Galoppövning med övergångar – nyttig oavsett disciplin

Dressyr

Publicerad: 2019-12-26

Svårighetsgrad: Medel

Den streckade linjen betyder galopp och den ifyllda trav.

Galoppövning med övergångar – nyttig oavsett disciplin

Bli mer rakriktad som ryttare i sadeln, samtidigt som hästens självbärighet och balans förbättras. Grand Prix-ryttaren Malin Rinné bjuder på en nyttig övning som passar alla ekipage oavsett gren.

Tipstack till: Malin Rinné
Text och porträttfoto: Jennie Börs
Illustration: Linda Eriksson 
  
Den här övningen passar lika bra för hopp- som dressyrekipage, förklarar Malin Rinné. För ryttarens del syftar övningen till att hitta en rak position i sadeln och till att samtidigt få en oberoende hand.
– Genom att du får hästen att gå mer för ryttarens säte blir den dessutom kvickare och mer reaktiv för hjälperna. Utöver det tränas hästens balans, styrka och självbärighet, berättar hon.
  
rids övningen:
Övningen rids på en stor volt. Volten bör inte vara mindre än 20 meter i diameter.
– Har du tillgång till en större yta kan du gärna göra den större än så.
På voltspåret rider du övergångar mellan trav och galopp. I galoppen, växla mellan att fatta rättvänd respektive förvänd.
– Rider jag till exempel galopp i vänster varv, då vill jag känna att hästen är med på yttertygeln för vänsterskänkeln. När jag sedan bryter av till trav vill jag känna att hästen håller kvar sin balans och att jag kan ställa om utåt till höger. I det fattar jag sedan höger galopp med bibehållen balans, säger Malin och fortsätter:
– Viktigt är att känna att du som ryttare sitter rakt i sadeln. Sitter du till exempel för mycket åt vänster blir det svårt att fatta höger galopp.
 
Ska vänta på signalen
Hur många travsteg respektive galoppsprång som rids behöver inte vara skrivet i sten. Malin påpekar dock att övningen tappar sitt syfte om distanserna blir alltför långa, likaså om de blir för korta eller om hästen fattar ny galopp av sig själv utan att ryttaren har bett om det.
– Sedan kanske du behöver rida längre distanser till en början, men målet är att kunna göra ganska täta övergångar. Tänk dock på att du måste hinna förbereda hästen innan varje ny övergång, säger Rinné.
Viktigt är att känna att hästen inte förekommer ryttaren i övningen. Vilket är något som kan hända om rättvänd respektive förvänd galopp fattas varannan gång.
– Hästen får gärna tänka själv, men den får inte förekomma dig som ryttare.

Syfte:
Att ryttaren ska bli rakare i sadeln, för att kunna rida mer med sitt säte och mindre med sin hand.
 
Svårighetsgrad:
Medel. 

nk på:
Rid inte för fort om du som ryttare har svårt att hänga med. Var noggrann med att hästen får hitta sin balans innan en ny övergång görs.

FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Malin Rinné. 
Bor: Linköping. 
Gör: Svårklassryttare och tränare i dressyr, utbildad civilingenjör samt har en kandidatexamen inom ledarskap. Jobbar i dagsläget heltid som projektledare vid sidan av hästsatsningen.
Bakgrund: Mellan sina studier och ”civila” jobb har Malin även hunnit arbeta med hästar i Tyskland i två vändor, den senaste varade hela tre och ett halvt år. Då red hon bland annat Quaterback och andra fina hingstar från stadsstuteriet i Neustadt.
Läs mer på: www.sgstable.com

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
414 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2020-04-02 | Bas
Stärk och lösgör hästen med den klassiska "fyrkanten"

Den klassiska fyrkanten är en nyttig övning och inslag av den kan användas dagligen, menar C-tränaren och ridläraren Emma Byström. Här förklarar hon vilka syften övningen fyller – i olika steg.Dressyr | 2020-03-20 | Bas
Bygg lösgjordhet och styrka med serpentinbågar

Serpentinbågar med volter och övergångar är en övning som passar från unghäst till Grand Prix. Allt du behöver göra är att anpassa svårighetsgraden, C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en övning hon använder dagligen.Markarbete | 2020-02-21 | Bas
Bygg styrka med lekfull markarbetsövning – oavsett ekipagets inriktning

Lek fram din hästs styrka med den här markarbetsövningen på serpentinbågar. C-tränaren och ridläraren Emma Byströms matnyttiga övning passar såväl hopp- som dressyrhästen.Dressyr | 2020-02-06 | Bas
Bra basövning för liksidighet och lösgjordhet – som kan anpassas upp till Grand Prix

C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en bra basövning, som kan anpassas efter hästens och ryttarens utbildningsnivå. Hörnpasseringar, diagonaler och en volt ger en lösgjord och liksidig häst.Dressyr | 2020-01-11 | Medel
Få kontroll på skritten med nyttig övning

Hitta balans, takt och bjudning hos hästen med hjälp av Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés skrittövning. Genom att rida på en volt får du kontroll på hästens yttersida och hittar ramen.Dressyr | 2019-12-19 | Medel
Få hästen mellan hjälperna med en fiffig trappövning

Kom till bättre ridning med din innerskänkel till yttertygeln, genom att rida öppnor och diagonalslutor som i en trappa. Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés ridövning ger dessutom såväl en lydig som välgymnastiserad och elastisk häst.Dressyr | 2019-12-13 | Medel
Längre bomserie får (dressyr-)hästen på bakbenen

Med Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés bomövning formas hästarna till att självmant ta mer vikt på sina bakben. Detta utan att du som ryttare behöver lägga dig i.
– Bommarna gör att det kommer av sig själv, säger hon.Dressyr | 2019-11-26 | Medel
Bommar för bättre hörnpasseringar: ”Lika viktigt att rakrikta som att runda”

När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland var hon ibland tvungen att slänga in bommar i övningen, för att fånga deras fokus. En sådan övning delar Nina med sig av här – perfekt även för dressyrryttare eftersom det handlar om hörnpasseringar.Markarbete | Dressyr | 2019-11-15 | Medel
Fixa bättre kadens i traven med bommar

För att lära yngre (men även äldre) hästar att vänta på signaler kan du använda bommar. Hur det går till delar Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers med sig av.Markarbete | Dressyr | 2019-10-23 | Medel | Bas | Avancerat
Rid bommar för lösgjordhet – från basnivå till utmaning

Grand Prix-ryttaren och tränaren Nina Hofmann Küppers tycker att det är bra att rida över bommar med sina hästar – hon gör det ofta och gärna. Här delar hon med sig av en övning som kan användas från bas- till avancerad nivå.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 42 nästa  sista