A och O att komma ihåg sina övergångar

Publicerad: 2020-08-13

Svårighetsgrad: Bas

Arkivfoto: Adobe Stock

A och O att komma ihåg sina övergångar

Att regelbundet lägga in övergångar under ridpasset är väldigt nyttigt, men något som ibland glöms bort. C-tränaren Helena Björnhager lyfter och fördjupar sig i övergångarnas positiva effekter – som gynnar såväl hopp- som dressyrhästar.

Tipstack till: Helena Björnhager
Text: Jennie Börs

I sitt arbete som dressyrtränare upplever Helena Björnhager att hennes elever många gånger glömmer bort att använda sig av övergångar i sin träning.
– Visst kan de lägga in övergångar, men kanske inte lika ofta som jag tänker. Eleverna kan mycket väl rida ett par övergångar och sedan känna sig nöjda, men enligt mig behöver de hänga med som en röd tråd genom hela ridpasset, säger hon och fortsätter:
– I förlängningen ger det oss lydiga hästar som blir kvicka för våra hjälper, samtidigt som hästen hamnar i rätt balans, blir självbärig och stark. Att rida övergångar fyller en hel rad olika syften.
En övergång kan både handla om att växla upp eller ner mellan gångarterna och att växla tempo i gångarten. En stor fördel är också att dessa med enkelhet kan läggas in när som helst, och var som helst, under hela ridpasset.
– Kanske behöver vi tränare bli bättre på att lyfta vilket bra hjälpmedel övergångar är i utbildningen av hästen: det är trots allt något som följer med från den unga hästen och ända upp på Grand Prix-nivå. Ser vi till toppryttarna är övergångar en mycket central del av deras träning.

Hitta rätt känsla
Helena beskriver att hon själv alltid börjar med att rida övergångar till halt redan i framskrittningen. Sedan följer övergångarna med in i den fortsatta framjoggningen av hästen.
– På så sätt blir hästen uppmärksam och lydig på hjälpgivningen, både för den drivande och förhållande hjälpen. Ibland kan detta behöva repeteras flera gånger innan hästen är helt med noterna, men resultatet blir att jag kan förfina mina hjälper, säger Helena och fortsätter:
– I en förhållning kommer hästen kunna ridas mer för sätet än handen, samtidigt räcker det att ”toucha till” med skänkeln för att få en reaktion framåt.  
När den grundläggande lydigheten finns hos hästen, syftar övergången snarare till att hästen ska hitta sin bakdel och lite samling i rörelsen. Helena förklarar att i en korrekt övergång ska ryttaren känna att hästen använder sina ledgångar i bakdelen på rätt sätt: det vill säga att den trampar under sig med bakbenen samt kommer upp i fronten.
– Nyckeln till en bra övergång är att ryttaren ska hitta känslan för när hästen gör rätt i sin kropp. Här behöver ryttaren praktisera, gärna med en duktig tränare på backen, men grunden till en korrekt övergång är egentligen densamma oavsett gångart.

Behåll aktionen
Helena tar övergångar mellan skritt och trav som ett exempel. Inför växlingen till den lägre gångarten behöver ryttaren tydligt känna efter att hästens bakdel bär upp framdelen.
– Den känslan ska sedan bevaras genom hela skrittövergången. Hästen ska vinkla in sina bakben och bära sig på dem ner i den lägre gångarten på ett mjukt sätt och avspänt sätt. Det får inte bli ett abrupt avbrott där hästen ”landar” lite på framdelen och lägger sig i handen.
I skritten är det sedan viktigt att känna efter så att hästen inte tappar sin aktion och slutar driva, utan skritten ska vara fortsatt kvick och med aktivt bakbensengagemang.
– Inför en uppväxling till trav är det extra viktigt att ryttaren stämmer av att hästen faktiskt är aktiv bak med vinklade bakben. På så sätt uppnås känslan av att fronten blir fri in i travövergången, att hästen ”lyfter” ryttaren i sadeln samt kommer bort från handen.

Hitta självbärighet
Målet är alltså att få en självbärig häst i övergångarna, oavsett vilken gångart de rids till eller från.
– Sammanfattningsvis vill ryttaren hitta hästens bakbensaktivitet, för då uppnås känslan av att den bär sig både upp och ner i en övergång. Det leder till att hästen blir självbärig utan att använda ryttarens hand som stöd i övergången, i stället använder den sin överlinje rätt och bär sig själv.

Ridövning: Jämna tempoväxlingar gynnar häst och ryttare

Syfte:
Att rida övergångar fyller en rad olika syften. Exempelvis blir hästen lydig för ryttarens hjälper, självbärig, stark och uppnår samling. Ryttaren får en bra känsla för att hästen bär sig korrekt på bakdelen.

