Dressyrtränaren: ”En jättebra övning med bommar”

Markarbete | Dressyr

Publicerad: 2015-11-11

Svårighetsgrad:

Dressyrtränaren: ”En jättebra övning med bommar”

När en dressyrtränare som Peter Härnstam ger lovord till en övning som innehåller bommar, då kan den vara värd att kolla in. Här bjuder vi på gymnastik och ryggverksamhet för hästen, plus tajming för ryttaren.

Tipstack till: Peter Härnstam
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

  
Egentligen ogillar B-tränaren Peter Härnstam volter och voltridning. Men det är när de rids ofta och för mycket, varv på varv.
– Jag är allergisk mot volter, men den här övningen behöver man göra på volt.
Övningen ger bra gymnastik för hästen.
– Den får också din häst att arbeta med aktiva bakben över bommarna och att jobba med bra ryggverksamhet, dra nytta av det i själva galoppfattningen, tipsar Peter.
  
Följsamhet är viktigt
En sak som är viktig är följsamheten hos ryttaren.
– Gå med över bommarna med en mjuk och följsam sits och hand. Tänk på att mjukt komma ner i sadeln i fattningen, gå med med innerhanden. Hästen ska bjuda till yttertygeln, tänk eftergift på inner tygel i fattningen.
Hjälperna för galoppen bör enligt Peter vara att mjukt komma ner i sadeln med inner höft lite framåt, medan ytterskänkeln signalerar galopp. Och som sagt att mjukna på innerhanden.
I avbrottet är det viktigt att inte bli hängande i hästens mun.
– Var noga med att få hästen tillbaka i bra balans i traven. Lätta igen och kom över bommarna.
  
Hästen kan rusa
Vanliga misstag är att hästen inte väntar utan rusar iväg över bommarna.
– Tänk på tajmingen, var med hästen både när du fattar och när du bryter av. Tänk ”rid framåt i trav” i övergången, så att du inte bromsar galoppen. Hästen ska sänka sig och söka sig framåt-nedåt.
Ryttaren får öva på att relativt snabbt kunna ändra hästen. Alltså få den att fatta galopp, hitta en rund och rytmisk galopp, bryta av, komma i god balans, få hästen avspänd i traven och att den väntar på bommarna.
– Det är en riktigt bra övning.
  
Gör så här
Mät ut en 18-metersvolt där du lägger tre travbommar vid C. Hur stort avståndet ska vara beror på hästen eller ponnyn, men 1–1,25 meter bör fungera. Se även Hippsons avståndstabell.
  
A. Börja med att trava på volten. Håll en bra linje, ha fokus på vägen. Rid en 18-metersvolt, inte ända ut till väggen, håll koll på vändningspunkterna. Rid lätt över bommarna. Kom sedan mjukt ner i sadeln.
– Ha hästen eftergiven i innersidan med kontakt, den ska vara framme med bjudning på yttersidan. Sträva efter att ha jämnt stöd på bägge tyglarna, hästen ska gå med jämn kontakt och inte vara ”beroende” av någon tygel, säger Peter.
  
B. När travövningen fungerar bra, lägg till galopp efter bommarna och trav innan bommarna kommer igen. Rid galopp drygt halva volten.
– En volt har fyra vändningspunkter. Om man jämför med klockan är klockan 12 vid bommarna, sedan kommer vändningspunkterna vid klockan 3, 6 och 9. Mellan klockan 3 och 9 ska du galoppera, sedan ner i trav igen, förklarar Peter.
Bryt av i god tid så att du hinner få hästen i balans och i bra trav.
– Den ska inte springa över bommarna, lämpligast är att trava i lättridning, säger Peter och fortsätter:
– Var mjuk och följsam över bommarna, tänk på följsamheten i bäckenet när du sätter dig ner innan galoppen.
  
C. Ett steg svårare är att vid klockan 6 göra en mjuk övergång till halt och att sedan fatta galopp eller trava ur halten.
– Det är väldigt bra övergångar, galopp – halt – trav/galopp.
  
D. Nästa steg är att göra halt vid klockan 6, rygga fyra-fem steg och fatta galopp ur ryggningen.
– Det är en väldig gymnastik för hästen. Den får sänka kruppan och vinkla bakbenen i ryggningen, och ur det fatta galopp. Det blir ytterligare en förstärkning med att gymnastisera hästen och med arbetet bakifrån. Denna övning är ganska svår, rätt utförd är den ett utmärkt jobb för hästen.
  

Syfte:
Ryttaren får öva tajming mellan hjälperna, samt lydnad och kontroll. För hästen handlar det om gymnastik och om att få den att lyssna. 

Svårighetsgrad:
Bas till avancerad. Bara bommarna i trav är inte så svårt. Lägger man till galopp är det svårare, och ryggning-galopp är en ganska svår övning.

Tänk på:
Fokusera på övningen, det händer nya saker snabbt. Var noga med vägen och att verkligen vända och förbereda övergångarna. Det är lätt att hästen vill falla ut. Håll fokus och vänd hela tiden på volten, även över bommarna. Volten ska bli rund, du ska hela tiden hålla det böjda spåret och ha fokus på linjen och volten.

