Ryttaren har två uppgifter inom hoppningen. Att hitta rätt galopp och att rida bra vägar. Det säger hopptränaren Maria Sundin, som bjuder på basknep som kan göra stor skillnad i din ridning.
Hoppövningar behöver inte vara avancerade för att fylla viktiga syften. B-tränaren Gabrielle Young Shing tipsar om en enkel övning, som samtidigt ger väldigt mycket och kan anpassas till alla nivåer.
Hopptränaren E-G Haking bjuder på tre hoppövningar som passar bra i början av höstsäsongen, till exempel när det är dags att komma i gång igen efter sommarbete och semestrar. Allt för att öka precision, takt och lydnad.
Uppdaterad 2019-10-21: Artikeln publicerades ursprungligen år 2018. Hippson väljer att återpublicera artikeln som en favorit i repris.
De flesta av oss vill väldigt gärna bli bättre ryttare, men vet kanske inte riktigt hur det ska gå till. B-tränaren E-G Haking bjuder på måltänk och på konkreta tips.
Ridbarhet, styrka och lugn – det är tre saker som SM-vinnaren Irma Karlssons övning syftar till. Här delar hon med sig av sin favorit.
Favorit i repris: Denna ridövning återpublicerar vi 2019-02-11, alltså en vecka efter att Irma Karlsson blivit klar för världscupfinal i Göteborg. Det ligger i detaljerna – ta del av hennes lärdomar nedan.
_ _ _ _ _ _ _ _ _
Irma Karlsson, som tog SM-guld i hoppning i somras, delar med sig av en övning som kan varieras på många sätt.
Träningsbanorna på Peder och Lisen Bratt Fredricsons Grevlundagården behöver inte vara långa och massiva, men de används flitigt.
– Vi tävlar ju på banor så det är där vi ska vara bra, säger beridaren Stephanie "Steffi" Holmén.
Uppdaterad 2018-01-03: Vi återpublicerar följande ridövning då det är den mest lästa under 2017.
Tydlighet och konsekvens är A och O när det gäller hjälpgivning. Men ryttaren får inte bli tjatig, säger hopptränaren Maria Sundin. Hur ska man tänka? Missa inte veckans ridövning – som är lika bra för hopp- som för dressyrryttare.
Många tänker att teknikträning är att hoppa studs. Men för Maria Sundin handlar det om tekniker som hur du rider ur en sväng – samt att du håller rätt galopp.
Den här övningen är inte minst ett bra tips för den som ska hoppa sin unghäst. Visste du till exempel varför det är bra med hindertypen sax (som i dagligt tal brukar kallas för "kryss")?
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!