Få din förhållning att gå igenom

Hoppning

Publicerad: 2010-11-09

Svårighetsgrad: Bas | Medel

Få din förhållning att gå igenom

Om du lyckas få din häst att ta förhållning och innerskänkel har du vunnit mycket. Den här veckans hoppövning ger dig knep för att lyckas. Dessutom ger övningen flyt!

Tipstack till: Mikael Carlstedt
Text:
Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
 
Flyt är ledordet i veckans hoppövning, som kommer från den diplomerade ridinstruktören Mikael Carlstedt. Han driver Dressyrhoppet - ett företag som sysslar med utbildning av hästar och ryttare i hoppning och dressyr. Själv tävlar han allt från unga hästar till svår hoppning.
Flyt innebär bland annat att hästen är mjuk i sidorna och bibehåller rytmen i galoppen. Och att den tar innerskänkeln - något verkligen inte alla hästar gör, enligt Mikael. 
- Konerna gör att du tvingar ut ekipaget i hörnet. Men hästen trillar många gånger genom hörnpasseringarna. Det gäller att kunna rida en halvsnäv sväng på ett mjukt och bra sätt, det ska vara välbalanserat.
Det gäller att ta de förhållningar som krävs och att stötta hästen. 
- Stöd på yttertygeln är aldrig fel, säger Mikael. 
Se till att hästen går bort från innerskänkeln. 
- Om det verkligen inte fungerar kan man hjälpa till med att höja innerhanden - men helst inte.
 
Förberedelse och "examen"
När ryttarna rider sista delen av dagens övning ska förhållningen gå igenom. Ofta brukar det fungera eftersom man tränat på det i de förberedande övningarna. 
- Om inte förhållningen går igenom blir man tvungen att bromsa även i det tredje galoppsprånget. Det blir tydligt för tränaren, han eller hon ser om förhållningarna funkar. 
Övningen hjälper till att få hästen att vänta på hindret.
- När förhållningen är färdig får hästen varsågod, men det betyder inte att hästen kan skena - mjuknar man betyder det varsågod hästen, här kommer ett hinder som det är din uppgift att hoppa.
 
 
Gör så här:
 
A.
Värm igång på stora mittvolten, över de tre travbommar som ligger där. Hindren på bågen ska stå så långt ut så att du kan rida innanför dem på stora mittvolten (som dock inte blir exakt som skolbokens "stora mittvolt" eftersom du måste rida innanför på andra långsidan). Vänd genom volten då och då så att du rider i båda varven.
 
B. Gå ut på fyrkanten, du ska jobba med den stora bågen på långsidan, i galopp. Hindren ska inte vara så stora. (Till tränare: Är det en basnivågrupp kan du ha bara stöden och bommarna på sidan). Följ fyrkanten, runda kavalettibommarna, runda konen, hoppa lydnadshindret, fortsätt på bågen och runda konen, hoppa nästa lydnadshinder, runda konen och ut på fyrkanten. Tempoväxla på långsidan. Ta bågen på långsidan igen, och så vidare. Gör därefter övningen i andra varvet.
 
C. Den här volten bjöd Mikael på i en annan övning på Hippson, men i dag ska du lägga upp bommarna på sockerbitar. Det höjer svårighetsgraden. Du kan höja mittenhindret om det går bra, för att få hästen att jobba med språnget. Bygg med två markbommar utrullade 20-30 centimeter från räcket, det hjälper hästen att backa av och läsa av höjden. 
 
D. Tre räcken med mellan 12 och 13 meter (12 för den som rider medelsvår, 13 för lättklassryttare på lägre nivå) emellan blir dagens examensövning. 
- Vi jobbade med tempoväxlingar på långsidan när vi värmde igång. Nu ska vi se att allt fungerar, säger Mikael.
Det är tre galoppsprång mellan varje hinder. 12 meter är lite trångt och du ska hoppa in helt normalt, ta en förhållning och hinna mjukna till hinder nummer två, landa, ta förhållning och hinna mjukna. 
- Du ska inte landa och hålla hästen hela vägen till nästkommande hinder. Att klara den här övningen är rätt svårt om du har 12-13 meter mellan hindren.

