Få koll på hjälperna i skänkelvikningen

Dressyr

Publicerad: 2022-11-18

Svårighetsgrad: Bas

Få koll på hjälperna i skänkelvikningen

En till synes enkel övning, men i vardagsträningen kan skänkelvikning på volt göra stor nytta. C-tränare Helena Reje vägleder genom ridövningen som får hästen mellan ryttarens hjälper.

Tipstack till: Helena Reje
Text och foto: Jennie Börs
Illustration: David Cederlöf


Att rida skänkelvikning på volt gör att hästen blir lösgjord, men det är också ett sätt för ryttaren att få en känsla för hur väl hästen är mellan hjälperna. En bra avstämning i uppvärmningen eller under ett gymnastiserande pass.
– Enligt mig är det en nyttig övning som är perfekt att lägga in för att få en förändring och inte bara låta varven gå. Med hjälp av skänkelvikningen får du hästen uppmärksam på dig som ryttare, samtidigt som den är lösgörande, säger hon.

Var tydlig med linjen
Skänkelvikningen inleds när ekipaget lämnar väggen från en 20 metersvolt och rider in på dess öppna del. Hästens framdel ska hela tiden vara kvar på det tänkta voltspåret, medan bakdelen flyttas något utanför. Fokus ligger på att hästen ska flytta undan innerskänkeln mot ytterhjälperna.
– Hästen ska vara ganska rak i sin kropp, ju rakare man har hästen i halsen desto lättare är det att känna var den har sin kropp. Om halsen blir för mycket böjd luras ryttaren ofta i sin egen känsla. Viktigt är att hästen flyttar undan för ryttarens skänkeltryck och inte bara sladdar med bakdelen utan ryttarens hjälpgivning, säger Helena och poängterar:
– Var också noggrann med att skänkelvikningen har en tydlig början och ett slut. När du kommer till väggen igen får rörelsen inte bara ebba ut, utan möt upp med dina ytterhjälper och se till att hästen spårar på voltens slutna del.

Känn att hästen bjuder
Ett vanligt förekommande problem är att hästen tappar sin framåtbjudning in i skänkelvikningen. Helena vill i de fallen uppmuntra till att lägga upp tempot inför att ekipaget kommer in på den öppna delen av volten.
– Tänk att du gasar in i rörelsen och behåll sedan styrfarten. Sitt på rätt sittben och räkna gärna takten för dig själv, så du känner att den är samma som innan skänkelvikningen. Om hästen inte riktigt korsar sina ben, fokusera hellre på att få en reaktion än en halvdan linje. Se exempelvis till att hästen flyttar ordentligt tre steg, räta ut och flytta därefter några steg igen, säger Helena och poängterar att man ska satsa på kvalitetsstegen – hellre några färre steg ibland, men med en högra kvalitet. 
Ofta har hästen enklare att göra övningen i ena varvet, att ställa upp en kon som riktmärke kan därför hjälpa till att få en jämnhet.
– Det är fullt naturligt att hästen reagerar olika beroende på varv, där är uppgiften som ryttare att rama in med målet att jobbet ska bli så liksidigt som möjligt. Tänk också på att rida ungefär lika mycket åt både höger och vänster, så du inte fastnar åt ett håll.


Syfte:
Få hästen lösgjord och mellan ryttarens hjälper.

Svårighetsgrad:
Bas.

Tänk på:
Var noggrann med att hästen behåller sin framåtbjudning och spårar. Satsa på kvalitetssteg.

FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Helena Reje.
Bor: I Knivsta och Stockholm.
Gör: Driver den ambulerande tillridningsverksamhet Stall Reje samt håller träningar. Är utbildad civilekonom och arbetar parallellt med hästarna i diverse skrivprojekt, har bland annat skrivit boken ”Det hon aldrig sa”. Psykiskt välmående ligger Helena varmt om hjärtat, bland annat arbetar hon i ett projekt där ambition är att utbilda omgivningen i den psykiska hälsans första hjälpen. 
Hästbakgrund: Uppvuxen med en mamma som var dressyrtränare. Som barn tävlade Helena på SM-nivå i såväl hoppning, dressyr som fälttävlan. Efter skolan började hon arbeta hos Tinne Vilhelmson-Silfvén och kom då in helt på dressyrspåret, har utbildat och tävlat hästar upp till Grand Prix. Är utbildad C-tränare i dressyr.
Roligast med att vara tränare och ryttare: ”Som ryttare brinner jag för relationen till hästarna – att få känna det speciella bandet till varje individ. Det roligaste med att vara tränare är att få lotsa elever till känslan i ridningen som skapar ”aha”-upplevelser.” 

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträningFler ridövningar

Här visas alla ridövningar
470 ridövningar listade i datumordning
Markarbete | Dressyr | 2022-11-21 | Bas
Bågar med volter
Den här övningen är väldigt bra för att lösgöra en lite stel och ovillig häst.


Markarbete | Dressyr | 2022-11-14 | Bas | Medel
Varva bommar i trav och galopp – för en vaknare häst

Vill du ha en piggare, mer alert häst? Prova då dressyrtränaren Anna Dufvas fiffiga bomövning.Dressyr | 2022-11-08 | Medel | Avancerat
Ridövning: Underlätta för galoppombytet

Galoppombyte i språnget kan kännas lite knöligt. Vilka hjälper var det nu igen? Veckans övning ger en hel del gratis, eftersom ryttaren tvingas att sitta rätt.Dressyr | 2022-11-04 | Medel | Bas
Lösgör hästen och förbered mot samling

Skapa känsla för hur hästen tar skänkeln eller få hjälp att få upp formen i galopp. C-tränare Helena Reje tipsar om en nyttig ridövning som utgår från en 20-metersvolt.Markarbete | 2022-10-24 | Medel
Övning som ger hästen "turbo i bakkärran"

"Många upplever hästen som springig och het i början av passet. Vi vill undvika att ryttaren blir för stark i handen och börjar dra och böja, men samtidigt är det viktigt att använda skänkeln för att få igång bakkärran", säger E-G Haking. 
Här kommer en superövning som får igång din häst – utan spring.Dressyr | 2022-10-21 | Bas
Variera varvbytet och öva på ridkänslan

En roligare variant för att byta varv eller som en övning i helhet. Oavsett hur den används, gynnar C-tränare Helena Rejes ridövning på en diagonal såväl häst som ryttare.Markarbete | Hoppning | 2022-10-17 | Medel
Lösgörande övning med fokus på avspändhet och rakriktning

Hopptränaren och unghästutbildaren Amanda Ericsson ger här tips på en ridövning där fokus ligger på ryttarens tajming samtidigt som hästen blir både lösgjord och rakriktad.Dressyr | 2022-10-10 | Bas
Ridövning: Skänkelvikning och bättre galoppfattningar – för både unga och äldre hästar

Dressyrtränaren Maggan Magnusson Osmund har med sig den här övningen från sin egen tränare Tinne Vilhelmson Silfvén – som ofta använder den för unghästar. Men även på "gamla rävar" kan du få till bättre skänkelvikning och bättre galoppfattningar med det här knepet.Dressyr | 2022-10-07 | Bas
Träna din ryttarkänsla med serpentinövning

Hitta känslan, timingen och lydigheten i övergångarna mellan galopp och trav. I C-tränare Helena Rejes ridövning händer mycket, men det ger också ett bra slutresultat.Dressyr | 2022-10-03 | Bas
Intervallträna hästen stark och rakriktad

Nej, det handlar inte om galopp på ett fält.
- Styrka bygger man med intervaller och i ett långsamt tempo, gärna i skritt, säger ridläraren Susanne Widner som använder intervaller i all sorts träning.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 47 nästa » sista » 

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 5

– TEMA: Utrustning
– Porträtt: Marie Johansson
– Ta steget till Medelsvår B

– Bättre känsla utan stigbyglar
– Så lägger du ett hovgips
– Vad vet vi om hästens ursprung?
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.