Bra basövning för liksidighet och lösgjordhet – som kan anpassas upp till Grand Prix

Dressyr

Publicerad: 2020-02-06

Svårighetsgrad: Bas

Bra basövning för liksidighet och lösgjordhet – som kan anpassas upp till Grand Prix

C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en bra basövning, som kan anpassas efter hästens och ryttarens utbildningsnivå. Hörnpasseringar, diagonaler och en volt ger en lösgjord och liksidig häst.

Tipstack till: Emma Byström
Text och porträttfoto: Jennie Börs
Illustration: Linda Eriksson
  
Den här ridövningen menar Emma Byström passar de allra flesta. Hon brukar använda den till såväl sina tävlings- som ridskoleelever, men den är också återkommande i träningen av hennes egna hästar.
– Jag tycker att det är en väldigt bra basövning där du får in både hörnpasseringar och en tiometersvolt, samtidigt går den att bygga vidare på och göra svårare. De flesta hästar brukar komma fint till arbete med hjälp av den, säger hon.
  
Använd gärna koner
Övningen gynnar både hästens lösgjordhet och rakriktning. För att göra vägen extra tydlig kan koner ställas ut i hörnet samt som markörer för voltspåret.
– Genom övningen känner du verkligen var du har hästen. Du får den att spåra, rakrikta sig och dessutom vända genom hörnen eller på volten.
Framför allt passar grundövningen bra för yngre hästar eller ryttare, menar Emma.
– Du får hästen väldigt fint på båda tyglarna, tycker jag. Det är viktigt i början, men också när du lära känna en ny häst. Detta för att känna hur och om den svarar på dina hjälper, säger hon och fortsätter:
– För du måste kunna rida ut i hörnet, rakrikta på diagonalen, ställa om för volten, rakrikta igen på nästa diagonal och sedan slutligen kunna rida ut i nästa hörn.

Så rider du:
1. Gör en noggrann hörnpassering och vänd därefter in på diagonalen för snett igenom.
  
2. När du kommer fram till X, rid en tiometersvolt mot väggen.

3. Efter volten, fortsätt linjen genom att rida som en båge in på nästa diagonal.
  
4. Avsluta med ännu en noggrann hörnpassering.

Bygg vidare:
När grundvägarna för övningen sitter kan den byggas på ytterligare. Då rider du skänkelvikning i stället för rakt fram på diagonalerna.
– Var noggrann med att rida igenom hörnet, vänd sedan in på linjen först och rakrikta innan du påbörjar din skänkelvikning, instruerar Emma.
Det är viktigt att det blir hästens framdel som är ledande, så att bakdelen inte glider före. Samma sak gäller i förberedelsen inför skänkelvikningen efter volten. Vill du ta övningen ytterligare en nivå kan diagonalslutor användas.
– Det är en bra, förberedande övning för travsaxen i Grand Prix. Då kan även en liten volt läggas in i hörnet innan, så att du kan rida några steg öppna innan du rider in i slutan.

Syfte:
Att få hästen liksidig och lösgjord, samt få den att spåra.
  
Svårighetsgrad:
Bas till medel.
 
Tänk på:
Var noggrann med dina hörnpasseringar och när du går in i eller ut ur volten. Känn efter att hästens yttersida är med och att den spårar korrekt.

FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Emma Byström.
Bor: I Enköping.
Gör: Arbetar som tränare samt ridlärare på Enköpings ridklubb.
Hästbakgrund: Har ridit SM och EM som junior samt SM som young rider, i dag tävlar hon svår dressyr som senior. Emma har även varit dressyrstipendiat på Strömsholm samt jobbat som beridare både i Sverige och utomlands. Är utbildad diplomerad ridlärare nivå I samt C-tränare i dressyr.
Roligast med att vara ryttare och tränare: ”Det bästa med att vara tränare är att se hur hästar och elever utvecklas samt att få jobba med olika individer. En stor vinst är så klart också att dagligen få arbeta med hästarna.”

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
412 ridövningar listade i datumordning
Markarbete | 2020-02-21 | Bas
Bygg styrka med lekfull markarbetsövning – oavsett ekipagets inriktning

Lek fram din hästs styrka med den här markarbetsövningen på serpentinbågar. C-tränaren och ridläraren Emma Byströms matnyttiga övning passar såväl hopp- som dressyrhästen.Dressyr | 2020-01-11 | Medel
Få kontroll på skritten med nyttig övning

Hitta balans, takt och bjudning hos hästen med hjälp av Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés skrittövning. Genom att rida på en volt får du kontroll på hästens yttersida och hittar ramen.Dressyr | 2019-12-26 | Medel
Galoppövning med övergångar – nyttig oavsett disciplin

Bli mer rakriktad som ryttare i sadeln, samtidigt som hästens självbärighet och balans förbättras. Grand Prix-ryttaren Malin Rinné bjuder på en nyttig övning som passar alla ekipage oavsett gren.Dressyr | 2019-12-19 | Medel
Få hästen mellan hjälperna med en fiffig trappövning

Kom till bättre ridning med din innerskänkel till yttertygeln, genom att rida öppnor och diagonalslutor som i en trappa. Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés ridövning ger dessutom såväl en lydig som välgymnastiserad och elastisk häst.Dressyr | 2019-12-13 | Medel
Längre bomserie får (dressyr-)hästen på bakbenen

Med Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés bomövning formas hästarna till att självmant ta mer vikt på sina bakben. Detta utan att du som ryttare behöver lägga dig i.
– Bommarna gör att det kommer av sig själv, säger hon.Dressyr | 2019-11-26 | Medel
Bommar för bättre hörnpasseringar: ”Lika viktigt att rakrikta som att runda”

När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland var hon ibland tvungen att slänga in bommar i övningen, för att fånga deras fokus. En sådan övning delar Nina med sig av här – perfekt även för dressyrryttare eftersom det handlar om hörnpasseringar.Markarbete | Dressyr | 2019-11-15 | Medel
Fixa bättre kadens i traven med bommar

För att lära yngre (men även äldre) hästar att vänta på signaler kan du använda bommar. Hur det går till delar Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers med sig av.Markarbete | Dressyr | 2019-10-23 | Medel | Bas | Avancerat
Rid bommar för lösgjordhet – från basnivå till utmaning

Grand Prix-ryttaren och tränaren Nina Hofmann Küppers tycker att det är bra att rida över bommar med sina hästar – hon gör det ofta och gärna. Här delar hon med sig av en övning som kan användas från bas- till avancerad nivå.Dressyr | 2019-08-09 | Bas
Ulla Håkansons bomtrick ger avslappnade (dressyr-)hästar

Måste en dressyrryttare verkligen rida kavaletti? Om du frågar legendaren Ulla Håkanson är svaret: Ja! Här delar Ulla med sig av hur hon jobbar med bommar.Markarbete | 2019-07-18 | Bas
Få en uppmärksam häst – med övning från marken

Behöver du få en mer fokuserad häst på tävlingsplatsen? Eller vill du helt enkelt att hästen är mer uppmärksam på just dig i den vardagliga hanteringen? Prova då den här avsuttna övningen från Sophie Linde.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 42 nästa  sista  

Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.