 

Syfte:
Den här övningen är tänkt att få hästen att vänta på hindret. Hästen ska vänja sig vid att du gör förhållningar och avstämningar. Du får koll på om förhållningarna fungerar, liksom om hästen tar innerskänkeln.

 

Svårighetsgrad:
Bas - Medel. Du kan göra övningen svår om du skickar upp hindren. Är du duktig på att rida långsidan med tre räcken lägger du in en bana, och kan rida ett eller två varv.

 

Tänk på det här:
Börja redan på marken med att få förhållningarna att gå igenom. Din huvuduppgift är att du ska kunna mjukna så att hästen kan hoppa självständigt.

 


Övning A.


Övning B.

 

Övning C.

 

Övning D.

Relaterat innehåll

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
412 ridövningar listade i datumordning
Markarbete | 2020-02-21 | Bas
Bygg styrka med lekfull markarbetsövning – oavsett ekipagets inriktning

Lek fram din hästs styrka med den här markarbetsövningen på serpentinbågar. C-tränaren och ridläraren Emma Byströms matnyttiga övning passar såväl hopp- som dressyrhästen.Dressyr | 2020-02-06 | Bas
Bra basövning för liksidighet och lösgjordhet – som kan anpassas upp till Grand Prix

C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en bra basövning, som kan anpassas efter hästens och ryttarens utbildningsnivå. Hörnpasseringar, diagonaler och en volt ger en lösgjord och liksidig häst.Dressyr | 2020-01-11 | Medel
Få kontroll på skritten med nyttig övning

Hitta balans, takt och bjudning hos hästen med hjälp av Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés skrittövning. Genom att rida på en volt får du kontroll på hästens yttersida och hittar ramen.Dressyr | 2019-12-26 | Medel
Galoppövning med övergångar – nyttig oavsett disciplin

Bli mer rakriktad som ryttare i sadeln, samtidigt som hästens självbärighet och balans förbättras. Grand Prix-ryttaren Malin Rinné bjuder på en nyttig övning som passar alla ekipage oavsett gren.Dressyr | 2019-12-19 | Medel
Få hästen mellan hjälperna med en fiffig trappövning

Kom till bättre ridning med din innerskänkel till yttertygeln, genom att rida öppnor och diagonalslutor som i en trappa. Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés ridövning ger dessutom såväl en lydig som välgymnastiserad och elastisk häst.Dressyr | 2019-12-13 | Medel
Längre bomserie får (dressyr-)hästen på bakbenen

Med Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés bomövning formas hästarna till att självmant ta mer vikt på sina bakben. Detta utan att du som ryttare behöver lägga dig i.
– Bommarna gör att det kommer av sig själv, säger hon.Dressyr | 2019-11-26 | Medel
Bommar för bättre hörnpasseringar: ”Lika viktigt att rakrikta som att runda”

När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland var hon ibland tvungen att slänga in bommar i övningen, för att fånga deras fokus. En sådan övning delar Nina med sig av här – perfekt även för dressyrryttare eftersom det handlar om hörnpasseringar.Markarbete | Dressyr | 2019-11-15 | Medel
Fixa bättre kadens i traven med bommar

För att lära yngre (men även äldre) hästar att vänta på signaler kan du använda bommar. Hur det går till delar Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers med sig av.Markarbete | Dressyr | 2019-10-23 | Medel | Bas | Avancerat
Rid bommar för lösgjordhet – från basnivå till utmaning

Grand Prix-ryttaren och tränaren Nina Hofmann Küppers tycker att det är bra att rida över bommar med sina hästar – hon gör det ofta och gärna. Här delar hon med sig av en övning som kan användas från bas- till avancerad nivå.Dressyr | 2019-08-09 | Bas
Ulla Håkansons bomtrick ger avslappnade (dressyr-)hästar

Måste en dressyrryttare verkligen rida kavaletti? Om du frågar legendaren Ulla Håkanson är svaret: Ja! Här delar Ulla med sig av hur hon jobbar med bommar.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 42 nästa  sista  

Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.