Nyheter

senaste nytt

Här hittar du de senaste, hästrelaterade nyhetsnotiserna från både ridsportsmedier och andra nättidningar.


2020-12-24

Video: Peder och All In ser fram emot 2021

Med färre tävlingar under året har vi inte fått se topphästarna lika ofta som vi brukar. Hur ser vardagen ut för topphästarna när de är hemma? Hur ser planerna ut inför nästa år? Hur ser OS-satsningen ut? När Hippson nyligen besökte Grevlundagården fick de en pratstund med Peder Fredricson och ”Allan” där de berättar mer om vardagen och framtidsplanerna. Se intervjun i klippet ovan!

Läs mer på Hippson.se
2020-12-23

Video: Kavalettiövning med fokus på rytm och takt

I denna övning från YourHorseOnline ligger hästens takt och rytm i fokus. Genom att arbeta med långa travserier förbättras hästens takt samtidigt som man tränar styrka och får hästen lösgjord. 

Läs mer på Hippson.se
2020-12-23

"Ska man påverka måste man ha makt"

På plats nio i listan över ridsportens mäktigaste hittar vi Mr Falsterbo Horse Show – Jana Wannius. Med lång erfarenhet av sporten brinner han för att svensk ridsport ska vara framgångsrik internationellt och att talangfulla ryttare, oavsett bakgrund, ska ha möjlighet att slå igenom.

Läs mer på Hippson.se
2020-12-23

Video: Se smygtitten på Peders SVT-dokumentär

Att försöka hitta den perfekta hästen är som att leta efter kantareller i skogen. Det menar Peder Fredricson, som berättar mer i SVT:s nya dokumentär som sänds den 27 december. Spana in smygtitten i klippet ovan!

Läs mer på Hippson.se
2020-12-23

Minihästen ska sprida glädje i jul

För att minska ensamhet och sprida glädje på julafton ska miniatyrhästen Mini besöka äldreboenden i Gribbylund.

Läs mer hos Mitt i Stockholm
2020-12-23

Dressagepower introducerar online-tour i vår

Det är stopp för tävlingar på det sätt som vi är vana vid, men till våren finns det möjlighet att tävla digitalt hemifrån. Dressagepower satsar på en online-tour.

Läs mer på Hippson.se
2020-12-23

Challes ägare: ”Jag trodde han skulle förblöda”

En sen kväll i ett ridhus i Umeå hände det som inte får hända. Valacken Challe kom lös och hoppade rakt in i en ridhusspegel. Olyckan innebar rejäla skador med över trettio stygn och nio dagar på klinik. I dag vill Challes ägare påminna om farorna med speglar.

Läs mer på Hippson.se
2020-12-22

Coronapandemin: Ridskolorna håller öppet

Ridskolor får ha öppet, pay & jump och öppen bana är okej. 17-åringar som är yrkesverksamma eller ingår i landslag får lov att tävla. Finalen i ponnyallsvenskan ställs in medan finalen för seniorer får hållas. Det var huvudpunkterna vid den pressträff som Svenska ridsportförbundet höll digitalt under tisdagskvällen.

Läs mer på Hippson.se
2020-12-22

Dressyrens landslag klara inför 2021

Snart är OS-året här och dressyrens förbundskapten Bo Jenå presenterar nu spetstruppen för 2021. Även landslagsledarna för de yngre trupperna presenterar sina lag. 

Läs mer på Hippson.se
2020-12-22

Video: Elin och Natos visar tomte-piaff barbacka

Elin Kärrman från Jämtland har ridit sedan hon var liten och har de senaste åren satsat på dressyren. Den tolvåriga valacken Natos (e. Dionysos), som vi ser i klippet, har hon lånat av mamma Mona. Han älskar att visa upp sig och beskrivs som en riktig "arbetsmyra" som tävlar medelsvår B dressyr. Här delar de med sig av en julhälsning i form av tomte-piaff utan sadel. Visst ser det härligt ut med både snö och solsken?

Läs mer på Hippson.se
2020-12-22

Nytt datum klart för digitala Ryttargalan

Sedan flera år tillbaka är det tradition att hylla årets prestationer vid Ryttargalan. Planeringen kring årets gala har gått fram och tillbaka, men nu är ett datum spikat för tillställningen som denna gång blir digital. 

