Carl Hedins ögonöppnande ridövning: ”Håll din egen clinic”

Dressyr

Publicerad: 2017-12-21

Svårighetsgrad: Bas

Carl Hedins ögonöppnande ridövning: ”Håll din egen clinic”

Dressyrryttaren Carl Hedin bjuder på en övning i att fokusera – genom att du ska hålla din egen clinic och föreläsa för dig själv.

Tipstack till: Carl Hedin
Text: Hege Hellström
Arkivfoto: Frida Bank (ovan) och Cajsa Ekström (nedan)
  
En sak som kan vara negativt för ridningen är att rida utan en plan. Ett tips från Carl Hedin, dressyrryttare och så kallad "influencer", är att låtsas att du ger en clinic – och verkligen prata högt för dig själv.
– Det kan exempelvis låta ”Hästen ligger på för mycket i min hand, jag vill ha den lättare inför att introducera galopparbetet. Jag försöker göra den kvick i sina bakben, den får inte lägga sig på”, säger Carl.
Syftet är att få till en tydligare kommunikation med sin häst.
– Ofta gör vi saker utan att vi tänker på det, både bra och dåliga. Jag ser ofta elever som gör likadant som de har gjort i alla år utan att tänka på varför.
  
Lösa konkreta problem
Att ”leka clinic” kan också vara användbart vid mer konkreta problem.
– I stället för att tänka ”åh vad hästen är stark”, tänk ”i dag rider jag clinic på en häst som blir stark, då ska jag jobba med övergångar”.
Carl påpekar att nästan alla har läst Kyra Kyrklunds bok – men menar att få är så närvarande i situationen att de kan dra nytta av den.
– Om man rider clinic får man ett helikopterperspektiv på ridningen. Vi förstorar lätt upp problem när vi inte beskådar oss själva utifrån, säger han och fortsätter: 
– Du har kanske förutfattade meningar om att hästen är stark, direkt trycker du ut den så att hästen blir stark i handen eftersom du är så fokuserad på att den ligger på i din hand. Fokusera i stället på något annat.
  
Gör mycket omedvetet
Vi bör alltså gå in med öppna ögon i varje ridpass.
– Sitt upp och navigera dig fram.
Försök att verkligen analysera dig själv.
– De allra flesta grejerna tror jag inte att man är medveten om att man gör. Jag rider alltid kortare på ena diagonalen, för att hästarna är vekare i ena sidan. Det tänker man inte på förrän en tränare säger det, men om du håller en liten clinic för dig själv kanske du kan komma åt det, säger Carl.

Gör så här:
Utgå från ridning på en stor volt eller på spåret. Förklara högt vad du gör. Börja med sitsen – vilken sits har du och varför? Vilken sorts tygeltag tar du och när sitter du bara stilla för att visa hästen att den har gjort rätt?
Känn efter och rid de rörelser du brukar, men berätta hela tiden för dig själv (eller andra) vad du gör och varför.

Syfte:
Att analysera den egna ridningen och att gå in i varje ridpass med öppna ögon.
   
Svårighetsgrad:
Bas.
    
Tänk på:
Analysera dig själv och dina val. Du ska kunna ha en källhänvisning på allt du gör. Titta på dig själv från ett helikopterperspektiv.


FAKTA OM TRÄNAREN

Namn: Carl Hedin.
Bor: Särö söder om Göteborg.
Utbildning inom hästvärlden: Tävlingsryttare.
Jobbar som: Tävlingsryttare och tränare.
Roligast med att vara tränare: "När folk gör som jag säger, ha ha. Nej, men så klart att se sina elever utvecklas, att få vara med på den resan."
Läs mer på: Eques Management

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
410 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2020-01-11 | Medel
Få kontroll på skritten med nyttig övning

Hitta balans, takt och bjudning hos hästen med hjälp av Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés skrittövning. Genom att rida på en volt får du kontroll på hästens yttersida och hittar ramen.Dressyr | 2019-12-26 | Medel
Galoppövning med övergångar – nyttig oavsett disciplin

Bli mer rakriktad som ryttare i sadeln, samtidigt som hästens självbärighet och balans förbättras. Grand Prix-ryttaren Malin Rinné bjuder på en nyttig övning som passar alla ekipage oavsett gren.Dressyr | 2019-12-19 | Medel
Få hästen mellan hjälperna med en fiffig trappövning

Kom till bättre ridning med din innerskänkel till yttertygeln, genom att rida öppnor och diagonalslutor som i en trappa. Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés ridövning ger dessutom såväl en lydig som välgymnastiserad och elastisk häst.Dressyr | 2019-12-13 | Medel
Längre bomserie får (dressyr-)hästen på bakbenen

Med Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés bomövning formas hästarna till att självmant ta mer vikt på sina bakben. Detta utan att du som ryttare behöver lägga dig i.
– Bommarna gör att det kommer av sig själv, säger hon.Dressyr | 2019-11-26 | Medel
Bommar för bättre hörnpasseringar: ”Lika viktigt att rakrikta som att runda”

När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland var hon ibland tvungen att slänga in bommar i övningen, för att fånga deras fokus. En sådan övning delar Nina med sig av här – perfekt även för dressyrryttare eftersom det handlar om hörnpasseringar.Markarbete | Dressyr | 2019-11-15 | Medel
Fixa bättre kadens i traven med bommar

För att lära yngre (men även äldre) hästar att vänta på signaler kan du använda bommar. Hur det går till delar Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers med sig av.Markarbete | Dressyr | 2019-10-23 | Medel | Bas | Avancerat
Rid bommar för lösgjordhet – från basnivå till utmaning

Grand Prix-ryttaren och tränaren Nina Hofmann Küppers tycker att det är bra att rida över bommar med sina hästar – hon gör det ofta och gärna. Här delar hon med sig av en övning som kan användas från bas- till avancerad nivå.Dressyr | 2019-08-09 | Bas
Ulla Håkansons bomtrick ger avslappnade (dressyr-)hästar

Måste en dressyrryttare verkligen rida kavaletti? Om du frågar legendaren Ulla Håkanson är svaret: Ja! Här delar Ulla med sig av hur hon jobbar med bommar.Markarbete | 2019-07-18 | Bas
Få en uppmärksam häst – med övning från marken

Behöver du få en mer fokuserad häst på tävlingsplatsen? Eller vill du helt enkelt att hästen är mer uppmärksam på just dig i den vardagliga hanteringen? Prova då den här avsuttna övningen från Sophie Linde.Markarbete | 2019-06-30 | Bas
Imponera med ett "trick" inför uppsittningen

Hur jobbigt (och farligt!) är det inte med hästar som inte har fått lära sig att stå stilla när man ska sitta upp? Och hur coolt vore det inte att kunna få hästen att göra skänkelvikning in mot uppsittningspallen – utan att behöva ta i tygeln? Missa inte veckans övning från hästtränaren Sophie Linde. 


Sida: 1 2 3 4 5 ... 41 nästa  sista