Få hästen mellan hjälperna med en fiffig trappövning

Dressyr

Publicerad: 2019-12-19

Svårighetsgrad: Medel

Trappan rids genom öppnor och diagonalslutor.

Få hästen mellan hjälperna med en fiffig trappövning

Kom till bättre ridning med din innerskänkel till yttertygeln, genom att rida öppnor och diagonalslutor som i en trappa. Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés ridövning ger dessutom såväl en lydig som välgymnastiserad och elastisk häst.

Tipstack till: Malin Rinné
Text och porträttfoto: Jennie Börs
Illustration: Linda Eriksson
 
Malin Rinné har upptäckt att hennes elever gärna rider skolorna för ytterskänkeln, trots att det egentligen handlar om att få hästen runt innerskänkeln. Målet med hennes trappövning är därför att hitta sambandet mellan inner skänkel och ytter tygel samt böjningen i hästens sida, inte bara i halsen.
– Syftet är att hitta drivet med innerskänkeln och att hästen blir reaktiv för hjälperna. Vi vill ju ha en häst som bär sig själv med ett fint stöd i handen, då behöver vi få den att ta och vara framme för skänkeln, säger Malin och fortsätter:
– När vi har uppnått detta får vi hästen att bli känsligare för sätet. Vilket gör att vi kan agera i sadeln och reglera hästen, utan att behöva använda handen.

här gör du
Övningen bygger på att rida som i en trappa med öppnor och diagonalslutor. Först rider du några meter öppna längs med långsidan, sedan rider du några meter diagonalsluta innan du fortsätter rakt fram i öppna igen.
– Tanken med både öppnan och diagonalslutan är att kunna behålla ställning och böjning hela tiden, utan att behöva ställa om eftersom man då kan bli lite långsam. Till en början behöver inte skolorna vara helt tekniskt korrekta, det viktigaste är att man får komma intill med sin innerskänkel och börjar rida med den fram till yttertygeln, säger Malin och fortsätter:
– Låt det ta lite tid så att hästen får möjlighet att förstå vad du menar och vill komma åt. Likaså behöver du ge hästen tid att få komma loss i sidorna, så att det inte bara blir halsen som böjs och hästens sida förblir rak.
  
Sträva efter självbärighet
Exakt hur många meter öppna respektive diagonalsluta som rids, menar Malin anpassas efter hästen.
– Till en början kanske du behöver rida öppna en halv långsida, eller en längre digaonalsluta, för att känna att hästen förstår vad du menar. Var noga med att hästarna tar hjälperna och bär sig själva, säger hon.
Målet är att rida öppnan för inner skänkel till ytter tygel, för att sedan kunna rida in i en diagonalsluta.
– Du ska därefter kunna rida rakt fram i en öppna igen med hjälp av innerskänkeln.
Övningen kan ridas i samtliga gångarter, vilken gångart du börjar i är upp till dig själv och hästen.
– Att börja i skritt är alltid bra, men jag skulle också fråga mig själv vilken gångart jag och hästen har lättast för. Jag skulle välja att börja i den gångarten tills vi har hittat tekniken, sedan kan vi ta en svårare gångart när hästen förstår. 
  
Sätt att variera övningen
När du känner att flytet i övningen sitter kan även tempoväxlingar eller övergångar mellan gångarter läggas in.
– Endera varierar du tempot i gångarten, eller så rider du till exempel öppna i skritt och diagonalsluta i trav. På så sätt kan du kontrollera att hästen lyssnar både på gasen och bromsen.
Däremot skulle Malin undvika att blanda in övergångar mellan trav och galopp.
– Det hade kunnat vara en bra grej, men det kan göra det snurrigt för hästen på tävlingsbanan. Vi vill ju inte att den råkar fatta galopp i skolorna under ett program. 

Syfte:
Forma hästen med innerskänkeln, samt hitta sambandet mellan inner skänkel och ytter tygel. Och på så vis få hästen känsligare för ryttarens säte.

