Nyheter

senaste nytt

Här hittar du de senaste, hästrelaterade nyhetsnotiserna från både ridsportsmedier och andra nättidningar.


2021-03-02

Video: När vårkänslorna spritter i hela kroppen

Vem längtar inte efter att få dra iväg i en fartfylld galopp över ängarna? Femårige Oakley behöver inte ens några tyglar när den lille ryttaren flyger fram tillsammans med sin söta ponny.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-02

Ingen ändring av vilka som får tävla

Efter att statsminister Stefan Löfven gick ut med skärpta restriktioner har det rått oklarheter kring vilka som får lov att tävla och om det blir förändring av de regler som gäller just nu. Vid en pressträff gav SvRF:s ordförande Ulf Brömster lugnande besked.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-02

Låt kroppsspråket viska till hästen

Träna sitsen medan du borstar tänderna? Varför inte? Dressyrryttaren och B-tränaren Nina Bengtsson tipsar om hur hon jobbar med sitsen, både avsuttet och uppsuttet. 

Läs mer på Hippson.se
2021-03-02

FEI ställer in tävlingar i flera europeiska länder

FEI ställer nu in alla internationella tävlingar i 10 europeiska länder. Detta för att förhindra spridningen av EHV-1-viruset som utbrutit vid tävlingarna i spanska Valencia.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-02

Blinda hästen rids och tävlas: ”Jag är hennes ögon”

För nio år sedan tog Louise Sjögren och hästen ”G2” guld vid SM i westernridning – trots att hästen var blind och ingen visste om det. I dag har mamma Anna Johnsson tagit över träningen av stoet, som fortfarande rids flera dagar i veckan. Här berättar hon mer om den blinda hästen och hur de har anpassat livet och träningen efter hennes vardag.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-02

Badminton ställer in årets tävling

Det blir ingen fälttävlan i Badminton i år heller. Tävlingen var tänkt att hållas utan publik men under måndagen meddelar arrangören att årets tävlingar ställs in med anledning av coronapandemin.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-02

”Följer händelserna minut för minut, dag för dag”

Utbrottet av ekvint herpesvirus typ 1 (EHV-1, så kallat virusabort) vid tävlingarna i spanska Valencia har fått ridsportförbunden runtom i Europa att stå i givakt. Från Svenska ridsportförbundet följer man utvecklingen noga och står i tät kontakt med SVA och ryttare som har varit på tävlingsplatsen.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-02

Dagens bok: Toppa ditt tävlande – 25 % rabatt

Idag (2/3) kan du köpa bokserien Toppa ditt tävlande med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad. I den delar Sveriges främsta proffs med sig av tips och kloka tankar kring tävlingsridning.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-01

”Köp en ponny du kan testa nya saker tillsammans med”

Att få sin första egna ponny är för alla hästtokiga barn en mycket lycklig och spännande tid. Men vad ska man tänka på för att köpet ska bli så bra som möjligt? B-tränaren och banbyggaren Lotta Wahlborg ger här sina råd gällande hur man undviker vanliga fallgropar och hur man som förälder ska tänka gällande köp av ponny.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-01

Se Douglas snabba omhoppning – vinner 1,50-klassen

Douglas Lindelöw vann lördagens fyrstjärniga 1,50-hoppning i Vejer de la Frontera i Spanien, med Casquo Blue. Se deras omhoppning i klippet ovan (bläddra i inlägget)! Dessutom blev det dubbelt svenskt på pallen, då Angelie von Essen knep andraplatsen med Cochella. Över 90 ekipage startade i klassen och även Alexander Zetterman, Sissela Smith och Antonia Andersson var placerade.
– Sverige är i bra form helt enkelt! Alla tycker det är väldigt skönt att vara i gång igen, säger Douglas till SvRF.


Läs mer på Hippson.se
2021-03-01

Hur mycket lucern motsvarar ett kilo hö?

Hej!

Jag ser många, bland annat i mitt stall, som stödfodrar med lusern/hackad strå, och då ger någon liter om dagen. När jag hade min gamla häst så fick jag ge hackad strå de sista åren (han hade haft allvarlig foderstrupsförstoppning så jag ville inte ge pellets), och jag gav hinkvis för att det skulle kompensera hö/hösilage. Så till min fråga, hur mycket lusernpellets respektive hackad strå ska man ge för att det ska motsvara ett kilo hö? Och om man ger uppblött lusernpellets så behöver ju inte hästen tugga ordentligt, vilken påverkan kan det få på hästens behov av att tugga, tänker både på tänderna och mage/tarm.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-01

Vad bra att du har lärt hästarna att hoppa! Eller?

