Få kontroll på skritten med nyttig övning

Dressyr

Publicerad: 2020-01-11

Svårighetsgrad: Medel

Hur många vändningar du hinner med per voltvarv är individuellt.

Få kontroll på skritten med nyttig övning

Hitta balans, takt och bjudning hos hästen med hjälp av Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés skrittövning. Genom att rida på en volt får du kontroll på hästens yttersida och hittar ramen.

Tipstack till: Malin Rinné
Text och porträttfoto: Jennie Börs
Illustration: Linda Eriksson
  
När hästen skrittar ökar blodgenomströmningen till muskulaturen, samtidigt som ledbrosket belastas med ett dynamiskt och lågt tryck. Det stärker ligament, skelett, leder och mjukdelar utan att det blir en hög belastning som sliter på hästen.
– Skritten kan också hjälpa hästen att komma ner i varv mentalt. Det är viktigt att våga rida och påverka hästen även i skritt, samt att se skritten som en gångart där man kan jobba hästen precis så som man kan göra i trav eller galopp, säger Malin.
Många övningar kan ridas i skritt utan att det blir samma belastning som i traven eller galoppen. Malin ger här nedan ett förslag på en nyttig skrittövning.
– Jag som ryttare måste kunna sitta på hästens bakben och hitta takten i skritten. Den här övningen syftar till att få hästen framför skänkeln med en ärlig och bra bjudning.
  
rids övningen
Rid in på en mindre volt. Börja på ett voltspår som är ungefär åtta till tio meter i diameter.
– Känn efter var hästen sätter sina ben, hur fotförflyttningen är samt att du får den att spåra. Kontrollera även att hästen kan ställa inåt och att den driver framåt. Det handlar om att få kontroll över hästens kropp och var den sätter sina fram- respektive bakben. Hästens böjning och ställning i innersidan anpassas efter voltens storlek, berättar Malin.
När du har hittat kontrollen, minska volten meter för meter och känn efter att allt är på sin plats även på det mindre voltspåret.
– Då du känner att du har koll på läget rider du bakdelsvändning två till tre steg, sedan går du ut på volten två till tre steg igen och gör en ny bakdelsvändning. Därefter upprepas övningen på samma sätt.
  
Fokusera på kvalitet
Hur många steg skritt respektive bakdelsvänding som rids kan vara individuellt, förklarar Malin.
– Stirra dig inte blind på antalet steg, huvudsaken är att hästen gör övningen med kvalitet. Det vill säga att den trampar på framåt och driver. Hästen ska inte stanna upp eller börja snurra i rörelsen, säger hon och fortsätter:
– Viktigast är att hästen lär sig att lägga mer vikt på sina bakben i vändningen, vi vill att den lär sig använda sin kropp och är framför vår skänkel. Bakdelsvändning är en samlande rörelse.
  
Förenkla eller variera 
Om du har en yngre häst, eller en häst som har svårt för bakdelsvändingar, går det lika bra att rida framdelsvändning i övningen. Alternativt tänka "vända framdelen kring det inre bakbenet".
– Bakdelsvändningen är väldigt samlande, medan framdelsvändningen handlar mer om att få kontroll på frambenen och komma åt bogen.
Eftersom hästen använder kroppen på olika sätt i fram- respektive bakdelsvändning menar Malin även att man med fördel kan välja att variera typen av vändningar.
– Huvudsaken är att du är kvar i samma varv tills du känner att du har fått igenom det du vill, alternativt tills hästen har förstått vad övningen syftar till. Din häst behöver förstå budskapet och vad du förväntar dig av den.
Ett annat sätt att variera övningen på, är att lägga in tempoväxlingar eller travövergångar.
– Känn att hästen kan öka steglängden efter att du har ridit ut ur vändningen. Eller så kan du lägga in några travsteg efter du har vänt. Alternativt rida öppna i trav på en rak linje, göra en övergång till skritt, direkt göra en bakdelsvändning och sedan direkt in i trav igen och öppna. 

Syfte:
Få koll på hästens yttersida. Hitta bättre balans, takt och bjudning samt hjälpa hästen att lägga mer vikt på bakdelen.

