Text: Åsa Pernes
Foto: SHV
– I Sverige finns det hästar som inte får mat och som inte kommer ut, de står i en box hela livet. Hovarna växer, de får ingen veterinärvård. Listan kan göras lång. Vad vi ser är baksidan av Hästsverige, den är inte så trevlig utan kan vara ganska mörk, berättar Carina Nordell.
SHV har funnits sedan 1993 och föreningens främsta uppgift är att ta emot hästar som omhändertagits av myndigheter, för att ägarna vanvårdat eller övergivit dem. Man har två telefoner öppna dygnet runt, där ideella medarbetare svarar så gott de bara kan.
– Dit kan folka ringa för att få råd eller för att anmäla vanvård, vi frågar inte efter namn. Bäst är förstås om den som har sett något själv anmäler till myndigheterna. Men ibland är det känsligt, man vill inte anmäla en granne eller en vän. Ibland är det även frågan om stökiga grannar eller andra som man är rädd för, förklarar Carina.
Kan hamna mellan stolarna
SHV:s roll blir då att förmedla samtalet vidare till länsstyrelsen. Men det är lite svårt ibland, för de har bara öppet dagtid och när de har stängt hänvisas man vidare till polisen. Polisen hänvisar till länsstyrelsen, så ibland går det bara runt.
– Hästen har ett brutet ben och de säger att jag ska ringa tillbaka på måndag.
Carinas exempel är ett citat ur verkliga livet. En person har ringt in till myndigheterna och har försökt anmäla att en häst är skadad, men blir bara skickad runt mellan länsstyrelse och polis. När hon sedan ringer tillbaka till SHV är hon förstås frusterad, och undrar vad hon ska göra.
SVH har inga egna befogenheter att göra något om en häst far illa. Ringer någon efter att länsstyrelsen har stängt för dagen eller veckan, så hänvisar organisationen till polisen.
– Om inget händer där får de ringa tillbaka till oss, så får vi försöka lyfta det till en specifik handläggare eller till chefen. Vi har ju erfarenhet och vet vad lagen säger, så ibland är det lättare för oss att argumentera än vad det kan vara för en privatperson, säger Carina.
I Stockholm har man ett mycket bra och inarbetat system för sådana här frågor, menar hon. Där finns det djurskyddspoliser vilket fungerar väl, fler sådana skulle behövas.
Rädda att förlora jobbet
Det är inte speciellt vanligt att SHV får in anmälningar om missköta hästar från personer som själva arbetar med djuren. Carina berättar att det finns veterinärer och hovslagare som inte anmäler det de ser, för att de är rädda att förlora jobb och kunder. Trots att de kan välja att anmäla anonymt.
– Då är man faktiskt delaktig i vanvården, det här tycker jag borde gälla både barn och djur.
Hon berättar vidare att ett av de vanligaste argumenten de möter är ”tänk om det inte är något problem”.
Även om det inte är så vanligt händer det också att personer hör av sig av ren okunskap.
– Det händer att människor ringer in till oss och berättar att de har sett hästar som är ute i dåligt väder utan täcke, ”måste inte hästar har täcke på sig?”. De här människorna tänker på djurens bästa och bryr sig. De väljer att göra något när de tror att en häst mår dåligt, även om den kanske inte gör det.
Kan inte ta hand om alla
I första hand tar SHV hand om hästar som har omhändertagits av polisen eller av länsstyrelsen, för att deras ägare missköter dem eller har övergivet dem. Hästarna får först komma till ett akuthem där de rehabiliteras både psykiskt och fysiskt.
– Om allt går bra kan vi sedan ge dem nya hem hos någon av våra fodervärdar.
Kravet på fodervärdarna är att de har den kunskap som behövs för varje specifik häst. Stall och hagar ska vara godkända enligt Jordbruksverkets regler, det får exempelvis inte finnas fårnät i hagarna.
Svenska Hästars Värn kollar också upp fodervärden så att personen inte har varit anmäld för något djurskyddsärende, eller finns i Kronofogdens register.
– Man måste alltså ha både kunskap, ekonomi och kunna ta hand om hästen långsiktigt, förtydligar Carina.
Följer ni upp vad som händer med foderhästarna?
– Ja, det gör vi. Någon av föreningens representanter åker ut en gång om året och besöker hästen och fodervärden. Alltså en gång varje år, till varje häst. De djur som vi, SHV, har tagit hand om förblir i föreningens ägo livet ut. I dag äger vi drygt 100 hästar.
Medlemsavgifter och gåvor
Verksamheten är inte gratis, SHV är helt beroende av människor som vill hjälpa till. Alla kostnader som foder, veterinärvård och så vidare betalas via medlemsavgifter och gåvor.
– Fler medlemmar gör att vi kan hjälpa fler hästar, för det finns många hästar som behöver hjälp, säger Carina.
Men alla hästar går tyvärr inte att rehabilitera.
– Nej, det är lite beroende på hästens ”skador” både fysiskt och psykiskt, samt på dess ålder. Vi gör en bedömning utifrån varje individs förutsättningar. Vi hade till exempel en häst med kronisk fång och då valde vi att inte försöka rehabilitera den, eftersom det skulle innebära för mycket lidande för hästen. Riktigt gamla hästar kan också vara svårt att rehabilitera, de har svårare att läka en skada och har vanligtvis svårare att komma in i en ny flock.
– Som jag sa tidigare så gör vi givetvis en bedömning från fall till fall. Men ibland kan det vara bättre för en äldre häst att få avsluta bra, och slippa en flytt som innebär miljöombyte.
Samtidigt menar Carina att många hästar avlivas i onödan.
– Om hästen inte är ridbar kanske man ska fundera över varför och om man kan göra något annat med den. Man får anpassa sig till hästens förutsättningar, säger hon med en viss skärpa i rösten. Kan du inte rida så kanske du kan köra din häst, eller göra något annat.
Tappar du inte tilltron till människor, när du ser så många hästar fara illa?
– Nej, man får inte tappa hoppet om mänskligheten. Det ligger ofta någon form av ohälsa bakom dessa problem. Jag önskar mig dock en sak, mer pengar till djurskyddet i Sverige, så att myndigheterna har möjlighet att agera förebyggande. Och inte bara åker ut på akuta anmälningar när det redan har gått för långt.
FOTNOT: I nästa del berättar Carina om några av de hästar SHV har tagit hand om.