Hästarna Molly och Gem väljer själva i vilken hage de ska gå. Om de nu ens känner för att gå i en hage... Duktiga på att hoppa är de i alla fall, vilket de även visar när de tävlar fälttävlan tillsammans med ryttaren Persia Bhatia från Skottland.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-01

Pensionären Di Lapponia T har födelsedagskalas

Paulinda Fribergs topphäst Di Lapponia T fyllde 20 år i veckan. Det firade familjen med morötter, födelsedagssång och kramar. Se det söta klippet ovan. Det var i samband med världscuptävlingarna i Göteborg förra året som stoet tackades av inför Scandinavium-publiken, efter en lång och framgångsrik tävlingskarriär. Paulinda har själv ridit in och utbildat stoet till högsta nivå, nu är Di Lapponia T dräktig med ingen mindre än Totilas.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-01

På plats i Valencia: "Många hästar har dött"

Kirsten Rie Truelsen och hennes två döttrar befinner sig på den internationella hopptävlingen CES Valencia Spring Tour, där ett stort utbrott av viruset EHV-1 konstaterats. Ett hundratal hästar är sjuka.
– Det är helt förfärligt, många hästar har dött och folk är psykiskt nedbrutna. Åk inte till Spanien, säger hon till Hippson.

Läs mer på Hippson.se
2021-03-01

Dagens bok: Träna hästen i naturen – 25 % rabatt

Idag (26/2) kan du köpa övningsboken Träna hästen i naturen 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad. I den hittar du massor av kunskap och inspiration för träning med hästen i skog och mark.

Läs mer på Hippson.se
2021-02-28

Dagens bok: Dressyr med Hippson – 25 % rabatt

Idag (28/2) kan du köpa samlingsvolymen Dressyr med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad. I den hittar du hela 78 gymnastiserande ridövningar strukturerade utifrån utbildningsskalan.

Läs mer på Hippson.se
2021-02-27

Evelina Tovek femma i Dohas Grand Prix

Evelina Tovek fortsätter att imponera med fina placeringar i Doha. På lördagen blev hon bästa svensk och femma i Grand Prix tillsammans med den 11-årige valacken Winnetou de la Hamente Z.

Läs mer på Hippson.se
2021-02-27

SVA: Ökad risk för spridning av EHV-1

I februari har det rapporterats om flera utbrott av ekvint herpesvirus typ 1, EHV-1, både i utlandet och i Sverige. SVA bedömer att det är ökad risk för spridning av viruset och uppmanar hästägare att vara extra noga med smittskydd.

Läs mer på Hippson.se
2021-02-27

Hovrätten beviljar prövning i tränarmålet

Svenska ridsportförbundet valde att överklaga tingsrättens dom i målet gällande SvRF och en tränares indragna diplomering. Nu står det klart att det blir en ny rättegång, eftersom Svea hovrätt beviljat prövning i målet.

Läs mer på Hippson.se
2021-02-27

Dagens bok: Hoppning med Hippson – 25 % rabatt

Idag (27/2) kan du köpa samlingsvolymen Hoppning med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad. I den hittar du mängder med övningar och tips från Sveriges mest namnkunniga ryttare och tränare.

Läs mer på Hippson.se
2021-02-26

Finalen i Sverigeponnyn flyttas till Strömsholm

Finalen i Sverigeponnyn, som skulle arrangerats under Billdal Horse Show 26-28 mars, kommer inte kunna genomföras på grund av de nya covid-19 restriktionerna. Nu är finalen framflyttad med nytt datum och ny tävlingsplats.

Läs mer på Hippson.se
2021-02-26

Hippson-TV: Fredag, vårkänslor och spring i benen

Vad är härligare än ett urgulligt föl med spring i benen? Gör nu som fölungen och sätt full fart mot helgen. 

Läs mer på Hippson.se
2021-02-26

Hoppning: Evelina Tovek placerad i 1,60-klass

Framgångarna för de svenska ryttarna i Doha fortsätter. På fredagens kväll var Evelina Tovek och Dalila de la Pomme felfria i både grundomgång och omhoppning, vilket ledde till en fin placering. 

Läs mer på Hippson.se
2021-02-26

Peder Fredricson vann 1.50 med Hansson WL

Flera svenskar är på plats i Doha och tävlar och de fortsätter att leverera fina resultat. Under fredagens tidshoppning hade vi en svensk högst upp på pallen. 

Läs mer på Hippson.se
2021-02-26

145 ridsportföreningar tilldelas krisstöd

130 miljoner kronor ges i kompensationsstöd till 2000 föreningar och 31 specialidrottsförbund med distrikt, för effekter av corona under hösten och vintern 2020. 145 ridsportföreningar har fått beviljat stöd.

Läs mer på Hippson.se
2021-02-26

Alla tävlingar för barn ställs in från 1 mars

Under torsdagen kallade Svenska Ridsportförbundet in till en digital pressträff angående de nya restriktionerna Folkhälsomyndigheten meddelade i onsdags (24/2). Där meddelades att från 1 mars kommer alla tävlingar för barn att ställas in. 

