Fixa bättre kadens i traven med bommar

Markarbete | Dressyr

Publicerad: 2019-11-15

Svårighetsgrad: Medel

Fixa bättre kadens i traven med bommar

För att lära yngre (men även äldre) hästar att vänta på signaler kan du använda bommar. Hur det går till delar Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers med sig av.

Tipstack till: Nina Hofmann Küppers
Text: Hege Hellström
 
I den här övningen tar du hjälp av bommar för att hästen ska lära sig att vänta, utan att du behöver ta så mycket i den.
– Du måste göra halvhalter, med hjälp av bommarna lär hästarna sig att verkligen ta halvhalterna – de måste helt enkelt hålla koll på sina ben. Om inte hästen länger sig blir det snubbel, alltså om den kommer in för kort, säger Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers.
Hon betonar dock att det inte får bli obehagligt för hästen.
– Det är absolut inte meningen att straffa den, hästen ska bara lära sig att backa av lite själv.
Särskilt bra är övningen för yngre individer, förklarar Nina. Med yngre menar hon i det här fallet runt fem år gamla hästar.
– Det kan fungera med en fyraåring som är ”super-med”, men ju yngre hästen är desto enklare ska du göra det.
A och O är att hästen är ”med på banan” när det gäller bommar.
– Den måste var avslappnad och avspänd, säger Nina.
  
Gör så här
Lägg bommarna på medellinjen. Först tre–fyra stycken med kortare avstånd, låt det därefter gå 6–7 meter och lägg sedan fyra bommar med lite längre avstånd. Därefter 6–7 meter utan bommar och så fyra bommar där avstånden är kortare.
Se till att använda ”mellanstationerna” mellan långsam trav och ökning. Förbered hästen. Gör en halvhalt, rid sedan på framåt och så vidare. Om du inte får igenom halvhalten, lägg en volt och gå på serien igen så att du inte rider för fort.
Det är okej att snubbla på en bom, det händer även de bästa, men det får inte bli obalanserat plockepinn. Om hästen inte tar halvhalten alls kan du sakta av till skritt.

Syfte:
Lyhördhet. Att få hästen att öka och minska på ett bra sätt och att jobba upp kadensen – det vill säga lyftet och fjädringen i traven.

Svårighetsgrad:
Medel.

Tänk på:
Blir det för svårt, lägg volter mellan bommarna. Hästen ska lära sig på ett positivt sätt, det ska inte bli stress eller plockepinn.

FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Nina Hofmann Küppers.
Bor: I Gnesta, på Wisbohammars gård.
Gör: Hästutbildare och tränare. Driver hästverksamheten på Wisbohammar Dressage.
Utbildning inom hästvärlden: "Jag har jobbat i Tyskland i fyra år. Sedan har jag ridit världscupfinal på en häst jag utbildat själv, och jag har utbildat flera hästar till Grand Prix."
Roligast med att vara ryttare och tränare: "Att se utvecklingen hos mina elever, man vet hur det känns att få en aha-upplevelse och när en elev helt plötsligt hittar en knapp – oavsett nivå – är det något av det bästa som finns. Samma sak när unga hästar börjar förstå vad man är ute efter, den nöjda känslan hos hästen och en själv."
Läs mer på: www.wisbohammar-dressage.se

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
410 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2020-01-11 | Medel
Få kontroll på skritten med nyttig övning

Hitta balans, takt och bjudning hos hästen med hjälp av Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés skrittövning. Genom att rida på en volt får du kontroll på hästens yttersida och hittar ramen.Dressyr | 2019-12-26 | Medel
Galoppövning med övergångar – nyttig oavsett disciplin

Bli mer rakriktad som ryttare i sadeln, samtidigt som hästens självbärighet och balans förbättras. Grand Prix-ryttaren Malin Rinné bjuder på en nyttig övning som passar alla ekipage oavsett gren.Dressyr | 2019-12-19 | Medel
Få hästen mellan hjälperna med en fiffig trappövning

Kom till bättre ridning med din innerskänkel till yttertygeln, genom att rida öppnor och diagonalslutor som i en trappa. Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés ridövning ger dessutom såväl en lydig som välgymnastiserad och elastisk häst.Dressyr | 2019-12-13 | Medel
Längre bomserie får (dressyr-)hästen på bakbenen

Med Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés bomövning formas hästarna till att självmant ta mer vikt på sina bakben. Detta utan att du som ryttare behöver lägga dig i.
– Bommarna gör att det kommer av sig själv, säger hon.Dressyr | 2019-11-26 | Medel
Bommar för bättre hörnpasseringar: ”Lika viktigt att rakrikta som att runda”

När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland var hon ibland tvungen att slänga in bommar i övningen, för att fånga deras fokus. En sådan övning delar Nina med sig av här – perfekt även för dressyrryttare eftersom det handlar om hörnpasseringar.Markarbete | Dressyr | 2019-10-23 | Medel | Bas | Avancerat
Rid bommar för lösgjordhet – från basnivå till utmaning

Grand Prix-ryttaren och tränaren Nina Hofmann Küppers tycker att det är bra att rida över bommar med sina hästar – hon gör det ofta och gärna. Här delar hon med sig av en övning som kan användas från bas- till avancerad nivå.Dressyr | 2019-08-09 | Bas
Ulla Håkansons bomtrick ger avslappnade (dressyr-)hästar

Måste en dressyrryttare verkligen rida kavaletti? Om du frågar legendaren Ulla Håkanson är svaret: Ja! Här delar Ulla med sig av hur hon jobbar med bommar.Markarbete | 2019-07-18 | Bas
Få en uppmärksam häst – med övning från marken

Behöver du få en mer fokuserad häst på tävlingsplatsen? Eller vill du helt enkelt att hästen är mer uppmärksam på just dig i den vardagliga hanteringen? Prova då den här avsuttna övningen från Sophie Linde.Markarbete | 2019-06-30 | Bas
Imponera med ett "trick" inför uppsittningen

Hur jobbigt (och farligt!) är det inte med hästar som inte har fått lära sig att stå stilla när man ska sitta upp? Och hur coolt vore det inte att kunna få hästen att göra skänkelvikning in mot uppsittningspallen – utan att behöva ta i tygeln? Missa inte veckans övning från hästtränaren Sophie Linde. Markarbete | 2019-06-14 | Bas
Få hästen att förstå och acceptera din "bubbla"

Har du en häst som gärna hoppar upp i knäet på dig när den blir rädd? Är den ouppmärksam på ditt kroppsspråk? Det kan du komma till rätta med i den här övningen från Sophie Linde, som driver eget företag som hästtränare.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 41 nästa  sista