Caprilli som ger mysiga hästar

Markarbete | Hoppning

Publicerad: 2010-07-14

Svårighetsgrad: Medel

Caprilli som ger mysiga hästar

Avspända, trevliga hästar får man med caprilliövningen från Tomas Torgersen. Så fort unghästen har gått en enkel bana kan den här övningen fungera. Och även gamlingar gillar caprilli!

Tipstack till: Tomas Torgersen
Text:
Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
 
Den här veckans tipsare är en nygammal tränare. Tomas Torgersen har jobbat som sportchef på Ridsportförbundet, men nu går han över till att jobba som B-tränare i hoppning - bland annat i Mälardalen, Östergötland och på västkusten. Han fortsätter också att vara tävlingsledare för Göteborg Horse Show.
 
Men veckans övning är ingen renodlad tävlingsförberedelse. Snarare är det en snäll och rolig caprillibana som passar unghästar, så fort de klarar enkla banor med långsida-diagonal-långsida.
- Jag har kört den här banan mycket och man får avspända hästar. Ja, mysiga hästar, säger Tomas.
Det är gott om plats till alla hinder utom till sexan - men det ska ändå travhoppas. Många övergångar är bra för alla hästar, och nyttigt för unghästar.
- Man kan rida mjukt och stillsamt på den här banan och hästarna kan jobba med ett hinder i taget. De kan inte rusa iväg, så det är bra för obalanserade unghästar.
Tomas säger att de böjda spåren bidrar till att göra det enklare. Men det gäller att ha en plan innan man ger sig ut på den här banan. Och att fokusera på vägarna.
- Det som oerfarna ryttare åker dit på är att de inte utnyttjar platsen som finns och att vägarna blir trängre. Om man inte är noga med vägen tappar man effekt och det kan bli jättesvårt, tipsar Tomas.
 
Bygg så här:
Var hindren ska stå ser du på skissen. Hur höga hinder du ska bygga beror på hästens utbildningsståndpunkt. Den här caprillibanan är tänkt att byggas låg, men du kan givetvis höja om du har en erfaren häst.
 
Gör så här:
Börja med att värma upp. Ta sedan några avsnitt ur banan. Rid banan på slutet ett par gånger.
 
Momenten:
1) Trava in över markbommen till det låga koppelräcket, sedan vidare över kryssoxern.
2) Rid i trav på bommarna över medellinjen på ett "voltspår".
3) Kom i trav eller galopp på koppelräcket.
4) Landa i galopp, fortsätt galoppera, lägg en volt runt hinder nr 4 och nr 7, hoppa sedan hinder nr 4.
5) Rid en lång båge till nr 5 i galopp, bryt av till trav efter det.
6) Kom i trav på travbommen, sedan hoppar du koppelräcket.
7) Rid en lång båge till nr 7 (eller gör en volt till höger över travcavaletto på medellinjen och ta därefter nr 7
8) Fortsätt i galopp runt nr 4 till nr 8.

 

Syfte:
Att få hästarna att kunna svänga åt båda håll med gott om plats och att öva övergångar. Hästarna blir avspända och mysiga!

 

Svårighetsgrad:
Medel.

 

Glöm inte det här:
Att ha en plan innan du ger dig ut på banan. Du ska göra vissa saker och få fina vägar. Rider du bra mellan hindren hoppar hästen bra.
- Många gånger ligger fokus på språnget, men vi befinner oss ju mestadels mellan hindren på banan, säger Tomas.

 


Tomas om ridövningar:

- Glöm inte att en övning är bara en övning, det viktigta är vad man gör av den! Övningar hjälper bara om man har eftertanke och den kan inte ersätta en bra position och en bra grundridning. Har du med dig det är många övningar bra.

 

 

 

 Relaterat innehåll

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
412 ridövningar listade i datumordning
Markarbete | 2020-02-21 | Bas
Bygg styrka med lekfull markarbetsövning – oavsett ekipagets inriktning

Lek fram din hästs styrka med den här markarbetsövningen på serpentinbågar. C-tränaren och ridläraren Emma Byströms matnyttiga övning passar såväl hopp- som dressyrhästen.Dressyr | 2020-02-06 | Bas
Bra basövning för liksidighet och lösgjordhet – som kan anpassas upp till Grand Prix

C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en bra basövning, som kan anpassas efter hästens och ryttarens utbildningsnivå. Hörnpasseringar, diagonaler och en volt ger en lösgjord och liksidig häst.Dressyr | 2020-01-11 | Medel
Få kontroll på skritten med nyttig övning

Hitta balans, takt och bjudning hos hästen med hjälp av Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés skrittövning. Genom att rida på en volt får du kontroll på hästens yttersida och hittar ramen.Dressyr | 2019-12-26 | Medel
Galoppövning med övergångar – nyttig oavsett disciplin

Bli mer rakriktad som ryttare i sadeln, samtidigt som hästens självbärighet och balans förbättras. Grand Prix-ryttaren Malin Rinné bjuder på en nyttig övning som passar alla ekipage oavsett gren.Dressyr | 2019-12-19 | Medel
Få hästen mellan hjälperna med en fiffig trappövning

Kom till bättre ridning med din innerskänkel till yttertygeln, genom att rida öppnor och diagonalslutor som i en trappa. Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés ridövning ger dessutom såväl en lydig som välgymnastiserad och elastisk häst.Dressyr | 2019-12-13 | Medel
Längre bomserie får (dressyr-)hästen på bakbenen

Med Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés bomövning formas hästarna till att självmant ta mer vikt på sina bakben. Detta utan att du som ryttare behöver lägga dig i.
– Bommarna gör att det kommer av sig själv, säger hon.Dressyr | 2019-11-26 | Medel
Bommar för bättre hörnpasseringar: ”Lika viktigt att rakrikta som att runda”

När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland var hon ibland tvungen att slänga in bommar i övningen, för att fånga deras fokus. En sådan övning delar Nina med sig av här – perfekt även för dressyrryttare eftersom det handlar om hörnpasseringar.Markarbete | Dressyr | 2019-11-15 | Medel
Fixa bättre kadens i traven med bommar

För att lära yngre (men även äldre) hästar att vänta på signaler kan du använda bommar. Hur det går till delar Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers med sig av.Markarbete | Dressyr | 2019-10-23 | Medel | Bas | Avancerat
Rid bommar för lösgjordhet – från basnivå till utmaning

Grand Prix-ryttaren och tränaren Nina Hofmann Küppers tycker att det är bra att rida över bommar med sina hästar – hon gör det ofta och gärna. Här delar hon med sig av en övning som kan användas från bas- till avancerad nivå.Dressyr | 2019-08-09 | Bas
Ulla Håkansons bomtrick ger avslappnade (dressyr-)hästar

Måste en dressyrryttare verkligen rida kavaletti? Om du frågar legendaren Ulla Håkanson är svaret: Ja! Här delar Ulla med sig av hur hon jobbar med bommar.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 42 nästa  sista  

Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.