Bommar i hörnen med övergångar – en riktig fullträff

Markarbete | Dressyr

Publicerad: 2018-11-14

Svårighetsgrad: Bas

Bommar i hörnen med övergångar – en riktig fullträff

Styrketräning i form av övergångar har vi tipsats om förut. Men Susanne Widner tar konceptet till nya höjder, i och med att hon jobbar med intervaller i styrketräningen.

Tipstack till: Susanne Widner
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson 
  
– Övergångar och bommar tränar hästens styrka och ryttarens samverkan mellan framåtdrivande och förhållande hjälper, säger ridläraren Susanne Widner.
Den här övningen ger ridbarhet, att hästen följer signalerna och lyssnar.
– Man tränar ryttarkänslan. Du ska kunna komma i galopp, sakta av och komma fram i en annan gångart, säger Susanne.
  
Ger snabba resultat
Hon menar att sådan här styrketräning ger superbra effekt.
– Det blir snabbt men samtidigt långsiktigt resultat om du gör övningen regelbundet en gång i veckan. Tio övergångar med fem upprepningar blir 50 övergångar på ett pass. Musklerna jobbar och hästen är inte "på lederna", vilket är bra. För det är ju musklerna som ska jobba. Annars skadas hästen, jag behöver bara säga kotledsinflammation. Och det kommer mer och mer rygghästar, ryttare tränar sämre och har för bråttom. Många hästar går på bogarna och är sänkta i sin rygg, anser Susanne.
  
Tänk intervaller
Men nästan alla tränare pratar ju om övergångar? Susanne gillar att ta med hur människor tänker när de tränar på gym.
– Bestäm alltid ett intervall. Då vet du hur många bommar du ska passera och sedan kan du göra något annat. Gärna något som inte liknar det du tränar på under själva övningen.
Veckans övning är lätt för en väldresserad häst, säger Susanne.
– Men om den är oliksidig blir det svårt. Rid lite mer i det ”svåra”* varvet, så tränar du upp den sidan.

Gör så här
Du kan själv bestämma om bommarna ska ligga på ett fyrkantsspår eller på ett mindre spår (se skisserna). Börja med att växla mellan skritt och trav: Bom ett i skritt, bom två i trav, bom tre i trav och bom fyra i skritt. Sedan går det att variera i all oändlighet. Här kommer några exempel:
   
Basic – trava bommen, skritta några steg, trava nästa bom, och så vidare. Du kan även jobba i trav mellan bommarna och rida över dem i skritt.
 
Medel – kom över i galopp, trava några steg, ny fattning. Alla bommar tas under galoppen.
  
Variation – ta en bom i trav och nästa i galopp.

Gymnastikhinder – Lägg upp låga hinder och variera mellan att hoppa i trav och i galopp.


* Vilket varv är det svåra?
Du kan testa vilket varv som är det ”svåra” genom att rida en volt. I volterna ska hästen korta sin innersida. Åt höger jobbar den alltså med korta muskler i höger sida medan den sträcker ut vänstersidans muskulatur. I vänster varv på volten kortar hästen sin vänstersida och sträcker sin högra yttersida.
Faller den in åt höger i högervarvet är hästen högerstark och har en svag vänstersida.
– Man märker det på att hästen har en mjuk och "vek" innersida i vänster varv, medan den faller inåt i högervarvet. Jag skulle tro att 80 procent av hästarna är högerstarka, säger Susanne.
Om hästen faller in åt höger ska du alltså stärka vänstersidan, rida upp hästen på vänster så att den slutar att falla inåt och därmed blir starkare på yttersidan. Det hjälper alltså inte att dra i innertygeln. I det svaga varvet är det viktigt att hästen inte förböjer sig, var noga med att det inre bakbenet verkligen är på plats under den. 

Syfte:
Övergångar bygger upp "dragspelet" i bakbenets leder. Hästen måste sakta av och vara på sin bakdel, den kan inte gå på bogarna.

Svårighetsgrad:
Bas.

Tänk på:
Glöm inte att vila mellan intervallerna.

FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Susanne Widner.
Bor: I Västerås.
Utbildning inom hästvärlden: Ridlärarutbildningar på Valla folkhögskola och på Strömsholm. Har arbetat 15 år som instruktör på ridskolor, har gått fortbildningskurser för instruktörer.
Jobbar som: Tränare i uppbyggande arbete för dig som har egen häst. Föredrag i målsättning och träningsprogram. Gör även träningsprogram för hästar som har varit konvalescenter, i samråd med veterinär.
Roligast med att vara tränare: "Att min träningsfilosofi fungerar på så många olika ryttare och hästar, i olika discipliner. När mina elever jobbar målmedvetet med uppbyggande arbete och når sina mål. Jag vill att mina duktigare ryttare har en tränare till för att få specifik träning inom sin tävlingsgren. Här jobbar vi som ett team."
Läs mer på: www.susannewidner.com
Har skrivit: Boken "Uppbyggande träning och uppbyggande ridövningar".

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
414 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2020-04-02 | Bas
Stärk och lösgör hästen med den klassiska "fyrkanten"

Den klassiska fyrkanten är en nyttig övning och inslag av den kan användas dagligen, menar C-tränaren och ridläraren Emma Byström. Här förklarar hon vilka syften övningen fyller – i olika steg.Dressyr | 2020-03-20 | Bas
Bygg lösgjordhet och styrka med serpentinbågar

Serpentinbågar med volter och övergångar är en övning som passar från unghäst till Grand Prix. Allt du behöver göra är att anpassa svårighetsgraden, C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en övning hon använder dagligen.Markarbete | 2020-02-21 | Bas
Bygg styrka med lekfull markarbetsövning – oavsett ekipagets inriktning

Lek fram din hästs styrka med den här markarbetsövningen på serpentinbågar. C-tränaren och ridläraren Emma Byströms matnyttiga övning passar såväl hopp- som dressyrhästen.Dressyr | 2020-02-06 | Bas
Bra basövning för liksidighet och lösgjordhet – som kan anpassas upp till Grand Prix

C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en bra basövning, som kan anpassas efter hästens och ryttarens utbildningsnivå. Hörnpasseringar, diagonaler och en volt ger en lösgjord och liksidig häst.Dressyr | 2020-01-11 | Medel
Få kontroll på skritten med nyttig övning

Hitta balans, takt och bjudning hos hästen med hjälp av Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés skrittövning. Genom att rida på en volt får du kontroll på hästens yttersida och hittar ramen.Dressyr | 2019-12-26 | Medel
Galoppövning med övergångar – nyttig oavsett disciplin

Bli mer rakriktad som ryttare i sadeln, samtidigt som hästens självbärighet och balans förbättras. Grand Prix-ryttaren Malin Rinné bjuder på en nyttig övning som passar alla ekipage oavsett gren.Dressyr | 2019-12-19 | Medel
Få hästen mellan hjälperna med en fiffig trappövning

Kom till bättre ridning med din innerskänkel till yttertygeln, genom att rida öppnor och diagonalslutor som i en trappa. Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés ridövning ger dessutom såväl en lydig som välgymnastiserad och elastisk häst.Dressyr | 2019-12-13 | Medel
Längre bomserie får (dressyr-)hästen på bakbenen

Med Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés bomövning formas hästarna till att självmant ta mer vikt på sina bakben. Detta utan att du som ryttare behöver lägga dig i.
– Bommarna gör att det kommer av sig själv, säger hon.Dressyr | 2019-11-26 | Medel
Bommar för bättre hörnpasseringar: ”Lika viktigt att rakrikta som att runda”

När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland var hon ibland tvungen att slänga in bommar i övningen, för att fånga deras fokus. En sådan övning delar Nina med sig av här – perfekt även för dressyrryttare eftersom det handlar om hörnpasseringar.Markarbete | Dressyr | 2019-11-15 | Medel
Fixa bättre kadens i traven med bommar

För att lära yngre (men även äldre) hästar att vänta på signaler kan du använda bommar. Hur det går till delar Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers med sig av.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 42 nästa  sista