Bra övning för häst som skjuter ut bogen

Dressyr

Publicerad: 2023-11-20

Svårighetsgrad: Medel | Bas

Bra övning för häst som skjuter ut bogen

Att hästen skjuter ut eller in bogen har att göra med att den är oliksidig, vilket de flesta hästar är. Tränaren Anna Dufva bjuder på bra övningar för att få en mer liksidig häst med bogarna på rätt plats.

Tipstack till: Anna Dufva
Text:
Hege Hellström
Illustration:
Linda Eriksson

Många hästar skjuter ut bogen, och ofta är anledningen att de är oliksidiga.
- De flesta hästar är oliksidiga redan från födseln precis som vi männinskor. Om man till exempel är högerhänt så har man lättare för att använda höger hand eller ben om man vill kasta eller sparka en boll, säger tränaren Anna Dufva.
- Om hästen skjuter ut höger bog är den kort i vänster sida. Den kommer att vilja gå kortare i vänstra sidan i båda varven, säger dressyrtränaren Anna Dufva.

Gummisnodd på båda sidorna
Hon brukar använda en liknelse för att eleverna ska förstå lättare.
- Jag brukar säga att hästen har en gummisnodd på varje sida. Snoddarna börjar vid nacken och går hela vägen till svansen. Den ena snodden blir kortare, innersidan eller den sidan dit hästen är böjd. Den andra sidan, yttersidan, blir längre. Om hästen hela tiden vill ha den ena snodden uttänjd gäller det att rida tvärt om mot hur hästen vill gå, säger Anna Dufva.
 
Förvänd sluta
Övningen med förvänd sluta nedan är ritad för en häst som vill gå kort i vänstersidan. Om du har en häst som vill gå kort i högersidan kan du tänka tvärt om.
- Men rid alltid övningarna åt båda hållen. En del tycker att man ska träna den "svaga" sidan mer, men jag tycker att man ska variera sig. Det blir en morot för hästen också att få göra något lättare en liten stund.
 
Gör så här:
A. Rid på en volt i vänster varv. Om hästen vill skjuta ut sin högra bog ska ryttaren ställa hästen till höger, sedan flytta ut bakbenen med vänster skänkel, något tillbakadragen, så att hästen böjer sig runt den högra skänkeln, alltså den yttre. Viktigt är att ryttaren håller framdelen på plats på voltspåret med hjälp av vänster tygel. Tvärningen behöver inte vara mer än att hästens vänstra bakben går i samma spår som höger framben. Tänk på att träna den här övningen i ett lugnt tempo, gärna i skritt först så att både ryttaren och hästen förstår vad de ska göra.
 
B. Den här övningen kräver en spegel - eller en medhjälpare som kan tala om ifall du rider rakt. Rid på fyrkantsspåret och vänd rätt upp.
Bakbenen ska gå rakt fram. Rätta framdelen efter bakdelen, annars kan det bli vingligt. Bakdelen är hästens motor, det är där kraften finns, och man vill att hästen ska arbeta bakifrån och fram till handen.
En annan risk med att flytta bakdelen efter framdelen är att hästen lätt går sidvärts i stället för rakt fram med sina bakben. Och då kan den inte driva liksidigt (jämnt).

Syfte:
Att stärka hästens svaga sida och sträcka ut muskulaturen där (den svaga sidan är den som brukar bli kort).

Svårighetsgrad:
Övning A: LA-Msv. Vill du göra det ännu svårare, minska volten i öppna och öka i förvänd sluta.
Övning B: Funkar för alla nivåer, från nybörjare till elitryttare. Nyttigt även för avancerade ekipage, då för att verkligen kolla: Sitter jag mitt över hästen?

Tänk på det här:
Byt varv ofta när du rider övningen på volten. Det är bra att ha någon som kan kasta ett öga på hur det går om du inte har en spegel. Kolla att det som du vill ska hända händer, det är lätt att lura sig, det ser inte alltid ut som det känns.

Lämplig för unghästar?
Här räcker det med att rida något rak eller utåtställd på den öppna delen, alltså rama in ytter.
 


Övning "A". Bra för hästar som är oliksidiga.


Övning "B". Hjälper dig att rätta framdelen efter bakdelen.

relaterade artiklar

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning



Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
493 ridövningar listade i datumordning
Markarbete | 2023-11-17 | Bas
”Unghästchampionat gynnar inte hästarna i längden”

Hoppryttaren och uppfödaren Erika Lickhammer-Van Helmond har inget emot att rida in hästar först som femåringar och råder alla att tänka mer långsiktigt med den unga hästen. Unghästchampionat är bra marknadsföring för uppfödare och ägare men gynnar sällan hästen menar hon.



Dressyr | 2023-11-13 | Medel
Lär dig söka hästens bakben
Spårar hästen verkligen? Det är inte det lättaste att känna. Veckans övning från hippolog Suvi Räsänen ger bättre känsla för var hästen har sina bakben.


Dressyr | 2023-11-06 | Medel | Bas
Rid bättre - med aktiv ytterskänkel
Simpel men bra, tycker hippolog Suvi Räsänen om veckans övning. Den avhjälper nämligen det vanliga problemet med att häst och ryttare vill "hänga på väggen".


Dressyr | 2023-11-03 | Medel | Bas
Rygga i mönster – en klurig övning

 Inom WE betonas framförallt samspelet med hästen och att rida noggranna vägar. Den här övningen visar prov på just detta.  



Dressyr | 2023-10-30 | Medel
Bommar för bättre hörnpasseringar: ”Lika viktigt att rakrikta som att runda”

När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland var hon ibland tvungen att slänga in bommar i övningen, för att fånga deras fokus. En sådan övning delar Nina med sig av här – perfekt även för dressyrryttare eftersom det handlar om hörnpasseringar.



Dressyr | 2023-10-23 | Bas
Få koll på hjälperna i skänkelvikningen

En till synes enkel övning, men i vardagsträningen kan skänkelvikning på volt göra stor nytta. C-tränare Helena Reje vägleder genom ridövningen som får hästen mellan ryttarens hjälper.



Markarbete | 2023-10-16 | Bas
Rid tempoväxlingar över cavalettibommar
 Den här övningen med bommar förbättrar bland annat hästens balans och takt.


Dressyr | 2023-10-15 | Medel
Akademisk ridkonst: Träna samling och styrka med Carré  

Den akademiska ridkonsten är till för alla menar tränaren Anna Lindh. Här bjuder hon på en grundläggande övning som du kan anpassa efter hästens utbildningsnivå. Träna både samling, smidighet och styrka med övningen ”carré”. 



Dressyr | 2023-10-09 | Medel
Håll linjen med öppna och sluta på diagonalen

Genom att tänka på de tre kontrollpunkterna: steglängd, takt och att rida på en förutbestämd linje, kan du få hjälp i många övningar. Emma Jönsson tipsar om hur du uppnår fina öppnor och slutor på diagonalen, med hjälp av dessa punkter.



Markarbete | 2023-10-06 | Bas
”Ett bra tempo gör hoppningen lättare för hästarna” 

Evelina Tovek vill ha motiverade glada hästar med en bra arbetsgalopp. Den här enkla kavalettiövningen gör hon ofta hemma när hon vill gymnastisera hästarna, tränar upp ett bra flyt i galoppen och checka av att hon själv är noggrann i ridningen.  


Sida: 1 2 3 4 5 ... 50 nästa » sista » 

Senaste numret



Läs mer om nummer 5 2023

– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition

– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.