Färre skador med bättre uppvärmning – gärna över bommar

Markarbete

Publicerad: 2018-07-31

Svårighetsgrad: Medel

Färre skador med bättre uppvärmning – gärna över bommar

Hopptränaren E-G Haking menar att vi ryttare ofta är för dåliga på att värma upp. Här bjuds du på hans tankar och på ett fungerande upplägg.

Tipstack till: E-G Haking
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
  
– Vi vet att det är för mycket skador på hästarna. Jag skulle vilja säga att det rids för lite. Tränas hästarna för att göra två starter per dag, eller är det bara på tävlingsdagen du sitter upp två gånger? Proffsen rider på morgonen, trimmar och lösgör, och hoppar sedan på eftermiddagen, säger E-G Haking.
Han förklarar att det inte är alla ”proffshästar” som går varje dag under ett meeting.
– Men jag ser alltför många hobbyryttare på meetings som kan göra både fyra och sex starter. Och jag ifrågasätter om hästarna är rustade för det.
E-G får ofta höra när han håller kurs att ”min häst kan inte gå så mycket, jag ska tävla till helgen”.
– Och så ska den gå två klasser per dag. Det är klart att det blir skador på hästarna.
  
Träna som du tävlar
Hakings recept är att träna hästen lika hårt som den ska tävlas.
– Om man ska göra flera starter på en dag måste man kunna rida flera gånger även när man tränar. Mer lösgörande arbete, fler uppsittningar och fokus på varje övning,
Det där med fokus på varje övning ligger E-G varmt om hjärtat. Det handlar delvis om att våga rida samma övning om och om igen.
– Jag hör många som har tagit en övning från exempelvis Hippson, men sedan forcerar de fram övningen. Jag skulle vilja ha ett kvalitetstänk, att man kvalitetshöjer arbetet med varje övning så att man kan checka av hur det har gått.
Ett tips för att undvika skador är att värma upp ordentligt, vilket E-G utvecklar här nedan.
  
Gör så här
– Jag låter ofta ryttarna värma upp själva i tio minuter. Då får de känna av hästarna och får lite värme i kroppen på dem. Ryttarna kan stämma av sitsen och sedan kan man börja jobba, säger E-G.
Efter detta är det nästan alltid en specifik favoritövning som gäller. Den inkluderar alla gångarter, plus skänkelvikning med mera. Rid gärna övningen – du hittar den här.
Sedan är en bra övning kavaletti på volt (se skissen ovan). Du kan börja med fem bommar varav två är upphöjda på lägsta kavalettihöjd (tvåan och fyran ska vara upphöjda). Så småningom kan du lägga till så att det totalt blir sju bommar, varav tre är upphöjda. I mitten ska avståndet vara ungefär 1,20 meter för stor häst.
  
Ska inte kännas svårt
Börja alltid i det lätta varvet, som oftast är vänstervarvet där högertygeln är yttertygel, och inled i skritt. Kom i lugn skritt – men med energi. Hästen ska acceptera bettet och får inte springa ifrån dig.
– Tänk lite spansk skritt så blir benlyften höga och med energi. Kontakten mellan gas och broms, den tajmingen vill jag utveckla hela tiden och stämma av. För att höja nivån måste man kunna korta steglängden. Korta på ytter, hästen ska vara eftergiven i innersidan, instruerar E-G.
Kom sedan i trav. Var noga med vägen, om du vill gå mitt på bommarna ska du komma ur serien mitt på dem också.
– Sitt inte till över bommarna utan låt hästen få bruka sin rygg. De blir väldigt höga över kavaletti i traven efter att ha samlat sig så i skritten. Börjar ryttaren rida lätt inne i kavalettin förstör man det fina arbetet. Jag rekommenderar att du står upp för att inte påverka ryggverksamheten.
  
Undvik obalans i sitsen
Börja att stå upp i god tid, kanske fem–sex steg innan. Detta så att hästen får känna in ryttarens balans och position, och sedan kan ta sig an bommarna.
– Om ryttaren rider lätt ända fram till kavalettin blir det ofta att han eller hon kastar fram överlivet och gör en viktfördelning in på första bommen. Då får hästen ta hand om en obalanserad ryttare, plus bommarna.
Byt varv regelbundet – och rid i både skritt och trav.

Syfte:
Att få en mer liksidig häst och bättre framridning.
  