Läs mer på Hippson.se
2020-12-22

En inspiratör på maktlistans plats tio

På plats tio på listan över ridsportens mäktigast hittar vi dressyrryttaren Carl Hedin. Han är en av Sveriges största ridsportprofiler på sociala medier och för Hippsons reporter berättar han om hur han ser på sitt inflytande.

Läs mer på Hippson.se
2020-12-21

Video: Klipp din häst som proffset

I denna video från FEI-TV ger den professionella frilansande groomen Niki Baxter tips på hur man får till den där riktigt snygga klippningen. Hon tipsar även om olika typer av klippningar beroende på hur hårt hästen tränas. 

Läs mer på Hippson.se
2020-12-21

Lysande hästar piggar upp i vintermörkret

En stålhäst med ljusslingor i vintermörkret, det är vad man får se om man besöker Jarle Grönhaug och Stall JG. Den lysande hästskulpturen syns på långt håll.
– Det är ju mycket som är tråkigt nu, med pandemi och allt, så detta kändes fint att kunna lysa upp mörkret med, säger Jarle.

Läs mer på Hippson.se
2020-12-21

Fyrverkerier skrämde hästar på Bollerup: "Oerhört korkat"

Natten mellan torsdag och fredag avfyrades raketer i närheten av Bollerups Naturbruksgymnasium. En flock med hästar skrämdes och kom lösa, varav en skadades så pass allvarligt att den behövde föras till djursjukhus. Händelsen är polisanmäld.

Läs mer på Hippson.se
2020-12-21

Se klipp från TV4 – adventsljusstake av höbalar

Familjen Larsson i Överrödå, utanför Umeå, ville lysa upp i vintermörkret. Av ett par ensilagebalar skapade de en tre meter hög adventsljusstake som förbipasserande kan njuta av. Se mer i klippet från TV4

Läs mer på Hippson.se
2020-12-21

Maria Gretzer: ”Handlar om samarbete och utveckling”

Listan över ridsportens mäktigaste fortsätter och i dag presenterar vi plats 12 11, där vi finner hoppryttarna Maria Gretzer och Malin Baryard Johnsson. Den tidigare landslagsryttaren Maria Gretzer berättar mer om sitt uppdrag inom FEI och om vilka frågor som hon brinner för inom sporten.
– Min uppgift inom FEI är att vara ryttarnas representant, att föra deras talan, säger hon. 

Läs mer på Hippson.se
2020-12-21

Video: "Pax att inte byta täcket i dag"

Det här klippet är roligt men samtidigt lite obehagligt. Kanske just för att igenkänningsfaktorn är så stor. För vem har inte stått där och undrat hur tusan man ska få av täcket utan att få en helkroppsinpackning i lera.
Den njutande lerbadaren heter Onrush Face och det är matte Evelina som skickat in klippet. Onrush Face är travare och Evelina är hästskötare och har b-tränarlicens. Hon berättar att stoet är den allra raraste hästen men kanske lite överförtjust i leriga bad.

Läs mer på Hippson.se
2020-12-21

Video: Bästa stället är på en shettisrygg

Kattungen Snoky har hittat bästa stället att vara på – det är på shettisen Rainbows rygg. Lagom mjukt, lagom högt och alldeles lagom stort.

Läs mer på Hippson.se
2020-12-20

Ponnymamman: "Maktmissbruk är ett stort problem"

Vi avancerar på listan över ridsportens mäktigaste och har nått plats 13 och 14. Där återfinns doldisen Karolina Lagerlund, HNS vd, på plats 14. Den mer utåtriktade och synliga Ulrika Fåhraeus, som driver bloggen Ponnymamman, hittar vi på plats 13.
– Min förmåga att påverka har väl grundat sig i att jag skiter i vem jag blir osams med, säger Ulrika.

Läs mer på Hippson.se
2020-12-20

Hur räkna ut foderstat när grovfodret har låg proteinnivå?

Hej!

