Få din förhållning att gå igenom

Hoppning

Publicerad: 2010-11-09

Svårighetsgrad: Bas | Medel

Få din förhållning att gå igenom

Om du lyckas få din häst att ta förhållning och innerskänkel har du vunnit mycket. Den här veckans hoppövning ger dig knep för att lyckas. Dessutom ger övningen flyt!

Tipstack till: Mikael Carlstedt
Text:
Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
 
Flyt är ledordet i veckans hoppövning, som kommer från den diplomerade ridinstruktören Mikael Carlstedt. Han driver Dressyrhoppet - ett företag som sysslar med utbildning av hästar och ryttare i hoppning och dressyr. Själv tävlar han allt från unga hästar till svår hoppning.
Flyt innebär bland annat att hästen är mjuk i sidorna och bibehåller rytmen i galoppen. Och att den tar innerskänkeln - något verkligen inte alla hästar gör, enligt Mikael. 
- Konerna gör att du tvingar ut ekipaget i hörnet. Men hästen trillar många gånger genom hörnpasseringarna. Det gäller att kunna rida en halvsnäv sväng på ett mjukt och bra sätt, det ska vara välbalanserat.
Det gäller att ta de förhållningar som krävs och att stötta hästen. 
- Stöd på yttertygeln är aldrig fel, säger Mikael. 
Se till att hästen går bort från innerskänkeln. 
- Om det verkligen inte fungerar kan man hjälpa till med att höja innerhanden - men helst inte.
 
Förberedelse och "examen"
När ryttarna rider sista delen av dagens övning ska förhållningen gå igenom. Ofta brukar det fungera eftersom man tränat på det i de förberedande övningarna. 
- Om inte förhållningen går igenom blir man tvungen att bromsa även i det tredje galoppsprånget. Det blir tydligt för tränaren, han eller hon ser om förhållningarna funkar. 
Övningen hjälper till att få hästen att vänta på hindret.
- När förhållningen är färdig får hästen varsågod, men det betyder inte att hästen kan skena - mjuknar man betyder det varsågod hästen, här kommer ett hinder som det är din uppgift att hoppa.
 
 
Gör så här:
 
A.
Värm igång på stora mittvolten, över de tre travbommar som ligger där. Hindren på bågen ska stå så långt ut så att du kan rida innanför dem på stora mittvolten (som dock inte blir exakt som skolbokens "stora mittvolt" eftersom du måste rida innanför på andra långsidan). Vänd genom volten då och då så att du rider i båda varven.
 
B. Gå ut på fyrkanten, du ska jobba med den stora bågen på långsidan, i galopp. Hindren ska inte vara så stora. (Till tränare: Är det en basnivågrupp kan du ha bara stöden och bommarna på sidan). Följ fyrkanten, runda kavalettibommarna, runda konen, hoppa lydnadshindret, fortsätt på bågen och runda konen, hoppa nästa lydnadshinder, runda konen och ut på fyrkanten. Tempoväxla på långsidan. Ta bågen på långsidan igen, och så vidare. Gör därefter övningen i andra varvet.
 
C. Den här volten bjöd Mikael på i en annan övning på Hippson, men i dag ska du lägga upp bommarna på sockerbitar. Det höjer svårighetsgraden. Du kan höja mittenhindret om det går bra, för att få hästen att jobba med språnget. Bygg med två markbommar utrullade 20-30 centimeter från räcket, det hjälper hästen att backa av och läsa av höjden. 
 
D. Tre räcken med mellan 12 och 13 meter (12 för den som rider medelsvår, 13 för lättklassryttare på lägre nivå) emellan blir dagens examensövning. 
- Vi jobbade med tempoväxlingar på långsidan när vi värmde igång. Nu ska vi se att allt fungerar, säger Mikael.
Det är tre galoppsprång mellan varje hinder. 12 meter är lite trångt och du ska hoppa in helt normalt, ta en förhållning och hinna mjukna till hinder nummer två, landa, ta förhållning och hinna mjukna. 
- Du ska inte landa och hålla hästen hela vägen till nästkommande hinder. Att klara den här övningen är rätt svårt om du har 12-13 meter mellan hindren.

