Fixa bättre kadens i traven med bommar

Markarbete | Dressyr

Publicerad: 2022-01-10

Svårighetsgrad: Medel

Fixa bättre kadens i traven med bommar

För att lära yngre (men även äldre) hästar att vänta på signaler kan du använda bommar. Hur det går till delar Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers med sig av.

Tipstack till: Nina Hofmann Küppers
Text: Hege Hellström
Ursprungligen publicerad: 2019-11-15
 
I den här övningen tar du hjälp av bommar för att hästen ska lära sig att vänta, utan att du behöver ta så mycket i den.
– Du måste göra halvhalter, med hjälp av bommarna lär hästarna sig att verkligen ta halvhalterna – de måste helt enkelt hålla koll på sina ben. Om inte hästen länger sig blir det snubbel, alltså om den kommer in för kort, säger Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers.
Hon betonar dock att det inte får bli obehagligt för hästen.
– Det är absolut inte meningen att straffa den, hästen ska bara lära sig att backa av lite själv.
Särskilt bra är övningen för yngre individer, förklarar Nina. Med yngre menar hon i det här fallet runt fem år gamla hästar.
– Det kan fungera med en fyraåring som är ”super-med”, men ju yngre hästen är desto enklare ska du göra det.
A och O är att hästen är ”med på banan” när det gäller bommar.
– Den måste var avslappnad och avspänd, säger Nina.
  
Gör så här
Lägg bommarna på medellinjen. Först tre–fyra stycken med kortare avstånd, låt det därefter gå 6–7 meter och lägg sedan fyra bommar med lite längre avstånd. Därefter 6–7 meter utan bommar och så fyra bommar där avstånden är kortare.
Se till att använda ”mellanstationerna” mellan långsam trav och ökning. Förbered hästen. Gör en halvhalt, rid sedan på framåt och så vidare. Om du inte får igenom halvhalten, lägg en volt och gå på serien igen så att du inte rider för fort.
Det är okej att snubbla på en bom, det händer även de bästa, men det får inte bli obalanserat plockepinn. Om hästen inte tar halvhalten alls kan du sakta av till skritt.

Syfte:
Lyhördhet. Att få hästen att öka och minska på ett bra sätt och att jobba upp kadensen – det vill säga lyftet och fjädringen i traven.

Svårighetsgrad:
Medel.

Tänk på:
Blir det för svårt, lägg volter mellan bommarna. Hästen ska lära sig på ett positivt sätt, det ska inte bli stress eller plockepinn.

FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Nina Hofmann Küppers.
Bor: I Gnesta, på Wisbohammars gård.
Gör: Hästutbildare och tränare. Driver hästverksamheten på Wisbohammar Dressage.
Utbildning inom hästvärlden: "Jag har jobbat i Tyskland i fyra år. Sedan har jag ridit världscupfinal på en häst jag utbildat själv, och jag har utbildat flera hästar till Grand Prix."
Roligast med att vara ryttare och tränare: "Att se utvecklingen hos mina elever, man vet hur det känns att få en aha-upplevelse och när en elev helt plötsligt hittar en knapp – oavsett nivå – är det något av det bästa som finns. Samma sak när unga hästar börjar förstå vad man är ute efter, den nöjda känslan hos hästen och en själv."
Läs mer på: www.wisbohammar-dressage.se

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträningFler ridövningar

Här visas alla ridövningar
448 ridövningar listade i datumordning
Hoppning | 2022-01-14 | Bas
Ridövning som optimerar din sits

I denna ridövning från fälttävlansryttaren Louise Romeike ligger fokus på ryttarens sits och att hästen hoppar rakt över hindren. Hon jämför det med att löshoppa hästen, fast med ryttare. Markarbete | Dressyr | 2022-01-07 | Bas
Blomman eller Klockan – fyra bommar som gör hästen lösgjord, balanserad och lyhörd

Blomman eller Klockan, kärt barn har många namn, kanske känner du igen övningen? Missa inte Susanne Widners tips om hur du ska rida den – och vad du bör tänka på.Hoppning | 2021-12-27 | Bas
Enkel övning som tränar ryttarens avståndsbedömning

Hoppryttaren och beridaren Evelyn Sander tipsar här om en enkel övning som passar alla ryttare och hästar. Den enda som behövs är två kavalettiblock. En enkel men ack så givande övning.Markarbete | Hoppning | 2021-12-24 | 
Hoppa "hus" – med fokus på galoppen och vägarna

MEST LÄSTA RIDÖVNING 2021 – PLATS 3
Många tänker att teknikträning är att hoppa studs. Men för Maria Sundin handlar det om tekniker som hur du rider ur en sväng – samt att du håller rätt galopp.Markarbete | 2021-12-20 | Bas
Bygg styrka med lekfull markarbetsövning – oavsett ekipagets inriktning

Lek fram din hästs styrka med den här markarbetsövningen på serpentinbågar. C-tränaren och ridläraren Emma Byströms matnyttiga övning passar såväl hopp- som dressyrhästen.Markarbete | Dressyr | 2021-12-17 | Medel
Galoppfattning ur en öppna

Bo Jenå är Sveriges förbundskapten i dressyr, A-tränare samt GP-domare i dressyr. Här tipsar han om en ridövning som är både lösgörande, stärkande och som finslipar galoppfattningarna.Dressyr | 2021-12-13 | Medel | Avancerat
Ridövning som förbättrar galoppen

Vägen är själva vägen till målet i veckans övning, som rids i galopp. Det är lätt att variera svårighetsgraden genom att välja volt eller piruett.
– Fokusera på vägen och gångarten, så blir det ett slags lugn och ro i ridningen. Hästen trivs och man stör inte rörelsefriheten så mycket, säger Ulf Lind.Markarbete | Dressyr | 2021-11-22 | Medel
Toppenövning för ryttarens finmotorik – som ger en eftergiven häst

En kvarts bakdelsvändning samlar hästen och finslipar din finmotorik. E-G Haking bjuder på en övning som funkar både för dressyr- och för hoppekipage.Dressyr | 2021-11-20 | Bas
Växla mellan volt och fyrkant
Det här är en rolig övning som ställer krav på noggrannhet och disciplin från ryttarens sida.


Markarbete | 2021-11-19 | Bas
Rid i ett "Z" – få en koordinerad och stark häst

Bygg koordination och styrka hos din häst med hjälp av ridläraren Susanne Widners basic-övning i två mönster. Ett roligt sätt att träna både från marken och i sadeln – och inga direkta faciliteter behövs för att ställa upp övningen.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 45 nästa  sista  

Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 6

– TEMA: Kom längre med tekniken
– Porträtt: Louise Romeike
– Hjärngympa för ryttaren

– Tips från fotografen
– När är hästens karriär över?
– Sissela Smiths favoritövning
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

När är vaccinet mot eksem på marknaden?
Mälaren Hästklinik svarar
Är det farligt att spruta igång stoets brunst?
Mälaren Hästklinik svarar
Rutinerad häst som plötsligt vägrar hoppa vattengrav
Lennart Lindelöw svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.