Enkel bomövning för liksidig häst

Markarbete | Dressyr

Publicerad: 2014-10-07

Svårighetsgrad: Bas

Enkel bomövning för liksidig häst

Susanne Widner bjuder på styrketräning för hästen; men inte vilken styrketräning som helst. Målet är att få den liksidigt och jämnt musklad – och medlet är en enkel bomövning.

Tipstack till: Susanne Widner
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

I ridläraren Susanne Widners träningsfilosofi ingår tre viktiga teman; styrka, koordination och kondition. Styrkan i den här övningen handlar dock inte om någon extrem bodybuilding, utan om att hästen ska bli liksidig och jämnt musklad.

Gör en analys
– När du styrketränar din häst är det viktigt att analysera om den har svårare för något av varven. Känns hästen liksidig gör du likadant oavsett varv – men om den har svårare åt något håll tänker du till en början fyra åt svåra/starka sidan, fyra åt lätta/svaga sidan och så avslutar du intervallet med fyra varv åt den svåra/starka sidan, säger Susanne.
Men det är viktigt att du jobbar på rätt sätt i det starka och stela varvet. Drar du bara i innertygeln blir oliksidigheten förstärkt. I stället gäller det att få ut hästen på den svaga yttersidan, så att du stärker den.
Behåll ”intervalltänket” tills hästen blir liksidig. Då kan du öka träningsintervallen för att bygga hästen starkare.
– Om du jobbar lika mycket – och precis likadant – med ojämna sidor förblir de ojämna, säger Susanne.

Korta och långa muskler
I volterna ska hästen korta sin innersida. Åt höger jobbar den alltså med korta muskler i höger sida medan den sträcker ut vänstersidans muskulatur. I vänster varv på volten kortar hästen sin vänstersida och sträcker sin högra yttersida.
Faller den in åt höger i högervarvet är hästen högerstark och har en svag vänstersida.
– Man märker det på att hästen har en mjuk och "vek" innersida i vänster varv, medan den faller inåt i högervarvet. Jag skulle tro att 80 procent av hästarna är högerstarka, säger Susanne.
Om hästen faller in åt höger ska du alltså stärka vänstersidan, rida upp hästen på vänster så att den slutar att falla inåt och därmed blir starkare på yttersidan. Det hjälper alltså inte att dra i innertygeln. 
I det svaga varvet är det viktigt att hästen inte förböjer sig, var noga med att det inre bakbenet verkligen är på plats under den. 

Gör så här
Börja med att rida bomövningen i skritt, då är det lättare att känna hur sidorna känns. Skritta över bommarna, lägg en volt och ta bommen en gång till. Ta sedan andra bommen, lägg en volt efter bommen och gör samma sak på tredje bommen.
Gör en analys; Faller hästen inåt i någon volt eller känns det sämre i något varv? I så fall lägger du intervallen så att det blir svåra sidan, lätta sidan, svåra sidan. Långsidan upp kan du trava. Byt varv efter några gånger, och anpassa antalet volter åt respektive håll utifrån din analys.

Gör samma övning i trav – trava över bommen, lägg en volt, trava över nästa bom och så vidare. Gör samma analys i traven; det är inte säkert att sidorna i trav känns lika som i skritten. Återigen svåra sidan, lätta sidan, svåra sidan till att börja med. Gärna galopp långsidan upp.

I galopp gör du likadant, här kan du välja mellan att göra en övergång på medellinjen eller ett enkelt byte när du ska byta volt. Du kan också rida övningen i förvänd galopp, men ta då bort volten på mitten så att det blir en båge i stället.

Syfte:
Att få hästen lika stark i båda sina sidor, samt smidig åt båda håll. Varje gång hästen lyfter sig över bommen jobbar den med sin styrka. Eftersom bommarna är återkommande, och du lägger till ett intervalltänk, jobbar hästen så att den blir jämnt musklad.

Svårighetsgrad:
Bas.