Svårighetsgrad:
Medel.

nk på:
Låt det ta tid och ge din häst möjlighet att förstå övningen. Minska tempot något om du har svårt att hänga med, var bara noggrann med att bjudningen inte försvinner.


FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Malin Rinné. 
Bor: Linköping. 
Gör: Svårklassryttare och tränare i dressyr, utbildad civilingenjör samt har en kandidatexamen inom ledarskap. Jobbar i dagsläget heltid som projektledare vid sidan av hästsatsningen.
Bakgrund: Mellan sina studier och ”civila” jobb har Malin även hunnit arbeta med hästar i Tyskland i två vändor – den senaste varade hela tre och ett halvt år. Då red hon bland annat Quaterback och andra fina hingstar från stadsstuteriet i Neustadt.
Läs mer på: www.sgstable.com

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
412 ridövningar listade i datumordning
Markarbete | 2020-02-21 | Bas
Bygg styrka med lekfull markarbetsövning – oavsett ekipagets inriktning

Lek fram din hästs styrka med den här markarbetsövningen på serpentinbågar. C-tränaren och ridläraren Emma Byströms matnyttiga övning passar såväl hopp- som dressyrhästen.Dressyr | 2020-02-06 | Bas
Bra basövning för liksidighet och lösgjordhet – som kan anpassas upp till Grand Prix

C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en bra basövning, som kan anpassas efter hästens och ryttarens utbildningsnivå. Hörnpasseringar, diagonaler och en volt ger en lösgjord och liksidig häst.Dressyr | 2020-01-11 | Medel
Få kontroll på skritten med nyttig övning

Hitta balans, takt och bjudning hos hästen med hjälp av Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés skrittövning. Genom att rida på en volt får du kontroll på hästens yttersida och hittar ramen.Dressyr | 2019-12-26 | Medel
Galoppövning med övergångar – nyttig oavsett disciplin

Bli mer rakriktad som ryttare i sadeln, samtidigt som hästens självbärighet och balans förbättras. Grand Prix-ryttaren Malin Rinné bjuder på en nyttig övning som passar alla ekipage oavsett gren.Dressyr | 2019-12-13 | Medel
Längre bomserie får (dressyr-)hästen på bakbenen

Med Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés bomövning formas hästarna till att självmant ta mer vikt på sina bakben. Detta utan att du som ryttare behöver lägga dig i.
– Bommarna gör att det kommer av sig själv, säger hon.Dressyr | 2019-11-26 | Medel
Bommar för bättre hörnpasseringar: ”Lika viktigt att rakrikta som att runda”

När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland var hon ibland tvungen att slänga in bommar i övningen, för att fånga deras fokus. En sådan övning delar Nina med sig av här – perfekt även för dressyrryttare eftersom det handlar om hörnpasseringar.Markarbete | Dressyr | 2019-11-15 | Medel
Fixa bättre kadens i traven med bommar

För att lära yngre (men även äldre) hästar att vänta på signaler kan du använda bommar. Hur det går till delar Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers med sig av.Markarbete | Dressyr | 2019-10-23 | Medel | Bas | Avancerat
Rid bommar för lösgjordhet – från basnivå till utmaning

Grand Prix-ryttaren och tränaren Nina Hofmann Küppers tycker att det är bra att rida över bommar med sina hästar – hon gör det ofta och gärna. Här delar hon med sig av en övning som kan användas från bas- till avancerad nivå.Dressyr | 2019-08-09 | Bas
Ulla Håkansons bomtrick ger avslappnade (dressyr-)hästar

Måste en dressyrryttare verkligen rida kavaletti? Om du frågar legendaren Ulla Håkanson är svaret: Ja! Här delar Ulla med sig av hur hon jobbar med bommar.Markarbete | 2019-07-18 | Bas
Få en uppmärksam häst – med övning från marken

Behöver du få en mer fokuserad häst på tävlingsplatsen? Eller vill du helt enkelt att hästen är mer uppmärksam på just dig i den vardagliga hanteringen? Prova då den här avsuttna övningen från Sophie Linde.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 42 nästa  sista  

Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.