Svårighetsgrad:
Medel.
  
Tänk på:
Försök att kontrollera din högerhand (om du är högerhänt), så att du inte blir för stark eller ”meckar” med den.


FAKTA OM TRÄNAREN

Namn: E-G Haking (Foto här till höger: Mikael Sjöberg).
Bor: Utanför Stockholm, i skärgården.
Utbildning inom hästvärlden: B-tränare i hoppning. Även utbildad på elittränarprogrammet på Bosön.
Jobbar som:
Tränare.
Roligast med att vara tränare: "Att se utvecklingen, man får tydlig feedback. Och att hjälpa ryttare att ta sig över 'de svarta hålen', det är roligt! Ju äldre jag blir desto bättre blir jag på att verbalt förklara att svackor är en del av processen. Det är också roligt att jag nu är inne på generationen 'barnbarn till gamla ryttare'. Jag brinner även för att utveckla ridningen med nya tekniska och mentala hjälpmedel, att vara innovativ inom ridsporten."
Läs mer på: www.haking.se

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
410 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2020-01-11 | Medel
Få kontroll på skritten med nyttig övning

Hitta balans, takt och bjudning hos hästen med hjälp av Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés skrittövning. Genom att rida på en volt får du kontroll på hästens yttersida och hittar ramen.Dressyr | 2019-12-26 | Medel
Galoppövning med övergångar – nyttig oavsett disciplin

Bli mer rakriktad som ryttare i sadeln, samtidigt som hästens självbärighet och balans förbättras. Grand Prix-ryttaren Malin Rinné bjuder på en nyttig övning som passar alla ekipage oavsett gren.Dressyr | 2019-12-19 | Medel
Få hästen mellan hjälperna med en fiffig trappövning

Kom till bättre ridning med din innerskänkel till yttertygeln, genom att rida öppnor och diagonalslutor som i en trappa. Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés ridövning ger dessutom såväl en lydig som välgymnastiserad och elastisk häst.Dressyr | 2019-12-13 | Medel
Längre bomserie får (dressyr-)hästen på bakbenen

Med Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés bomövning formas hästarna till att självmant ta mer vikt på sina bakben. Detta utan att du som ryttare behöver lägga dig i.
– Bommarna gör att det kommer av sig själv, säger hon.Dressyr | 2019-11-26 | Medel
Bommar för bättre hörnpasseringar: ”Lika viktigt att rakrikta som att runda”

När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland var hon ibland tvungen att slänga in bommar i övningen, för att fånga deras fokus. En sådan övning delar Nina med sig av här – perfekt även för dressyrryttare eftersom det handlar om hörnpasseringar.Markarbete | Dressyr | 2019-11-15 | Medel
Fixa bättre kadens i traven med bommar

För att lära yngre (men även äldre) hästar att vänta på signaler kan du använda bommar. Hur det går till delar Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers med sig av.Markarbete | Dressyr | 2019-10-23 | Medel | Bas | Avancerat
Rid bommar för lösgjordhet – från basnivå till utmaning

Grand Prix-ryttaren och tränaren Nina Hofmann Küppers tycker att det är bra att rida över bommar med sina hästar – hon gör det ofta och gärna. Här delar hon med sig av en övning som kan användas från bas- till avancerad nivå.Dressyr | 2019-08-09 | Bas
Ulla Håkansons bomtrick ger avslappnade (dressyr-)hästar

Måste en dressyrryttare verkligen rida kavaletti? Om du frågar legendaren Ulla Håkanson är svaret: Ja! Här delar Ulla med sig av hur hon jobbar med bommar.Markarbete | 2019-07-18 | Bas
Få en uppmärksam häst – med övning från marken

Behöver du få en mer fokuserad häst på tävlingsplatsen? Eller vill du helt enkelt att hästen är mer uppmärksam på just dig i den vardagliga hanteringen? Prova då den här avsuttna övningen från Sophie Linde.Markarbete | 2019-06-30 | Bas
Imponera med ett "trick" inför uppsittningen

Hur jobbigt (och farligt!) är det inte med hästar som inte har fått lära sig att stå stilla när man ska sitta upp? Och hur coolt vore det inte att kunna få hästen att göra skänkelvikning in mot uppsittningspallen – utan att behöva ta i tygeln? Missa inte veckans övning från hästtränaren Sophie Linde. 


Sida: 1 2 3 4 5 ... 41 nästa  sista