Tänk på:
Analysera – rid inte bara på.FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Susanne Widner.
Bor: Fjärdhundra och Sala.
Utbildning inom hästvärlden: Ridlärarutbildningar på Valla folkhögskola och på Strömsholm. Har arbetat 15 år som instruktör på ridskolor, har gått fortbildningskurser för instruktörer.
Jobbar som: Tränare i uppbyggande arbete för dig som har egen häst. Håller föredrag i målsättning och träningsprogram. Gör även träningsprogram för hästar som har varit konvalescenter, i samråd med veterinär.
Roligast med att vara tränare: "Att min träningsfilosofi fungerar på så många olika ryttare och hästar, i olika discipliner. När mina elever jobbar målmedvetet med uppbyggande arbete och når sina mål. Jag vill att mina duktigare ryttare har en tränare till för att få specifik träning inom sin tävlingsgren. Här jobbar vi som ett team."
Läs mer på: www.susannewidner.com

Relaterat innehåll

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
405 ridövningar listade i datumordning
Markarbete | Dressyr | 2019-11-15 | Medel
Fixa bättre kadens i traven med bommar

För att lära yngre (men även äldre) hästar att vänta på signaler kan du använda bommar. Hur det går till delar Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers med sig av.Markarbete | Dressyr | 2019-10-23 | Medel | Bas | Avancerat
Rid bommar för lösgjordhet – från basnivå till utmaning

Grand Prix-ryttaren och tränaren Nina Hofmann Küppers tycker att det är bra att rida över bommar med sina hästar – hon gör det ofta och gärna. Här delar hon med sig av en övning som kan användas från bas- till avancerad nivå.Dressyr | 2019-08-09 | Bas
Ulla Håkansons bomtrick ger avslappnade (dressyr-)hästar

Måste en dressyrryttare verkligen rida kavaletti? Om du frågar legendaren Ulla Håkanson är svaret: Ja! Här delar Ulla med sig av hur hon jobbar med bommar.Markarbete | 2019-07-18 | Bas
Få en uppmärksam häst – med övning från marken

Behöver du få en mer fokuserad häst på tävlingsplatsen? Eller vill du helt enkelt att hästen är mer uppmärksam på just dig i den vardagliga hanteringen? Prova då den här avsuttna övningen från Sophie Linde.Markarbete | 2019-06-30 | Bas
Imponera med ett "trick" inför uppsittningen

Hur jobbigt (och farligt!) är det inte med hästar som inte har fått lära sig att stå stilla när man ska sitta upp? Och hur coolt vore det inte att kunna få hästen att göra skänkelvikning in mot uppsittningspallen – utan att behöva ta i tygeln? Missa inte veckans övning från hästtränaren Sophie Linde. Markarbete | 2019-06-14 | Bas
Få hästen att förstå och acceptera din "bubbla"

Har du en häst som gärna hoppar upp i knäet på dig när den blir rädd? Är den ouppmärksam på ditt kroppsspråk? Det kan du komma till rätta med i den här övningen från Sophie Linde, som driver eget företag som hästtränare.Dressyr | 2019-05-17 | Medel
Samla hästen – med galopp ur bakdelsvändning

Galopp ur bakdelsvändning hjälper till med samlingen och kan göras på olika sätt. Denna vecka delar tränaren Suvi Räsänen med sig av några roliga varianter.Dressyr | 2019-04-03 | Medel
Träna Grand Prix-dressyr fast i "slowmotion"

När tränaren Suvi Räsänen skulle rida Intermediaire upptäckte hon att det var svårt att hitta linjerna. Därför tycker hon att vi kan börja rida piruetter i skritt, för att öva inför framtiden.Dressyr | 2019-01-12 | Medel | Avancerat
Utmana dig själv – rid öppna på kvartslinjen och diagonalen

Det kan ge en hel del att rida gamla invanda rörelser på nya spår. Det menar hippologen Suvi Räsänen, som tipsar om öppna längs med diagonalen.Markarbete | Dressyr | 2018-12-30 | Bas | Medel
Varva bommar i trav och galopp – för en vaknare häst

Vill du ha en piggare, mer alert häst? Prova då dressyrtränaren Anna Dufvas fiffiga bomövning.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 41 nästa  sista