Få stenkoll på galoppen med tre bommar

Markarbete

Publicerad: 2023-05-22

Svårighetsgrad: Bas

Arkivfoto: Jennie Börs

Få stenkoll på galoppen med tre bommar

Många hoppryttare återkommer gång på gång till vikten av bomarbete. Matilda Pettersson är inget undantag. Den här övning rider hon ofta och den går att göra väldigt simpel eller riktigt svår. Är du noggrann när du rider den kommer du få stenkoll på galoppen.

Tipstack till: Matilda Persson
Text:
Natalie Lindholm

Som ryttare är Matilda Pettersson envis men tålmodig – och just den kombinationen är kanske hennes främsta styrka. Hon tycker om varierat arbetet och återkommer ofta till att hästarna ska få vara just hästar. Att de känns glada och bjuder fram av egen maskin är ett måste. Ett sätt för att hitta motivationen stavas uteritter och alla hästar rids ut flera gånger i veckan. Hon tränar kondition och uthållighet genom galoppjobb på grässlinga och däremellan blir det styrketräning i backar i skogen varvat med jobb på banan.
– Jag ser bara fördelar med att rida mycket ute. Hästarna blir gladare och mer positiva till arbete och så får de bättre framåtbjudning, förklarar Matilda och menar att också hållbarheten blir bättre när hästen tränas på varierat underlag. Dessutom behöver hästarna variation i vardagen, precis som vi.
– För att behålla motivationen tror jag hästarna måste få vara i en miljö där dom trivs.

Enkel, men effektiv
När Matilda tränar på banan sitter hon ofta och rider på bommar. Hennes favoritövning må låta väldigt simpel, och det är den också till en början, men den hjälper dig verkligen att lära känna hästens galopp. I den här övningen får du nämligen leka med galoppen, lära dig se avstånd och räkna galoppsprång. Även om det inte är en ren hoppövning har du stor nytta av den när du vill hoppa bana.
– Den här övningen är toppen eftersom den går att rida på så många olika nivåer och går att träna på ofta. Träningen går ut på att få en snabbare reaktion i hästen genom att minska och länga galoppen. Som en bonus tränar du också på rakriktningen.

Så rids övningen
1. Lägg ut tre bommar på en rak linje på banan. Hur långt avstånd du har mellan bommarna beror lite på hur stor bana du har, men Matilda rekommenderar att börja med 17 meter. För en stor häst blir det bekvämt att ligga och rulla på fyra galoppsprång mellan bommarna och det är också där du börjar övningen.

2. Ha hästen mellan hand och skänkel. Känn att den är eftergiven och avslappnad och se till att ni träffar i mitten på bommarna.

3. När du har flyt i övningen på fyra språng kan du samla galoppen och lägga in ett extra språng mellan bomparen – och sedan galoppera fram på så få språng som möjligt. Känn efter hur det känns: är det lättare att rida i en stor galopp eller i en mer samlad?
– Här får du en vink om vad du och hästen behöver träna mer på och ett väldigt bra kvitto på hur lätt du egentligen har för att få tillbaka hästen

4. När du vill öka svårighetsgraden ytterligare rider du in på fem språng efter första bommen för att sen öka galoppen och rida på fyra språng efter bom nummer två. Riktigt knepigt blir det sedan när du gör tvärtom och först rider fram i en större galopp, för att sedan ta tillbaka och rida på fem galoppsprång mellan bompar nummer två. Här gäller det att behålla koncentrationen.

Tänk på!
Gör det inte får svårt och håll inte på för länge. Stöter du på problem, ta ett steg tillbaka och gör övningen enklare igen. Du vill känna att du har flyt och att hästen utför det den ska med lätthet.

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträningFler ridövningar

Här visas alla ridövningar
483 ridövningar listade i datumordning
Hoppning | 2023-05-29 | Medel
Lär dig sitta fint
- över hindren

Hopptränaren Lena Berggren Wenderyd gillar serier vid sitsträning. Då kan hästen sköta sitt och ryttaren kan koncentrera sig på sitsen.


Dressyr | 2023-05-19 | Medel | Bas | Avancerat
Börja korta stegen med "Lilla fyrkanten"

Årets tränare 2022, Catrin Henriksson, bjuder på en basövning som hjälper dig att "hitta dragläget" och renodla hjälpgivningen mellan framåtdrivande skänkel och förhållande tygeltag. Övningen kan du bygga på hela vägen till avancerad nivå.Markarbete | Dressyr | 2023-05-15 | Bas
Variera och planera voltarbetet
Ridning på volterna är något av det vanligaste vi ryttare gör under ett ridpass. Men det är lätt att bli bekväm och rida varv på varv utan att det egentligen händer något.


Dressyr | 2023-05-08 | Bas
Päronformad serpentin lösgör hästen ordentligt
I träningssyfte kan man rida serpentinbågarna lite mer päronformade.


Markarbete | Dressyr | 2023-05-05 | Medel | Bas | Avancerat
Parallellslalom hjälper er till balans och rakriktning

I den här övningen tränar du både rakriktning och styrka genom små och korta svängar. WE-ryttaren Julia Wittsell lär oss parallellslalom.Dressyr | 2023-05-01 | Avancerat
Enkla byten på en liten fyrkant
Galopp och enkla byten är ämnet för dagen. Fyrkanten på 20x20 meter börjar bli bekant, och den börjar kanske även ge resultat i träningen?


Hoppning | 2023-04-24 | Bas
[RIDÖVNING] Schysst serie som du kan höja upp

Välhoppande, starka hästar och glada ryttare - som kanske kan få hoppa lite högre än vanligt. Det är resultatet av den här serien.Markarbete | 2023-04-21 | Medel
Styrka, lösgjordhet och sitsträning

Denna övning består av en bom i varje hörna av ridbanan. Kan låta simpelt men den ställer höga krav på ryttarens tajming samt hästens styrka och liksidighet. För extra ryttarträning kan övningen, med fördel, ridas utan stigbyglar. Hopptränaren Amanda Ericsson förklarar.Dressyr | 2023-04-17 | Bas
Övergångar 2.0 – med hjälp av "fartvinden"

Övergångar, tjatar alla. Men hur då? Och när? Och varför? Karin Öljemark tar oss med på en resa i övergångarnas och fartvindarnas land.Markarbete | 2023-04-10 | Bas | Medel
Rytmisk galopp med bommar
Med den här rytmövningen från Ann Hellström lär ryttaren känna sin hästs galopp och kan därmed använda hela registret inne på hoppbanan.

Sida: 1 2 3 4 5 ... 49 nästa » sista » 

Senaste numretLäs mer om nummer 2 2023

– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden

– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.