Bygg lösgjordhet och styrka med serpentinbågar

Dressyr

Publicerad: 2020-03-20

Svårighetsgrad: Bas

Bygg lösgjordhet och styrka med serpentinbågar

Serpentinbågar med volter och övergångar är en övning som passar från unghäst till Grand Prix. Allt du behöver göra är att anpassa svårighetsgraden, C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en övning hon använder dagligen.

Tipstack till: Emma Byström
Text och porträttfoto: Jennie Börs
Illustration: Linda Eriksson
  
Grunden i övningen är serpentinbågar med tiometersvolter i varje båge. Dessutom läggs övergångar in över medellinjen.
– Det är en ganska enkel och "basic" övning som kan göras med bebishästarna, samtidigt som svårighetsgraden kan anpassas till den mer välutbildade hästen. Du kan egentligen leka hur mycket som helst med övningen och jag använder mig av den dagligen, säger Emma Byström.
Viktigt är dock att göra en sak i taget och att inte stressa vidare till nästa moment. Kom därför ihåg att rakrikta och noggrant förbereda hästen inför övergångarna.
– Rid varje del av övningen var för sig och se till att göra klart en sektion innan du går vidare till nästa. Annars tappar du lätt kontrollen och då försvinner övningens syfte, lägg tid på varje moment. På så sätt får vi hästarna att vara med på våra hjälper.
  
Så rider du
1. Övningen rids på en serpentin med tre bågar över medellinjen. Beroende på utbildningsnivå och ridbanans storlek kan du rida samma övning med fyra bågar.
  
2. Kom i trav. I den första bågen rider du in på en tiometersvolt och fortsätter därefter på serpentinbågens väg.

3. Lägg in en övergång till skritt över medellinjen, skritta några steg och kom sedan fram i trav igen.
– När skrittövergångarna sitter kan du välja att enbart göra en halvhalt vid medellinjen i stället. På så sätt får du hästen att sätta sig lite på bakdelen och sedan trava ur halvhalten.
  
4. När du kommer fram till väggen lägger du ytterligare en tiometersvolt i bågen. Fortsätt sedan i trav fram till medellinjen, där en ny skrittövergång läggs in.
  
5. Avsluta med en tiometersvolt i den sista serpentinbågen, innan du följer fyrkantsspåret. 
  
Bygg vidare
På den mer rutinerade hästen kan övningen ridas i galopp med övergångar till skritt. Du rider då ett enkelt byte över medellinjen.
– I volterna får du ett lite samlande arbete som även blir förberedande inför piruetter. Volten gör att hästen kommer under sig med sina bakben och sätter sig, så genom detta bygger övningen väldigt mycket styrka, säger Emma.
Om ryttaren och hästen har kommit ytterligare ett steg längre i utbildningen, då kan de enkla bytena bytas ut mot galoppombyten.

Syfte:
Träna hästens rakriktning och lösgjordhet, men även styrka.

Svårighetsgrad:
Bas till medel.

Tänk på:
Rid varje del av övningen var för sig och var noggrann med av att avsluta innan du går vidare till nästa moment. Övningen tappar sitt syfte om du stressar dig igenom den.

FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Emma Byström.
Bor: I Enköping.
Gör: Arbetar som tränare och ridlärare på Enköpings ridklubb.
Hästbakgrund: Har ridit SM och EM som junior samt SM som young rider, i dag tävlar hon svår dressyr som senior. Emma har även varit dressyrstipendiat på Strömsholm och har jobbat som beridare både i Sverige och utomlands. Är utbildad diplomerad ridlärare nivå I samt C-tränare i dressyr.
Roligast med att vara ryttare och tränare: ”Det bästa med att vara tränare är att se hur hästar och elever utvecklas, samt att få jobba med olika individer. En stor vinst är så klart också att dagligen få arbeta med hästarna.”

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
413 ridövningar listade i datumordning
Markarbete | 2020-02-21 | Bas
Bygg styrka med lekfull markarbetsövning – oavsett ekipagets inriktning

Lek fram din hästs styrka med den här markarbetsövningen på serpentinbågar. C-tränaren och ridläraren Emma Byströms matnyttiga övning passar såväl hopp- som dressyrhästen.Dressyr | 2020-02-06 | Bas
Bra basövning för liksidighet och lösgjordhet – som kan anpassas upp till Grand Prix

C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en bra basövning, som kan anpassas efter hästens och ryttarens utbildningsnivå. Hörnpasseringar, diagonaler och en volt ger en lösgjord och liksidig häst.Dressyr | 2020-01-11 | Medel
Få kontroll på skritten med nyttig övning

Hitta balans, takt och bjudning hos hästen med hjälp av Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés skrittövning. Genom att rida på en volt får du kontroll på hästens yttersida och hittar ramen.Dressyr | 2019-12-26 | Medel
Galoppövning med övergångar – nyttig oavsett disciplin

Bli mer rakriktad som ryttare i sadeln, samtidigt som hästens självbärighet och balans förbättras. Grand Prix-ryttaren Malin Rinné bjuder på en nyttig övning som passar alla ekipage oavsett gren.Dressyr | 2019-12-19 | Medel
Få hästen mellan hjälperna med en fiffig trappövning

Kom till bättre ridning med din innerskänkel till yttertygeln, genom att rida öppnor och diagonalslutor som i en trappa. Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés ridövning ger dessutom såväl en lydig som välgymnastiserad och elastisk häst.Dressyr | 2019-12-13 | Medel
Längre bomserie får (dressyr-)hästen på bakbenen

Med Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés bomövning formas hästarna till att självmant ta mer vikt på sina bakben. Detta utan att du som ryttare behöver lägga dig i.
– Bommarna gör att det kommer av sig själv, säger hon.Dressyr | 2019-11-26 | Medel
Bommar för bättre hörnpasseringar: ”Lika viktigt att rakrikta som att runda”

När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland var hon ibland tvungen att slänga in bommar i övningen, för att fånga deras fokus. En sådan övning delar Nina med sig av här – perfekt även för dressyrryttare eftersom det handlar om hörnpasseringar.Markarbete | Dressyr | 2019-11-15 | Medel
Fixa bättre kadens i traven med bommar

För att lära yngre (men även äldre) hästar att vänta på signaler kan du använda bommar. Hur det går till delar Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers med sig av.Markarbete | Dressyr | 2019-10-23 | Medel | Bas | Avancerat
Rid bommar för lösgjordhet – från basnivå till utmaning

Grand Prix-ryttaren och tränaren Nina Hofmann Küppers tycker att det är bra att rida över bommar med sina hästar – hon gör det ofta och gärna. Här delar hon med sig av en övning som kan användas från bas- till avancerad nivå.Dressyr | 2019-08-09 | Bas
Ulla Håkansons bomtrick ger avslappnade (dressyr-)hästar

Måste en dressyrryttare verkligen rida kavaletti? Om du frågar legendaren Ulla Håkanson är svaret: Ja! Här delar Ulla med sig av hur hon jobbar med bommar.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 42 nästa  sista