Svårighetsgrad:
Medel.

nk på:
Håll det enkelt för hästen och för dig själv, så att ni båda hänger med på vad som händer. Gör inte volten för liten innan bjudningen finns där och centrera inte vändningarna för mycket. Det är bättre med ett fåtal riktiga steg än flera där hästen tappar bjudning eller börjar snurra kring sitt inre bakben.

FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Malin Rinné.
Bor: Linköping.
Gör: Svårklassryttare och tränare i dressyr, utbildad civilingenjör samt har en kandidatexamen inom ledarskap. Jobbar i dagsläget heltid som projektledare vid sidan av hästsatsningen.
Bakgrund: Mellan sina studier och ”civila” jobb har Malin även hunnit arbeta med hästar i Tyskland i två vändor – den senaste varade hela tre och ett halvt år. Då red hon bland annat Quaterback och andra fina hingstar från stadsstuteriet i Neustadt.
Läs mer på: www.sgstable.com

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
414 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2020-04-02 | Bas
Stärk och lösgör hästen med den klassiska "fyrkanten"

Den klassiska fyrkanten är en nyttig övning och inslag av den kan användas dagligen, menar C-tränaren och ridläraren Emma Byström. Här förklarar hon vilka syften övningen fyller – i olika steg.Dressyr | 2020-03-20 | Bas
Bygg lösgjordhet och styrka med serpentinbågar

Serpentinbågar med volter och övergångar är en övning som passar från unghäst till Grand Prix. Allt du behöver göra är att anpassa svårighetsgraden, C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en övning hon använder dagligen.Markarbete | 2020-02-21 | Bas
Bygg styrka med lekfull markarbetsövning – oavsett ekipagets inriktning

Lek fram din hästs styrka med den här markarbetsövningen på serpentinbågar. C-tränaren och ridläraren Emma Byströms matnyttiga övning passar såväl hopp- som dressyrhästen.Dressyr | 2020-02-06 | Bas
Bra basövning för liksidighet och lösgjordhet – som kan anpassas upp till Grand Prix

C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en bra basövning, som kan anpassas efter hästens och ryttarens utbildningsnivå. Hörnpasseringar, diagonaler och en volt ger en lösgjord och liksidig häst.Dressyr | 2019-12-26 | Medel
Galoppövning med övergångar – nyttig oavsett disciplin

Bli mer rakriktad som ryttare i sadeln, samtidigt som hästens självbärighet och balans förbättras. Grand Prix-ryttaren Malin Rinné bjuder på en nyttig övning som passar alla ekipage oavsett gren.Dressyr | 2019-12-19 | Medel
Få hästen mellan hjälperna med en fiffig trappövning

Kom till bättre ridning med din innerskänkel till yttertygeln, genom att rida öppnor och diagonalslutor som i en trappa. Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés ridövning ger dessutom såväl en lydig som välgymnastiserad och elastisk häst.Dressyr | 2019-12-13 | Medel
Längre bomserie får (dressyr-)hästen på bakbenen

Med Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés bomövning formas hästarna till att självmant ta mer vikt på sina bakben. Detta utan att du som ryttare behöver lägga dig i.
– Bommarna gör att det kommer av sig själv, säger hon.Dressyr | 2019-11-26 | Medel
Bommar för bättre hörnpasseringar: ”Lika viktigt att rakrikta som att runda”

När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland var hon ibland tvungen att slänga in bommar i övningen, för att fånga deras fokus. En sådan övning delar Nina med sig av här – perfekt även för dressyrryttare eftersom det handlar om hörnpasseringar.Markarbete | Dressyr | 2019-11-15 | Medel
Fixa bättre kadens i traven med bommar

För att lära yngre (men även äldre) hästar att vänta på signaler kan du använda bommar. Hur det går till delar Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers med sig av.Markarbete | Dressyr | 2019-10-23 | Medel | Bas | Avancerat
Rid bommar för lösgjordhet – från basnivå till utmaning

Grand Prix-ryttaren och tränaren Nina Hofmann Küppers tycker att det är bra att rida över bommar med sina hästar – hon gör det ofta och gärna. Här delar hon med sig av en övning som kan användas från bas- till avancerad nivå.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 42 nästa  sista