verkar gilla varandra skarpt

Polishunden Loki får en välgörande massage av sin fyrbenta kollega, polishästen Inverness. En skön avslutning på en lång arbetsdag på "kontoret". Det är den skotska polisen som bjuder på det roliga klippet på sin Facebooksida.


Sett 2215 ggr

Ensamma ponnyn med abnormt förvuxna hovar har fått ett hem – för resten av livet

Den internationella sajten The Dodo, som publicerar klipp om djur och djurväldfärd, har i skrivande stund fått hela 460 000 reaktioner och 30 000 kommentarer på det här klippet från i måndags förra veckan.


Sett 17881 ggr

Auktionerade ut häst till förmån för skadad ryttarkollega

I augusti skadade sig den irländska hoppryttaren Kevin Babington allvarligt i samband med tävling. Han vårdas på sjukhus för skador på ryggmärgen.
  
Såldes för en rejäl summa
För att stötta Kevin har vänner och ryttarkollegor, bland dem Shane Sweetnam, gått samman och köpt hästen Fairy Tale för att kunna sälja den och skänka pengarna till en fond som startats efter olyckan. Hästen auktionerades ut i fredags och pengarna går till Kevin Babington och hans familj. Fairy Tale auktionerades ut vid "The Ten Auction", han såldes för 257 000 dollar varav 137 000 går till
Kevin Babingtons fond.


Sett 2931 ggr

Terrängträning utan huvudlag

Amerikanska Melanie Ferrio-Wise och hennes häst Wings, även kallad "Vlad", väcker åter uppmärksamhet. Den här gången har de varit på terrängträning – och hoppar utan huvudlag.


Sett 5294 ggr

Så blir du följsam i sadeln: ”Tänk att allt du vill att hästen ska göra – det speglar du med din kropp”

Hållbara ryttare 3, del 3: Vi har kommit fram till tredje delen av serien ”Hållbara ryttare”, därmed är det dags för Saab Team Sweden Dressages Jeanna Högberg att få sin sits analyserad av Maria Terese Engell. Dessutom berättar professor Lars Roepstorff mer om ämnet biomekanik.


Sett 3042 ggr

Höbalen får ett nytt användningsområde

Är man liten kan en höbal fungera alldeles utmärkt när det kliar på magen. Visst ser det ut att riva sådär lagom mycket, den lilla ponnyn har verkligen fått in den rätta tekniken.


Sett 3880 ggr