Bana som ger koll på galoppen

Hoppning

Publicerad: 2014-01-29

Svårighetsgrad: Medel

Bana som ger koll på galoppen

Här kommer en utmaning för den som vill hitta "gummibandet" i ridningen. Nämligen en bana som blandar ”vanliga” hinder med serier och linjer där du ska räkna galoppsprången.

Tipstack till: Helena Schiller
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
  
– Den här banan innehåller en bra blandning av serier, linjer (där man räknar antalet galoppsprång) och raka vägar. Dessutom finns vinklade spår som du ju kan stöta på vid tävling, säger hopptränaren Helena Schiller.
När du blandar på det här viset blir det flera lydnadsmoment i banan.
– Man måste kunna bolla med olika galopper. Kommer det en studs kan du inte komma i full kareta som om det var en oxer. Du måste ha rätt galopp för övningen, så det är nyttigt att blanda.
Helena tipsar om vad som är viktigt, generellt sett, när man hoppar bana.
– Att hitta en jämn galopp. Det blir tyvärr ofta så att man backar av och trycker av om vartannat. Du måste hitta en ordentligt engagerad galopp.
Banhoppning är lite svårare än att hoppa serier, säger Helena.
– Då får man ju hjälp av bommar, men en bana kräver lite mer av ryttaren.
  
Back to basic
När du hoppar bana har hästen ofta stått stilla ett tag.
– Börja inte hoppa förrän du känner att du har den där galoppen. Back to basic, du ska kunna korta och länga. Hitta inte bara rytmen utan även gummibandet.
En del tränare kräver nästan jämt perfektion. Men Helena tycker att det är annorlunda när man hoppar bana.
– Man kan eftersträva precision, men du ska våga improvisera. På tävling har du bara en chans. Lägg inga volter och stanna inte, ”nu blev det inge bra”, fortsätt och kör på det du har. Fortsätt även om det inte blir som du tänkt. 
  
Styr aldrig från hinder
Ingen regel utan undantag, dock.
– Jag kan också ha vissa träningar där man om hästen är rent olydig kan lägga en volt efter varje hinder. Men du får aldrig lägga volt före hindret, för då lär sig hästen att det finns två alternativ, hoppa eller svänga. Den ska bara ha ett: över bommarna och mellan stöden. Men du får gärna lägga volt efter hinder. 
  
Analys och positiva tankar
När du hoppat banan är du inte färdig för det, menar Helena. Då är det dags för analys.
– Notera felen men analysera vad som var bra också, så att du inte grottar ner dig i det som var fel. Tänk ”hur kan jag bli bättre”, i stället för att bara älta det du inte ska göra. Rid och tänk ”nu ska jag göra så här, eller i alla fall försöka göra så här”.
Omedvetet fokuserar nog många tränare på felen, funderar Helena.
– Jag också, ”dra inte i munnen”… Det får man tänka tyst för sig själv och i stället säga ”lossa hästen från handen”, kanske säga till ryttaren att rida in på en volt och lossa hästen i stället för att dra – hästen är ändå starkare än vad vi ryttare är, det hjälper inte att bli dragande.
  
Gör så här:
Rid fram och värm sedan upp på Helenas markarbetsövningar (du hittar dem här, här och här). De övningarna använder samma bommar som banan, så det är ett smart sätt att spara hinderbärande.
– Hoppa inte ihjäl hästen bara. Anpassa framridningen och framhoppingen efter vad häst och ryttare behöver träna mest på. Så att du inte hoppar för hoppandets skull utan använder rätt övning, säger Helena.
Rid noggranna vägar, håll galoppen i svängarna och titta på hindret. Du behöver inte tänka att du ska höja en massa.
– Jag är generellt sett för att ha svårare övningar tekniskt, men att inte höja hindren så mycket. Om det är för lätta övningar utvecklas man inte. Om jag höjer gör jag det i slutet av banan och på hinder som känns lite inbjudande. Kan man tekniken spelar det ingen roll om hindret är 0,80 eller 1,20.
  
Tips på hur du kan tackla några knepigheter i banan: 
Hinder nr 1: Tänk på att ha galoppen för att hoppa en oxer. 
Hinder nr 2 och 7: Hästen vet inte vart den ska. Var noga med blicken och passa så att inte hästen skär av vägen. Balansera upp på ytter tygel. 
Mellan hinder 3 och 4: Noggrann väg. 
Hinder nr 5 och 6: Tänk på blicken. Rid en rak väg och försök att hitta en jämn rytm hela vägen. Det ska vara fyra jämna galoppsprång.
Hinder nr 8: Titta på hindret i tid och håll galoppen.
  

Syfte
Du ska lära dig att anpassa galoppen efter vad som kommer i banan.
  
Svårighetsgrad
Medel till avancerad.
  
Tänk på
Rid noggranna vägar, håll galoppen i svängarna och titta på hindret i tid.