Svårighetsgrad:
Bas – men övergångar appliceras ända upp till svår nivå.

Tänk på:
Var noggrann och förbered dina övergångar väl. Övergångarna är minst lika viktiga för hopphästen som dressyrhästen.

FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Helena Björnhager.
Bor: I Söderbärke.
Gör: Helena utbildar, tränar och tävlar hästar samt håller träningar, dömer dressyr och föder upp hästar i mindre skala. Hemma på gården driver hon även sin egen frisörsalong.
Hästbakgrund: Dressyren har legat i fokus sedan 13-årsåldern och Helena är i dag utbildad unghästutbildare, C-tränare och Medelsvår C-domare. Sedan mer än 20 år tillbaka tränar hon för landslagsryttaren Tinne Vilhelmson Silfvén. Helena har tävlat upp till Intermediare II och utbildat flera hästar till Grand Prix-nivå.
Roligast med att vara tränare och ryttare: ”För mig är den stora drivkraften att man som ryttare ständigt utvecklas och stöter på nya problem, helt färdig blir du aldrig. Jag tycker även det är fascinerande att ingen häst är den andra lik, men samtidigt finns det alltid en röd tråd i utbildningen.” 

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning


(Logga in för att skriva en kommentar)

Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
423 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2020-08-27 | Medel
Så lyckas du med skolorna på tävlingsbanan

Höj kvaliteten på dina skolor med C-tränaren Helena Björnhagers övning. Med en ökad medvetenhet hos ryttaren och bättre smidighet i hästens bålparti, kan du garanterat uppnå ett bättre resultat på dressyrbanan.Markarbete | 2020-07-30 | Bas
Markarbetsövning som förbättrar ryttarens precision

Förbättra din precision i ridningen med hjälp av B-tränaren Gabrielle Young Shings markarbetsövning. Dessutom kommer du att få en lösgjord häst på köpet.Hoppning | 2020-07-16 | Bas
Trekombinationen kan användas i flera syften

Hoppövningar behöver inte vara avancerade för att fylla viktiga syften. B-tränaren Gabrielle Young Shing tipsar om en enkel övning, som samtidigt ger väldigt mycket och kan anpassas till alla nivåer.Markarbete | 2020-06-25 | Medel | Bas
Nyttig markarbetsövning med flera syften

Träna rakriktning och lösgjordhet över bommar. B-tränaren Nathalie Adelborg bjuder på en favoritövning som passar såväl hopp- som dressyrryttaren.
– Den är magiskt bra!, säger hon.Dressyr | 2020-05-28 | Bas
Träna övergångar med fiffig åttvoltsövning

På en åttvolt, med två nivåer av volter, tränas både lösgjordhet och övergångar i ett. Ridläraren och tränaren Ulrika Pernler tipsar om övningen som kan ridas i olika gångarter.Dressyr | 2020-05-14 | Bas
En bra galoppfattning ger galoppen kvalitet

”Galoppen blir som galoppfattningen”, det brukar ridläraren och tränaren Ulrika Pernler säga till sina elever. Den här övningen syftar till att få till de där fina galoppfattningarna.Dressyr | 2020-04-30 | Bas
Jämna tempoväxlingar gynnar häst och ryttare

Åtta steg i arbetsgångart och sedan åtta steg tillbaka. Den här enkla, men ack så matnyttiga, övningen tipsar ridläraren och tränaren Ulrika Pernler oss om att testa i vardagsarbetet med hästen.Dressyr | 2020-04-16 | Bas
Motivera hästen med lösgörande WE-övning: "Ni måste samarbeta för att lösa uppgiften"

Främja och utveckla hästens lösgjordhet och liksidighet med hjälp av en matnyttig working equitation-utmaning. Dressyr- och WE-tränaren Ulrika Pernler tipsar om hur en övning med ”tunnor” kan gynna alla ekipage, oavsett disciplin.Dressyr | 2020-04-02 | Bas
Stärk och lösgör hästen med den klassiska "fyrkanten"

Den klassiska fyrkanten är en nyttig övning och inslag av den kan användas dagligen, menar C-tränaren och ridläraren Emma Byström. Här förklarar hon vilka syften övningen fyller – i olika steg.Dressyr | 2020-03-20 | Bas
Bygg lösgjordhet och styrka med serpentinbågar

Serpentinbågar med volter och övergångar är en övning som passar från unghäst till Grand Prix. Allt du behöver göra är att anpassa svårighetsgraden, C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en övning hon använder dagligen.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 43 nästa  sista