Få hästen lyhörd med bommar på S-båge

Markarbete

Publicerad: 2021-09-10

Svårighetsgrad: Bas

Få hästen lyhörd med bommar på S-båge

B-tränare Sara Li Vestbergs markarbetsövning på S-båge ger en lösgjord och lydig häst. En perfekt övning att lägga in i den vardagliga träningen.

Tipstack till: Sara Li Vestberg
Text: Jennie Börs
Illustration: Linda Eriksson

Med hjälp av konor och bommar byggs övningen enkelt upp. Förutom att hästen blir lösgjord samt lydig och uppmärksam för ryttarens hjälper, får ryttaren jobba med att vara noggrann och konsekvent i sin ridning.
– Konorna gör att man inte kan fuska, utan måste rida bra vägar på bågen, säger Sara Li Vestberg.

Inled enkelt
Börja med att rida in på S-bågen i trav och känn efter att hästen är mellan hjälperna. I övningen blir det avslöjande om hästen är mellan innerskänkeln och yttertygeln.
– Vi ska ju jobba hästarna mycket för ytterhjälperna, men för att det ska fungera är det en förutsättning att hästen svarar för innerskänkeln. Hästen får inte välta mot den och om så är fallet, kan volter läggas in mellan bommarna för extra lydnad.
Skulle hästen bli pigg i övningen kan skrittövergångar läggas in mellan bommarna. Ibland kan det till och med vara nödvändigt att börja med att rida på bågen i skritt.
– En häst som är grön, väldigt pigg eller stressad kan gynnas av det. Jag tycker det är viktigt att alltid rida steg för steg och börja med att få allt att fungera i en lägre växel eller gångart. På så sätt skapas bästa förutsättningar för att hästen ska förstå övningen och ryttaren känner tydligare vad som inte fungerar.

Avancera efterhand
Den mer rutinerade ryttaren kan rida övningen i galopp när allt flyter på i trav. Rid då in över första bommen i S-bågen, gör en övergång till trav och fatta sedan ny galopp. Fortsätt därefter över mittenbommen följt av ny övergång och fattning innan sista bommen.
– Hästarna vill ofta gå i väg lite i den här övningen. Med hjälp av en övergång får man hästen att vänta och lyssna på ryttarens kommando, samtidigt som det sker lugnt och med bättre bärighet.
När hästen är lyhörd i övergångarna kan galoppombyten för hjälpen läggas in. Sara Li rekommenderar att börja med att lägga in bytena efter respektive bom.
– Först när det flyter på kan du lägga in bytet över bommen i stället. Att byta över bommen kräver väldigt mycket precision och det får inte bli på bekostnad av vägarna och rakheten i övningen.

Syfte:
Att få hästen lösgjord, lydig och uppmärksam – samtidigt som ryttaren måste vara noggrann och konsekvent i sin ridning.

Svårighetsgrad:
Bas till medel.

Tänk på:
Överskatta inte din förmåga! Börja i en lägre gångart och ta sedan övningen steg för steg i takt med att allt flyter på.

FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Sara Li Vestberg.
Bor: I Flen.
Gör: Bedriver egen verksamhet med utbildning och träning av hästar från inridning till 1,45-nivå. Har även ett 40-tal elever i veckan på olika nivåer.
Hästbakgrund: Är utbildad unghästutbildare och nyexaminerad B-tränare i hoppning. Under åren har Sara ridit in och utbildat mängder av hästar. Har tävlat vid exempelvis Falsterbo Horse Show, Breeders och unghäst-VM.
Roligast med att vara tränare och ryttare: "Jag brinner för att få se utvecklingen mot nya mål – både hos mina elever, mig själv och mina hästar."

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträningFler ridövningar

Här visas alla ridövningar
441 ridövningar listade i datumordning
Markarbete | 2021-09-13 | Medel
Bättre hoppning – med hjälp av förvänd galopp

Framhoppning som bara sker i ett varv har blivit vanligare. Enligt E-G Haking, B-tränare i hoppning, innebär det att vi måste behärska den förvända galoppen. Här bjuds du både på en nyttig övning och på tips inför tävlingar.Dressyr | 2021-08-30 | Medel
Få hästen mellan hjälperna med en fiffig trappövning

Kom till bättre ridning med din innerskänkel till yttertygeln, genom att rida öppnor och diagonalslutor som i en trappa. Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés ridövning ger dessutom såväl en lydig som välgymnastiserad och elastisk häst.Dressyr | 2021-08-27 | Medel
Håll linjen med öppna och sluta på diagonalen

Genom att tänka på de tre kontrollpunkterna: steglängd, takt och att rida på en förutbestämd linje, kan du få hjälp i många övningar. Emma Jönsson tipsar om hur du uppnår fina öppnor och slutor på diagonalen, med hjälp av dessa punkter.Dressyr | 2021-08-13 | Bas
Genialisk övning i fem steg för lösgjord häst

Att hästen är lösgjord är A och O. Med hjälp av Lena Liljas ridövning i fem positioner får du en smidig och liksidig häst.Dressyr | 2021-08-09 | Medel | Avancerat
Ridövning: Underlätta för galoppombytet

Galoppombyte i språnget kan kännas lite knöligt. Vilka hjälper var det nu igen? Veckans övning ger en hel del gratis, eftersom ryttaren tvingas att sitta rätt.Dressyr | 2021-08-02 | Bas
Värm upp och tänk rätt – då sitter du bättre som bonus

Hur värmer man bäst upp sig själv och hästen? Maria Holmqvist tipsar om ett upplägg som dessutom ger dig bättre sits. Och så berättar hon hur hon tänker när det kommer till följsamhet.Dressyr | 2021-07-30 | Medel | Avancerat
Träna avspändhet i bytesserierna

För att uppnå en perfekt bytesserie menar dressyrryttaren Emma Jönsson att det är viktigt att tänka på en sak i taget och att inte stressa iväg.
– Det viktigaste är kvalitén i själva bytet, inte hur många byten ni lyckas göra, säger hon.Hoppning | 2021-07-26 | Medel
Ridövning: Dags att länga ut galoppen

Många av de övningar vi gör på träningarna innebär att hästen kortar sig, men här får du tänka om och rida på lite mer framåt. Hopptränaren Mia Grane guidar dig genom banan.Hoppning | 2021-07-16 | Medel | Bas
Hoppning på böjda spår finslipar ryttarens känsla

Dagens övning från hoppryttaren Evelyn Sander förbereder ryttaren inför tävlingsstarten och att kunna bemästra lite svårare distanser på böjt spår. Genom tre räcken kan ryttaren finslipa sina hjälper och få koll på hästens galopp.Dressyr | 2021-07-02 | Avancerat | Medel | Bas
Lösgjord häst med förvänd galopp och volt

Med hjälp av volter och förvänd galopp visar dressyrryttaren Emma Jönsson en övning som hjälper dig att få hästen lösgjord och genomsläpplig. Övningen kan dessutom anpassas och varieras på flera olika sätt, på flera nivåer, med målet att få ett mjukt och följsamt ridpass. 


Sida: 1 2 3 4 5 ... 45 nästa  sista  

Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 4

– TEMA: Avmaskning
– Reportage: Fem stjärnor på fyra ben
– Hoppa studsserier med Tovek

– Päls av och täcke på – eller?
– Checka hästen inför hösten
– Juristens råd inför hästköpet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Häst som är rädd för att gå i hage
Elke Hartmann svarar
Hjälp, hur ska jag hantera min häst?
Elke Hartmann svarar
Tips för att få stabil hand i hoppningen
Lennart Lindelöw svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.