Bommar för bättre hörnpasseringar: ”Lika viktigt att rakrikta som att runda”

Dressyr

Publicerad: 2019-11-26

Svårighetsgrad: Medel

Bommar för bättre hörnpasseringar: ”Lika viktigt att rakrikta som att runda”

När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland var hon ibland tvungen att slänga in bommar i övningen, för att fånga deras fokus. En sådan övning delar Nina med sig av här – perfekt även för dressyrryttare eftersom det handlar om hörnpasseringar.

Tipstack till: Nina Hofmann Küppers
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
  
– Det är lätt att säga att man ska rida varje steg av en hörnpassering. Men om man slänger in bommar tvingas faktiskt ryttaren att göra det, säger Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers.
Just den här veckans övning kom till när Nina tränade hoppryttare i Tyskland.
– För att få dem att rida den här j-kla hörnpasseringen var det enda sättet att få fokus att blanda in bommar, säger hon.
Anpassa avstånden mellan bommarna efter hästen, tipsar Nina.
– Jag tycker att 1,20 till 1,25 meter på mittersta delen av fjädern blir bra. Man kan öka – kanske till 1,40 – beroende på hästen. Men med min lusitano blir det inga problem att rida på 1,15, det blir ganska normalt.
  
Koner hjälper häst och ryttare
Om hon ska rida samma övning med flera hästar brukar Nina bara bygga om avstånden på diagonalen, och använda kurvan för att anpassa i hörnet.
– Då väljer jag att minska avståndet genom att rida längre in eller öka och rida längre ut på bommarna, förklarar hon.
Det går också att använda koner på inner- och/eller yttersidan.
– Om man har svårt att runda hästen i innersidan kan man ställa en kon på dess innersida. Och för att få till rakriktningen kan man ställa en kon på yttersidan innan diagonalen, för det är lika viktigt att rakrikta som att runda.
För att få övningen svårare går det att jobba med upphöjda bommar.
– Du ska kanske inte göra det för svårt genom hörnet, men på diagonalen kan du ha varannan bom upphöjd, tipsar Nina.
  
Gör så här:
1. Bygg enligt skissen. För en yngre eller mer oerfaren häst kan du ha tre bommar på diagonalen. Du kan välja hur ansträngande diagonalen ska vara, beroende på vad du är ute efter.
  
2. Rid i trav. Planera så att du kan rida hörnpasseringen på ett bra sätt. Du kan rida lätt eller sitta ner, känn att du använder bommarna i rent dressyrsyfte, man vill få rakriktning och bjudning.

Syfte:
Att få hästen genomsläpplig och att få ryttaren att fokusera på hörnpasseringar.
– Det är kul att hitta övningar som gynnar hästen, så att inte ryttaren bara sitter och drar utan måste göra saker. Att lura häst och ryttare så att det blir bra, säger Nina.
 
Svårighetsgrad:
Medel.
 
Tänk på:
Anpassa avstånden och planera.

 

FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Nina Hofmann Küppers.
Bor: I Gnesta, på Wisbohammars gård.
Gör: Hästutbildare och tränare. Driver hästverksamheten på Wisbohammar Dressage.
Utbildning inom hästvärlden: "Jag har jobbat i Tyskland i fyra år. Sedan har jag ridit världscupfinal på en häst jag utbildat själv, och jag har utbildat flera hästar till Grand Prix."
Roligast med att vara ryttare och tränare: "Att se utvecklingen hos mina elever, man vet hur det känns att få en aha-upplevelse och när en elev helt plötsligt hittar en knapp – oavsett nivå – är det något av det bästa som finns. Samma sak när unga hästar börjar förstå vad man är ute efter, den nöjda känslan hos hästen och en själv."
Läs mer på: www.wisbohammar-dressage.se

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
414 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2020-04-02 | Bas
Stärk och lösgör hästen med den klassiska "fyrkanten"

Den klassiska fyrkanten är en nyttig övning och inslag av den kan användas dagligen, menar C-tränaren och ridläraren Emma Byström. Här förklarar hon vilka syften övningen fyller – i olika steg.Dressyr | 2020-03-20 | Bas
Bygg lösgjordhet och styrka med serpentinbågar

Serpentinbågar med volter och övergångar är en övning som passar från unghäst till Grand Prix. Allt du behöver göra är att anpassa svårighetsgraden, C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en övning hon använder dagligen.Markarbete | 2020-02-21 | Bas
Bygg styrka med lekfull markarbetsövning – oavsett ekipagets inriktning

Lek fram din hästs styrka med den här markarbetsövningen på serpentinbågar. C-tränaren och ridläraren Emma Byströms matnyttiga övning passar såväl hopp- som dressyrhästen.Dressyr | 2020-02-06 | Bas
Bra basövning för liksidighet och lösgjordhet – som kan anpassas upp till Grand Prix

C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en bra basövning, som kan anpassas efter hästens och ryttarens utbildningsnivå. Hörnpasseringar, diagonaler och en volt ger en lösgjord och liksidig häst.Dressyr | 2020-01-11 | Medel
Få kontroll på skritten med nyttig övning

Hitta balans, takt och bjudning hos hästen med hjälp av Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés skrittövning. Genom att rida på en volt får du kontroll på hästens yttersida och hittar ramen.Dressyr | 2019-12-26 | Medel
Galoppövning med övergångar – nyttig oavsett disciplin

Bli mer rakriktad som ryttare i sadeln, samtidigt som hästens självbärighet och balans förbättras. Grand Prix-ryttaren Malin Rinné bjuder på en nyttig övning som passar alla ekipage oavsett gren.Dressyr | 2019-12-19 | Medel
Få hästen mellan hjälperna med en fiffig trappövning

Kom till bättre ridning med din innerskänkel till yttertygeln, genom att rida öppnor och diagonalslutor som i en trappa. Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés ridövning ger dessutom såväl en lydig som välgymnastiserad och elastisk häst.Dressyr | 2019-12-13 | Medel
Längre bomserie får (dressyr-)hästen på bakbenen

Med Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés bomövning formas hästarna till att självmant ta mer vikt på sina bakben. Detta utan att du som ryttare behöver lägga dig i.
– Bommarna gör att det kommer av sig själv, säger hon.Markarbete | Dressyr | 2019-11-15 | Medel
Fixa bättre kadens i traven med bommar

För att lära yngre (men även äldre) hästar att vänta på signaler kan du använda bommar. Hur det går till delar Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers med sig av.Markarbete | Dressyr | 2019-10-23 | Medel | Bas | Avancerat
Rid bommar för lösgjordhet – från basnivå till utmaning

Grand Prix-ryttaren och tränaren Nina Hofmann Küppers tycker att det är bra att rida över bommar med sina hästar – hon gör det ofta och gärna. Här delar hon med sig av en övning som kan användas från bas- till avancerad nivå.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 42 nästa  sista