Få hästen att förstå och acceptera din "bubbla"

Markarbete

Publicerad: 2019-06-14

Svårighetsgrad: Bas

Få hästen att förstå och acceptera din "bubbla"

Har du en häst som gärna hoppar upp i knäet på dig när den blir rädd? Är den ouppmärksam på ditt kroppsspråk? Det kan du komma till rätta med i den här övningen från Sophie Linde, som driver eget företag som hästtränare.

Tipstack till: Sophie Linde
Text: Hege Hellström
Foto: Alicia Broberg
  
– Med den här övningen ska hästen att backa ur din ”bubbla” på ett enkelt visuellt kommando. Självklart är det fortfarande okej att klappa, klia och gosa med din häst under säkra former. Övningen syftar bland annat till att kunna kalla tillbaka uppmärksamheten på dig, exempelvis under en stressad situation, säger Sophie Linde.
Hon har erfarenhet av olika raser och discipliner från både Sverige och USA. Bland annat har hon tränat en vild mustang på 100 dagar, arbetat med Paso Finos och andra gångartshästar, samt har varit volontär i arbetet med vilda mustanger.
För den här specifika övningen rekommenderar Sophie ett längre grimskaft (cirka 4,5 meter) som det ska vara lite tyngd i. Målet med träningen är att kunna få hästen att stanna och backa på visuellt kommando i kombination med röstkommando.
    
Guida hästen rätt

Här använder Sophie tre steg för att guida hästen – visuellt kommando, röstkommando och ökad energi.
– Så fort hästen gör rätt ger du en ordentlig eftergift för att belöna.
I övningen ska hästen gå cirka en och en halv meter bakom människan.
Svensk tradition är att gå bredvid hästen, många hävdar att det är farligt att gå framför om hästen blir rädd och springer in i dig. Vad säger du om det?
– Det kan jag hålla med om när du har en häst som inte förstår när det är okej respektive inte okej att vara i din bubbla. En häst i flocken springer aldrig in i alfastoet, oavsett om det är en väldigt stressad situation. Samtidigt kan de umgås och klia varandra när situationen är lugn och avslappnad.
– Det är väsentligt att vara en bra och rättvis coach för hästen, så att den blir motiverad att samarbeta med dig. Hästen behöver lära sig att den kan vara trygg med dig och att den kan lita på att du skyddar er båda mot faror som den upplever, säger Sophie.
Övningen är enligt henne perfekt att göra varje dag på väg till och från hagen eller boxen. Då checkar du av med hästen att den är med på noterna.


Gör så här
När du börjar med detta är det viktigt att du är på ett ställe som är känt för hästen, det ska vara inhägnat. Led din häst, helst med ett längre grimskaft.
– Jag vill att hästen går en och en halv meter bakom dig. Du behöver släppa ut repet, du går framåt och hästen skrittar bakom. När du har gått ett tiotal meter stannar du och vänder dig mot hästen. Det du vill då är att hästen ska stanna direkt, förklarar Sophie.

Första gången man gör det här brukar hästen fortsätta gå emot en.
– Men den kommer att sluta med det om du fortsätter öva, säger Sophie.
När hästen stannar direkt då du vänder dig om, ge den en ordentlig eftergift som belöning genom lugn och ro.
– Efter att du har övat ordentligt kommer hästen vara så uppmärksam att den saktar in bara du sneglar över din axel. Då har du en lyhörd häst!

Nästa steg är att backa, detta när hästen fortfarande är en och en halv meter från dig. Gör det genom tre steg. Du har både ett visuellt kommando och röstkommando att ta till, om inte de båda signalerna fungerar kommer det till ökad energi.
– Först höjer du handen, samma hand som du har repet i, som stopp. Rör handen som att du trycker på en knapp, fram och bak, fram och bak. Använd rösten, smacka eller klicka. Eller säg "back" om du vill att hästen ska lära sig det, instruerar Sophie.
  
Om hästen inte lyssnar, höj andra handen också och öka din energi. Om du fortfarande inte får till backningen, ge en lätt vågrörelse i grimskaftet och ge efter så fort hästen backar.
– Det gäller att ha rätt nivå på energin. Börja inte väldigt intensivt, utan tänk dig en skala som du klättrar uppför. Så fort hästen tar ett steg bakåt slutar du genast med det du gör och ger den lugn och ro.
Så småningom ska hästen lära sig att backa bara på visuellt kommando och röstkommando, utan att du behöver öka energin. 
– Det är alltid mitt mål att göra all träning så lätt och "tyst" som möjligt på ett sätt som hästen kan läsa.
  

  
Vanliga problem och lösningar
Sophie förklarar två saker som kan gå fel och vad man kan göra då.
– När du vänder dig om de första gångerna kommer hästen troligtvis fortsätta att gå emot dig. Då kan du behöva gå direkt till ökad energi, det behöver du oftast bara göra en eller två gånger. Efter det brukar hästen förstå konceptet och stanna så fort du vänder dig om.
Det andra problemet är att hästen backar snett.
– Guida den lugnt genom att använda grimskaftet så att den håller sig rak. Om hästen flyttar huvudet till ditt vänster flyttar du tillbaka den till mitten, genom att använda grimskaftet.

