Arkivfoto: Tomas Holcbecher

Arkivfoto: Tomas Holcbecher

23 oktober 2018, 15:13

Peder Fredricson i projekt för mer hållbar mat

Peder Fredricson är en av elitidrottarna som är med i projektet ”Vego i världsklass”. Det syftar till att visa att det är möjligt att ställa om till mer hållbar mat – och samtidigt prestera i världstoppen.

Peder Fredricson är en av fem svenska elitidrottare som medverkar. Sveriges olympiska kommitté (SOK) och Världsnaturfonden (WWF) ska i det gemensamma projektet ”Vego i världsklass” ta fram och servera hållbar, näringsberäknad vegetarisk mat till högpresterande idrottare. Syftet är att visa att det är möjligt för fler att ställa om till en mer hållbar livsstil.
  
En kock hjälper till
Övriga deltagare är Charlotte Kalla, längdskidor, Hanna Öberg, skidskytte, André Myhrer, alpint och Max Salminen, segling.
En stor del i projektet är att utveckla det vegetariska köket för en målgrupp med extremt höga krav på näringsinnehållet. Till det tar ”Vego i världsklass” hjälp av kocken Gustav Johansson, med Sveriges största veganska matblogg ”Jävligt gott”. Han kommer att ta fram recept som är specialanpassade för elitidrottare.
Recepten kommer att vara beräknade av både SOK:s och WWF:s experter så att de uppfyller alla näringsmässiga krav och samtidigt är miljömässigt hållbara.
  
Idrotter knutna till ambassadörer
– Det här är ett fantastiskt handlingskraftigt projekt med starka avsändare som SOK och WWF. Det känns viktigt att bryta normer och stereotyper kring vegetarisk mat och vilka den är avsedd för. Jag hoppas vi ska kunna belysa att kunskapen och alternativen har kommit mycket längre än många tror, säger Gustav Johansson i ett pressmeddelande.
SOK kommer att servera vegetarisk mat till svenska toppidrottare med hjälp av egna kockar, på träningsläger och tävlingar under totalt 300 dagar de kommande fyra åren. Först ut är idrotterna knutna till projektets ambassadörer. 

Läs mer hos SOK