Läs mer på Hippson.se
2021-02-26

Henrik von Eckermann: "Hästarna känns väldigt fräscha

Henrik von Eckermann har tagit sig från tävlingarna i Wellington till Doha där han igår kammade en fin andraplats i en 1.45-tidshoppning med stoet Carlotta. Nu väntas fler starter innan resan går tillbaka till Wellington. För Hippson berättar han om sina planer och om hur det är att resa under dessa tider.

Läs mer på Hippson.se
2021-02-26

Djurförbud för ung kvinna som tände eld på en hästs täcke

Under 2019 tände en kvinna eld på ett täcke som låg på en häst. Förra året dömdes hon för djurplågeri och skadegörelse och nu har även länsstyrelsen beslutat att hon ska beläggas med djurförbud. 

Läs mer på Hippson.se
2021-02-26

Lösgörande övning med fokus på avspändhet och rakriktning

Hopptränaren och unghästutbildaren Amanda Ericsson ger här tips på en ridövning där fokus ligger på ryttarens tajming samtidigt som hästen blir både lösgjord och rakriktad.

Läs mer på Hippson.se
2021-02-26

Dagens bok: Träna hästen med bommar – 25 % rabatt

Idag (26/2) kan du köpa övningsboken Träna med bommar 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad. I den hittar du 31 inspirerande bomövningar från både hopp- och dressyrinriktade ryttare och instruktörer.

Läs mer på Hippson.se
2021-02-25

Patrik Kittel missar fredagens Grand Prix i Doha

Patrik Kittel är en av de svenska ryttarna som är på plats i Qatar för att tävla i helgen. Men under torsdagskvällen kom beskedet att han missar fredagens Grand Prix.
– Welly kan ha ätit kontaminerat foder innan hon åkte, skriver ryttaren på Facebook.

Läs mer på Hippson.se
2021-02-25

Dubbelt svenskt på pallen i Doha

Flera svenska hopp- och dressyrryttare är i Doha för femstjärniga tävlingar. På torsdagen visade både Henrik von Eckermann och Peder Fredricson framfötterna.

Läs mer på Hippson.se
2021-02-25

Digitala Pay-per-view biljetter släpps till GHS

Det blir ett minst sagt annorlunda Gothenburg Horse Show i år. Ingen fysisk publik på plats, men däremot släpper arrangören nu biljetter till det nya digitala konceptet GHS-Live. Tittarna kan följa eventet hemifrån – med både tillgång till tävlingarna, warm-up arenan och djupare intervjuer.

Läs mer på Hippson.se
2021-02-25

Osäkra besked gällande tävlingar framöver

Folkhälsomyndigheten har meddelat att tävlingsverksamheten inom idrotten behöver begränsas ytterligare för att minska smittspridningen av covid-19. Myndigheten vill inte tillåta någon tävlingsverksamhet under elitnivå, men vad detta innebär för ridsporten i praktiken är än så länge oklart.

Läs mer på Hippson.se
2021-02-25

Två hästar döda efter krock med buss

Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna fick så svåra skador att de behövde avlivas. Detta rapporterar P4 Gotland.

Läs mer på Hippson.se
2021-02-25

Radioinslag: Stor sadelstöld kan vara beställningsjobb

Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare att vara försiktiga och menar att det kan röra sig om ett beställningsjobb. Detta rapporterar Sveriges radio P4 Jämtland.

Läs mer på Hippson.se
2021-02-25

Stallgänget hjälpte till när Susanna blev sjuk

När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av coronarestriktioner ryckte stallkamraterna på Sörmons ridklubb i Karlstad ut.
– Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall, säger Susanna.

Läs mer på Hippson.se
2021-02-25

Dagens bok: Masterclass Hoppning – 25 % rabatt

Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad. I Masterclass Hoppning hittar du mängder med övningar och tips från Sveriges mest namnkunniga ryttare och tränare.

Läs mer på Hippson.se
2021-02-24

Video: Superman sitter och vilar sig i form

Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman "Sune", född 2019, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl. 
Han är en riktigt stilig kille och ett charmtroll är han också. Otroligt social, trevlig och älskar att gosa. Mot sina syskon är han dock en retsticka och busar ofta med dem. I framtiden väntar ett liv som dressyrhäst, berättar matte Linda Hansson som även är uppfödare till "Sune". 

Läs mer på Hippson.se
2021-02-24

Veterinär får erinran efter misskött tandoperation

En hästägare anmälde en veterinär gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Nu tilldelar ansvarsnämnden veterinären en erinran.

Läs mer på Hippson.se


Sök efter artikel
Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 4

– TEMA: Ryttarfys
– Porträtt: Ingrid Klimke
– Travhoppa för styrka

– Lär hästen piaff
– Köp och import av iberiska hästar
– Bli en mästare på vattenhinder
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.