FAKTA OM TRÄNAREN
Namn:
Peter Härnstam.
Bor: Mölndal nära Göteborg.
Utbildning inom hästvärlden: Ridlärare level III, utbildad på Ridskolan Strömsholm. Har gått RIK 1 och långa kursen, därefter som andra- och tredjeårselev. Även utbildad till B-tränare i dressyr.
’’Jag har dessutom gått en ledarskapsutbildning på distans under fem år med en personlig coach, detta har jag haft stor nytta av i mitt yrke som tränare.”
Jobbar som: Tränare och beridare. Förmedlar en del hästar och har en del konsultuppdrag inom hästnäringen med fokus på organisation och ekonomi. Peter har sin bas för verksamheten på Widebäck Hästcenter, där har han både hästar och ekipage i träning. Är sedan fem år tillbaka tävlingsledare för Lövsta Future Challenge Dressage.
Roligast med att vara tränare: ”Det är väldigt roligt att jobba med människor och hästar och att få ett ekipage att utvecklas, oavsett vilken nivå man börjar på och vilka förutsättningar de har. Jag är väldigt fokuserad och målmedveten i min egen och mina hästars utveckling. Även med de ekipage jag har i träning arbetar vi målmedvetet, med en klar och tydlig plan om vart vi är på väg. Att sätta mål och ha en plan, det hjälper mig – men framför allt hjälper det ekipagen att hålla rätt kurs och fokus. Det är en lyx att få arbeta med något jag brinner för och jag tycker det är lika roligt att gå till jobbet varje dag.”
Läs mer på: peterharnstam.se

Relaterat innehåll

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
403 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2019-08-09 | Bas
Ulla Håkansons bomtrick ger avslappnade (dressyr-)hästar

Måste en dressyrryttare verkligen rida kavaletti? Om du frågar legendaren Ulla Håkanson är svaret: Ja! Här delar Ulla med sig av hur hon jobbar med bommar.Markarbete | 2019-07-18 | Bas
Få en uppmärksam häst – med övning från marken

Behöver du få en mer fokuserad häst på tävlingsplatsen? Eller vill du helt enkelt att hästen är mer uppmärksam på just dig i den vardagliga hanteringen? Prova då den här avsuttna övningen från Sophie Linde.Markarbete | 2019-06-30 | Bas
Imponera med ett "trick" inför uppsittningen

Hur jobbigt (och farligt!) är det inte med hästar som inte har fått lära sig att stå stilla när man ska sitta upp? Och hur coolt vore det inte att kunna få hästen att göra skänkelvikning in mot uppsittningspallen – utan att behöva ta i tygeln? Missa inte veckans övning från hästtränaren Sophie Linde. Markarbete | 2019-06-14 | Bas
Få hästen att förstå och acceptera din "bubbla"

Har du en häst som gärna hoppar upp i knäet på dig när den blir rädd? Är den ouppmärksam på ditt kroppsspråk? Det kan du komma till rätta med i den här övningen från Sophie Linde, som driver eget företag som hästtränare.Dressyr | 2019-05-17 | Medel
Samla hästen – med galopp ur bakdelsvändning

Galopp ur bakdelsvändning hjälper till med samlingen och kan göras på olika sätt. Denna vecka delar tränaren Suvi Räsänen med sig av några roliga varianter.Dressyr | 2019-04-03 | Medel
Träna Grand Prix-dressyr fast i "slowmotion"

När tränaren Suvi Räsänen skulle rida Intermediaire upptäckte hon att det var svårt att hitta linjerna. Därför tycker hon att vi kan börja rida piruetter i skritt, för att öva inför framtiden.Dressyr | 2019-01-12 | Medel | Avancerat
Utmana dig själv – rid öppna på kvartslinjen och diagonalen

Det kan ge en hel del att rida gamla invanda rörelser på nya spår. Det menar hippologen Suvi Räsänen, som tipsar om öppna längs med diagonalen.Markarbete | Dressyr | 2018-12-30 | Bas | Medel
Varva bommar i trav och galopp – för en vaknare häst

Vill du ha en piggare, mer alert häst? Prova då dressyrtränaren Anna Dufvas fiffiga bomövning.Markarbete | Dressyr | 2018-11-14 | Bas
Bommar i hörnen med övergångar – en riktig fullträff

Styrketräning i form av övergångar har vi tipsats om förut. Men Susanne Widner tar konceptet till nya höjder, i och med att hon jobbar med intervaller i styrketräningen.Markarbete | Hoppning | 2018-08-18 | Bas
Tre bra "komma i gång"-övningar efter sommaren – med bommar och småhinder

Hopptränaren E-G Haking bjuder på tre hoppövningar som passar bra i början av höstsäsongen, till exempel när det är dags att komma i gång igen efter sommarbete och semestrar. Allt för att öka precision, takt och lydnad.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 41 nästa  sista