30 januari, 10:00
Resistens mot avmaskningsmedel hos hästens spolmask är nu ett etablerat problem i Sverige. En ny studie från SLU visar att det vanligaste läkemedlet ofta inte har önskad effekt.
Spolmask är en av de vanligaste parasiterna hos hästar och kan orsaka allvarliga hälsoproblem, särskilt hos föl och unga hästar som ännu inte utvecklat immunitet. Vid lindrigare angrepp leder spolmasken till symtom som viktminskning och hosta, men en hög parasitbörda kan orsaka livshotande tarmblockeringar. I Sverige rekommenderas därför avmaskning av föl vid 8–10 och 16–18 veckors ålder.
Problemet med läkemedelsresistens hos spolmask har ökat kraftigt de senaste decennierna, det skriver SLU. Tidigare har flera läkemedel varit effektiva, men sedan 2000-talet har makrocykliska laktoner blivit verkningslösa. Numera används främst fenbendazol och pyrantel, men även här ses en ökande resistensutveckling, vilket hotar fölens hälsa.
ANNONS:
En ny studie visar att spolmask hos hästar i Sverige har utvecklat resistens mot fenbendazol, det vanligaste läkemedlet. Forskare undersökte fenbendazols effekt på 92 föl på elva svenska gårdar. Fyra gårdar visade resistens, med en effekt mellan 45 och 96 procent. Studien fann att risken för resistens var högre på gårdar med fler än 40 fölningar per år, och att större gårdar oftare avmaskade sina föl fler gånger än de nationellt rekommenderade två gångerna. Endast en gård följde riktlinjerna, medan sex gårdar avmaskade tre eller fler gånger under det första levnadsåret.
Trots oro över resistensproblematiken var det endast fyra gårdar som regelbundet kontrollerade effekten av sina behandlingar. Studien understryker behovet av en mer kontrollerad och ansvarsfull användning av avmaskningsmedel för att bromsa resistensutvecklingen och skydda fölens hälsa.
Forskningen är finansierat av Stiftelsen Hästforskning.
ANNONS: