Bygg styrka med lekfull markarbetsövning – oavsett ekipagets inriktning

Markarbete

Publicerad: 2020-02-21

Svårighetsgrad: Bas

Bygg styrka med lekfull markarbetsövning – oavsett ekipagets inriktning

Lek fram din hästs styrka med den här markarbetsövningen på serpentinbågar. C-tränaren och ridläraren Emma Byströms matnyttiga övning passar såväl hopp- som dressyrhästen.

Tipstack till: Emma Byström
Text och porträttfoto: Jennie Börs
Illustration: Linda Eriksson
  
Markarbetsövningen utgår från tre serpentinbågar, där tre bommar placeras ut på mittersta bågen.
– Jag tycker att övningen är bra för att få hästarna uppmärksamma och för att bygga kontroll, samtidigt övas rakriktning och liksidighet hos hästen genom bågarna. Att variera mellan att rakrikta och att rida på böjt spår får hästen väldigt fint med på ryttarens hjälper, säger Emma Byström.
  
Lekfull styrketräning
Övningen innehåller även övergångar, vilket bygger hästens styrka. Bommarna i sig ger dessutom ett något samlande arbete.
– Det blir inte jättemycket samling på en 20 metersvolt, men lösgörande och stärkande eftersom hästen måste sätta sig lite på bakbenen och ta sig över bommarna.
Något Emma har upptäckt är att hästarna tycker att den här typen av övning är väldigt kul. Hästens styrka kan därför byggas upp på ett lekfullt sätt.
– Hästarna blir ofta rejält pigga när du har ridit den några gånger, jag upplever dem som positiva och glada. Övningen ger helt enkelt en jättefin effekt.
 
Så rider du:
1. Rid in i trav på serpentinbågen och trava över den första bommen, som är placerad över medellinjen.
  
2. Efter den första bommen fattar du galopp och fortsätter ”ett varv på volten” över samtliga tre bommar.
– Här är det viktigt att du har en ledande innertygel men är med på yttersidan med ytterskänkeln, så att hästen vänder. Var även noggrann med att förbereda varje övergång ordentligt, säger Emma.
  
3. När du har galopperat över samtliga tre bommar bryter du av till trav igen. Trava över bommen som ligger placerad över medellinjen i den sista serpentinbågen.
  
4. Fortsätt längs med långsidan och rid in i övningen på nytt.
  
Bygg vidare:
För att göra övningen svårare kan travbommarna byggas upp till småhinder med hjälp av sockerbitar. Hela övningen rids då i galopp, med ett galoppombyte i samband med ”varvbytet” på serpentinbågarna. Du fortsätter fortfarande ett helt varv på mittvolten i den mittersta bågen.
– Här får du in ännu mer kontroll och uppmärksamhet, samtidigt som övningen bygger på med lösgjordhet och styrka. Den här uppbyggda övningen blir ganska svår, så hästen och ryttaren behöver ha lite mer rutin.
 
Pausa i lätt sits
När du har tagit dig igenom övningen rekommenderar Emma att fortsätta längs med långsidan i lätt sits, innan du går in i den igen.
– Det är verkligen en jätterolig evighetsövning tycker jag. Låt hästen få galoppera på lite framåt längs långsidan. Kom sedan ner i sadeln så att du får din häst att komma lite mer under sig med bakbenen, och upp med ryggen, innan du rider in i övningen igen. 

Syfte:
Få hästen uppmärksam, lösgjord och liksidig – samtidigt som dess styrka tränas.

Svårighetsgrad:
Bas till medel.

Tänk på:
Var noggrann med rakriktningen och lägg tid på övergångarna, så att hästen verkligen spårar.

FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Emma Byström.
Bor: I Enköping.
Gör: Arbetar som tränare samt ridlärare på Enköpings ridklubb.
Hästbakgrund: Har ridit SM och EM som junior och SM som young rider, i dag tävlar hon svår dressyr som senior. Emma har även varit dressyrstipendiat på Strömsholm samt jobbat som beridare både i Sverige och utomlands. Är utbildad diplomerad ridlärare nivå I och C-tränare i dressyr.
Roligast med att vara ryttare och tränare: ”Det bästa med att vara tränare är att se hur hästar och elever utvecklas, samt att få jobba med olika individer. En stor vinst är så klart också att dagligen få arbeta med hästarna.”

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
413 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2020-03-20 | Bas
Bygg lösgjordhet och styrka med serpentinbågar

Serpentinbågar med volter och övergångar är en övning som passar från unghäst till Grand Prix. Allt du behöver göra är att anpassa svårighetsgraden, C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en övning hon använder dagligen.Dressyr | 2020-02-06 | Bas
Bra basövning för liksidighet och lösgjordhet – som kan anpassas upp till Grand Prix

C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en bra basövning, som kan anpassas efter hästens och ryttarens utbildningsnivå. Hörnpasseringar, diagonaler och en volt ger en lösgjord och liksidig häst.Dressyr | 2020-01-11 | Medel
Få kontroll på skritten med nyttig övning

Hitta balans, takt och bjudning hos hästen med hjälp av Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés skrittövning. Genom att rida på en volt får du kontroll på hästens yttersida och hittar ramen.Dressyr | 2019-12-26 | Medel
Galoppövning med övergångar – nyttig oavsett disciplin

Bli mer rakriktad som ryttare i sadeln, samtidigt som hästens självbärighet och balans förbättras. Grand Prix-ryttaren Malin Rinné bjuder på en nyttig övning som passar alla ekipage oavsett gren.Dressyr | 2019-12-19 | Medel
Få hästen mellan hjälperna med en fiffig trappövning

Kom till bättre ridning med din innerskänkel till yttertygeln, genom att rida öppnor och diagonalslutor som i en trappa. Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés ridövning ger dessutom såväl en lydig som välgymnastiserad och elastisk häst.Dressyr | 2019-12-13 | Medel
Längre bomserie får (dressyr-)hästen på bakbenen

Med Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés bomövning formas hästarna till att självmant ta mer vikt på sina bakben. Detta utan att du som ryttare behöver lägga dig i.
– Bommarna gör att det kommer av sig själv, säger hon.Dressyr | 2019-11-26 | Medel
Bommar för bättre hörnpasseringar: ”Lika viktigt att rakrikta som att runda”

När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland var hon ibland tvungen att slänga in bommar i övningen, för att fånga deras fokus. En sådan övning delar Nina med sig av här – perfekt även för dressyrryttare eftersom det handlar om hörnpasseringar.Markarbete | Dressyr | 2019-11-15 | Medel
Fixa bättre kadens i traven med bommar

För att lära yngre (men även äldre) hästar att vänta på signaler kan du använda bommar. Hur det går till delar Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers med sig av.Markarbete | Dressyr | 2019-10-23 | Medel | Bas | Avancerat
Rid bommar för lösgjordhet – från basnivå till utmaning

Grand Prix-ryttaren och tränaren Nina Hofmann Küppers tycker att det är bra att rida över bommar med sina hästar – hon gör det ofta och gärna. Här delar hon med sig av en övning som kan användas från bas- till avancerad nivå.Dressyr | 2019-08-09 | Bas
Ulla Håkansons bomtrick ger avslappnade (dressyr-)hästar

Måste en dressyrryttare verkligen rida kavaletti? Om du frågar legendaren Ulla Håkanson är svaret: Ja! Här delar Ulla med sig av hur hon jobbar med bommar.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 42 nästa  sista