Syfte:
Målet med övningen är att du ska kunna gå, stanna och backa hästen så "tyst" som möjligt.
– Det ger en uppmärksam häst som inväntar din guidning, säger Sophie.

Svårighetsgrad:
Lätt, men i början kan det vara svårt. Jobba på ett inhägnat område.
   
Tänk på:
Målet är att använda minimalt eller inget tryck alls. Hellre en tillrättavisning än att tjata massor.

FAKTA OM TRÄNAREN
Namn:
Sophie Linde.
Bor: I Bromma.
Utbildning inom hästvärlden: Utbildningar i USA. Har lång erfarenhet från USA, bland annat med ”Extreme Mustang Makeover” (läs mer här).
Jobbar som: Driver eget som hästtränare och instruktör på heltid. Håller privat- och grupplektioner samt clinics i Sverige, Europa och USA. Hjälper folk att köpa och sälja hästar, har konsultation via nätet. Tränar alla typer av hästar – främst inom relationslösande träning, problemlösning och miljöträning för samtliga discipliner.
Roligast med att vara tränare: "Absolut roligast är när man har lärt hästen något eller har löst ett problem, och ägaren får uppleva det. Man ser på ansiktsuttrycket, ”hur är det här ens möjligt?”. Ibland har jag fått höra att det är ren magi. Jag brinner för att förbättra kommunikationen mellan häst och ägare. Det är inte att jag kan rida och hantera hästen som är coolt – utan att ägaren kan göra det."
Läs mer på: Swedish Equillence

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
403 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2019-08-09 | Bas
Ulla Håkansons bomtrick ger avslappnade (dressyr-)hästar

Måste en dressyrryttare verkligen rida kavaletti? Om du frågar legendaren Ulla Håkanson är svaret: Ja! Här delar Ulla med sig av hur hon jobbar med bommar.Markarbete | 2019-07-18 | Bas
Få en uppmärksam häst – med övning från marken

Behöver du få en mer fokuserad häst på tävlingsplatsen? Eller vill du helt enkelt att hästen är mer uppmärksam på just dig i den vardagliga hanteringen? Prova då den här avsuttna övningen från Sophie Linde.Markarbete | 2019-06-30 | Bas
Imponera med ett "trick" inför uppsittningen

Hur jobbigt (och farligt!) är det inte med hästar som inte har fått lära sig att stå stilla när man ska sitta upp? Och hur coolt vore det inte att kunna få hästen att göra skänkelvikning in mot uppsittningspallen – utan att behöva ta i tygeln? Missa inte veckans övning från hästtränaren Sophie Linde. Dressyr | 2019-05-17 | Medel
Samla hästen – med galopp ur bakdelsvändning

Galopp ur bakdelsvändning hjälper till med samlingen och kan göras på olika sätt. Denna vecka delar tränaren Suvi Räsänen med sig av några roliga varianter.Dressyr | 2019-04-03 | Medel
Träna Grand Prix-dressyr fast i "slowmotion"

När tränaren Suvi Räsänen skulle rida Intermediaire upptäckte hon att det var svårt att hitta linjerna. Därför tycker hon att vi kan börja rida piruetter i skritt, för att öva inför framtiden.Dressyr | 2019-01-12 | Medel | Avancerat
Utmana dig själv – rid öppna på kvartslinjen och diagonalen

Det kan ge en hel del att rida gamla invanda rörelser på nya spår. Det menar hippologen Suvi Räsänen, som tipsar om öppna längs med diagonalen.Markarbete | Dressyr | 2018-12-30 | Bas | Medel
Varva bommar i trav och galopp – för en vaknare häst

Vill du ha en piggare, mer alert häst? Prova då dressyrtränaren Anna Dufvas fiffiga bomövning.Markarbete | Dressyr | 2018-11-14 | Bas
Bommar i hörnen med övergångar – en riktig fullträff

Styrketräning i form av övergångar har vi tipsats om förut. Men Susanne Widner tar konceptet till nya höjder, i och med att hon jobbar med intervaller i styrketräningen.Markarbete | Hoppning | 2018-08-18 | Bas
Tre bra "komma i gång"-övningar efter sommaren – med bommar och småhinder

Hopptränaren E-G Haking bjuder på tre hoppövningar som passar bra i början av höstsäsongen, till exempel när det är dags att komma i gång igen efter sommarbete och semestrar. Allt för att öka precision, takt och lydnad.Markarbete | Dressyr | 2018-08-10 | Bas
Fyrkanten av bommar – som ett gym för hästar

Rakriktning, böjda spår och koordination – denna övning kan ridas på många sätt. Framför allt tränar du styrka, men också balans och koordination, säger ridläraren Susanne Widner som har specialiserat sig på att ”bygga” hästar.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 41 nästa  sista