   

FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Helena Schiller.
Bor: Djursholm, norr om Stockholm.
Utbildning inom hästvärlden: C-tränare i hoppning. Har ridit i hopplandslaget från tonåren och har haft stall i Frankrike, där hon tävlade upp till nationell och internationell 1,50. Utbildad mental rådgivare (idrottspsykologi).
Jobbar som: Är doktorand, jobbar med forskning inom psykologi på Stressforskningsinstitutet. Forskar kring prestation, motivation, sömn och stress. Jobbar som tränare i hoppning 30 procent av arbetstiden. ”Det är den bästa kombinationen!”
Roligast med att vara tränare
"Jag tänker på trisslottsreklamen, 'plötsligt händer det'. När ryttaren plötsligt inser något eller hästen plötsligt blir lösgjord. När man över tid kan se att hästen förbättrar sin språngkurva och teknik.
Jag menar att alla ryttare kan utveckla sina hästar även om man är på en lägre nivå. Mindre erfarna ryttare ska få hjälp att rida loss sin häst minst en gång i veckan. Och få sitta upp efteråt för att få känna hur det ska kännas, annars blir det som att famla i mörkret.
Jag vill att ryttaren ska hitta känslan. Vad är ett galoppsprång med bra kvalitet? Hur känns en bra galopp? Jag använder mycket schysta avstånd och hjälpbommar, för att bygga muskler och förtroende. Då håller hästen längre också. Glada hästar och glada ryttare – då är jag glad."

Relaterat innehåll

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
410 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2020-01-11 | Medel
Få kontroll på skritten med nyttig övning

Hitta balans, takt och bjudning hos hästen med hjälp av Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés skrittövning. Genom att rida på en volt får du kontroll på hästens yttersida och hittar ramen.Dressyr | 2019-12-26 | Medel
Galoppövning med övergångar – nyttig oavsett disciplin

Bli mer rakriktad som ryttare i sadeln, samtidigt som hästens självbärighet och balans förbättras. Grand Prix-ryttaren Malin Rinné bjuder på en nyttig övning som passar alla ekipage oavsett gren.Dressyr | 2019-12-19 | Medel
Få hästen mellan hjälperna med en fiffig trappövning

Kom till bättre ridning med din innerskänkel till yttertygeln, genom att rida öppnor och diagonalslutor som i en trappa. Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés ridövning ger dessutom såväl en lydig som välgymnastiserad och elastisk häst.Dressyr | 2019-12-13 | Medel
Längre bomserie får (dressyr-)hästen på bakbenen

Med Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés bomövning formas hästarna till att självmant ta mer vikt på sina bakben. Detta utan att du som ryttare behöver lägga dig i.
– Bommarna gör att det kommer av sig själv, säger hon.Dressyr | 2019-11-26 | Medel
Bommar för bättre hörnpasseringar: ”Lika viktigt att rakrikta som att runda”

När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland var hon ibland tvungen att slänga in bommar i övningen, för att fånga deras fokus. En sådan övning delar Nina med sig av här – perfekt även för dressyrryttare eftersom det handlar om hörnpasseringar.Markarbete | Dressyr | 2019-11-15 | Medel
Fixa bättre kadens i traven med bommar

För att lära yngre (men även äldre) hästar att vänta på signaler kan du använda bommar. Hur det går till delar Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers med sig av.Markarbete | Dressyr | 2019-10-23 | Medel | Bas | Avancerat
Rid bommar för lösgjordhet – från basnivå till utmaning

Grand Prix-ryttaren och tränaren Nina Hofmann Küppers tycker att det är bra att rida över bommar med sina hästar – hon gör det ofta och gärna. Här delar hon med sig av en övning som kan användas från bas- till avancerad nivå.Dressyr | 2019-08-09 | Bas
Ulla Håkansons bomtrick ger avslappnade (dressyr-)hästar

Måste en dressyrryttare verkligen rida kavaletti? Om du frågar legendaren Ulla Håkanson är svaret: Ja! Här delar Ulla med sig av hur hon jobbar med bommar.Markarbete | 2019-07-18 | Bas
Få en uppmärksam häst – med övning från marken

Behöver du få en mer fokuserad häst på tävlingsplatsen? Eller vill du helt enkelt att hästen är mer uppmärksam på just dig i den vardagliga hanteringen? Prova då den här avsuttna övningen från Sophie Linde.Markarbete | 2019-06-30 | Bas
Imponera med ett "trick" inför uppsittningen

Hur jobbigt (och farligt!) är det inte med hästar som inte har fått lära sig att stå stilla när man ska sitta upp? Och hur coolt vore det inte att kunna få hästen att göra skänkelvikning in mot uppsittningspallen – utan att behöva ta i tygeln? Missa inte veckans övning från hästtränaren Sophie Linde. 


Sida: 1 2 3 4 5 ... 41 nästa  sista