Bredda registret

Markarbete

Publicerad: 2012-06-27

Svårighetsgrad: Medel

Bredda registret i hoppgaloppen

Denna veckas bomövning kan kännas omöjlig i början - men det går att få till det. Och rackarns vad roligt det är då! Plus att övningen är toppen för att lära känna registret i hästens galopp.

Tipstack till: E-G Haking
Text:
Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
  
Det gäller att lära sig att kontrollera hästens galopp i hoppning. En superövning för att få koll på registret är den här bomövningen. Extra bra är att hästarna tycker att den är superkul (liksom människorna, kan Hippsons testryttare intyga). Ett annat plus är att ryttaren måste lära sig att använda hjälperna aktivt. 
E-G Haking, B-tränare i hoppning, använder sig ofta av den här övningen på sina träningar. 
- Jag gillar den eftersom ryttaren måste planera vägen, tänka och rida med skänkeln. Och både ytter och inner skänkel måste vara aktiv. Övningen är jätterolig för hästarna och det är bra för ryttaren att ha en enkel sak att ta till för att väcka sin häst. 
När hästarna vet vad det är frågan om börjar de att hjälpa ryttarna, säger E-G. 
- Så man får lite gratis!
  
Gör så här: 
Bygg: Det ska vara 7,5 meter mellan bommarnas innerkant. Bommarna ska vara ordentligt vinklade på böjt spår. Innerkanten av bommarna ska ligga på sockerbitar eller liknande.
  
1. Kom på tre språng mellan bommarna: Lägg bommarna på lägsta höjden. Kom i galopp. Det ska vara tre lika stora galoppsprång mellan bommarna.
   
2. Fyra språng: Rid därefter i en större båge mellan bommarna. Jobba med innerskänkeln för att få plats med fyra galoppsprång.
- När du ska rida på fyra måste du planera vägen för att rida en större båge. Ha ställningen kvar på innertygeln men reglera balans och steglängd på ytter. Om du inte har en stadig inverkan glider ni lätt utanför sista bommen, tipsar E-G.
  
3. Två språng: Skär sedan av linjen så att du får plats med två galoppsprång mellan bommarna. 
Var noga med att ha en aktiv innerskänkel före kurvan och att vända för ytterskänkeln. När du kommit över sista bommen, håll emot med inneskänkeln så att hästen inte kastar sig inåt.
- Mellan bommarna, använd ytterskänkeln för att rätta framåt. Det är precis så skänklarna ska användas om det är optimalt. Ytterskänkeln ska rätta framåt och innesrskänkeln ska forma, säger E-G.
  
4. Växla: Rulla sedan på i galopp och växla mellan två, tre och fyra galoppsprång.

 

Syfte:
Att ryttaren ska lära sig att kontrollera galoppen och få en känsla för hur han eller hon ska använda hjälperna.

 

Svårighetsgrad:
Medel. Om du vill göra den lättare, växla mellan tre och två.

 

Tänk på det här:
Jobba med skänklarna. Tänk på vägen, planera.

 


FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: E-G Haking.
Bor: Utanför Stockholm, i skärgården.
Utbildning/meriter: B-tränare i hoppning. Även utbildad på elittränarprogrammet på Bosön.
Jobbar med: Träning i hoppning.
Roligast med att vara tränare: Att se utvecklingen, man får tydlig feedback. Att hjälpa ryttare att ta sig över "de svarta hålen", det är roligt! Ju äldre jag blir desto bättre blir jag på att verbalt förklara att svackor är en del av processen. Det är också roligt att jag nu är inne på generationen "barnbarn till gamla ryttare". Jag brinner också för att utveckla ridningen med nya tekniska och mentala hjälpmedel, att vara innovativ inom ridsporten.
Läs mer på: www.hakingrididrott.se
Porträttfoto: Mikael Sjöberg, www.mikaelsjoberg.se 
Ett lagom avstånd mellan bommarna för stor häst är 7,5 meter (inre delen av bommarna). För varje "kategori" av ponny, minska cirka 10 cm (alltså 7,4 meter för D-ponny, 7,3 för C-ponny osv.)

Relaterat innehåll

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
412 ridövningar listade i datumordning
Markarbete | 2020-02-21 | Bas
Bygg styrka med lekfull markarbetsövning – oavsett ekipagets inriktning

Lek fram din hästs styrka med den här markarbetsövningen på serpentinbågar. C-tränaren och ridläraren Emma Byströms matnyttiga övning passar såväl hopp- som dressyrhästen.Dressyr | 2020-02-06 | Bas
Bra basövning för liksidighet och lösgjordhet – som kan anpassas upp till Grand Prix

C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en bra basövning, som kan anpassas efter hästens och ryttarens utbildningsnivå. Hörnpasseringar, diagonaler och en volt ger en lösgjord och liksidig häst.Dressyr | 2020-01-11 | Medel
Få kontroll på skritten med nyttig övning

Hitta balans, takt och bjudning hos hästen med hjälp av Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés skrittövning. Genom att rida på en volt får du kontroll på hästens yttersida och hittar ramen.Dressyr | 2019-12-26 | Medel
Galoppövning med övergångar – nyttig oavsett disciplin

Bli mer rakriktad som ryttare i sadeln, samtidigt som hästens självbärighet och balans förbättras. Grand Prix-ryttaren Malin Rinné bjuder på en nyttig övning som passar alla ekipage oavsett gren.Dressyr | 2019-12-19 | Medel
Få hästen mellan hjälperna med en fiffig trappövning

Kom till bättre ridning med din innerskänkel till yttertygeln, genom att rida öppnor och diagonalslutor som i en trappa. Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés ridövning ger dessutom såväl en lydig som välgymnastiserad och elastisk häst.Dressyr | 2019-12-13 | Medel
Längre bomserie får (dressyr-)hästen på bakbenen

Med Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés bomövning formas hästarna till att självmant ta mer vikt på sina bakben. Detta utan att du som ryttare behöver lägga dig i.
– Bommarna gör att det kommer av sig själv, säger hon.Dressyr | 2019-11-26 | Medel
Bommar för bättre hörnpasseringar: ”Lika viktigt att rakrikta som att runda”

När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland var hon ibland tvungen att slänga in bommar i övningen, för att fånga deras fokus. En sådan övning delar Nina med sig av här – perfekt även för dressyrryttare eftersom det handlar om hörnpasseringar.Markarbete | Dressyr | 2019-11-15 | Medel
Fixa bättre kadens i traven med bommar

För att lära yngre (men även äldre) hästar att vänta på signaler kan du använda bommar. Hur det går till delar Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers med sig av.Markarbete | Dressyr | 2019-10-23 | Medel | Bas | Avancerat
Rid bommar för lösgjordhet – från basnivå till utmaning

Grand Prix-ryttaren och tränaren Nina Hofmann Küppers tycker att det är bra att rida över bommar med sina hästar – hon gör det ofta och gärna. Här delar hon med sig av en övning som kan användas från bas- till avancerad nivå.Dressyr | 2019-08-09 | Bas
Ulla Håkansons bomtrick ger avslappnade (dressyr-)hästar

Måste en dressyrryttare verkligen rida kavaletti? Om du frågar legendaren Ulla Håkanson är svaret: Ja! Här delar Ulla med sig av hur hon jobbar med bommar.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 42 nästa  sista