18 november 2018, 08:24
Under fredagskvällen sökte sig många ryttare till Värmdö i Stockholm för att att ta del av Rolf-Göran Bengtssons visdomsord. Nedan listar vi några av Rolfs tips från kvällen, som hade fokus på kommunikation och den vardagliga ridningen.
Text och foto: Julia Brente
Det var hos Gustavsbergs ryttarsällskap som Rolf-Göran Bengtsson instruerade tre grupper, med fokus på banhoppning. Hoppryttaren själv satt upp på två hästar för att demonstrera gruppernas övningar. Nedan listar vi fem av hans råd.
1. Håll koll på din utrustning
Under kvällen fick publiken se ett flertal olika hästar och när Rolf-Göran sitter upp på de två av dem han ska rida kollar han först utrustningen.
– Jag vill alltid titta på utrustningen först, för att se att allting ser ut att sitta bra och vara korrekt anpassat.
Han säger bland annat att en av de hästar han får rida kanske ska byta ut någonting när det kommer till huvudlag och bett. En annan sak han påpekar är att man bör tänka på vad som kan hända när man rider med Freejump-stigbyglar eller liknande. När han rider runt på den första hästen fastnar nämligen tyglarna i stigbygeln.
– Själv har jag också sådana, men jag brukar tejpa på stigbygeln för att tyglarna inte ska kunna fastna där.
2. Hur reagerar hästen för hjälperna?
När man för första gången sitter upp på en ny häst gör alla olika. För Rolf-Göran är det viktigt att känna av hur hästen tar hjälperna och hur den reagerar när han tar i bettet. Han skrittar runt inne i ridhuset för att känna av hur hästen han har suttit upp på reagerar i båda sidorna. Var uppmärksam på alla signaler hästen ger dig när du känner av den. Rolf-Göran märkte bland annat att den ena hästen var lite tyngre i höger mungipa, jämfört med vänster. Sådana detaljer kan göra stor skillnad i ridningen.
3. Ändra övningen för att få en uppmärksam häst
För att förbättra kontakten mellan ryttare och häst använde sig Rolf-Göran av olika övningar som skulle bryta ett inövat mönster. Detta för att se till att hästarna alltid var beredda på att lyssna på ryttarna och på att hålla sig uppmärksamma.
Ett sätt att få hästarna extra lyhörda är genom att hoppa två hinder som står på långsidan, för att sedan vända in i hörnet i stället för att följa kortsidans vägg. Eftersom hästarna inte fortsatte på samma spår som de hade gjort innan behövde ryttarna på clinicen verkligen arbeta för att få med sig sina hästar genom svängen.
4. Galoppen är grunden till ett bra galoppombyte
Rolf-Göran påpekade att en vanlig anledning till att många hästar har svårt att byta galopp är för att vi ofta gör bytet svårare än det egentligen behöver vara.
– Ofta handlar det om att man måste ha en bra galopp och att hästen verkligen är aktiverad i sina bakben, säger han.
Under kvällen arbetar alla grupper med sina byten, detta över bommar som antingen ligger på marken eller är upphöjda. Samtidigt som ryttarna vässar sina byten över bommar poängterar Rolf-Göran att man inte bara kan träna bytena över bommar eller alltid kan byta på samma ställe. Man måste variera sig för att hästen verkligen ska vara lyhörd på själva hjälpen.
5. Lär dig att se avstånd
Med alla hästar arbetar Rolf-Göran och eleverna med att hoppa över upphöjda bommar. På det sättet tränar de på att se avstånden, någonting som kanske ser lätt ut från läktaren. Men som för ryttarna är en rejäl utmaning. Att Rolf-Göran är en mästare på att se avstånd är dock ingenting publiken kan betvivla. När han ska hoppa banorna kan han redan i hörnet innan hindret känna att han inte har lagt hästen optimalt. Övning ger färdighet!