På grund av sen skörd är det typ inget protein i vårt hö (”<4 g/kg” enl foderanalysen). Jag har lagt till lucern men för att få till det med rimliga mängder har jag räknat med potatisprotein också. Är det någon risk med potatisprotein till överviktigt halvblod med fångtendenser (tror aldrig hon haft fång men får ”fångränder” på hovarna ibland vid ”kraftigt” bete)? Skulle gärna ge mer hö men efter sex kilo sticker energimängden iväg + att det blir för mycket fosfor. Nog måste väl även en överviktig häst få protein enligt foderstatsprogrammets rekommendationer? (Hästsverige.se) Hur undviker man att fosforintaget blir för högt?

Läs mer på Hippson.se
2020-12-19

Klipp: Brady hälsar på äldreboendet

Camilla Andersson ville göra något för de boende på Karlshamns äldreboenden och kontaktade kommunen. Det slutade med att hon åkte till ett äldreboende med dotterns två ponnyer. I klippet ser vi hur Brady kikar in genom fönstret. Men de boende fick såklart även komma ut och hälsa på hästarna och ge dem morötter.  Nioåriga Brady tog det hela med ro, berättar Camilla.
– Brady är en maxad C-ponny som tidigare haft vinster upp till medelsvår hoppning men som fått en skada så han ska inte tävla på någon högre nivå mer så nu agerar han som läromästare till min dotter och går som dressyrhäst med mig på lätt nivå. Och som trots att han är ponny varit placerad i varje start vi gjort tillsammans. En fantastisk individ som är helt underbar på all sätt.

Läs mer på Hippson.se
2020-12-19

Klipp: Tjuvtitt på SVT-dokumentären om Peder

Den 27 december är det premiär för SVT:s dokumentär "Nr 1 – Med sikte mot världstoppen" om Peder Fredricson. Men redan nu bjuder de på ett litet smakprov. Dokumentären sänds i SVT1 klockan 20.00 nästa söndag och på SVT Play.

Läs mer på Hippson.se
2020-12-19

Peter Kallings brinner för djurskydd och hästvälfärd

Peter Kallings är förbundsveterinären och anti-dopingexperten som brinner för djurskydd och hästvälfärd. Och han hittar vi på maktlistans plats 16.
– Positiv makt är för mig när man har möjlighet att påverka och förändra saker till det bättre och få bort det som inte är bra, säger han till Hippson.
På plats 15 hittar vi Svenska ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster.

Läs mer på Hippson.se
2020-12-19

Veckans tävling: Vinn en fodrad stalljacka

Dags att uppdatera stallgarderoben? I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Vida Ströprodukter, kan du vinna en skön och fodrad jacka. 

Läs mer på Hippson.se
2020-12-18

Det här med att ha ett tomt "extra" stall...

Unghästutbildaren Björn Svensson har återigen publicerat ett klipp där igenkänningsfaktorn är hög. För handen på hjärtat, hur många stallägare lyckas med att behålla tänkta extraboxar utan att det flyttar in någon häst där i? 

Läs mer på Hippson.se
2020-12-18

Kompisens råd ersätter inte veterinären

Under den senaste tiden har försäkringsbolaget Agria tagit emot ett ökat antal skadefall där hästägaren inte har uppfyllt kraven på aktsamhet. Aktsamhetskravet innebär att djurägaren alltid är skyldig att ta hand om hästen som att exempelvis ge den veterinärvård vid behov i god tid och att undvika skador och sjukdomar.

Läs mer på Hippson.se
2020-12-18

Klipp: Anta Lövstas utmaning i Musikhjälpen

Lövsta Stuteri har skänkt 7 400 kronor till Musikhjälpen – 100 kronor för varje byte som Tinne Vilhelmson Silfvén satte i en imponerande serie med Paridon Magi. De utmanar flera andra svenska dressyrryttare att anta utmaningen, bland dem Patrik Kittel och Carl Hedin. Anta utmaningen du med  och skänk till Musikhjälpen där årets tema är "Ingen människa ska lämnas utan vård".

Vill du göra mer, eller annat, kan du tävla om en träning för självaste Peder Fredricson

Arkiv: Felicia Grimmenhag bidrar till Musikhjälpen

Läs mer på Hippson.se
2020-12-18

Klipp: När lera är allt vi ser så långt ögat når

Visst kan man behöva peppa sig själv den här årstiden. I alla fall om man bor i de delar av landet som fortfarande har plusgrader. Allt är blött och, framför allt, lerigt.