 

Syfte:
Den här övningen är tänkt att få hästen att vänta på hindret. Hästen ska vänja sig vid att du gör förhållningar och avstämningar. Du får koll på om förhållningarna fungerar, liksom om hästen tar innerskänkeln.

 

Svårighetsgrad:
Bas - Medel. Du kan göra övningen svår om du skickar upp hindren. Är du duktig på att rida långsidan med tre räcken lägger du in en bana, och kan rida ett eller två varv.

 

Tänk på det här:
Börja redan på marken med att få förhållningarna att gå igenom. Din huvuduppgift är att du ska kunna mjukna så att hästen kan hoppa självständigt.

 


Övning A.


Övning B.

 

Övning C.

 

Övning D.

Relaterat innehåll

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
400 ridövningar listade i datumordning
Markarbete | 2019-06-14 | Bas
Få hästen att förstå och acceptera din "bubbla"

Har du en häst som gärna hoppar upp i knäet på dig när den blir rädd? Är den ouppmärksam på ditt kroppsspråk? Det kan du komma till rätta med i den här övningen från Sophie Linde, som driver eget företag som hästtränare.Dressyr | 2019-05-17 | Medel
Samla hästen – med galopp ur bakdelsvändning

Galopp ur bakdelsvändning hjälper till med samlingen och kan göras på olika sätt. Denna vecka delar tränaren Suvi Räsänen med sig av några roliga varianter.Dressyr | 2019-04-03 | Medel
Träna Grand Prix-dressyr fast i "slowmotion"

När tränaren Suvi Räsänen skulle rida Intermediaire upptäckte hon att det var svårt att hitta linjerna. Därför tycker hon att vi kan börja rida piruetter i skritt, för att öva inför framtiden.Dressyr | 2019-01-12 | Medel | Avancerat
Utmana dig själv – rid öppna på kvartslinjen och diagonalen

Det kan ge en hel del att rida gamla invanda rörelser på nya spår. Det menar hippologen Suvi Räsänen, som tipsar om öppna längs med diagonalen.Markarbete | Dressyr | 2018-12-30 | Bas | Medel
Varva bommar i trav och galopp – för en vaknare häst

Vill du ha en piggare, mer alert häst? Prova då dressyrtränaren Anna Dufvas fiffiga bomövning.Markarbete | Dressyr | 2018-11-14 | Bas
Bommar i hörnen med övergångar – en riktig fullträff

Styrketräning i form av övergångar har vi tipsats om förut. Men Susanne Widner tar konceptet till nya höjder, i och med att hon jobbar med intervaller i styrketräningen.Markarbete | Hoppning | 2018-08-18 | Bas
Tre bra "komma i gång"-övningar efter sommaren – med bommar och småhinder

Hopptränaren E-G Haking bjuder på tre hoppövningar som passar bra i början av höstsäsongen, till exempel när det är dags att komma i gång igen efter sommarbete och semestrar. Allt för att öka precision, takt och lydnad.Markarbete | Dressyr | 2018-08-10 | Bas
Fyrkanten av bommar – som ett gym för hästar

Rakriktning, böjda spår och koordination – denna övning kan ridas på många sätt. Framför allt tränar du styrka, men också balans och koordination, säger ridläraren Susanne Widner som har specialiserat sig på att ”bygga” hästar.Markarbete | Dressyr | 2018-08-02 | Bas
Blomman eller Klockan – fyra bommar som gör hästen lösgjord, balanserad och lyhörd

Blomman eller Klockan, kärt barn har många namn, kanske känner du igen övningen? Missa inte Susanne Widners tips om hur du ska rida den – och vad du bör tänka på.Markarbete | 2018-07-31 | Medel
Färre skador med bättre uppvärmning – gärna över bommar

Hopptränaren E-G Haking menar att vi ryttare ofta är för dåliga på att värma upp. Här bjuds du på hans tankar och på ett fungerande upplägg.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 40 nästa  sista