Vägen mot samling – med Patrik Kittel: ”Det är det här som gör att du får riktigt fina poäng”
Presenteras i samarbete med: Saab och Patrik Kittel Dressage Tour

Vägen mot samling – med Patrik Kittel: ”Det är det här som gör att du får riktigt fina poäng”

Medelsvår nivå, del 3 och 4: Patrik Kittels dressyrskolas andra säsong bjuder på två nya avsnitt (se dem ovan och nedan). Den här gången handlar det om att "leka" med tempo och steglängd, vilket ger en lyhörd häst och ger mer samling och uttryck.
Dessutom visar Patrik hur han systematiskt, från att hästen är ung, jobbar mot att kunna rida mer samlat i galopp. Då blir det "enkelt" att göra piruetter sedan!

Patrik Kittel Dressage Tour är ett samarbete mellan Saab, Svenska Ridsportförbundet och Patrik Kittel. Under fyra år kommer Patrik att dela med sig av sina kunskaper genom årliga clinics och videokurser. Första säsongen, "Balans och ridbarhet", finns redan att se på Dressagetour.se. Där hittar du även biljetter till Patriks clinics under året.

Avsnitt 1 och 2 av andra säsongen hittar du här  


Avsnitt 3: Skillnander i gångarterna
Del tre av Patriks dressyrskola ser ni i videon ovan. Under träningen är det viktigt att hela tiden variera tempot, det är så du skapar förutsättningar för att få riktigt höga poäng. Dessutom skapar dessa tempoväxlingar mer samling och "uttryck" i hästen. Vilket är en förutsättning för utveckling mot högre nivå.
  
Patriks checklista för variation inom gångarterna:

 • Lek med tempoväxlingar.
 • Du kan öka och minska efter hästens förmåga.
 • Du hittar avspändhet i skritten.
 • Du förstärker den positiva inverkan.

 Avsnitt 4: Samling i galopp

Del fyra fokuserar på samling i galopp och Patrik bjuder på två riktigt bra ridövningar. Dels en där du vänder lite kvickare i hörnen, som man kan börja nosa på redan med den unga hästen. Dels en voltövning som är förberedande för arbetspiruett.
– Börjar man med hästarna när de är unga är det inga problem för dem att lära sig, försäkrar Kittel.
  
Patriks checklista för samlande galopparbete:

 • Kontrollera så att det inte blir tungt för varken dig eller hästen.
 • Variera samlingen med att rida framåt.
 • Tänk på att själv vara stadig i kroppen.

Inspirationsresan fortsätter
Under vintern kommer vi att publicera hela säsong två av serien, som består av följande filmer:

 1. Introduktion
 2. Galoppombyten
 3. Skillnader i gångarterna
 4. Samling i galoppen
 5. Galoppsluta (31/1)
 6. Öppna och sluta, utveckla bärigheten (31/1)

I de kvarstående säsongerna av Patrik Kittel Dressage Tour kommer nivån att höjas ytterligare. Nästa år är det dags för Prix S:t Georges och under OS-året 2020 kommer den avslutande clinicturnén och utbildningsserien att handla om Grand Prix. 

Presenteras i samarbete med Patrik Kittel Dressage Tour
Patrik Kittel Dressage Tour är ett samarbete mellan Patrik Kittel, Saab och Svenska Ridsportförbundet som en del av Saabs satsning på att lyfta svensk dressyr till nya höjder.
Läs mer på Dressagetour.se
Mer i Hippson-TV

Johanna och Mazy visar att det svåra är lätt

Behövs det en komplett utrustning för att kunna rida piaff och passage? Nej, i alla fall inte om du frågar Johanna Due-Boje med Mazy Klövenhöj. Med lätthet dansar ekipaget fram barbacka i endast grimma.


Sett 810 ggr

Janelle Larsson vill bli så bra det bara går

Inför den nya miniserien i tre delar med Ingemar Hammarström och Janelle Larsson, tillsammans med deras mentorer Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson, har Expressen-TV gjort ett inslag med fokus på Janelle. Hon berättar att hon vill bli så bra som möjligt och talangen får beröm av Malin Baryard för sin tävlingsskalle. Men så kommer hon också från en idrottsfamilj full av vinnarskallar!

>> Till miniserien i Riderslive.tv


Sett 996 ggr

Ett antal tips kom in efter Efterlysts inslag om Keso

Under torsdagskvällen hade TV3-programmet Efterlyst med ett inslag om hästen Keso, som misstänks ha skurits i sin box hos Burlövs ryttarförening. Ett antal tips ska ha kommit in under kvällen och Efterlyst meddelar till Hippson att dessa är överlämnade till polisen som kommer att titta närmare på dem. I klippet ovan, från TV3, ser vi Kesos ägare, Mathilda Johansson, berätta om händelsen.


Sett 6679 ggr

Lyndal Oatley erbjuds en annorlunda dressyrhäst

Tv- och radioparet Hamish Blake och Andy Lee besökte Patrik Kittels och Lyndal Oatleys anläggning, för att försöka förstå det här med dressyr på högsta nivå. Missa inte klippet.


Sett 2456 ggr

Enzo och matte Maria löshoppar tillsammans

Marias K-Valls knabstrupper Skogsäng's Epidote, eller Enzo som han kallas, gillar inte att hoppa trots att hans pappa är hopphäst efter Diamant de Semilly. Men däremot gillar han att följa efter matte.


Sett 11753 ggr

Säker med häst – se höstlovsclinicen i repris

Förra veckan besökte "Säker med häst on tour" Stiernhööksgymnasiet i Rättvik. Där spred Jan och Fredrik Jönsson samt Ingemar Hammarström, inspiration och kunskap om såväl ridning som säker hästhantering. Se hela clinicen i repris här ovan.


Sett 1997 ggr

Smällde fyrverkerier nära stallet i en timme

I lördags blev en brittisk hästägare uppringd av ägaren till stallet där hon har sina hästar. Alldeles i närheten hade någon börjat skjuta av ett rejält fyrverkeri.
– Det var fruktansvärt. Det var som ett disco i stallet med ljuset och ljudet som gjorde att det liknade en krigszon. Stallet skakade av smällarna, säger Samantha Perkins till
Horse & Hound.


Sett 4288 ggr

Så får du till galoppsaxen – Patrik Kittel tipsar: "Vill att hästen lätt går åt sidan åt båda hållen"

Vi har kommit fram till det fjärde avsnittet i Patrik Kittels filmade dressyrskola. Den här gången är det saxen som är i fokus – och Patrik ger sina bästa tips.
– Det är viktigt att hästen är känslig för benen och flyttar sig åt de olika hållen, säger han.


Sett 1111 ggr

Busiga glädjeskutt på dressyrbanan i Lyon

Dressyrryttaren Morgan Barbançon Mestre var på plats för att tävla i franska Lyon under helgens världscupmeeting. Efter avslutat program var både häst och ryttare mycket nöjda och "Gus" bestämde sig för att fira med ett härligt bocksprång. Missa inte klippet ovan!


Sett 35278 ggr

Pensionären Ninja La Silla är barnvakt åt unghästarna

OS-silvermedaljören och EM-guldmedaljören Ninja La Silla har hunnit bli 24 år. Som pensionär har han fått en ny, viktig uppgift. Han är nämligen barnvakt åt tvååringarna på stuteriet La Silla i Mexiko. Rolf-Göran Bengtssons topphäst sade farväl till publiken och tävlingsbanorna 2013. Se hur Ninja har det i klippet ovan.


Sett 7532 ggr