Läs mer på Hippson.se
2020-12-18

"Det är folket inom ridsport-Sverige som har makten"

Listan över ridsportens mäktigaste fortsätter och i dag presenterar vi plats 18-17. Hoppryttaren Henrik von Eckermann finner vi på plats 17. Precis som de vi intervjuat tidigare på listan backar han av lite för ordet makt, som han tycker klingar negativt och använder hellre ordet kunskap.
– Jag försöker använda min kunskap för att göra sporten bättre, säger han.

Läs mer på Hippson.se
2020-12-18

Forskningskollen: Hästar bidrar till covid-behandling

Hästar används sedan länge för att utvinna olika typer av mediciner till människor. Serum från hästar används till exempel för att producera en typ av motgift till personer som har blivit bitna av giftiga ormar eller stungna av skorpioner. Nu används tekniken för att utveckla behandling för covid-patienter och snart är de kliniska studierna klara.

Läs mer på Hippson.se
2020-12-17

Sju nya forskningsprojekt får medel 2021

Stiftelsen Hästforskning beviljar nu ekonomiskt medel till sju nya forskningsprojekt inför nästa år. Det gäller bland annat projekt inom ämnena veterinärmedicin och husdjursvetenskap.

Läs mer på Hippson.se
2020-12-17

Felicia Grimmenhag bidrar till Musikhjälpen

Pararyttaren Felicia Grimmenhag har varit engagerad i Musikhjälpen även tidigare år och samlar in pengar via sin bössa ”Hästsekten”. Nu handlar temat om att ingen människa ska lämnas utan vård, vilket är ett ämne som Felicia känner stark koppling till.

Läs mer på Hippson.se
2020-12-17

Landslaget i hoppning klart – se hela listan

Hoppningens förbundskapten har tagit ut sitt landslag inför 2021, som innehåller både europamästerskap och OS. En nyhet är den så kallade Utvecklingsgruppen som kan bli aktuella för landslagsuppdrag.

Läs mer på Hippson.se
2020-12-17

Royne brinner för den svenska aveln

Vi klättar sakta uppåt i listan över ridsportens mäktigaste och har kommit till plats 19 och 20. Royne Zetterman finner vi på plats 19 och för honom har ordet makt en negativ innebörd. Däremot delar han gärna med sig av sin kunskap och står upp för dem som drabbas av orättvisor.

Läs mer på Hippson.se
2020-12-16

Video: Fyrbenta kompisar håller ihop

Den här hunden har verkligen fattat tycke för den stora hästen. Dessutom har han lärt sig att klappa hästen varsamt och lugnt i stallet. Kolla in det söta klippet!

Läs mer på Hippson.se
2020-12-16

Flera stora mästerskap 2021 – se alla datum här

Till skillnad från 2020 ser år 2021 ut att bli ett mästerskapstätt år. Detta i samband med att flera tävlingar har flyttats fram på grund av pandemin. Här hittar du hela listan med både datum och arrangörer för de nationella och internationella tävlingarna. 

Läs mer på Hippson.se
2020-12-16

Video: Totilas och Gal vinner världscupen på Olympia

Totilas skapade magi tillsammans med Edward Gal, som i klippet vi länkar nedan. Det är från världscupen i London 2009 där de vinner med stor marginal, 92,3 procent fick de, nytt världsrekord. Se ritten via länken nedan.

Läs mer på Hippson.se
2020-12-16

Domare får tillrättavisning – ljög för parkeringsvakt

Vid en dressyrtävling i somras, där restriktioner rådde och varje ryttare bara fick ha med sig en medhjälpare tog sig en person in genom att uppge för parkeringsvakten att denne är domare. Men personen skulle inte döma tävlingen utan hjälpte i stället en ryttare på plats.

Läs mer på Hippson.se
2020-12-16

En otålig "doer" på maktlistans plats 25

Så var det dags för plats 25-21 på maktlistan. Ridskoleägaren, landslagsryttaren, tävlingsarrangören och A-tränaren Kristian von Krusenstierna återfinns på plats 25.
– Självklart vill jag vara med och påverka vår sport, säger han om att ha en maktposition.

Läs mer på Hippson.se
Sida: första  föregående 1 2 3 4 5 ... 1880 nästa  sista  


Sök efter artikel


Mest läst